T
Får du tag på öststatare som verkar seriösa så ska du anlita dom tycker jag.
Mina erfarenheter är att de är duktiga och jobbar hårt och min tillit till att jobbet blir bra gjort är högre för öststatare än svenska hantverkare.
Anlitar du en svensk är risken stor att du blir överdebiterad, det fuskas med ROT:en (man drar inte av halva utan lägger på ändå och tar samtidigt ut av skv), du blir stående med en byggarbetsplats för byggaren håller på med mängder av uppdrag samtidigt.

Egentligen tycker jag fler ska göra mer själva istället för att leja bort till astronomiska kostnader som bygghantverkarna är vana att ta ut. Mycket av det dom tjänar pengar på är arbeten som folk kan göra enkelt själva.
 
T
snickarboden skrev:
Överpriser? Så bra, då tar vi det en gång till...
Det kan hända att man borrar i ett vattenrör och då kan vi börja prata kostnader. Debiteringen skall täcka det med samt allt annat.
Förhoppningsvis gör man det inte alltför ofta eftersom jag gjort det en gång på mer än 20 år. Varför det inte skett oftare är för att jag har hyfsad pejl på hur saker ligger enligt svensk byggstandard men ibland så ligger de inte så etc och då är det bara att se till att man har försäkringar.
Sen så har man en del kostnader med verktyg, bil mm så det springer rätt fort upp i de sanslösa pengarna.

Sen får de som vill det göra det själv, inte mig emot det minsta.

Förresten, rörande lawpans inlägg så om de drog mindre el så krävs det behörighet för det, fanns det? Om inte så tja, inte mitt bord men direkt korkat att låta obehöriga dra el.

/Kent som inte skäms det minsta för debitering
Jag tror de svenska hantverkarna kommer utsättas för en sund konkurrens utifrån som kommer hjälpa till att normalisera byggmarknaden. Idag och historiskt har hantverkarna kunnat sålla bland kunderna p g a brist på seriösa hantverkare. Dessas chanser att smaska på oligopolets räkmacka kommer kraftigt minska, vilket naturligtvis är jättebra för konsumenten. De kommer tvingas sänka sina priser eller gå omkull.
 
tobiast skrev:
Jag tror de svenska hantverkarna kommer utsättas för en sund konkurrens utifrån som kommer hjälpa till att normalisera byggmarknaden. Idag och historiskt har hantverkarna kunnat sålla bland kunderna p g a brist på seriösa hantverkare. Dessas chanser att smaska på oligopolets räkmacka kommer kraftigt minska, vilket naturligtvis är jättebra för konsumenten. De kommer tvingas sänka sina priser eller gå omkull.
Nja, jag tror lyckligtvis vi kommer att se allt mindre skojare i branschen, vilket det kryllar av idag. Duktiga hantverkare kommer alltid att kunna ta betalt och ändå ha gott om jobb. Sen finns det dom som vill betala så lite som möjligt och nöjer sig med en lägre kvalitet (alternativt inte förstår skillnaden). Detta oavsett om det är svensk eller utländsk arbetskraft. Om det finns en enorm efterfrågan på polska eller estländska snickare idag, betyder det bara en sak, att dom är för billiga och kommer rimligtvis ta bättre betalt i framtiden. Om dom är värda det dvs.
 
T
Vid en sökning via en leverantörssökmotor på nätet firck jag bara ett enda svar på ett takarbete.
Kör ut ett mailtranskript ang. detta så vi kan rensa lite i det myckna struntprat som förekommer här om att man tar hela arbetsgivaransvaret m fl förekommande fördomar som odlas av byxrädda svenska hantverkare för att skrämma folk.

"
Meddelande från tjänsteleverantören:

Hej!

Vi är ett seriöst Svensk - Lettisk byggföretag i Lödöse. Företag är registrerade i Sverige (F-skatt).
Vi har förnärvarande 6 anställda (Lettiska) med lång yrkesutbildad erfarenhet i bygg och av snickeri.
Vi utför våra arbeten Snabbt, med bibehållen kvalité och känsla för vårt yrke.
Vårt pris är 200 Kr/tim exkl. moms.
Om vi hade möjlighet att träffas och titta på objekt, kan vi bestämma det exakta antalet timmar som krävs.
Om det behövs, har vi också rekommendationer.
Vi hoppas på ett gott samarbete även med Dig.

