Det borde finnas någon temperaturstyrd lösning. Jag bor i södra dalarna, och där blir det kallt! Det var -2 för ett par dagar sedan. Jag räknar med att ha maskinen avstängd mellan november - mars, eller bara chansa och låta den ticka på. Just nu har jag en rörmokare som installerar en vattenblandare och drar rör i källaren, och de har några bra vent-killar som ska komma förbi någon gång. Så just nu är ventilationen lite standby, lutar ju mest åt Demmpas lösning eller en kombination med minivent.

Jag har slutat bry mig så mycket om installationspriset, utan vill ha en energieffektiv alternativ med gott klimat. Tur att luften är gratis.
 
Ta och inventera skorstenen ordentligt och se hur många pipor som egentligen finns där. Har du tur så har du lediga pipor ner i källaren som kan användas till frånluft. Öppningarna kan vara igensatta och svåra att hitta. Klättra upp på taket och räkna piporna i skorstenen och försök klura ut var de går någonstans.

I vårt fall har skorstenen åtta pipor, varav totalt fyra går ner i källaren. En av dessa används för utblåset från centraldammsugaren, en kommer användas till vedeldad bastu, och två är frånluft. Tre pipor går till entreplan. Där används en till vedspis i köket, en till kamin i vardagsrummet, och en är "köksfläkt". Den sista pipan går till övervåningen och är igensatt efter badrumsrenovering och ersatt av pax-fläkt.
 
Intressant! På bottenplan har jag ju kaminen som går in i murstocken på ena sidan, och tilluft till köket på andra. På överplan en frånluftsfläkt i badrummet till murstocken, och tilluft till sovrummet bredvid. Jag får klättra lite och inspektera skorsstenen och se vad jag hittar. Är det att föredra att ha frånluften till skorstenen jämfört med ur väggen? Borde det väl inte vara?
 
Vi hade tilluft i nästan alla rum i vår gamla källare (som jämförelse - vi hade bara en tilluftsventil på boendevåningen..) och luften stod gärna still.. speciellt när vi installerade bergvärmen.. det var inte mögeldoft eller så, men det blev instängt helt enkelt. så vi kontaktade en konsult på vent området.. de utförde visserligen sådana jobb också (vent) men genom att han var anlitad som konsult så var inte fokuset på att bara de skulle göra jobbet..

Han förklarade hur olika alternativ funkade..hur luften betedde sig generellt..och varför våran luft var som den var. Vi fick protokoll och åtgärdsförslag :)

De två som var nått att ha (för oss).. Var

1 ett par paxfläktar som alltid var igång därnere..(i tvättstugan ska man ju ha en oavsett, men det hade inte vi )..

2 en större fläkt som drog ut luft via kanaler /rör/utsug satta på lämpliga ställen..(fördelen är att man kan bygga in en sådan motor om man är känslig för ljud..(vs paxfläktar ,minst två ,som alltid låter)

Vi hann inte göra nått av dem, vi sålde huset. Men vi hade nog valt en kraftigare motor/fläkt och rördragning.. Kändes som bästa alternativet.. Då kunde vi få med utsug från kök och bad uppe oxå och gömma fläkten på vinden..

Lycka till
Med vänlig hälsning, Sandra
 
  • Gilla
Hammarfall
  • Laddar…
Nu blir jag lite förvirrad. Du skriver att du har tilluft via skorstenen. Det normala är att man har frånluft via skorstenen, och tilluft via otätheter i fönster m.m. (iaf om du har ett gammalt hus, vårt är från -33). Självdraget gör att piporna vill suga luft ur huset så det bildas undertryck.
 
Huset är från -30. Nu är jag också förvirrad. Jag har väl sett det som tilluft eftersom luften blåser in i köket respektive rummet, från murstocken. Kanske bara är gjort för att öka draget, men går åt fel håll pga undertryck? Finns ju ingen anledning att ha tilluft från en kamin :banghead:

Här från köket.
kök.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Kaminen
kamin.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Källaren. "För kamin, ej ventilation".

