J
Nyfniken Nyfniken skrev:
Sidospår: Vad menar du? Är Ambilight och Hue kompatibla?!
Finns dessa
Lite mer
 
  • Gilla
ErikLtz och 1 till
  • Laddar…
kisumisu
Huddingebo Huddingebo skrev:
Jag är lite i samma sits som TS, är 40år men ändå rätt novis på området TV idag och hur man kan få signal idag.
Jag kollar inte supermycket på TV och det jag ser är inte i behov av någon högre upplösning.
Nyheter och några program per vecka plus barnprogrammen för de små.

Min antenn på taket var otroligt sliten och många av spröten låg utspridda i trädgården efter alla stormar genom åren. Men den gav mycket bra bild!
Efter en ombyggnad som innehöll 3m högre nockhöjd och förlängd skorsten så åkte antennen på tippen.
Ersatt med en inomhusantenn, som inte alltid ger stabil bild hur jag än ordnar med den.

Jag har fiber indraget och får internet via den.
Kan man få TV:n via den utan att behöva betala något? Utan abonnemang?

Om inte, vad ska jag köpa för ny takantenn? Vilka gör bra antenner idag?
För 20-30år sedan hade jag bara knatat ner till den lokala TV affären och köpt en, de sålde svensktillverkade kvalitetsantenner och var otroligt duktiga på området.

Nacka masten är det som har starkast signal hos mig.
Eftersom du bor i Huddinge så har du en hel del affärer nära. Kjell o co, Clas ohlsson. Biltema etc...

Vill du ha bra kvalite kan du
få en grym antenn för runt tusenlappen. Även billigare då din mottagning verkar vara bra om en söndrig antenn gett bild.

Jag skulle ändå välja kvalitet t ex Televes.
Är som sagt en engångskostnad och billigare än att börja dra nätverkskabel och ha iptv boxar.
 
kisumisu
P pyamassnickaren skrev:
Det finns bra inomhusantenner idag. Det är inte säkert att du behöver upp på taket.
Man behöver inte alltid ha antennen på taket även om man har utomhus ;)

En markantenn fungerar även ibland inomhus tex på den oinredda vinden. Men ger ändå bättre signal än en liten bordsantenn.
 
kisumisu
ErikLtz ErikLtz skrev:
Fantastiskt lång och diversifierad tråd. Många olika råd och tips och som någon skrev, många rekommenderar just det man valt själv - så även jag :)

Inlägg som det om att kunna zappa trodde jag var ironiskt, men var nog inte det? Trots den ringa åldern 32 år :-O

Flera generella saker att plocka ut:
+ utsänd TV som Boxer och parabol låser både vid programtablå och plats, en del gillar det gamla, de flesta som provat nytt vill aldrig tillbaks
+ streamtjänster som Netflix, HBO, ViaPlay m.fl men även gratis play-tjänster från SVT, TV4 & YouTube ger massor av frihet och i de senare kan även utsänd "live-TV" ses om man vill
+ har man flera enheter och flera boenden är stream+play-tjänster guld för de har man ju med sig överallt (mobil, padda, bärbar dator) och har då samma utbud i sommarstugan, båten och på semestern utan att det kostar mer

Det behöver heller inte vara svårt. Att starta stream/play/klipp på mobilen och skicka till Chromecast/AppleTV är enkelt. Har man inte mobilen, placera gamla smartluren (utan SIM men med WiFi) i laddare vid soffbordet som "permanent smart-fjärr". Även kompisen på besök kan starta appar och skicka bilden till skärmen - annars dags att lära sig ;-)

Tipset om Kjell:s teknik-guider är bra om man vill lära sig mer, men innehåller mycket "överkurs". Besök någon lagom uppkopplad och pedagogisk person med modern TV och smartlur så kan man se hur enkelt det är.

(HTPC med tangentbord känns retro, jag hade det förr, men ohh så mycket enklare med mobilen och Chromecast)

Fotnot: har 65" välvd Philips med Ambilight, 4 tillkopplade Hue-lampor som "fyller rummet" i filmens färg, ChromeCast Ultra för 4K, tillkopplad 5.1-receiver om jag vill ha bioljud som skulle *upprört* grannarna om jag haft några, riktigt bra WiFi med mesh-funktion som täcker hela huset (men LAN-sladd till Ultra:n) och fiber för bra fart med obegränsad datamängd - och tidigare platt-skärmen i sovrummet med sin ChromeCast. Och långt till biografen - som ändå är stängd nu :-O
Håller med håller inte med ;)

Visst är streaming smidigt via mobil.