Mvh, Inga & Raivis.

...

LeverantörsuppgifterLeverantörsnamn:Inga TomkalneE-mail:klavins.family@gmail.comTelefon:0730463094
 
lawpan skrev:
I början av året anlitade jag ett svenskt bolag med polacker här i stockholm. Killen hade f-skatt. Det kostade mig 140 + moms / timme.
Vill bara göra den kommentaren att personen isåfall arbetar för en faktisk timlön på 50 kr i timmen om alla arbeten redovisas helt vitt vilket innebär att de har motsvarande en månadslön på 13.000 (före skatt) vilket verkar direkt orimligt i mina ögon.
Någonstans finns det en gravad hund här..........
 
Martina 76 skrev:
Jag tycker generellt att folk har så negativ inställning till östeuropeiska hantverkare.
Jag kan bara uttala mig utifrån egna erfarenheter. Men med tanke på att mitt jobb går ut på att besöka och kontrollera byggarbetsplatser så tar jag mig friheten att tro att min erfarenhetsbank är något bredare än den genomsnittlige engångsbyggaren.
Jag ser betydligt större andel skitjobb utförda av utländska arbetare än vad jag träffar på skitjobb gjorda av svenska hantverkare. Dock har jag aldrig påstått att svenska arbetare är felfria..........
 
Vilket trams om omkostnader, bilresor mm.
Jag har inte stött på en firma som inte tar milersättning, samt administrations kostnad för material beställning etc. Samma sak för att slänga skräp, alla hantverkar påpekar kontainer eller bigbag och man som kund får bekosta själv. Allting är bara trams och tillgjorda förklaringar för att förklara orimliga 500 kr / timmen.

Att jämföra med 3-5 år ingenjörs utbildningen och tror sig vilja ta samma timpeng. Aja! Jag har renoverat två hus hittentills och inte har jag gått nån utbildning för att riva, regla, blanda cement mm. Det finns hur mkt arbetsmoment om helst om inte kräver nån längre utbildning. Så varför ska man betala 500 kr timme för att sätta upp panel, takpannor mm?

Ska nån resa en stomme till mitt hus, då betalar jag 500 kr / timme. Men icke för att lägga parkettgolv!! Det enda jag kan säga om vad som kan motivera dessa timpengar är att visa momement är så otroligt tråkiga att ingen vill göra.
 
RE Volvo
140 timmen till killen som äger firman. Hans arbetskraft är polacker, så där har jag ingen aning om vad dom får, svart eller vitt. Desuttom är 50 kr / h dubbelt så mkt än vad dom tjänar i polen. Det finns ingen hund begraven. Så funkar utländsk arbetskraft. Dom kommer hit, jobbar ett år, och sen åker dom hem.

Ungefär som en svensk skulle åka till Usa, eller dubai och jobba för 800 kr i timmen. Bra betalt, men för att leva där långsiktigt, knappast.
 
volvo skrev:
Vill bara göra den kommentaren att personen isåfall arbetar för en faktisk timlön på 50 kr i timmen om alla arbeten redovisas helt vitt vilket innebär att de har motsvarande en månadslön på 13.000 (före skatt) vilket verkar direkt orimligt i mina ögon.
Någonstans finns det en gravad hund här..........
Det stämmer, räkna om kalkylen med rätt skattesatser och rimliga omkostnader.
 
Re Tobiast

Mindre eldragning med utanliggande uttag behöver man inte behörighet till.

Jag är inte behörig elektriker. När jag visade grannen eldragning på vinden i mitt förra hus så tyckte han att det var lite overkill. Han är elektriker själv och tyckte jag hade tagit i lite mkt angående säkerhet. Jag hade tänkt på fukt i plaströr, eventuella råttor, extra mkt mm2 på kabeln etc.

