Unikt namn Unikt namn skrev:
Är det rimligt att jaga de sörjande som förlorat sin cancersjuke närstående för en värmepump som var så gammal att firmorna inte ens ville försöka laga den? 🤔
Nej, men man kan jaga dödsboet. Det är två olika saker.
 
  • Gilla
Hempulare och 2 till
  • Laddar…
Dödsbo får ej förhandla i den avlidnes namn. Skillnad är om ett krav skickades innan dödsdagen då får dödsboet förvalta detta. I detta fall har endast tvist uppstått viket inte är samma som krav på kompensation
 
  • Gilla
Jens00
  • Laddar…
Men tvisten verkar ju gälla ett krav.
 
  • Gilla
Dowser4711 och 1 till
  • Laddar…
H hempularen skrev:
Men tvisten verkar ju gälla ett krav.
Precis men ser inte ut som om kravet skickats till den avlidne utan endast diskussion förekommit. Men TS borde veta om det är så
 
Man kan givetvis stämma dödsboet men utifrån vad som skrivits ovan verkar det inte vara i närheten av att vara värt besväret.
 
  • Gilla
nissenhj
  • Laddar…
Säljaren har sålt ett hus som vid "leverans" inte har de funktioner som det hade när avtalet ingicks. Han har inte levererat det som avtalats. Där vid den tidpunkten uppstår ev. fordran.

Men detta är av akademiskt intresse. Som flera andra bedömt/gissat i tråden, så är troligen en rimlig/korrekt ersättning noll, eller så låg att det inte är rimligt att bråka om det.
 
  • Gilla
mikethebik och 3 till
  • Laddar…
E Eld skrev:
Man kan givetvis stämma dödsboet men utifrån vad som skrivits ovan verkar det inte vara i närheten av att vara värt besväret.
Det skulle advokaten troligen bli väldigt glad över. Den enda som kan vinna på en stämning här-
 
  • Gilla
nissenhj och 6 till
  • Laddar…
Unikt namn
E EB2 skrev:
Nej, men man kan jaga dödsboet. Det är två olika saker.
Jag har själv ingen erfarenhet av detta. Men enligt google så förvaltas dödsboet i regel av dödsbodelägarna. Dvs de närstående.

Tex
https://www.nordea.se/privat/liv/familj/vid-dodsfall/dodsbo.html

Som dödsbodelägare är ni skyldiga att ta hand om dödsboet, fatta gemensamma beslut och representera dödsboets intressen på bästa sätt.

Varför jag ifrågasätter idén att jaga dödsboet är franförallt för att jag uppfattar det som att TS inte har någon betydande summa att hämta.
Dvs en kamp om korvören snarare än jackpot.

Hade det varit fråga om ett, enligt jordbalken dolt fel, så hamnar saken i annan dager.
 
  • Gilla
ulfem
  • Laddar…
H hempularen skrev:
Säljaren har sålt ett hus som vid "leverans" inte har de funktioner som det hade när avtalet ingicks. Han har inte levererat det som avtalats. Där vid den tidpunkten uppstår ev. fordran.

Men detta är av akademiskt intresse. Som flera andra bedömt/gissat i tråden, så är troligen en rimlig/korrekt ersättning noll, eller så låg att det inte är rimligt att bråka om det.
Fast fordran ska ju sannolikt vara skriven isåfall. Inte bara ett telesamtal där man lade fram saken.
 
hsd
L larssssa skrev:
Jag menade dödsboet.
I detta fall gäller det en värmepump som fungerade/var igång utan felmeddelande vid visningen av huset som sedan larmade för kompressorfel så fort vi klev in i huset direkt efter nyckelöverlämningen.
Hur gammal är pumpen
 
  • Gilla
MichelleW och 1 till
  • Laddar…
X xxargs skrev:
Det är bara att titta på garantitiderna som utlovas och vilka tilläggsförsäkringar man kan köpa för att förlänga tiden för att få igenom en reparation till låg kostnad (självrisken) inom aktuella tiden.

Slutar det finnas sådan efter 10 år så kan man anse den ekonomiska avskrivningen har gjort att värdet för värmepumpen har nått 0 kronor just då och då får man vara beredd på nyinvestering om det inte går att reparera inom rimlig tid för en haveri precis när som helst efter den tidpunkten.

Det innebär inte att alla L/BVVP går sönder dagen efter 10 år utan somliga håller 20 år och 70% kanske klarar 15 år - men du kan aldrig säja att just den här exemplaret maskin kommer att fungera i 20 år utan går sönder efter 10 år och 1 dag gammal.


Det är som när man köper en klassisk hårddisk - garantin gäller 5 år för de dyrare modellerna - du kan få den utbytt inom den tiden men inte utbytt efter den tidpunkten.
Och hårddiskar kan gå sönder allt från 14 dagar efter installation till 10 år efter, men efter 5 år så är det ingen som ersätter kostnaden för disken åt dig.
Men garanti, och förväntad livslängd är två väldigt olika saker. Se exempelvis på en bil. Skulle den förväntas att skrotas efter 5år och/eller 10.000mil. Eller som de flesta verktyg med ett års garanti. Det är ju inte på något sätt kopplat till deras förväntade livslängd. Inga hus, eller delar av hus har heller inte 30års garanti, trots att det är den förväntade livslängden.
 