20151016_161205.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • kök.jpg
Redigerat:
I äldre hus som haft gaspanna eller gasspis fanns det varianter på murstockar med både från och tilluft, men jag har för mig att tilluften sitter lågt, t ex halvvägs nere på väggen. Eller i anslutning till pannan/spisen.
 
Jag får helt enkelt göra som Snigla och ta hit en konsult, så jag får lite koll på vad jag har och vad som ska göras.
 
Om man har tilluftkanal(er) genom samma skorsten som man har frånluftkanal(er) genom så är det stor risk att luften mer eller mindre bara cirkulerar runt, om man även har rökkanal(er) genom samma skorsten så får man nästan garanterat in röken via tilluftskanaler(na).

Självdrag bygger på principen att skorstenen är varm och att den varma luften i dom olika kanalerna i skorstenen stiger uppåt och ut och på så sätt skapar undertryck i fastigheten. Undertrycket minskas genom otätheter i väggar mm och genom tilluftsdon i ytterväggarna.

Självtaget är mer eller mindre noll sommartid, bäst vintertid. Bäst självdrag fås det i fastigheter där det eldas kontinuerligt i tex oljepanna, så att skorstenen är konstant varm.

Ju fler våningar huset har ju bättre fungerar självdraget.
 
Nu har jag läst första inlägget igen, och har ytterligare lite tankar. Vi köpte vårt hus för ca två år sedan, och har renoverat sedan dess. Jag gissar att vi har snarlika hus då vårt är byggt -33.

Jag skulle råda dig att vänta lite med att fixa ventilation i källaren. Detta då du skriver att ni ska få in bergvärme. Vad är det bergvärmen ersätter? Finns det redan ett vattenburet system, eller ska ni installera ett nytt sådant också? Bland det första vi gjorde var att slänga ut den direktverkande elen som på 70-talet fått ersätta oljepannan och det gamla vattenburna systemet. Vi lät installera ett helt nytt vattenburet system och satte då in element i varje rum i källaren. Bara det faktum att vi värmer rummen har gjort underverk för luftkvaliteten i källaren. Jag gissar att självdraget fick en boost också av detta. Sedan dess har vi dessutom dränerat, men det gjorde ingen stor skillnad klimatmässigt. Fördelen med dräneringen är att vi inte längre får en vattenpöl i källaren när det regnar kraftigt. :)

M.a.o., ska ni sätta in nytt vattenburet så sätt radiatorer i källaren också och se hur det blir. Då kan ni ta ny ställning till ventilationen sedan.
 
Jag ska försöka reda ut detta med skorstenen, tänk om det fanns ett färgämne nan kunde elda för att se om det går ut genom tilluften, om det nu är tilluft.

Bakterie: Jag kanske var otydlig, men vi har bergvärme nu. Har även radiatorer i varje rum i källaren, ca 19 grader nu.
Vattenpöl är inte så kul nej :)
 
Rökgaspatronerna är guld värda!

Hade samma problem som dig när jag flyttade in i huset men visade sig snabbt att skorstenen hade sex st kanaler så en av dom använder jag från tvättstugan som frånluft! Sitter en paxfläkt där och sen har jag friskluftsventiler i resten av källaren! Tillsammans med en Woods som jag använder när jag hänger tvätt.. Funkar mycket bra och ingen mer lukt i källaren!
 
Skönt att höra, Gusten! Jag ska klättra upp till skorstenen idag, aldrig varit där. Tur att jag har en lucka från vinden.
 
Nu har jag klättrat. En skiss hur skorsstenen ser ut.


2015-10-17 10.56.39.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ska alla kanaler som används för tex kamin ha en pipa? Det ser ut som om kaminen tillhör pipan med betong runtom, och det stora hålet till vänster tycks vara den som har förbindelse med kök respektive sovrum.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.