Kommer inom kort att installera jordfelsbrytare på hela anläggningen.
Men, är inte helt nöjd med att allt hamnar på samma, risk för rutten mat m.m.
Har några funderingar:
Lägga kyl- och frysgruppen på egen PSA - slipper rutten mat om något annat strular
Lägga grupp med uttag utomhus på egen PSA - troligast att denna löser ut och förstör för andra om den ligger på samma
Bastu borde läggas utanför - enligt tillverkaren

Tankar kring detta?

En liten undercentral kanske, med bastu och något mer, men hur skarvar man faserna dit, får man ha flera trådar i huvudbrytaren?
 
Ang sektionering, se
http://www.byggahus.se/forum/el/240...fb-i-anlaggningen.html?perpage=30#post2062618
http://www.byggahus.se/forum/el/197218-rad-angaende-installation-av-jfb.html
http://www.byggahus.se/forum/el/208883-dela-upp-elcentralen-pa-tva-jfb.html
http://www.byggahus.se/forum/el/160635-tva-centraler-tva-jfb.html
http://www.byggahus.se/forum/el/217053-hur-manga-jfb-i-nyinstallation.html

Flera JFBer i en gammal diazedcentral kan vara lite besvärligt ja. Du behöver såga isär både fasskenor och N-skena. Då är det nog bättre med en separat normkapsling bredvid. Den gamla är säkerligen så full att den skulle må bra av att avlastas lite. Om möjligt kan du lägga inkommande till denna nya central och använda en bra fördelningsplint där, t.ex E2673536.
 
Ah, inkommande till nya centralen. Om trådarna räcker. Antar att man inte får skarva hur som helst, ens i gammal central?

Annars antar jag att jag kan knycka faserna från ovansidan av jordfelsbrytaren i gamla centralen?
 
Tycker inte du ska hänga upp dig på vad man får göra - alla(?) bra lösningar är tillåtna. Tillverkare av nutida huvudbrytare tillåter inte alltid vidarekoppling, och hur det är med gamla brytare vet jag inte. Men om din gamla huvudbrytare har så pass kraftiga anslutningsterminaler att de rymmer en ledare till så är det bra. Det kan vara lättare att få till en bra anslutning där om den har runda hål än på JFBn med sin hissklämma. Men det bästa är en separat fördelningsplint. Alla skarvar är en felkälla så det gäller att vara noggrann, speciellt med huvudledningar och dess PEN.
 
Jag blir helt nervös varje gång jag ska göra något, eftersom det är så mycket snack om hur farligt det är. Trots tre år i skolan och ett år som lärling. Jag vet ju vad jag gör när jag väl gör något, trots mina nervösa frågor här på BH.

Men nu får en elektriker (även om jag vet hur man gör tänker jag låta någon med erfarenhet sköta just detta) sätta dit jfb på hela och så ser vi hur det funkar ett tag och eventuellt vidta åtgärder i ett senare skede.
 
Ja, de går inte för sig att vara nervös när man installerar el. Då får du antingen låta bli eller lära/träna bort nervositeten. Man måste vara säker på det man gör.

Att ansluta en ledare kan vara en konst i sig, men det räcker att man tänker efter och är noggrann, inte blundar när man stoppar in ledaren och hoppas på att det fungerar.
- Rätt typ av klämma till rätt typ av ledare, ingen RK 0.75 i en klämma avsedd för 16 mm².
- Klämma som fungerar med flera ledare, som bör vara av samma typ och area. Inga korsade ledare, de ska ligga bredvid/parallellt med varandra, speciellt i en bred hissklämma.
- Tvinna inte kardelerna.
- Inga tennlödda ändar.
- Rätt åtdragningsmoment, 0.1-0.5 Nm (0.75 - 6 mm²) ~ en skruvkork på PET-flaska. Skruvskallar brukar vara utformade så att de "automatisk" förhindrar för stort moment, dvs tvinga inte dit en större mejsel än vad som får plats och forcera inte åtdragningen.
- Inga skador (djupa indenteringar) på kardelerna vid åtdragning. Använd ändhylsa vid behov, t.ex RK och skruv. Detta är viktigare ju mer ström det handlar om.
- Dragprov, 30-80 N (0.75 - 6 mm²).
- För anslutningskablar, se till att PE är lite längre än fasledarna.
- Är det trångt och svårt att se så får man se till att det inte är trång och svårt att se. En EK och kanske FK kan man stoppa in på känn, men inte en RK.

http://www.byggahus.se/forum/el/172059-tvinna-loda-kabelsko-andhylsa.html

Så det är oftast inga som helst problem :rolleyes:

Förbindning varmgång.JPG Elfel_brand i dosa.JPG Uttag3 brand1.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Gabbe1
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.