Stort avtryck på liten tomt
Villa Kristina av Gert och Karin Wingårdh sluter sig utåt mot insyn där på halvön i sydvästra Göteborg, men den är desto större inåt. Vi får en fingervisning om vad huset kan ha kostat att bygga.
Villa Kristina på en halvö i sydvästra Göteborg är ytterligare ett exempel på Gert och Karin Wingårdhs förmåga att göra något extra av både små och stora projekt. Om byggnaden sluter sig utåt mot grannar och insyn på grund av tomtens sparsamma storlek, så är den desto större inåt. Glaspartier från golv till tak öppnar mot en innergård där de olika nivåerna förstärker intrycket av lätthet och elegans.
Bad och grill sommartid, fågelskådare i buskarna på hösten, skridskoåkning om vintern. Livet på Näset, en 3 kilometer lång och 2 kilometer bred halvö i sydvästra Göteborg, följer årstiderna. Beställarna Kristina och Anders ville ha ett hus slutet mot omgivningen och desto öppnare inåt. I sin brief till arkitekterna skrev de: – Entrén är viktig, huset ska öppna upp sig utan att avstänga sig helt med wow-känsla direkt när man kommer in.
Kristina, som är jurist till yrket, har tillbringat somrarna sedan liten bland familjens hus på Näset. Olika byggnader har tagit plats bland berghällarna och den karga vegetationen.
– Hennes man Anders, som studerat på Konstfack, kom i kontakt med våra villor via Viktor som arbetade på vårt Göteborgskontor, berättar Karin Wingårdh. När en granntomt blev till salu så bad de oss börja skissa.
Karin Wingårdh berättar att hon tillsammans med Gert valde att ta med även en modell till den första presentationen, istället för att enbart nöja sig med en ritning.
– Våra beställare ville ha en lekfull miljö som inte skulle kännas skrytig, berättar Karin Wingårdh. Samtidigt ville de ha en takterrass för att kunna njuta av utsikten, och gärna prång och mellanrum att kunna slå sig ned i både ute och inne.
Den återhållna färgsättningen låter istället möbler i rött, gult och blått skapa accenter. Men är vi inte lite väl konservativa när det gäller färgpaletten i Sverige, idag utförs nästan alla inredningar i olika gråskalor?
– Jag kanske inte skulle föreslå en kund äppelgröna tak och väggar, skämtar Karin Wingårdh, det är lätt att ta till säkra kort när kunden sedan ska leva med inredningen i åtskilliga år. Men det känns som vi ser en återgång till mer färg och mustigare färgtoner, och inte så helt ”rena” inredningar.
Ljusinsläppen gestaltar de olika rummen och ger dem olika karaktärer som förändras med dagens gång.
Villa Kristina är byggt med två sovrum, nu när Ingrid väntar ett syskon så är huset redan förberedd för utbyggnad.
– Det är ett litet hus som drömmer om att bli större, huset är förberett för att växa med ägarnas behov.
Villa Kristina ger intryck av att kosta långt över 10 miljoner, men beställarnas ursprungliga budget låg på knappa 4 miljoner.
– Det blev lite dyrare än vad de hade hoppats, förklarar Karin Wingårdh. Vi brukar säga att en ny villa kostar runt 40 000 kronor kvadratmetern. Man får nästan alltid räkna med att det blir dyrare än förväntat och tar längre tid vad man tänkt, men det är det värt.
Den tornlika volymen ger Villa Kristina en resning med siktlinjer som bär både ut och in. Inne i vad som liknar en jättelik lanternin finns studio/kontor som nås från en enkel trappa.
Villa Kristina finns utförligt presenterat i boken med samma namn skriven av Gert Wingårdh.
Levande material och noggrant bearbetade detaljer ger ett gediget och samtidigt lätt intryck
– Jag gillar att vi har så pass mycket trä i både konstruktion och ytskikt, säger Karin Wingårdh. Köksbordet, som Anders själv har beställt, är 8 meter långt.
Villa Kristina är byggd på plintar med en träkonstruktion. Utsidans hyvlade kiselbehandlade granpanel har sedan färdigställandet antagit en gråton som smälter ihop med omgivningen.
På insidan är det utsidan som dominerar. Glaspartier med skjutdörrar från golv till tak försöker på modernistiskt manér upphäva gränsen mellan vad som är inne och ute.
– Jag vet, det är en kliché, men det fungerar! säger Gert Wingårdh nöjt.
Kommentarer
35