Danskt hygge på 17 kvadratmeter
Trött på överdådigt stora lyxbyggen? Danska arkitektkontoret BIG har tillsammans med byggföretaget Klein valt att klämma in ett koncentrat danskt hygge på endast 17 kvadratmeter.
Byggnaden påminner om funkisens perfektionistiskt avpassade planlösningar, men istället för effektiva kök och exakt proportionerade sov- och vardagsrum ligger i A45-stugan fokus på själva upplevelsen. Den muminlika stugan innehåller ändå allt som krävs: ett litet kök, en matplats med kamin, och så förstås badrum, sovrum och sovloft.
Danska arkitektkontoret BIG:s A45 är modulärt uppbyggt i naturmaterial, och därmed helt och hållet återvinningsbart. Det första exemplaret står i Lanesville norr om New York.
– A45-huset är ett modulbygge vilket gör att grundläggning, plintar och bärande konstruktion kan utföras snabbt och effektivt, förklarar Søren Rose, formgivare och inredningsarkitekt som grundat Klein.
A45 tar utgångspunkt i A-frame-husen, de under den amerikanska efterkrigstiden så populära gör-det-själv byggnaderna. Genom att bearbeta planen så har BIG lyckats få till en effektivare planlösning. Enligt Bjarke Ingels, BIG:s grundare, så är det möjligt att specialanpassa A45 till större mått.
Trots de små måtten har den lilla stugan en höjd på fyra meter. Den helt igenom danska inredningen består bland annat av en Morsø-kamin, ett litet kök från Köpenhamns Møbelsnedkeri, tyger från Kvadrat samt möbler från Carl Hansen.
Genom att vrida upp den kvadratiska grundplanen med ett 45-gradigt tak skapar BIG betydligt mer golvyta än vad som är möjligt med den traditionella A-frame-lösningen.
I en tid när mer än hälften av världens befolkning bor i städer, och med en tilltagande stadsinflyttning i en alltmer urbaniserad värld, så växer också enligt Søren Rose drömmen om något alldeles eget i naturen.
– Det kan vara en rätt tuff uppgift med underhåll, kostnader och renoveringar, menar Søren Rose. Med Klein vill jag skapa en kollektion av små hem som kan kundanpassas på nätet med ens favoritmaterial, inredning och rätt funktion, vi tar hand om resten.
Det pentryliknande köket är ritat av Københavns Møbelsnedkeri.
Badrummet är utfört i cederträ med bland annat blandare från Vola.
Grundläggningen är enklast möjliga med 4 betongplintar som bär husets träkonstruktion. Søren Rose räknar med att 4-6 månader till helt klart hus.
– Du behöver inte gräva ut en massa och gjuta en hel platta för att bygga en A45:a, förklarar Søren Rose.
Väggarna har isolerat med 75 millimeter kork, och golven är av massiv furu, tanken är att ge ett gediget nordiskt intryck.
– Vi arbetar tillsammans med Tesla för att tillhandahålla solenergi- och batterilösningar för våra hus. Vi räknar fler än 50 underleverantörer med hållbarhetsfokus, exempelvis svenska Orbital Systems som gör det möjligt att duscha i 10 minuter med så lite som 40 liter vatten.
Sju glaselement ger rikligt med naturligt dagsljus för interiören.
Danskt hygge har populariserats i utlandet de senaste åren, och BIG som annars arbetar med mega-projektet som översvämningsskydd för hela nedre Manhattan, passar på att bjuda på sin version av danskt livsgemyt.
A45 kräver minimalt arbete på plats. Byggnaden består av träkonstruktion, väggmoduler, ett undergolv och 7 glaspartier. Byggnaden är något rest över marken för att kunna fungera i olika klimat.
Kommentarer
27