Så jag tycker elbehörighet är även den en ursäkt för att försvara höga elektriker timmar. Jag är väl medveten om att om huset brinner ner så blir det jobbigt. Men ska man tänka så, så ska man inte ens köra bil. Ansvar har man överallt.


Idag luckras rätt mkt av arbeten upp, vad man får göra och inte får göra.
För några år sen fick man tex inte lägga nivellgolv utan behörighet. Idag är detta helt okej. Man betalar bara projektkostnad så berättar dom hur man ska göra för att garantin skall gälla.

Samma sak gäller vissa värmepumpar, golvvärme mm.
 
Och en sista kommentar, ni som behöver arbetskraft använd: http://www.bello.se eller http://hantverkarn.se/

Jag har använt bello 2 ggr och sluppit alla skämtbud, samt firmor som inte kan komma för att tiden inte passar dom. Men framför allt så slipper man ringa runt som en tok, här hör firmorna av sig via telefon eller mail.
 
Och så tre exampel på svenska hederliga hantverkare som jag har råkat ut för.

1) En hantverkare som var expert på syllbyte sågade av en vatteledning, veckan därpå kom faktura från en annan firma för svetsning och lagning av detta. Ca 1000 kr fick jag betala.
2) VVS firma kom för 15 minuter och satte dit 8 pluggar till ledningar. Detta gick på 2200 kr, efter överklagen gick priset ner till 1000 kr pga felräkning av muttrarna.
3) Kalle Hantverkarn i stockholm kantstötte ett par ikea luckor vid monteringen av köket. Kalle gick till ikea och sa att dessa var skadade i transport. Kalle krävde dessutom ikea för 40 arbetstimmar x 360 kr pga av leveransförsening. Det var det svinigaste gjort eftersom dom aldrig var på plats utan utnyttjade att ikea skickade köket 5 dagar för sent. (Undvik "Kalle Hantverkaren" i Stockholm då du får en obehaglig serviceresa)

Ja, och inte heller är jag nöjd med mina utländska 140kr/h grabbar. Men efter ett antal påpekande blev det iaf rätt. Dom tjafsar iaf inte emot som dom svenska.
 
Ofta när jag har haft utländska hantverkare så har jag reagerat på fakturan då timmarna inte verkar stämma.... dom jag har haft har bara räknat effektiv arbetstid o dragit av för rök o fika pauser mm.

Slutar ofta med att jag kanske ger 10-15% extra för att dom gärna ska komma tillbaka och göra ett lika bra jobb igen.

Like förvånad men förbannad brukar jag bli av svenska hantverkare som ALLTID utan undantag slutar med en tjafsig diskussion. Jag tokvägrar fortfarande att tex betala timmar o milersättning för dagishämtning, åka o köpa nya verktyg, åka o hämta en liten grej som glömts mm mm.

Jag lider med alla seriösa killar o tjejer i branschen som indirekt får ta skit för sina kollegors beteende.
 
Firebird skrev:
Jag tycker att Balterna gör ett bra jobb. Är själv elektriker och får en hel del reparationsjobb efter dem. Kök som plötsligt blir strömlösa eller luktar bränt. Säkringar som löser hela tiden sedan renoveringen. Jag tjänar bra pengar på dem så för mig är de hjältar.
Om jag skulle renovera mitt kök skulle jag nog ta folk jag känner eller hantverkare med mycket bra referenser och betala vad det kostar. Om man nu bestämt sig för att ta in billig arbetskraft får man nog finna sig i att man får det man betalar för. Svensk som Balt. De flesta väljer billig Balt. För min och brandkårens skull, fortsätt med det.
Får också en hel del jobb pga av dem som elektriker. Säkringar som är lindade med ståltråd, jorden som hänger löst över hela kåken då de tror att man jordar allt så ihop med ett spett som ligger i marken. 1 gruppsäkring till hela köket .... ja jag kan hålla på en hel dag o kommentera dem. Vadå säger tolken han är ingengiör i hemlandet han är specialist. Men men mer jobb till oss bara då vi får röjja upp efter demd^_^bd^_^bd^_^bd^_^b
 
Vem skall röja upp efter er då? Måste jag göra det själv?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.