Jonas Lindvall är en av veteranerna i svensk villaarkitektur och känd för sin tidlösa, eleganta och samtidigt sparsmakat exakta formkänsla.

Huset sett från gatan, med fönsterlösa väggar

Foto: Åke E:son Lindman

 Villa J2 i Falsterbo är knappast något undantag från hans självpåtagna utmaning att skapa upplevelser utöver det ordinära. 

Villan ligger i ett av Falsterbos bostadsområden. Jonas funderade på hur man skulle kunna skapa avskildhet i ett samhälle som sommartid flödar över av både sommarboende och besökare.

Lösningen blev att placera garaget framför huset mot gatan, och att helt undvika fönster mot gatan. Buskaget bidrar till att avskärma. Efter att ha passerat längs med ena garageväggen så når man den inre delen av trädgården där stora skjutglaspartier öppnar upp. Här finns också ett spel mellan vertikala och horisontella glas- och dörröppningar mot trädgård och stenlagd uteplats. Villa J2 är sluten mot all insyn, inga fönster endast dörrar. Samtidigt ger de olika volymerna ett allt annat än slutet uttryck.

Små och stora fönsterpartier mot trädgården

Foto: Åke E:son Lindman

Jonas Lindvalls arkitektur spelar på ljus och skugga, öppet och slutet, vertikalt och horisontellt. Ljusföringen är noggrant avvägd, och utblickarna genom både små och stora fönsterpartier blir varken för mycket eller för litet.

Stenlagd uteplats, skutdörrar av glas till köket

Foto: Åke E:son Lindman

Inne i huset löper den långa korridoren från barnens sovrum som ligger intill föräldrarnas men med ett lekrum emellan. I västerläge ligger kök, matsal och lounge, och mot norr leder spiraltrappan upp till bibliotek, hemmakontor och terrass.

Stora och små fönsterpartier

Foto: Åke E:son Lindman

Ljusföringen med takfönster och stora skjutglaspartier ger de ömsom höga och låga rummen en tredimensionell känsla.

– Beställarna hade Case Study-husen från fyrtiotalets Los Angeles som sina favoriter, berättar Jonas Lindvall som samtidigt menar att villan visserligen kan synas modernistisk men att den korsformade planen samtidigt avviker från modernismens ideal.

Spiraltrappa i stål

Foto: Åke E:son Lindman

Spiraltrappan i stål ger karaktär åt vinterträdgården. Trappan som leder upp till bibliotek, hemmakontor och terrass på ovanvåningen.

– Trappan ger ju en upplevelse som påminner om barock med sin vridna form, understryker Jonas Lindvall.

Korridor

Foto: Åke E:son Lindman

De träinklädda partierna i den långsmala korridoren löper genom hela villa J2.

– Korridoren startar vid barnen och föräldrarnas sovrum, och ger ett långt perspektiv, hela 27 meter. Och det i ett hus som inte är mer än cirka 200 kvadratmeter, säger Jonas Lindvall.

Olika takhöjd i korridor

Foto: Åke E:son Lindman

Egentligen handlar arkitektur enbart om att projektera ljus och rum, det är konstrasterna som ger upplevelse och karaktär.

Variationen i takhöjd ger en tredimensionell rytm till huset, betonar Jonas Lindvall. Notera att takhöjden varierar, men golvnivån är konstant i nästan hela huset.

Kök

Foto:Åke E:son Lindman

Köket med matsal och vardagsrum är villans hjärta och öppnar med stora glaspartier upp mot den skyddade gården.

Sovrum

Foto: Åke E:son Lindman

Föräldrasovrummet är diskret med ett relativt litet fönster, men samtidigt med en närmast draperad ridålik vägg. Mjukt möter hårt i ett rum med tydligt definierade material.

Badrum

Foto: Åke E:son Lindman

Ljus möter skugga och tydliga geometriska former i badrummet som blickar ut mot trädgården.

Kök med matplats

Foto: Åke E:son Lindman

Garage

Foto: Åke E:son Lindman

Planritning

Arkitektritning på Villa J2.