När arkitekt bygger Bo! del 2
Hej Alla!
Här kommer nästa inlägg gällande vårt fritidshusbygge i Södermaland.
Huset
Eftersom vi bygger i lite traditionell sömnlandsbygd ville jag utmana mig själv som arkitekt att ge mig på att skapa något som känns samtida men som har tydligt sitt ursprunget i ett traditionellt sörmlänskt hus, sådana enkla funktionella hus man hitta på bondgårdarna i trakterna.
Utgångspunkten blev alltså en solitär volym byggt i trä med sadeltak.
Det medel och metoder jag som arkitekt valt att jobba med i det här fritidshuset utöver funktionskraven, är metoder för reduktion/förenklande, som får sitt uttryck i husets detaljer, mycket för att förstärka "solitären och tillföra en samtida enkelheten till och lätthet till uttrycket. Huset har även givits en lite brantare takvinkel än traditionellt i trakten, detta för att får lite mer intressanta proportioner på volymen och för att uppnå lite mer mer rymd på insidan.
Samtidigt ha vi haft som mål att huset att utrycker en hantverkskvalite och materialitet som sörmländska trähus och ekonomifastigheter på landet utrycker. Vi har reducerat bort knutbrädor och brädorna kring fönstren har istället tolkats och blivit artikulerade utstickande smygbrädor i osv.
Vårt behov rumsligt bestod av två sovrum, ett minre ett större. Vi vi ville ha större rum för "vistelse" alltså en storstuga med ett litet enkelt kök och eldstad. Lite teknik/förvarings utrymmen, ett badrum och sisst och inte minst en vedeldad bastu! Detta med tanke på mitt finska ursprung 🙂Efter att vi jobbade oss igenom dessa tankar och ideér, blev det slutgiltiga schemat för huset blev tillslut såhär:
En storstuga som centeras i mitten volymen som öppnas till nock för lite extra rymd och kontrast.
I varje ände av huset skapas en fil av mindre rum med möjlighet till loft ovan. Dessa mindre rumm har en lite mer pressad takhöjd för snabbare uppvärmning och kontrast mot det höga rummet.
Vi samlade alla rum med vatten i ena ändan av huset, där vi också har borrat en brunn och anlägger avloppet. Sovrummen skapas istället i andra änden och på så sätt uppnås även optimala förhållande för luft riktning för ventilation. m.m
husets areal på bottenplaner är 66,5 kvm plus loften då.
Här kan ni se planritningen och sektionerna som lämnades gjordes till bygglovet.
Det mindre rummen gavs ett band av öppningsbara fönster i varsin gavel på huset, dessa kommer förmodligen att förses med någon typ av fönster luckor för mörkläggning och insynskydd samt som ett extra inbrottskydd när man inte är där (luckorna syns ej på bygglovsritningen)
På långsidorna vid det stora rummet skapas två indrag i fasaden. På så sätt skapas en naturlig entréplats norrsidan och samtidigt som det så skapas ett soldkydd på sommaren och början till altanen mot utsikt på södersidan.
Det stora centrala rummet förses med 4 st stora öppningsbara lyftskjutpartier vid indragen på båda sidor, så att naturen på blir den av huset både på sommaren och vintern.
Utanför indragen på täta delarna av fasaden, hängs 4 st stora "ladugårdsportar" på skjutbeslag på en skena som löper hela fasadlängden dold bakom stupröret. Dessa kan då skjutas igen så att huset blir en hel" solitär volym" när man lämnar huset eller om man inte vill ha insyn eller direkt sol in i rummen
Det stora öppningsbara glaspartierna som skapar genomsikt igenom huskroppen och tillsammans dom stora luckorna i fasaden skapas ett intressant spel mellan inne och ute, samt blir en spannade extra lager för just för hur man nyttjar ett fritidshus, där man kan stänga ett skikt på sommaren, men ha det andra öppet osv.
Här fasaderna ifrån bygglovet
Här några tidiga 3D skissbilder och en bild ifrån en modell jag byggde jag tog fram tidigt ifrån processen för att kunna känna lite mer och förstå rummen, konstruktionssprinciperna och volymen på platsen lite mer.
Utvändiga materialen
Huset kläs i en specialsågad stående panel (ofasad funkispanel) som sen målas mattsvart med slamfärg.
Profilen av panelen kan ni se här på bilden.
Indragen i fasaden kläs i en slät trall av en kärnfuru som lämnas obehandlad i både vägg, golv och tak.
Alla fönster/fönsterpartiet behandlas med en lätt vit pigmenterad matt oljelack som bevarar furuns ursprungliga ljusa kulör och ådringsmönster, så att dessa kan stå i kontrast mot det svarta matta ytan på panelfasaden.
Här en bild ifrån fabriken i norrland som bygger våra specialritade skjutpartier till huset, partierna har samma utseende på fast och skjutbad del osv.
Taket på huset kommer att kläs i en svart plåt av typen "trend" klickfalls tak ifrån Planja, huset har reducerats på vindbrädor/takutsprång, stuprör m.m, dessa ersatts med svart enkla plåtdetaljer och hängränns som skjuter ut och bildar utkastare för regnvattnet i gavlarna. Alla dessa detaljer har studerats/genomritats noga under projketeringen av huset innan bygget sattes igång för uppnå optimalt resultat och för att få fram ett korrekt pris på allting.
Gunden
Då tomten består av lutande berg och vår budgett är begränsad, så gade vi inte så många grundläggningsprinciper att välja på. En plintgrund var det som låg närmast till hands med dessa förutsättningar då det inte fann någon möjlighet att anlägga en platta på berget.
Jag som arkitekt tycker ofta att hus på plintgrund (framförallt i sadeltakshus) känns som att dom landar lite onaturligt och uppleves lite för svävande framför allt gavelmotivet.
Så jag spånade lite fritt och sen i samråd med min konstruktör kom fram till en grundläggningsprincip bestående av 5 st betongmurar (av skallblock) som gjuts och armerad fast i på berget i tvärriktningen med huset som då skapar en naturlig murar i gavlarna så att huset kan landa mer "naturlig" på berget.
På murarna fäst sen bärlinorna för bjälklaget osv.
Mellan murarna i långriktningen byggs ett enkelt raster av svartmålade träribbor för att hålla borta djur m.m
men att man fortfarande uppnåt en god och naturlig ventilering av grunden.
En extra bonus med detta blev även att vi kan gömma undan luftvärme pumpens "ute del" på insidan av den högsta av grund murarna.
här en bilder ifråb tomten.
Bild1: Berget renskrapat någon veckan sedan
Bild 2: visar pallar av skalblock som går åt i muren.
Bild 3: Formning mot berget för grundsulorna
Då har vi kommit lite snabbt ifatt bygget och kan du göra lite mer aktuella uppdateringar direkt framöver när det löper på. Men är ni mer nyfikna har kommentarer och kanske frågor ifrån processen som kort beskrivs här, gällande bygglov eller projekteringsfasen osv, så ställ dom gärna, så kan jag lägga in inlägg gällande sådant senare under processen.
Vänligen Marko
Kommentarer
13