Nyfniken du har helt rätt. När man lägger till 1x3 dyker 3 nya enheter upp i veran. En huvudenhet där man gör konfigurationen och 2 underenheter där den ena styr utgången och den andra inte styr något alls men den kan användas för att trigga scener.

På dimmern är det bara en enhet som dyker upp. Den kan bara påverka andra enheter via association (och dessa kommandon passerar inte veran). Dock är det inget som hindrar att du läser av (pollar) statusen på den enhet som dimmerns extraknapp är associarad till och använder det för att starta en scen.

Lite skumt att dom inte Fibaro kunnde göra så att dimmern fungerade likadant som dom andra enheterna. Men det kanske är så att det krävs lite extra elektronik som inte fick plats?
 
På vägen till jobbet så började jag fundera på detta, borde det inte fungera att associera den andra knappen på en dimmer till den andra på en switch och på så vis kunna trigga en scen utan att behöva polla? Dvs om man har några switchpuckar där man inte använder den andra knappen till något nyttigt.

Läste någonstans att det är patentproblem med att uppdatera controllern direkt med status i vissa fall, verkar ju helt rubbat och något som borde vara inkluderat i zwave från början.
 
Jag har ju den typen av association (dimmer -> 3kw) och jag tror inte 3kw pucken skickar uppdatering till Veran direkt när dess status förändras genom associationen. Men jag måste nog dubbelkolla för att veta med säkerhet.

Håller med om att patent som förhindrar direktuppdatering är helt galet. Patent inom mjukvara är ett otyg som måste stoppas.
http://stopsoftwarepatents.eu/
 
Har dubbelkollat nu. Associationen uppdateras direkt i verans gränssnitt när jag trycker på dimmerns extraknapp. Så det funkar nog som du tänkt om du håller dig till fibarogrejer superpin.
 
Då jag har haft svårt att förstå de olika detaljerna kring Fibaros switchar och dimmer har jag läst och sammanställt. Hoppas att någon mer än jag har glädje av denna.

RELAY SWITCH 1X3KW FGS211
-En fysisk utgång (till förbrukare)
-2 fysiska ingångar för att med "knapp" kunna bryta, starta scen eller direktkomm med annan Z-wave
-Måste anslutas med "nolla"
-Kan inkluderas i trappkoppling

RELAY SWITCH 2X1,5KW FGS211
Samma som 1x3KW förutom:
-Två fysiska utgångar (till förbrukare)
-Annan maxlast (2x1,5KW)

DIMMER FGD211
-En fysisk utgång (till förbrukare)
-2 fysiska ingångar för att med "knapp" kunna bryta (dimma) eller direktkomm med annan Z-wave (kan ej starta scener!)
-Behöver inte anslutas med "nolla" men kan
-Skall känna av vilken typ av förbrukare som är kopplad
-Kan dimma laster på minst 0,5w med tillbehör (Bypass)

Hoppas att det blev rätt nu :surprised:
 
Redigerat:
Bra sammanställning. Det går fint att "trappkoppla" dimmern också.
 
superpin skrev:
Har kopplat upp mitt Powermax Pro larm och det lirar kanon, tjoho!
Vilken funktionalitet får man?
 
Det jag planerar att använda är att trigga scener vid av- och pålarmning, t.ex att släcka alla lampor (eller köra igång lampshow för att lura någon korkad tjuv) och stänga av flipperspelen när jag larmar på i bortaläge. Samt förstås tända upp lamporna i hallen när jag kommer hem och larmar av, mm.

Man kan använda larmets PIRar för att trigga grejer, t.ex dimma upp lite i hallen när någon rör sig och sedan dimma ner igen när det har varit lugnt ett tag.

Tänkte blinka lite med en lampa när man larmar på och av så man vet att det har fungerat när man kör med keyfob, inte alltid man hör tanten i pratlådan innanför dörren.

En scen som blinkar med alla lampor som syns utifrån är väl också en ide, kan vara bra för att påkalla uppmärksamhet när larmet har gått.

Dessutom kan man larma på och av från Veran om man vill, men det har jag i nuläget ingen användning för.
 
Lite sugen på att integrera en Sonos i köket som talande "utenhet". Då kan man få följande meddelande när rörelsesensorn i köket triggas för första gången på morgonen:

TTS Exempel
 
Härlig idé!
Någon som vet om det finns någon integration till AirPlay?

Har nu beställt lite puckar, tyvärr är dimmers slut på Vesternet. Beställde även en elcentral-avläsare.
Även USB-RS-232 på väg för Visonic.

/J
 
Elavläsaren är ju bra för att den är exakt, men Vera är inte så bra på att ta hand om datat. I den inbyggda energisidan går det inte att ange att elmätaren är totala förbrukningen, i Ergy så kan man ange en mätare som "whole house" men det gör ingen skillnad, den adderar ändå ihop alla förbrukare så resultatet är oanvändbart. Kanske är en bugg bara för mig men jag har avinstallerat Ergy (av andra skäl, den skickar all möjlig data som inte har med energimätning att göra till deras server) och använder istället NorthQ Calculator samt dataMine apparna så får jag lite snygga grafer över energianvändningen. Funkar bra men hade jag fler mätpunkter så är det förstås lite begränsat.
 
  • northq_graph.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Leverans från Vesternet idag. Kom precis på att jag har helt mörkat att jag måste lära mig/ta tag i de fysiska brytarna. :(

Kan någon ge mig en översättning på Monostabila- resp Bistabila. Vilken är en "vanlig" brytare med 2 lägen?
Har sett att ni har pratat om fjädrar i brytarna. Har Eljo Trend. Innebär det att man kan bygga om en brytare till att fjädra tillbaka till "neutralläge"?

Tack,
J
 
Bytte precis min krånglande 3kw Fibaropuck för tredje gången och insåg att en av de tre nya puckarna jag fick häromdagen är en nyare version. Den är märkt 30/11/12 och verkar köra firmware 1.9, så jag bytte till den och väntar nu spänt på om det ska börja rassla igen eller om man får vara lite glad nu.

Och en annan glad nyhet (och otestat iofs), de nya Fibarodimmrarna har också version 1.9 och nu ska det gå att trigga scener direkt via parameter 41 - Scene activation functionality! Och enligt manualen kan man trigga olika scener med enkel-, dubbel- och trippelklick, samt att det är egna koder för att hålla inne och släppa. Finns även diverse options för bistabilt läge men jag har inte kollat på det.

En annan nyhet är parameter 40 - Updating the dimming level without input from the switch, ska testa den också för att se vad det egentligen innebär...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.