Somrig norsk hytte i Bjergøy
Frågan är om inte den bästa samtida nordiska arkitekturen återfinns i Norge? Här finns utrymme för en större frihet än i traditionstyngda länder som Danmark och Finland, och här finns inte så pass dominanta byggbolag som i Sverige. Sportstugan på Bjergøy i Ryfylke är däremot ritad av en islänning, av Gudmundur Jonsson som sedan länge arbetar i Oslo och är känd för inte minst Ibsenmuséet i samma stad.
Gudmundurs hytte i Bjergøy i Ryfylke är rikligt uppglasad och har en generös utsikt. Om kvällen står den öppna spisen i fokus och innertaket glimmar med mängder av stjärnlika LED-ljus. Istället för traditionella stugors små fönster och stängda väggar så är det kontakt med landskap som gäller. Och Gudmundur drar paralleller till spanska haciendor, och förklarar att han vill lyfta in naturen i hytten helt och hållet. Med en modern byggnadsstil vill han omformulera och vässa den norske drömhytten i linje med vår tids formspråk. Glaspartierna spänner från golv till tak, och terrassen blir en naturlig förlängning av byggnaden under det utskjutande taket. Hytten är uppdelad i två byggnadsvolymer med taket som sammanhållande element, och har sovrummen placerade bakom den större byggnadskroppen.
Hytten kan byggas på med en takterrass på 70 kvadratmeter. Arkitekten har arbetat med underhållsfria material som sten och fönster med aluminiumramar. Den horisontellt markerade fasaden är utförd i sibirisk lärk som inte kräver någon förbehandling och som grånar vackert med tiden.
– Det är viktigt att som beställare av ett sommarhus utgå från sin egen ”kultur”, det vill säga: hur vill jag bo? Hur lever jag i min stuga? Hur viktig är utsikten och den meditativa ro som den kan ge? Och det är viktigt att man inte bygger in en massa underhållsbehov, utan att huset är så underhållsfritt som möjligt.
Det utskjutande taket fungerar som ett självständigt arkitektoniskt element och ger intrycket av ett betydligt större hus, som ändå är rätt rejält tilltaget med sina 112 kvadratmeter. Samtidigt ger taket också utomhusytorna lä för väder och vind, och de rikligt uppglasade rummen blir inte alltför exponerade för solljuset.
Den arkitektoniska gestaltningen kombinerar slutna och öppna ytor i glas, sten, skjutdörrar och den liggande fasaden.
– I Norge har jag blivit omtalad för att göra uppror mot den ”norska hyttetraditionen”. Men det handlar inte så mycket om ett uppror som att lyfta in den vackra norska naturen in i stugan istället för att gömma sig bakom små spröjsade fönster. Problem med stora glaspartier löser jag genom att använda treglasfönster, jag tar också hjälp av en skicklig isländsk byggmästare. Det mesta byggs på plats, utom fast inredning och fönster som dock är måttbeställda.
Gudmundur Jonssons sportstuga för familjen Bergsaker är inte ritad specifikt för tomten i Bjergøy utan finns att beställa i olika storlekar, från 55 kvadratmeter och uppåt. Hytten passar förstås bäst för platser där man vill lyfta in utsikten in i huset.
– Jag har tagit fram en 3D-visualisering som jag och kunden utgår ifrån och som ger utrymme för olika justeringar.
– Ett av mina drömprojekt vore att rita en vacker hytte i den svenska skärgården eller på en liknande plats, säger isländske Gudmundur som sedan mitten av sjuttiotalet har Oslo som sin hemstad.
Interiören präglas också av naturen med distinkta material och öppna ytor. Det är inte endast utsikten som öppnar upp mot landskapet, det känns nästan som att sitta ute fast inne.
Kommentarer
12