Hur drar man billigast temporär el (220V, 1-fas, 5-10A) en sträcka på 500-1000m?

Skall sitta uppe en vecka, utgå från att allt är samma fastighet och att 3-fas 20A finns att utgå ifrån.
 
Hyr en massa grova gummikablar?
 
Med tanke på att det bara är en vecka, så tippar jag på att det billigaste är att hyra ett litet elverk. 0,5 - 1 km kabel ( troligen ganska grov också) är ju inte gratis.

EDIT : läste just elmonts förslag och det kanske är billigare om du kan förlägga kabeln på ett bra sätt.
 
Redigerat:
Hmm, 1,5mm2 har ca 12 ohm/km. Blir inte mycket kräm kvar. :)
 
Jo, elverk är väl en lösning man får fundera på. Men de låter oftast en del, och skall skötas om. Tanken var att behov skulle uppstå säg 2-3 ggr/år och årligen. Därför om man kunde rulla ut kabel så är det ett alternativ. Men vad behövs för kabel? Går det ens med 220V?
 
Ska det används 2-3 gånger om året skulle jag nog köpt ett elverk, placerat det en liten bit bort och byggt en låda/liten stuga som det får stå i.
 
Om dina uppgifter att 1,5 mm2 ger 12 Ohm/km, så behöver du t.ex. en 5x4 ( fas + 2nolla + PE) för att få 2,25 Ohm d.v.s. c.a 22V förlust vid 10A. Sådan kabel kostar ju c:a 50:-/m vid fåtal meter, men blir nog mycket dyr även vid större längder. En möjlighet är ju att t.ex. köra två faser ( 400V) och ha en (stor) trafo 400/230V vid lasten.
 
Vad är det som ska göras egentligen? 5 - 10A låter som en TV + mobilladdare i en sommarstuga ungefär.

Elinstallationer passar rätt dåligt som semitemporära installationer. För att el ska komma till sin rätt så gör man antingen en fast installation, eller så tar man med sig ett elverk för ett engångsjobb. Finns det någon annan lösning?
 
Hur hög spänning behöver du? Du har ju redan konstaterat att 1.5 mm² håller 12 Ω/km, så t.o.r blir det 24 Ω. Om du då kortsluter kabeln längst bort så får du din önskade ström på ca 10 A, men någon spänning blir det ju inte :(
Går du upp till 6 mm² så blir spänningsfallet ca 60 V vid 10 A, dvs du får ca 170 V att nyttja.
Kan du sänka behovet till 5 A blir ju siffrorna dubbel så bra (rättare sagt hälften så dåliga).

Så det beror till största delen på vad du ska driva. En hembränningsapparat i skogen skulle säkert klara sig med lägre spänning och därtill effekt, det tar bara lite längre tid. En större motor eller vid elektronik kan däremot vilja ha fulla 230 V, medan modern elektronik ofta klarar sig med hälften. Eftersom det handlar om +5 A så antar jag att antingen en motor eller värmeapparat är inblandad?
 
  • Gilla
schmakita och 1 till
  • Laddar…
Tja, ladda mobiler, driva radiomast, kanske kortterminaler. Man kan också tänka sig att ladda batteriverktyg.

Dvs ingen svets eller elmotor. :)
 
Hur fungerar en 230V till 110V transformator? Mycket elektronik kan ju köras på 110V. Rent teoretiskt kanske man kan transformera ner den spänning man får fram till 110V och köra datorn och mobilladdaren på den.

Jag säger inte att det är en bra lösning, men det kanske funkar.
 

-MH- skrev:
Tja, ladda mobiler, driva radiomast, kanske kortterminaler. Man kan också tänka sig att ladda batteriverktyg.

Dvs ingen svets eller elmotor. :)
Alternativ lösning:

Ladda mobiler = några förladdade powerbanks. 2 10000mAh bankar klarar iphonen i flera dagar.

Radiomast och kortterminaler = fritidsbatterier + solcell + inverter för att kunna få 230V borde funka. När du inte är där borde solcellerna hinna ladda upp batterierna utan problem så att de är fullladdade när du kommer.

Verktygsbatterier = köp några extra batterier och förladda dem. I värsta fall får du väl ladda dem med inverter + laddare. Eller så kör du bara 12V verktyg, de borde kunna laddas direkt från fritidsbatteri.
 
  • Gilla
Snål-Jocke
  • Laddar…
Solcell känns inte så tillförlitligt! :) Det är inte utrustning som skall stå där hela tiden, det är till event. Just nu är det 600 pers i några dagar, men mest är det för funktionärernas skull.
 
Den småelektronik du räknar upp är typisk sådan som brukar ha ett brett inspänningsområde, kolla vad det står på märkskylten.
Radiomasten kan dock vara värre, kolla vad den tycker om underspänning.

Men titta först på vad 1000 meter kabel i dimensionen +6 mm² kostar. Du kan säkert hitta ett tystgående elverk för en bråkdel av summan.
Titta även på hur du kan lägga kabeln nöjaktigt skyddad utefter sträckan. Du behöver också lite koll på matande kopplingspunkt - JFB och helst inte högre än 6 A säkring (smältsäkring eller B6A dvärg) - den är tillräckligt utanför gränserna som det är..

All omvandling sker inte utan förluster, så satsa på att driva allting direkt på den spänning du får i änden på kabeln.
 
Finns det inget spännande sätt att transformera upp några gånger i matade ände och ner vid förbrukarna?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.