Redax blogg

Svårt att välja värmepump - så var det att få hjälp av Robin Toneby

Vi hade svårt att enas om vilken offert på ny luft/vatten-värmepump vi skulle välja. Därför anlitade vi Robin Toneby som är expert på värmepumpar, för att ge oss råd om vilket värmepumpserbjudande och vilken värmepump som skulle passa bäst för vårt hus.

Vår gamla värmepump sjunger på sista versen.

Vår gamla värmepump sjunger på sista versen. Foto: Gustaf Eskilsson

Vår gamla luft/vatten-värmepump som är från 2007 sjunger på sista versen. Vi är också osäkra på om den är rätt installerad, så hög elförbrukning som vi har. Därför har vi pratat i flera år nu om att byta den mot en modernare, mer effektiv.

Frågan har då varit vilken värmepump vi ska byta till. Jag vill inte nämna några märken här, med risk för att ni skulle tro att det är reklam.

Jag har tyckt att den värmepump vi har haft ändå har varit bra, så jag kunde tänka mig en likadan, fast i ny effektivare version.

Per däremot ville hellre prova ett annat fabrikat som han tyckte var modernare. Utifrån vår jämförelse av luft/vatten-värmepumpar här på Byggahus.se så ser de två värmepumparna likvärdiga ut.

Robin Toneby
Robin Toneby

Vi tog i alla fall in en offert på var och en av de två fabrikaten, utan att bli klokare på vilken vi skulle välja. Förmodligen borde vi ta in fler offerter, men vi tycker att det tar tid och kraft och vill egentligen bara få den där nya värmepumpen på plats.

Men så har vi ju Robin Toneby, vår expert på värmesystem, som jag vet skulle kunna ge oss mer kött på benen och berätta hur vi kan tänka och resonera för att välja rätt värmepump. Han jobbar med skadekontroller och utredningar om värmepumpar som gått sönder på uppdrag av försäkringsbolagen. Han svarar också på frågor om värmesystem kostnadsfritt här på Byggahus.se, men hjälper också till att välja värmepump till en kostnad av 795 kr. Det erbjudandet nappade vi på.

För att kunna hjälpa oss ville han ha:

  • Offerterna vi fått in och väljer mellan
  • Vår elförbrukning de senaste två åren
  • En beskrivning av huset, renoveringsåtgärder mm.
  • Beskrivning av dagens värmesystem (radiatorer, golvvärme, varmvattenbehov, etc.), som ytterligare förklarar elförbrukningen
  • Hur vi upplever att dagens värmesystem fungerar

Vad fick vi då av Robin för 795 kr?

Jo, han räknade ut att vi med både den ena och den andra värmepumpen skulle få ner vår elförbrukning ca 9000 kWh per år - de är alltså likvärdiga.

Vår toppeffekt beräknade han till 17 kW. Det ena fabrikatet har en en modell på 16 kW och en på 20 kW. Han säger att vi ska välja den på 16 kW, för vi kommer inte att få ut mer av att köpa den större modellen som återförsäljaren hade rekommenderat. I offerten hade man räknat med en högre toppeffekt än vad Robin beräknar att vi har. Det betyder att den dyrare av offerterna kommer att bli lite lägre om vi går tillbaka och väljer en mindre kraftfull modell.

Robin berättade att den värmepump som jag ville ha visserligen ”har en spec som ser bra ut”, men på skadesidan ser det sämre ut. Det kommer in många skaderapporter till försäkringsbolagen på den här modellen. Företaget har haft stora problem med en specifik del i kylkretsen vilket orsakar haverier. En stor andel av skadorna medför att hela maskinen måste bytas ut med stora kostnader som följd. 

På grund av detta förespråkar Robin att vi väljer den andra värmepumpen, den som Per ville ha, fast då i en mindre modell eftersom den som återförsäljaren ville offerera var onödigt stor, vi kommer inte att ha nytta av den större storleken.

Vi är väldigt nöjda med den hjälp vi fick av Robin, och det har har jag inte fått betalt för att säga.