daVinci skrev:
Antag att säljaren bryter kontraktet 5 minuter efter att denna skrivit på det. Hur mycket skador har då köparen hunnit dra på sig, jämfört med att säljaren backade ur sekunden innan denna skrev på?
På de 5 minuterna har det inte hunnit uppkomma några skador för köparen.

Men bryter säljaren kontraktet när köparen hunnit sälja sin bostad då åker säljaren på att betala köparens kostnader för det. Det kan då handla om köparens mäklararvode för sin försäljning samt kostnader för att gå ur det kontraktet. Då passerar det lätt 100 KSEK.

Man kan bara få "skälig ersättning". Och man måste visa vilka kostnader som uppkommit. Och desto längre tid som går desto större kostnader hinner köpare dra på sig.

Kontraktet bryts i samma sekund som part meddelar att det bryts. Kontraktsbrott är inget ovanligt i samhället.
Ett civilrättsligt fall skulle inte skada. Jag tror inte att det endast gäller för uppkomna kostnader, utan även att du inte får huset vilket är väsentligt.
 
Fastighetsaffärert sker alltid skriftligt. Muntliga avtal är per definition ogiltiga i fastighetsaffärer.

Så om säljaren vill häva kontraktet, så måste det ske skriftligt, eller genom att på tillträdesdagen vägra skriva på köpebrevet. I båda fall ett avtalsbrott.

Men om säljaren typ 5 minuter efter att ha skrivit på kontraktet skriftligen häver det så kan det nog vara svårt för köparen att få något skadestånd. Möjligen kan man kräva mellanskillnaden om man senare lyckas köpa en likvärdig fastighet till högre pris. Jag misstänker också att om säljaren direkt efter hävningen säljer till högre pris åt någon annan, så borde köparen kunna kräva den "vinsten".

I det här fallet låter det ju som säljaren ev. har meddelat mäklaren om ångrandet, köparen kan inte veta hur det ligger till, utan köparen måste rimligen fortsätta att agera som om affären kommer att slutföras. Så länge inte säljaren på ett formellt riktigt sätt häver avtalet. Dvs. kostnaden som säljaren kan bli skadeståndskyldig för kommer att öka.
 
Redigerat:
  • Gilla
Sir Duke
  • Laddar…
Det är väl inte bara kostnader som uppstått innan kontraktet sades upp som man kan får ersättning för? Om man t.ex. har hunnit sägas upp sin gamla bostad kommer ju kontraktsbrottet att leda till att man får kostnader för att ordna nytt boende.
 
Orkar inte kolla igenom tråden i fall det finns info om det. Men hur stor köpeskilling rör det sig om?
 
Nerre skrev:
Det är väl inte bara kostnader som uppstått innan kontraktet sades upp som man kan får ersättning för? Om man t.ex. har hunnit sägas upp sin gamla bostad kommer ju kontraktsbrottet att leda till att man får kostnader för att ordna nytt boende.
Jo men det är ju en kostnad som "uppstår" innan kontraktet hävdes, kostnaden uppstår ju iom. man säger upp bostanden.
 
Köparen kan ju bli "gisslan" om hen ska anpassa sig till en säljare som velar fram och tillbaka. Om säljaren bara muntligen lägger fram att det känns jobbigt och jag vill egentligen inte sälja, kan väl det inte vara giltigt, och då ingenting som köparen ska anpassa sig efter. Menar man själv allvar med affären och det man förbundit sig till i kontraktet, ska man hålla sig till det och tänka att affären ska fullföljas. Inte skaffa sig merkostnader för att säljaren skulle kunna backa ur.
 
Redigerat:
Precis som någon tidigare nämnt vill jag tipsa om avsnittet i plus som gick för någon vecka sen. Finns på svtplay. Kontentan är att mäklaren kanske bör hålla handenningen på klientmedelskontot tills det är klart att ni får flytta in.

Dvs. det blir mycket besvärligare om säljaren har både hus och handpenningen. Betydligt enklare då om handpenningen inte förs över förren det är klart att ni kan flytta in utan strul. Det kanske bara behöver handla om en extra dag, eller ett extra samtal om allt går smidigt.

Lycka till.
 
  • Gilla
Gillestugan
  • Laddar…
Borde inte TS kunna fråga mäklaren vad han har rätt att kräva om affären inte går igenom?
TS kan ju då också fråga hur säljaren meddelat hävning av kontraktet?
 
Redigerat:
Lugn
Ett påskrivet kontrakt är bindande. Om säljaren bryter kontraktet är det ett solklart fall där ni kan kräva skadestånd samt ersättning för alla era kostnader, dvs ev. extrakostn för boende etc. Kontakta en advokat, men troligen inte nödvändigt, mäklaren vet vad ni skall göra.
Oskar
 
Lugn? TS vill ha huset, inte skadestånd.
 
  • Gilla
Mikael_L och 3 till
  • Laddar…
Hur är det med avtal där en hyresrätt är en del av köpsumman - är det lagligt?
 
helrob skrev:
Hur är det med avtal där en hyresrätt är en del av köpsumman - är det lagligt?
Om jag förstått saken rätt så är det inte lagligt att ett hyresavtal är en del av köpesumman. Hyresrätter är ingen handlingsvara som går att sätta pris på, lagligt sett alltså. Däremot kan överlåtande av hyresavtal skrivas in i köpekontraktet och det kan ju i praktiken göra att det blir en del av köpesumman; husspekulant A får köpa huset för X kr medan husspekulant B får köpa huset för X-Z kr eftersom hyreskontraktet skrivs in.

Som jag skrev tidigare i tråden var reglerna sådana förr att en hyresvärd inte kunde neka att hyresavtalet överläts till hussäljaren eller någon i dennes familj så länge den blivande hyresgästen uppfyllde kraven på ekonomisk stabilitet etc men detta är ändrat nu. Nu är det upp till hyresvärden att bestämma ifall så ska ske vilket i TS fall alltså skett.
 
helrob skrev:
Hur är det med avtal där en hyresrätt är en del av köpsumman - är det lagligt?
Hyresrätten är inte en del av köpeskillingen.

Säljaren hade en önskan om att få ta över lägenheten, vilket hon fick av hyresvärden.
 
Om det är ett villkor för att köpet skall genomföras så tror jag det är att anse som en del av köpeskillingen.
 
Nu ska det i och för sig inte spela någon roll för TS varför säljaren ångrat sig. Men var det så att det handlade om att avgiften för din hyresrätt kändes för hög? Kan inte säljaren hitta en annan lägenhet då? Hur kan det bli billigare att sitta kvar i huset och inte få loss pengarna som är bundna i det?
 
  • Gilla
Gillestugan
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.