ok...

Ja jag ser att mina knipextänger är märkta med EN/IEC 60900:2004
Medans Knipex VDE mejslarna saknar tillverkningsår...hmmm...

men hur länge garanteras dom att hålla?
Kan man använda mejseln efter typ 25 år och vara säker?
 
Vi är väl lite OT här men det är ju lite intressant.. Det enda jag sett är att det rekommenderas okulär kontroll innan användande och att verktyg med skadad isolering kasseras. Detta gäller då lågspänning <1000V. 25 år vet jag inte men jag har ringnycklar och hylsor som är drygt 10år gamla och som är helt felfria.
 
mattiasp skrev:
Om man skall vara petig så är det roten ur 3 gånger effektivvärdet, dvs 690 V
Nej, Snailman har rätt. Toppvärdet är effektivvärdet gånger roten ur 2.

Ska man vara riktigt petig så är det dock spänningen till jord som är den intressanta. Den blir 230 * roten ur 2 = 325V.

Spänningen som Snailman korrekt kom fram till, 565 V, är bara intressant om man har kontakt med en fas (lämpligen är man då isolerad från jord) och sedan vill peta på en annan fas med sitt verktyg. Det är ju helt orealistiskt.

Isoleringen i ett handhållet verktyg utsätts alltså för max 325V i ett 400 V trefas-system,
om vi antar att det är ström genom kroppen till jord som vi ska skydda oss mot.

Naturligtvis behöver man även marginal för överspänning, spikar, etc.

/Hasse
 
Snailman
Havsutsikt skrev:
Blev lite lidl smittad av forumet. Tog en sväng in på troligtvis den sjabbigaste lidl i sverige, men eftersom jag är i dagligvarubranchen så var det ju ett roligt studiebesök. Men verktygsutbudet var lika med noll, tre vinkelslipar i en korg och några momentnycklar gör ju ingen glad. Nä det blir nog några andra tyska byggvaruhus eller K-Rauta för mig även i fortsättningen.:rolleyes::rolleyes:

Lidl funkar så när det gäller verktyg att de får hem ett antal till en viss vecka(se reklambladet som kommer en gång i veckan), sen så tar de slut efter någon vecka, sen dröjer det typ ett år tills de har just detta verktyg igen, så man måste köpa dem just den veckan de finns... Det är alltså inte som på biltema jula etc...

Det är därför det är bra att ha denna tråd på forumet då 'fönstret' för då det är möjligt att köpa ett visst verktyg, är ganska litet:D

Hittills har det väl blivit en elhyvel, några tvingar, en japansåg, en hylsnyckelsats och lite annat därifrån..
 
Fnularn skrev:
Tångsatsen med fyra tänger va det riktigt bra pris på 59:- gul/röda som Knipex 1000v tänger. D
Knipex har smygit bort sin 1000v märkning fick jag reda på idag av en elsäkerhetsföreläsare, var tvungen att kolla på min i bältet och mycket riktigt, står inget om 1000v längre.
 
Det här var mycket Lidl. Jag har aldrig köpt några verktyg där, men blir nog tvungen att göra det även om jag inte behöver några. Får jag slå ett slag för den lilla elhyveln, av märke Hondara, som jag köpte på Swedol för 3 år sedan, pris 169 kr om jag minns rätt. Samma hyvel har även sålts billigare vid något tillfälle. Jag hade skarvat i en dörrkarm under renovering med en kvistig träbit och försökt hyvla med en vanlig handhyvel, ganska vasst stål. Hyveln bara halkade över kvisten. Köpte ovan nämnda Hondara och efter 5 minuter var karmen klar, och på den tiden anser jag att hyveln betalade sig. Jag har använt hyveln MYCKET sen dess.
 
Någon som tittat på verktygsskåpet? Det röda med lådor mm.
 
Lavor högtryckstvätt, 110 bar, 1800W, 1199 SEK. Har bara goda erfarenheter av denna modell.
 
styrman1 skrev:
Någon som tittat på verktygsskåpet? Det röda med lådor mm.
Tittade på det idag. Såg riktigt sunkigt ut.
Köpte däremot en lågenergibygglampa för 300 spänn. Osäker på om den är bra, men det är ju värt ett försök för att slippa bränna sig på halogenlamporna.
 
Har Lidl några verktyg/maskiner som alltid finns i deras standardsortiment? Eller har de endast ett visst verktyg eller en viss maskin under en kortare period i samband med ett specialerbjudande? Själv är jag tex intresserad av den borrhammare av märket Parkside som nämnts tidigare i den här tråden...
 
Det bästa är att bevaka deras kampanjer på deras hemsida: http://www.lidl.se/se/home.nsf/pages/i.home
Borrhammaren har återkommit med mer eller mindre jämna mellanrum. Om en vara är slut i en affär, kan man be dom kolla om den finns på annat håll.
 
Immobil skrev:
Det bästa är att bevaka deras kampanjer på deras hemsida: [länk] .
Immobil menar givetvis att man prenumenerar på deras mail-lista, så får man i god tid reda på vad de kommer sälja för specialartiklar nästa vecka..

Nu har de tex MC-vecka igen. Jag kan rekommendera deras MC-jacka och byxor. Det är exakt samma tillverkare som Biltemas, men mycket snyggare färger.. Särskilt förra året då biltema enbart hade de fula grå. Jag köpte mitt helsvarta förra året, helnöjd.. Hittar jag bara nyklarna till hojjen oxå så vore det ju ännu bättre.
 
Immobil skrev:
Det bästa är att bevaka deras kampanjer på deras hemsida: [länk]
Borrhammaren har återkommit med mer eller mindre jämna mellanrum. Om en vara är slut i en affär, kan man be dom kolla om den finns på annat håll.
Man kan t o m prenumerera på deras erbjudanden. Då får man reda på dem ca 1 vecka innan de kommer in i affären. Se nedan länk:

http://www.lidl.se/se/home.nsf/pages/c.service.nl.sub.index
 
fresve skrev:
Nu har de tex MC-vecka igen.
MC-grejorna de säljer är inte dåliga. Härom året testade MC-folket deras ryggskydd, det kom på andra plats: http://www.svmc.se/upload/MC-Folket/produkttest/ryggskyddstest _ 06.pdf :)

Själv har jag köpt hjälm där och den är kanon. ;)

fresve skrev:
Hittar jag bara nyklarna till hojjen oxå så vore det ju ännu bättre.
:eek: Har du kollat i fickorna på den fina jackan? :rolleyes:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.