Strategier när bygget känns tungt
Att bygga eller renovera ett hus är en stor stress, det tror jag att de flesta håller med mig om.
I och för sig är stressen olika beroende på hur du har löst det. Det är lättare för den som väljer totalentreprenad, medan den som väljer att bygga eller renovera själv har det allra jobbigast. Sedan har vi alla olika toleransnivåer. En blir stressad av minsta lilla, medan en annan klarar hur mycket som helst.
Men det är många som berättar för mig om att de kommit till en gräns när de känner att de bara inte orkar mer. Det har blivit för mycket på en gång och man vill bara dra ner rullgardinen och inte titta ut förrän allt är över. Det är mycket pengar som står på spel. Hela familjen offrar all tid och kraft man kan uppbringa. Allt måste gå rätt. Man måste bli nöjd med huset och alla andra ska helst också tycka att det blir fantastiskt bra. Kvällar, helger, semester, ja all tid måste man lägga på bygget under minst ett halvårs tid. Dessutom kanske hantverkaren eller man själv gör missar i bygget som ytterligare ökar på stressen.
Frågan är, vad finns det för strategier för att orka gå vidare och göra klart bygget? Jag lånade en hel drös med böcker om stresshantering och depression på biblioteket, för att se vad som kan hjälpa när bygget är jobbigt. I och för sig var ingen av böckerna mitt i prick, men jag kunde ändå utgå från några av metoderna när jag skulle ta fram en strategi som kan hjälpa oss att gå vidare när bygget känns tungt.
Strategin består av fem steg och ser ut så här:
1. För det första, ett bra sätt att lätta på trycket är att prata om det. Berätta för en bra lyssnare om hur du har det. Det är viktigt att få förståelse från omgivningen. Berätta precis som det är och ha inte skuldkänslor för att du inte orkar.
2. Säg nej. Dra ner på andra krav. Berätta på jobbet och för släktingar och vänner att de inte kan ställa riktigt lika stora krav på dig som vanligt just nu. Bygget måste bli klart, sedan kan allt bli som vanligt. Du behöver inte ha den där stora födelsedagsfesten du brukar ha och du behöver inte åka med jobbet på den där skidresan du alltid åker på. Du är inte en sämre arbetskamrat för det och ingen tycker att du är konstig, även om du får gliringar i all välmening.
3. Sedan, leta upp någon annan som har varit med om samma sak och låt dem berätta hur de tog sig igenom perioden. De kan berätta hur länge det kommer att kännas så här jobbigt och när det börjar ljusna. För ljusnar gör det, var så säker. Byggahus forum är ett utmärkt ställe för att hitta likasinnade. Var inte rädd att fråga och ta kontakt.
4. Ta ledigt om du kan. Ibland måste man bara ta en paus och vila upp sig. Bygget försvinner ju inte för att det blir klart lite senare. Undersök möjligheten att skjuta på bygget och ta semester. Åk bort några veckor, en vecka eller kanske bara en helg och vila upp dig, tänk på något annat så att du kan komma tillbaka med nya krafter och ett nytt perspektiv på bygget. Det gynnar både dig själv, din familj och bygget.
5. Slutligen, fokusera på målet och låt det motivera dig. Tänk på hur fantastiskt huset kommer att bli när det blir klart. Titta på ritningar och bilder och föreställ dig hur ditt hus kommer att se ut när det är klart. Visst är det värt ett sista ryck?
Kanske inte alla stegen är lämpliga för just dig. Använd ett eller flera av dem för att orka gå vidare med bygget. All lycka och framgång önskar jag dig.
(Det här blogginlägget är tidigare publicerat som Redaktörens rader och är en “favorit i repris”)