Vilken nivå känner du passar bäst på dig som elkopplare?

  • Koppla el, nej aldrig i livet, det är ju farligt! Byta en trasig glödlampa på sin höjd…

    7 Röster 2,0%
  • Jag kan byta kontakt på en skarvsladd/byta sladd på en bordslampa men längre än så går jag inte.

    11 Röster 3,2%
  • Nog kan jag byta ett eluttag och en fast ljusarmatur.

    41 Röster 11,8%
  • Att utöka med ytterligare ett uttag och fast ljusarmatur från befintliga dito är inga problem!

    97 Röster 28,0%
  • Drar fram och klammar kabel för ett nytt uttag/ljusarmatur från elskåpet, nemas problemas!

    80 Röster 23,1%
  • Byta/sätta upp ny elcentral är en baggis, det är bara att hålla reda på kablarna!

    27 Röster 7,8%
  • Jag gör all el i hela kåken själv, det blir bäst så och kostar minst pengar!

    84 Röster 24,2%
  • Antal röster
    347
Mikael_L skrev:
Ett jordbleck på ett uttag långt borta är bra, Ja är bättre då det är mindre risk för att en tidigare gjord felkoppling ska invagga en i falsk trygghet.
Rulla ut 10-15 m FK-kabel som hjälp vid mätningen.
Eller ta en förlängningskabel istället för fk. Smidigare att hålla på med särskilt om det är en kabelvinda. (Mät gärna upp den först så att du vet att jorden är hel, och mät gärna att den inte är felkopplad när du ändå håller på. Ja, dvs risken är *extremt* liten, men mäter man ändå jorden så kostar det bara några sekunder att mäta resten också.)
 
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L
mycke_nu skrev:
Risken att det skulle ligga fas på ett jordbleck är väldigt liten, även om det har hänt. Fuljord, dvs att nollan används som skyddsjord är betydligt vanligare. Det var kanske det fallet du avsåg?
Nu snackar jag mest om det är att man hittar en röd tråd löst i en dosa/armatur etc, eller lika gärna några ihopkopplade röda.
Om denna/dessa är tändtråd för att slå på lampa/maskin så sitter det en möjligt lågohmig maskin mellan den röda tråden och nolla.
Och vid en ohm-mätning med multimeter så piper det, men visar kanske är 50, 10 eller 3 ohm.
Dvs kontakt genom lampan/maskinen ner mot noll, och sen genom nollskena-> jordskena i centralen och så till sist sluten krets gentemot det jordbleck man mäter mot som referens.
Man kan helt enkelt bli grundlurad om man har otur.
 
Du ska nog redigera #134 lite eftersom det handlar om jordbleck. Klart förvirrande.
 
elmont skrev:
Och den som tror att man genom att ha jobbat som industrielektriker skulle klara att göra en bra installation i en villa vet nog inte riktigt vad han pratar om, lika lite som en som har gått på husbyggen skulle klara att jobba på industrin rakt av. Det är ju två helt olika yrken
Undantag finns naturligtvis naturligtvis men dom är få.
Och jag tror att Karlssons El AB får svårt att överleva om dom inte ser till att dom anställda har den kompetens som jobben kräver, ingen företagare med en någorlunda sund inställning skickar en lärling på ett jobb som kräver en yrkesmans kunnande.
Jag tror inte det spelar någon roll om du är vanlig elektriker, industrielektriker eller elektriker på SJ när du ska montera ett vanligt enfasuttag eller taklampa. Det är fortfarande samma färger på ledarna och monteringen kräver inte ingenjörsutbildning. Trots det är det bara han från Karlssons El AB som juridiskt sett får montera dessa uttag och lampor trots att de andra också är elektriker men på andra nivåer.