Men har man fler boenden och bara intresserad av fria kanaler är det ju enklast ha antenn till tv:n. :thinking:

Du låser inte dig heller med boxer eller parabolabbonemang. Går ju ta med boxen eller tom bara kortet. Där är tom parabol överlägset då det fungerar även i andra länder. Fast där krävs ju kort för att se även svt men är ändå mer portabelt än ip tv som också kräver abb till dessa simpla kanaler :thinking:

Så ja det beror på. Sommarstuga utan fiber eller husvagn/husbil är man ju låst till mobilen om man inte har antenn. Data går och krävs att man har bra täckning.
 
  • Haha
ErikLtz
  • Laddar…
J Jocke Best skrev:
Finns dessa
[media]Lite mer
[media]
Jocke, fina videos från Teknikveckan, men det måste inte vara "så nerdigt". Jag har min Philips-TV på väggen i vardagsrummet och ser på Aktuellt som vanliga människor. De tre lamporna i fönstren är samma som tidigare, men glödlamporna är ersatta med HUE med vanlig glödlampssockel. När TV:n slås på, tar Ambilight över lamporna och styr deras färger - najs. Med TV:n av säger jag "ey gogo tänd ljuset" så slår Google Mini på lamporna och med lite pratande kan färg och styrka ställas.
Men detta var OT (off topic), fast visar att med ett antal rätt vanliga prylar som mobilen, TV:n, lampor och fiber kan man få en riktigt funktionell TV- och film-salong i vardagsrummet :)
 
  • Gilla
Jocke Best
  • Laddar…
kisumisu kisumisu skrev:
Håller med håller inte med ;)

Visst är streaming smidigt via mobil.

Men har man fler boenden och bara intresserad av fria kanaler är det ju enklast ha antenn till tv:n. :thinking:

Du låser inte dig heller med boxer eller parabolabbonemang. Går ju ta med boxen eller tom bara kortet. Där är tom parabol överlägset då det fungerar även i andra länder. Fast där krävs ju kort för att se även svt men är ändå mer portabelt än ip tv som också kräver abb till dessa simpla kanaler :thinking:

Så ja det beror på. Sommarstuga utan fiber eller husvagn/husbil är man ju låst till mobilen om man inte har antenn. Data går och krävs att man har bra täckning.
Det man "alltid" har med är väl mobilen, sen är det bara en fråga om hur stor bild och stort ljud man väljer ut från den - från hörlurar och mobilskärm på bussen, via paddan eller dator i mellanformat eller störst via ChromeCast på stor skärm och stort ljud. Poängen är att hela utbudet och hela valfriheten är med hela tiden utan att släpa på något mer än mobilen egentligen.

Och det krävs inga abb för SVT Play eller TV4 Play, sen kan de av rättighetsskäl begränsa en del om man är utomlands.

"Bara intresserad av fria kanaler"? Att frivilligt avstå möjlighet att välja när och vad man ser är ju... som att sitta i virus-karantän för jämnan, fast man inte behövde före mars och efter... juni kanske...? :-O

Teknisk passus: i damens sommarstuga utan Internet stod en äldre plattskärm, men som iallafall hade HDMI. Kopplade in medhavd ChromeCast, delade ut Internetsurf från mobilen så ChromeCast kopplade upp via denna, startade app på mobilen och skickade till ChromeCast. Gick alltså utmärkt att se Netflix i sommarstugan "utan" Internet - enbart medhavd mobil+ChromeCast och plattskärmen som stod där - utan antenn eller box. Kunde se det vi ville, pausa för att borsta tänderna, se lite till och välja att se resten av filmen nästa kväll (eller kl 02:43 när en mygga väckt oss).

Är man "nomadisk" och provat appar med stream & play går man väl aldrig åter till antenner, boxar och fasta installationer med begränsat utbud, begränsad valfrihet och begränsad rörlighet :)
 
  • Gilla
  • Wow
Fixarlasse Dalarna och 1 till
  • Laddar…
snaggletooth snaggletooth skrev:
Det finns mobilt bredband utan tak också, men inget direkt som operatörerna vill skylta med.
Operatören 3 har fri surf för 349kr mån som dem skyltar med. Har det hemma.
 
Tycker tråden spårat ut med massor av andra inlägg utom "Hur kan jag se på TV utan antenn".

