Lekfull arkitektur i Mölle
När arkitektkontoret Elding Oscarson byggt nytt fritidshus i Mölle så öppnar sig det okonventionellt formade Mölle by the Sea åt flera olika håll.
Ingen utsikt privilegieras utan här bildas utblickar mot stenpartier, tegelmurar, en gammal iskällare, den terrasserade tomten rymmer plötsligt flera olika rum som kan återupptäckas gång på gång. Villan är trots sina generösa inre mått rätt liten till det yttre tack vare avsaknaden av sockel och takresning.
– Bottenplanet är helt inglasat, som ett orangeri, förklarar arkitekt Jonas Elding. Vi vill att det ska kännas som man sitter mitt i trädgården när man är inne i huset. Volymen ovanför har vi rest på en fin stålkonstruktion, vi har lyckats reducera stålpelarnas dimensioner till endast 80 millimeter kompletterat med de här stabiliserande kryssen av massiva svetsade stänger.
Beställarens föräldrar började planera för en ombyggnad redan på åttiotalet och genomförde sprängning och schaktning. När sonen tog över fick Jonas Elding och kompanjonen Johan Oscarson möjlighet att göra en skiss som passade helt rätt, det tidigare utförda arbetet kunde användas till ett nedre plan med ljusgård och vinkällare.
Bottenplattan räknar 120 kvadratmeter brutto, och Mölle by the Sea har plats för tre sovrum för den rätt unga familjen på ovanvåningen. Bottenvåningen rymmer ett öppet kök, vardagsrum och bibliotek med en spiraltrappa som fortsätter ned till det insprängda planet där det också finns ett gästrum.
Mölle har gamla anor som fiskeläge vid Öresund och Kullaberg, men blev redan i slutet av 1800-talet en populär semesterort inte minst för danskar och tyskar. Att kvinnor och män kunde bada tillsammans i början av det förra seklet var ett så pass ovanligt påfund att det talades om "Synden i Mölle", och trots att alla var väl påklädda med hela baddräkter blev det en stor succé.
Mölle räknas som en av Sveriges första badorter, och även idag så tredubblas antalet invånare sommartid. Arkitekturen spänner mellan en-och-enhalvplanshus i vitmålat trä och italienskt inspirerade excesser som exempelvis Villa Italienborg, för att inte glömma alpinspirerade Villa Marga och en hel del sjuttiotalsmodernism. Jonas Elding tycker däremot att arkitekturen blivit mer utslätad och tråkigare med tiden.
– Turismen som lockade besökare från när och fjärran lämnade en excentrisk och experimentell arkitektur efter sig under 1900-talets första hälft. Men de senaste decennierna har det blivit en mer konserverande utveckling. Vår och beställarens ambition i Mölle har varit att återuppväcka platsens insomnade arkitekturtradition och föra den vidare in i vår tid.
Byggnaden både följer och ger konstrast mot den terrasserade tomten. Formen bryter enligt Jonas Edling också upp byggnadsvolymen till en svåröverblickbar helhet, från vissa vinklar slående, från andra vinklar nätt.
– Den terrasserade tomten vetter mot Öresund, men byggnaden skyr konventionen att vända alla rum mot en och samma utsikt – här finns flera kvaliteter runt om, med sten- och tegelmurar, växtlighet och en gammal iskällare inkörd i backen. Byggnadsformen delar upp tomten i olika uterum och ger en mjukt avdelad sekvens interiört.
Bottenplanet är byggt med en nätt pilotislösning med skjutdörrar och odelade rutor på upp till 7 meters bredd.
– Den övre volymen har vi lyft upp på slanka stålpelare i ett tvärt möte mellan glas och ramsågad Douglasgran i jumboformat, förklarar Jonas Elding. Genomsiktligheten gör att vi får en transparent lösning där även baksidan får kontakt ut mot vattnet. Fasaden är, likt en gång Villa Italienborgs schackrutiga eternitfasad, den första i sitt slag med de här breda brädorna och stora fönsterpartierna.
En skena för ett draperi löper längs med hela bottenplanet och löser eventuella problem med för mycket insyn.
Den ventilerade fasaden är täckt med 42 centimeter breda brädor av Douglasgran. Även sedumtaket är luftat.
Vardagsrum och kök öppnar sig mot omgivningen nästan som om det med det slipade betonggolvet vore en del av trädgården.
– Vi ville skapa utblickar åt alla håll eftersom trädgården bjuder på så många olika kvaliteter runt om. Vår konstruktör fick oss att lägga till de här stabiliserande kryssen med svetsade massiva stänger eftersom vår första lösning stred mot hans egna idéer. Det är rätt skönt att möta en konstruktör som inte bara löser problem, utan som har en konstruktionsfilosofi!
Kommentarer
20