Sen vet jag inte riktigt vad skillnaden mot industrielektriker skulle vara. De elektriker som jobbade på min förra arbetsplats drog likväl matning till maskiner och lampor som styrning till automatikrobotar.
Jag skulle vilja påstå att en sådan elektriker är överkvalificerad för konsumenteldragning, detsamma gäller ingenjörer och järnvägselektriker, men det kanske är jag som ser det hela fel?
 
Mikael_L
mycke_nu skrev:
Du ska nog redigera #134 lite eftersom det handlar om jordbleck. Klart förvirrande.
Nej, jag menar som jag skriver.

Man mäter alltså mot en okänd röd ledare för att förvissa sig om att den är jord.
Och ohm-mäter mot ett jordbleck någon annanstans som referens.

Om det piper till i instrumentet så är väl allt frid och fröjd?, den röda kabeln man undersöker har ju kontakt med känd jord (jordblecket i ett uttag någon annanstans).
Men NEJ, glömmer man att samtidigt kolla hur många ohm det är, så kanske man missar att instrumentet kanske visar 40 ohm, och den röda kabeln man då tror är skyddsjord är egentligen dragen till en infravärme på uteplatsen, och det är denna infravärmare som mäter 40ohm avslagen.

Man kopplar glatt in denna röda som skyddsjord och får sen 230V på skyddsjorden och alla jordbleck så fort någon slår på infravärmen. :eek:


SÅÅÅ, glöm aldrig att kolla hur många ohm det visar när du kontrollmäter en helt eller halvt okänd skyddsjord.
Egentligen borde man alltid följa kabelns väg, men det blir i praktiken ofta för bökigt och tar för lång tid, så ...
 
Redigerat:
  • Gilla
Martin_B och 4 till
  • Laddar…
Mikael_L skrev:
Egentligen borde man alltid följa kabelns väg, men det blir i praktiken ofta för bökigt och tar för lång tid, så ...
Speciellt om kabeln går i betongbjälklag...då får man vara myra för att kunna följa kabelns väg...
 
Squall Leonhart
Om man begränsar sig till att koppla in lampor och vanliga vägguttag så klarar dom allra flesta av det helt utan problem. Men även en enkel lägenhet för att inte tala om en villainstallation är så mycket mer. Lika så att dra fram någon kabel till en motor klarar i princip vem som helst men att felsöka i stora automatikskåp kan vålla stora problem för en som bara jobbat som installationselektriker. Att påstå att man genom att se på färgerna VET trådarnas funktioner visar på en viss brist i förståelsen, dom kan i stort sett ha vilken färg som helst (även om dom borde ha vissa färger). Och tro det eller ej men det är stora skillnader på industri och installations elektriker det är tom olika utbildningar och det man får lära sig är i mångt och mycket olika saker.
Och sedan vet jag ju inte vilken typ av jobb du menar med "konsumenteldragning", när man jobbar med el måste man ha koll på helheten. Sätter man tex. upp ett nytt uttag på en slinga måste man VETA vad det innebär för hela gruppen, centralen osv.
 
lars_stefan_axelsson skrev:
Jag hävdar med bestämdhet att om det är något vi *säkert* vet att civilingenjörer blir bra på så är det just att läsa en bok och skriva en tenta. ;)
Nej, nej. NEJ!

En civilingenjör blir bra på att läsa den minsta mängd av boken som behövs för att skriva tentan.
 
Gamla tentor brukar vara bra.
 
mycke_nu skrev:
Gamla tentor brukar vara bra.
Eftersom jag nu, så att säga, sitter i andra ändan av resultatet av dessa studiemetoder, så tänker jag inte offentligt säga något annat än "Läst HELA boken och sedan skrivit en tenta"! :) Och därmed basta! :) (Fast jag får en del tentor att rätta där man undrar om studenten ens orkat plugga några gamla tentor... :banghead:)
 