  • Gilla
twoody och 1 till
  • Laddar…
svesse84 svesse84 skrev:
Ja det måste man, frågade själv när vi monterade luftvatten-värmepump 2011 vad man kan räkna med för livslängd.
Enligt säljaren kunde man räkna med ~10års livlängd på utedelen och 15-20år på innedelen.

Frågade sen servicetekniker när vi gjorde service vad hans erfarenhet var, han hade varit med om kompressorer som gått sönder efter 3år, men också dom var över 20år.
Men efter ca 10år ansåg han att det inte fanns någon anledning att byta bara kompressorn då så mycket annat är slitet att det är mer ekonomiskt att byta hela utedelen.

Sen kan det mycket väl var så att det inte finns reservdelar till en pump som är 5år....
Det stämmer mycket dåligt med vad jag har hört. Dock stämmer det nog bra med vad en säljare skulle säga, för att inte lova för mycket. Eller för att få det att stämma bättre med garantin.
Jag tror väldigt få människor och företag hade menat att man måste kalkylera för en ny värmepump om man köper ett hus med en 10år gammal dito. Åtminstånde inte vid övertagande av huset.
 
hsd hsd skrev:
Hur gammal är pumpen
Det får vi nog tyvärr inte veta, trots att det uppenbarligen är av intresse i frågan. TS vill inte diskutera ytterligare detaljer i ärendet.
L larssssa skrev:
Några mer detaljer inom ärendet kommer jag ej att diskutera förens det har tagits ett beslut kring ärendet.
Dödsboet är ju motparten i försäljningen nu, och är den som TS skall söka ersättningen av. Det borde inte medföra några problem att lämna in ett förslag på kompensation, jag förutästter att TS redan gjort detta. Om förslaget inte accepteras så får man ju ta nästa steg utifrån det. Dödsbodelägare brukar i allmänhet inte vilja dras in i tvister, det är ju därför dödsbon i princip alltid säljs med friskrivningsklausul. Så ur den synpunkten kan det ju vara en god chans att dödsbodelägarna accepterar förslaget för att få saken ur världen .. GSG-metoden, så att säga.
 
Redigerat:
P
Ja allt hänger ju på hur det dels ser ut med tillgångar i dödsboet och sen vilka som styr dödsboet.. Om det är några som det funkar att hota med rättslig fortsättning.. Eller om det är folk med lite skinn på näsan som inser att det är rätt oklart vem som har rätt och hur stor en ev kompensation för den trasiga värmepumpen skulle kunna tänkas vara rimlig. Om nån alls..
Och beroende på om det finns några pengar kvar när alla prioriterade skulder är klara i dödsboet ,om det ens finns några pengar kvar till nån husköpare med fodringar. det är ju vad jag kan förstå inte en prioriterad skuld om det är brist på pengar..
Allt beror på vad säljaren gjorde med pengarna..
Och hur giriga arvingar är om dom hellre synar bluffen ang driva vidare skuld mot dödsboet eller hur dom resonerar

Om firmor nekar att laga värmepumpen så har vi nog redan där en rätt bra uppfattning om att den är av gammal modell för annars borde det funnits intresse i att laga den , som ju borde varit den billigaste lösningen vilket ju är den dyraste åtgärden som borde vara maxbeloppet av vad man kan ens försöka kräva av säljaren / dödsboet. Är det en 15 år gammal värmepump som sjunger på sista versen så är det där som ska ersättas inte sponsra till nyköp med nåt större belopp.

Det finns ju värmepumpar som man kan få bytt kompressor i för runt 13 000 och andra där det kostar 25 000 eller mer innan det är klart , allt beror ju på vad det är för värmepump och vilken gas vilken kompressor osv osv.. Att byta hela värmepumpen kostar ju oftast 100-120 000 och uppåt. (antagit att vi pratar bergvärmepump)

Att man inte tagit fram en korrekt offert på lagning av värmepumpen ser jag som en stor brist och det är ju inte helt osannolikt att det är därför ts och säljaren inte kom överens..

Sen har vi ju den andra delen av jurdiken där man som köpare själv ska förstå själv att en gammal uttjänt värmepump eller annan utrustning som är ålderstigen men råkar funka ännu och inte påverkar värdet på fastigheten och att restvärdet i värmepumpen är lågt eller noll och att det inte skulle påverkat priset på fastigheten om värmepumpen har funktion eller inte

Det är inte säkert att ts har rätt till nån ersättning alls om det är en gammal värmepump och om värdet som var kvar i den bara var några få tusenlappar eller noll och inte alls några 1/4 del av vad en ny kostar idag, det är nåt helt annat..
Avskrivningar på värde mot ålder så kan man kolla på försäkringsbolagen så får man en rätt bra vägledning om restvärde mot ålder och är värmepumpen mer än 8-10-12 år så är den helt värdelös enligt dessa.
 
  • Gilla
Yaken och 2 till
  • Laddar…
Nu är det ju tydligen redan en advokat inblandad på dödsboets sida. Vilket gör att man kan misstänka att arvingarna inte är överens som någonting.

Men med advokat iblandad så kommer knappast "gsg tricket" att fungera. OM köparen har ett "bra" krav, så skall advokaten råda säljarna att göra upp, men annars blir det advokaten som vinner på en tvist, oavsett hur den går.
 
  • Gilla
nissenhj och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.