Många lösningar finns; inga dåliga, att komma undan billigast är ju att lägga upp en ny antenn för att ta de marksända gratiskanalerna.
Men vill man inte lägga upp en antenn, så krävs faktiskt nåt annat. I enklaste mån för att se gratis play så kräver det att du har en mobiltelefon, surfplatta och en TV med HDMI ingång. Köp då en kabel (t e x på netonnet, kjell mfl ) som ansluter din mobil eller surfplatta till HDMI - och anslut TV:n. På telefonen laddar du ner SVT Play (gratis), TV4 Play (gratis) o får deras utbud. Enklare än så kan det inte bli. Självklart krävs mobiltäckning.

Vilken lösning man än väljer är det förenat med en liten eller stor investering. Vill man inte göra det, ja - skarva då ihop kabeln.

Jag kör så med USB-C till HDMI kabel från mobilen till TV:n i husvagnen. Har app för IPTV; så jag har A L L A kanaler, kostar ca 80 kr/mån. Testade innan med Chromecast, men det stökade mer än det var enkelt att titta. Hade jag haft en 4 G modem router som skickar data, ja- då funkade det bra. Kom fram till att istället för att investera mer än denna kabel med HDMI, så funkar det riktigt bra att se dels gratis TV och gratis Play. Men önskade mer och tog då en billig IPTV tjänst. Det är inte olagligt för brukaren men den som tillhandahåller tjänsten...

Gör det enkelt för er;
1. Vad är ni villiga att investera i kronor?
2. Vad är det ni vill kunna se?
3. Ska det vara flyttbart?
4. Hur smidigt skall det vara?
5. Ev andra aspekter?

1 = Kabel från mobil till tv: 300-500 kr / ny antenn, kabeldragning mm; 1500-4000:-/ Apple TV 1500:-/ Chromecast 400:-
2 = Gratis / 40-80 kr per månad för IPTV/ Boxer fr 99 kr/ övriga allt mellan 99 - 1200kr per månad
3 = Kabeln går ju enkelt att ta med
4 = Kabeln är enkel att koppla in, navigering på telefonen i app? När det ringer?
5 = här kan kravlistan ytterligare specificeras och där tillkommande kostnader/ priser

Med mitt inlägg ville jag fokusera på "Hur kan jag se på TV utan antenn" med det absolut billigaste alternativet, men som sagt, det krävs ju att du ersätter antennen med något. Annars går det liksom inte.
 
  • Gilla
ErikLtz
  • Laddar…
kisumisu kisumisu skrev:
Eftersom du bor i Huddinge så har du en hel del affärer nära. Kjell o co, Clas ohlsson. Biltema etc...

Vill du ha bra kvalite kan du
få en grym antenn för runt tusenlappen. Även billigare då din mottagning verkar vara bra om en söndrig antenn gett bild.

Jag skulle ändå välja kvalitet t ex Televes.
Är som sagt en engångskostnad och billigare än att börja dra nätverkskabel och ha iptv boxar.
Jag har inga problem att lägga 1000:- på en bra antenn. Är Televes ett bra fabrikat säger du?
Jo det finns många affärer här men jag tycker man hittar mycket skräp i de, Biltema har jag tex helt slutat att handla annat än spolarvätska i.
Att huset är 3m högre bör ju underlätta lite tycker jag. Kanske behöver antennen inte vara fullt så jättestor som innan.
 
N
Huddingebo Huddingebo skrev:
Jag har inga problem att lägga 1000:- på en bra antenn. Är Televes ett bra fabrikat säger du?
Jo det finns många affärer här men jag tycker man hittar mycket skräp i de, Biltema har jag tex helt slutat att handla annat än spolarvätska i.
Att huset är 3m högre bör ju underlätta lite tycker jag. Kanske behöver antennen inte vara fullt så jättestor som innan.
Televes är riktigt fina antenner. Använde en sådan tidigare. Finns i olika storlekar. Kolla på t.ex. Pricerunner så ser du priser. Du har ju nära till Nackasändaren så du borde knappast behöva en antenn med så många element (ju fler element desto större antenn).
 
kisumisu
Huddingebo Huddingebo skrev:
Jag har inga problem att lägga 1000:- på en bra antenn. Är Televes ett bra fabrikat säger du?
Jo det finns många affärer här men jag tycker man hittar mycket skräp i de, Biltema har jag tex helt slutat att handla annat än spolarvätska i.
Att huset är 3m högre bör ju underlätta lite tycker jag. Kanske behöver antennen inte vara fullt så jättestor som innan.
Jodå det är bra!

O visst har du rätt även om det finns andra bra saker än spolarvätska där.

Är du nära sändaren räcker oftast en mindre antenn. Då är det lite overkill välja den största.
Själv valde jag deras största för att plocka in finska kanaler från en sändare som är långt borta.