Elmont:
Det är det där som är lite av min poäng. När man håller sig till "konsumentel" så att säga, så handlar det oftast om armaturer, dosor och uttag. Jag vill hävda att det sällan handlar om relästyrningar, automatisering och dylikt. Även om det finns ett flertal som har automatisk styrning av t.ex trädgårdsbelysning så tror jag inte att ens det är den vanligaste formen av koppling i hemmen. Trots detta så kräver ändå de vanliga uttagen och lamporna att man har behörighet och försäkringen som täcker arbetet. Inte ens mina exempel på andra typer av elektriker duger då. Så rent juridiskt sett ska jag betala upp emot tusenlappen till en elektriker för att han ska byta en takarmatur åt mig som jag köpt på Clas Ohlsons för 99 kronor. Med sunt förnuft kan man inte koppla den lampan fel men jag ska behöva anlita ett proffs som kommer och gör det när denne har tid över om kanske en vecka. Jag får inte göra det själv trots att jag vet hur man gör, min granne som jobbar som installatör på järnvägen får heller inte göra det utan det är just den där personen som uppfyller all byråkrati som ska göra det.

Sen finns det såklart den mer komplicerade elen. Byta central, dra ut matning till lägenheter, uppvärming o.s.v och där använder man självklart en elektriker. Men det är förmodligen inte sådan form av installation som gemene amatör försöker utföra på egen hand med hjälp av ett fuktigt finger och vinden.
Ungefär som att du inte tar in en snickare för att byta en trasig gipsskiva i sovrummet men nya takstolar kanske föredrar snickarens hjälp.
I elens värld finns det dock inga undantag, all fast montering kräver en fackman men då en fackman med försäkringen också, oavsett kunskap.
 
-MH- skrev:
Nej, nej. NEJ!

En civilingenjör blir bra på att läsa den minsta mängd av boken som behövs för att skriva tentan.
Avslöja nu inte för mycket!
Det börjar bli farligt nära det vi andra brukar kalla "Powerpoint-ingeniörer"
Ordet säger väl allt.

För övrigt köpte jag en gång en bok inför en tenta, den var rätt dyr.
Och det enda jag läste var kapitelrubrikerna. Blev godkänd så klart.
Men det var i ett beteendevetenskapligt ämne.
 
Mikael_L
Mikael_L skrev:
Just att anta att röd är skyddsjord är ett lite farligt antagande, särskilt om det är i samband med lamputtag och ljusarmaturer.
Det var många som använde röd som tändtråd "på den tiden".

Och att både elektriker likväl som amatörer bara har tagit för givet att den röda dom hittat är skyddsjord har orsakat en del tillbud och så vitt jag vet minst ett dödsfall.

Det innebär ju att metallchassit på en pryl någonstans plötsligt kan få 230V på sig bara för att man på en annan plats slår om en strömbrytare, ganska illa.
Här är fö en tråd där detta dödsfall diskuteras, för att i vanlig ordning på detta forum fransa ut i en massa andra sidoämnen när väl huvudfrågan är klar: ;)
http://www.byggahus.se/forum/el/156912-el-olyckan-med-den-stromforande-handdukstorken.html
 
Lite offtopic, Här kommer min bild av elekrikers yrkesområden.
Här är min bild på de olika elektrikeryrken som jag vet. Klart att variationer förekommer.

Installationselektriker: Arbetar vanligen med inst. av, bostäder, kontor, skolor mm.+ data, tele, larm.

Industrielektriker: Arbetar vanligen med inst. av, maskiner, många typer av styrsystem, data, tele övervakningsystem mm. belysning & kraft (ställverksarbete och högspänning brukar förekomma)

Distrubutionselektriker: Jobbar vanligen på elnätet, kabelskåp, luftledningar och tillhörande utrustning. + även med gatubelysning och mätsystem för våra fjärravlästa mätare. Både hög & lågspännings arbete är vardag.

Servicelektriker: Arbetar ofta med felavhjälpning, samt installation av utrustning, som ventilationsstyrningar, värmepumpar, vitvaror mm. även mindre komplettering av befintlig installation.

Olika firmor har olika upplägg så kraftiga variationer finns.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.