Ralph Erskine vid nybygge
Arkitekten Ralph Erskine (1914-2005) växte upp och utbildade sig till arkitekt i England. Före andra världskrigets utbrott reste han till Sverige, dels på grund av intresset för de svenska funkisarkitekterna Gunnar Asplund, Sven Markelius och Sigurd Lewerentz, dels av intresse för den svenska välfärdsmodellen.
Ralph Erskine
När kriget bröt ut, valde han att stanna i neutrala Sverige. Han byggde då sitt första hem Lådan, det lilla, bara 20 m² stora huset, i Djupedal vid Länna i södra Stockholm.
Lådan
Senare byggde han sig ett hus i Drottningsholm, där han också inrättade kontor.
Erskines hus och kontor i Drottningholm
Ralph Erskins verk är inspirerade av svensk empirism och brittisk stadsplanering. Kända signum är välvda tak, utanpåliggande skorsten och ljusinsläpp i form av
glasbottnar.
Husen i Gyttorp ritade av Erskine
Som invandrande till Sverige och naturälskande människa såg Erskine klimatets och naturens inverkan på byggnadernas utformning. Han använde främst solljuset i skapandet av byggnader och stadsplaner. Solljus och solvärme utnyttjades effektivt vid placering och utriktning av byggnader i landskapet och "solfångare" skulle samla det svaga vinterljuset och reflektera det in i byggnaden.
Nu har två studenter på byggnadsingenjörsprogrammet på Högskolan i Gävle ritat ett lågenergi hus i Erskins anda. Det är Patricia Rätsep och Iris Karamehmedovic som har ritat det 150 kvadratmeter stora lågenergihuset som examensjobb. På garaget ska det sitta solceller. En vattenmantlad kamin skorsten hjälper till med uppvärmning.