Märkte dock att antennen var så bra att den även räckte för att ta in de svenska. Var inte ens riktad i närheten av Kalixsändaren som är ca 4 mil borta ;)
Hade förut 2 mindre antenner riktade mot varsitt håll. Fick bra bild till de svenska men hade då problem ta in vissa av de finska kanalerna.

Men vill du vara 100% välj den stora kräver inte någon större precision och ställa in då de finns felmarginal där. Men köper du antennen över disk kan du ju välja den minsta och testa. Funkar det dåligt helt enkelt byta.
 
Redigerat:
Wisi och Katherin var/är kända leverantörer av antenner och tillhörande grejor. Kanske svårare att få tag på deras grejor som privatperson.
 
kisumisu
E etompau skrev:
Wisi och Katherin var/är kända leverantörer av antenner och tillhörande grejor. Kanske svårare att få tag på deras grejor som privatperson.
Japp håller med!

Går dock beställa från Tyskland.

Har inte deras antenn. Men däremot switch till parabolen som hållt nu i 10år utan problem.
 
kisumisu
ErikLtz ErikLtz skrev:
Det man "alltid" har med är väl mobilen, sen är det bara en fråga om hur stor bild och stort ljud man väljer ut från den - från hörlurar och mobilskärm på bussen, via paddan eller dator i mellanformat eller störst via ChromeCast på stor skärm och stort ljud. Poängen är att hela utbudet och hela valfriheten är med hela tiden utan att släpa på något mer än mobilen egentligen.

Och det krävs inga abb för SVT Play eller TV4 Play, sen kan de av rättighetsskäl begränsa en del om man är utomlands.

"Bara intresserad av fria kanaler"? Att frivilligt avstå möjlighet att välja när och vad man ser är ju... som att sitta i virus-karantän för jämnan, fast man inte behövde före mars och efter... juni kanske...? :-O

Teknisk passus: i damens sommarstuga utan Internet stod en äldre plattskärm, men som iallafall hade HDMI. Kopplade in medhavd ChromeCast, delade ut Internetsurf från mobilen så ChromeCast kopplade upp via denna, startade app på mobilen och skickade till ChromeCast. Gick alltså utmärkt att se Netflix i sommarstugan "utan" Internet - enbart medhavd mobil+ChromeCast och plattskärmen som stod där - utan antenn eller box. Kunde se det vi ville, pausa för att borsta tänderna, se lite till och välja att se resten av filmen nästa kväll (eller kl 02:43 när en mygga väckt oss).

Är man "nomadisk" och provat appar med stream & play går man väl aldrig åter till antenner, boxar och fasta installationer med begränsat utbud, begränsad valfrihet och begränsad rörlighet :)
Allt har sina för o nackdelar.

I bussen är ju absolut mobilen den bästa.

Visst svtplay kräver inget. Men tv4 play kräver väl inlogg.

Sedan ska man ju helst ha fri data och tillgång till 4g nät. Blir svårt i avsides stuga med gsm uppkoppling eller ett område där 4G överbelastat.

Japp play är smidigt om man ska se programmet nästa dag en enda gång men om det är ett program som ska ses fler gånger (t ex barnprogram till barnen). Men kommer det något emellan och man missar plockas tyvärr många program bort från deras bibliotek. Där är hårddiskinspelning från linjärtv överlägset!

Men det bästa är väl att ha nåt från båda världarna och visst går det spara videor från youtube o svtplay också, då behövs bara ett usb minne till smarttv ;)
Är en flitig användare av youtube och svt öppna arkiv mm.
 
  • Gilla
ErikLtz
  • Laddar…
Supertack för alla svar! Även om jag knappt fattar vad jag läser i en del inlägg...haha...
Har levt några dagar med Boxer Play nu och tycker att det funkar toppen (så länge mannen är hemma då...haha..). Där kan man ju välja att se det som går på TV just nu och det gillar jag för det blir ju som "riktig gammeldags TV"... ;-) Vi har även Netflix även om jag tycker att det tar minst lika lång tid att hitta någon bra film som det tar att titta på själva filmen...
Men om man ska skippa antenn och nöja sig med Boxer Play och Netflix. Är det då en Smart-TV man ska ha? Och är Chromecast typ inbyggt i den eller måste man ha det också i så fall? Och kan man använda sin mobil och göra annat med den samtidigt även om man "streamar" från den? Tänker om man t ex kollar på en tråkig (för en själv men superbra enligt mannen) film så kanske man hellre kollar nåt annat på mobilen under tiden men inte vill avbryta filmen för den andras skull.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.