Hej,

En morgon så vaknade min fru av att det small till och när hon steg upp så var strömmen borta i huset. Det visade sig att de tre säkringarna för köket hade åkt och även alla tre faserna i elskåpet på fasaden.

Det luktade bränt plast i köket och drog då fram spisen och såg att kontakten till spisen låg löst på golvet och var smält, även uttaget i väggen var bränt.

Ringde en elektriker som kom förbi och mätte på uttaget i väggen och bytte sedan ut det till ett nytt. Han mätte även på spisen och öppnade en lucka bakom spisen där man kunde koppla spisen på olika sätt. Han sa att han trodde att något i spisen hade kortslutits och orsakat detta, han sa även att "kopplingen" under luckan såg märklig ut.

Kontaktade Electrolux och skapade ett garantiärende då det är inom garantitiden, men de är motvilliga att låta spisen gå på garantin då de säger att det kan ha kommit en strömspik som slagit mot spisen.

Att tillägga är att spisen var av och den är köpt och installerad innan vi flyttade till huset, det har aldrig luktat bränt eller varit något problem med spisen under 3 år.

Spismodell: Electrolux EK7C000W1

Vad tror ni, kan man med hjälp av informationen ovan och de tre bifogade bilderna utröna vad som hände?

Tack på förhand!
 
  • En hand håller en skadad och delvis smält spispropp. De metalliska kontakterna är svärtade och plasten runt kontakterna är missfärgad och deformerad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Bränt eluttag till spis som visar skador orsakade av värme eller kortslutning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Baksidan av en spis med en öppnad lucka som visar kopplingsschemat och fyra inkopplade sladdar i olika färger samt deras anslutningspunkter.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Wow
  • Arg
Jehu och 3 till
  • Laddar…
MultiMan
Spisen har varit felkopplad hela tiden. Obegripligt att den överlevt så länge.

Spisen har 230V elementspänning men har ett sladdställ som saknar nolla och således är gjort för spis med 400V elementspänning. Dessutom är byglingarna fel i spisen. Dubbelfel.

Edit: Alltså, perilexkontakten saknar övre vänstra stiftet, något som krävs om spisen har 230V elementspänning pga hur vårt elsystem är konstruerat. Man har troligen återanvänt ett sladdställ från tidigare spis utan att förstå konsekvenserna. Det gör att spisen fått 400V istället för 230V och förstörts pga det, även om det brukar gå fortare vid felkopplingar. Dessutom är de byglingar som gjorts inte enligt något schema, så troligen har man bara provat sig fram, utan kunskaper.
 
Redigerat:
  • Gilla
Bumlersson och 13 till
  • Laddar…
Fast det är ju lite märkligt att det är uttaget/kontakten som tagit stryk, inte spisen.
 
MultiMan
Kan ju bero på felbygligen i spisen. Jag vet inte hur den är kopplad internt.
 
A
Ja det var inte många rätt där. Bra att man gjort skyddsjorden längst av alla ledarna i alla fall.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Väldigt märkligt att den öht fungerat.
Möjligen har någon kopplat om någon av fasledarna till nolla i elcentralen och använt 2 faser men inte velat byta till ett korrekt sladdställ utan lagt nollan där en av faserna borde vara...
 
S
Lämnar frågan om varför spisen över huvud taget fungerat därhän, det ser onekligen fel ut.

Men det är definitivt inte felkopplingarna i spisen som orsakat det som hänt hos dig. Det är glasklart att det är fett som letat sig in i botten av kontakten, till slut skapades en överledning mellan L1 och L3 vilket skapade en mindre explosion som sprängde lös stickproppen :)
 
  • Gilla
Bjober och 6 till
  • Laddar…
Perilexkontakt med saknad nolla:

(saknas)L2
L1L3



Om kontakten är kopplad enligt standard som finns sedan 2004 IEC 60445:
L1L2L3N
BrownBlackGreyBlue



Skruvplinten på spisen:
12345
BlackBrownBlue
L23L1N

Eftersom Perilex används och neutralledaren saknas så kan man väl utgå från att det är 3-fas 400 V som gäller. Alla stiften för 3-fas finns på plats men grå fasledare saknas så valet borde vara "400V 2N~". Samt att eftersom en spis är rent resistiv i detta fall spelar fasföljden ingen roll?

400V 2N~: Skruvplint (1) saknar fas överhuvudtaget, (2) har fas men saknar bygling till nr 3, (3) saknar bygling, (4) som är avsett för nolla har en fas inkopplad! och saknar bygling till nr 5, (5) har nolla som den ska.

Är det istället 3-fas alternativet med alla faserna:
400V 3N~: Skruvplint (1) saknar fas överhuvudtaget, (2) stämmer, (3) saknar fas överhuvudtaget. (4) som är avsett för nolla har en fas inkopplad! och saknar bygling till nr 5, (5) har nolla som den ska. Och var är grå fasledare?

Vinnaren är klart skruvplint nr (4) som är fel hur man än vänder på det och troligen farlig?

Om spisen skall få en chans alls att funger måste anvisningen på spisen följas fullständigt. Kontakten måste mätas upp att den följer IEC 60445 färgstandard om den är hel alls.

Så.. någon som känner för lite rysk roulette? :p
 
Det sitter byglingar 1-2 och 3-4
Man har använt ett sladdställ utan nolla, den blåa är en fas och inte nolla. Det är därför det är intressant hur skiten har överlevt om inte perilexuttaget är omkopplat med nolla där en av faserna borde vara.
 
  • Gilla
Mats48 och 1 till
  • Laddar…
alm82 alm82 skrev:
Det sitter byglingar 1-2 och 3-4
Vilken konfiguration passar för det?
 
Det stämmer med en 400v spis.
Tror nästan att klisterlappen är fel och det är en 400v spis. Står det något om elementspänning?

EKCEKC7000W1 verkar ju vara en 400v spis och då stämmer kopplingen

Närbild på bakpanelen av en spis med ett kopplingsschema för 400V, kablar kopplade till terminaler, samt en gul märkning för elektriska anslutningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Karrie och 1 till
  • Laddar…
MultiMan
Plinten är ju inte monterad på samma sätt så uppenbart är det inte samma spis som du föreslår.

Det kanske satt en sådan tidigare och det är från gamla papper eller instruktionsböcker som den beteckningen kommer in i första inlägget. Det förklarar också var sladdstället kommer från.
 
Redigerat:
  • Gilla
TRJBerg
  • Laddar…
Tack för alla svar!

Jag kommer ihåg att elektrikern som var och kollade också frågade om spisen ens hade fungerat tidigare och såg lite fundersam ut när jag sa att vi hade haft den i 3 år utan problem.

Modellen av spisen är den som jag skrev i första inlägget, här är ett foto på klisterlappen på den.

Förstår jag rätt att det är den som kopplat in spisen som har kopplat den fel och eventuellt orsakat det som hände?
 
  • Klisterlapp på en spis med modellnummer EKC7000W1, serienummer 91404150 och P.N.C. 947941299, fäst på en metallisk yta.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
EKCEKC7000W1 inte detsamma som EK7C000W1.
Kopplingsschemat anger helt olika saker.

Ser att jag missat byglingarna i första fotot men de sitter ändå på ett sätt som inte passar någon konfiguration som anges i kopplingsschemat.
 
  • Gilla
Nalleman64 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.