Hej!

Jag har planerat några kök och jobbat som kock, är nästan klar med senaste projektet.

Jag bor i en bostadsrätt som skall säljas inom en månad och har alltså renoverat köket för att höja priset på lägenheten.

Jag hade en budget på 40 000. Köket är ungefär lika stort som ditt, jag gör allt själv, förutom att jag hade hjälp av en snickarkompis för att sätta de flesta skåpen.

Du verkar ha högt i takhöjd. Jag har 270 vilket innebär att även med 90-skåp fanns det (enligt mig) för mycket luft över. Istället har jag satt IKEAs 92*40-skåp horisontellt på väggen eftersom jag fick plats med tre skåp på höjden och ända tillräckligt med plats mellan bänkskåp och väggskåp.

Jag har inte plats för ett högskåp, vilket jag alltid försöker planera in, vilket ju gör att både diskmaskin och ugn hamnar nere och stjäl värdefull förvaringsyta.

I mitt förra skåp hade jag möjlighet att ha tre högskåp även om jag valde halvhöga skåp för ljusets skull - cirka 180 höga - fick såga själv med täcksidor och bänkskåp.

Den viktigaste lärdomen från det köket är att om man måste välja på att ha hög ugn eller hög diskmaskin är valet för mig helt givet. Diskmaskinen plockas i och ur varje dag (i en stor familj) - ugnen använder jag kanske två-tre minuter i veckan om man räknar tid att lyfta i och ur saker.

Jag placerade diskmaskinen mellan diskhon och matbordet och valde en diskmaskin som jag vet diskar rent utan att behöva skölja av tallrikarna (det gör nästan alla nu för tiden), sparar ofta fem gånger diskmaskinens vattenkonsumtion och mer än halverar den totala energikostnad om inte ALLA sköljer i kallvatten. På så sätt är det superenkelt att lyfta disken direkt från matbordet in i diskmaskinen.

I ditt fall är det säkert möjligt, men inte roligt att dra diskmaskinen till högskåpet, så den kanske får stå där den står.

När det gäller vitvaror har jag bytt ut alla i lägenheten och betalat under 4000kr. Kylfrysen var skitäcklig, spisen bra men ful, diskmaskin saknades och köksfläkten var kanske från 70-talet.

Kylfrysen sålde jag på blocket för 400 och köpte en "ny" för 1000. Den var utannonserad för 2000 men hade legat ute över en månad. Superfin. Av dunkel anledning gillar jag Bosch och har köpt alla vitvaror i det på blocket. Spisen fick jag en tusenlapp för och köpte en annan i superfint skick med häll för 1500. Köksfläkt fanns inte så mycket och jag ville ha en inbyggnadsfläkt som var enkel att montera utan fläktskåp, som inte tog så mycket plats på höjden så att jag kunde böja luftkanalen i samma skåp utan att behöva förstöra resterande överskåp med kryddhyllor och sånt skit. Den kostade 1700kr.

Diskmaskinen köpte jag på blocket för en tusenlapp, hade sett ut en Boschmodell (den alla har på jobbet!) som jag tycker diskar bra. Den låter lite för mycket, men jag har dörr till köket, dessutom skall jag sälja lägenheten! ;)

Så istället för närmare 20 000 för nya prylar har jag fått grejor som är 2-5 år gamla, ser ut som nästan nyskick. Det gör också att man inte känner att köket är helt nyomgjort vilket jag kan tycka är lite ocharmigt.

Några andra saker som jag tänkt lite extra på: uttag i bänkskåp för köksfläkt och ovanför diskhon. Då kan jag ha vattenkokare, micro och kaffebryggarna alltid ipluggade men utan att synas. Med horisontella skåp stör inte att luckan står öppen medan man micrar eller kokar vatten, man kan gå förbi ändå.

För mig är det helt givet att välja ett ikea-kök. Man betalar ALLTID mindre och det är mycket hög kvalitet på sakerna. Jag ser det alltid som ett plus när jag tittar på en lägenhet om det är ikealuckor - då vet jag att jag kan göra om hela köket på en förmiddag för det som blir över på lönen en månad om jag vill, utan att behöva byta gångjärn, stommar och allt jobbigt - bara det roliga kvar.

På samma sätt är det givet att inte välja ikea-vitvaror. Det är bra grejor, men jag vill inte annonsera om var jag köpte mitt kök och prisskillnaden är så liten att det är meningslöst.

I budgeten på 40000 skulle golv, tak, väggar, belysning, vitvaror, skåp, ev. hantverkare, kakel, lister osv rymmas. Hittills är jag uppskattningsvis på 20 000, det som är kvar är härdat glas bakom spis och diskbänk (eftersom jag skall sälja vill jag låta kommande köpare sätta sin prägel på köket. Med tapet bakom glas byter man utseende helt på en timme och kan byta med årstiderna om man vill...) Det kostar runt 3 000, sen är det klart. Möjligen kommer jag att byta belysningen - har köpt superenkla lysrörsarmaturer och resten av köket är tok-coolt, så jag kanske måste lägga några tusen på halogen med...

Sammanfattningsvis:
1. Jag tycker du har ett bra, trivsamt och användarvänligt kök nu.
2. Köp begagnade vitvaror, bättre timpeng kan du inte få.
3. Överväg upphöjd diskmaskin om det är möjligt.
4. Det kaklade hörnet är toksnyggt - ta inte bort det...
5. Överväg liggande överskåp om du är rädd att förvaringen inte räcker. Nackdelen är att skåpen är dyrare (eftersom det ingår en glashylla och gångjärnen är mycket mer avancerade nuförtiden.)
 
peoe, tack för ditt mycket uttömmande svar.

Jag har 273cm i takhöjd och ska ta mig en funderare över liggande väggskåp som du föreslår, har inte tänkt i de banorna tidigare.

Jag kommer nog behålla ugn och diskmaskin där de är inritade idag, att flytta någon av dem skulle innebära eldragning för ugnen (inte såå svårt) men för diskmaskinen skulle det innebära omdragning av vatten och avlopp, inget jag vill göra. Jag använder dessutom ugnen väldigt lite och tycker att det är viktigare att ha ett skafferi i bra höjd.

Angående "nya" vitvaror så är jag redan inne på det spår du förespråkar, köpa begagnat. Jag kollar blocket dagligen på jakt efter kyl/frys, spishäll/ugn, mikro och diskmaskin. Finns som du säger mycket pengar att spara där. Problemet för mig är att jag vill ha ett inbyggnadskylskåp och en diskmaskin som är 45cm bred, dåligt utbud på båda av dessa.
 
Jag letade en månad ungefär och köpte när jag hittade något bra. Under den tiden fanns det någon enstaka inbyggnadskyl (vilket inte jag gillar ändå iofs - tycker att det är bättre, enklare, billigare och tillräckligt snyggt med vanlig) och flera 45-cm diskmaskiner. Dock är priserna på begagnade 45cm:are nästan dubbelt så höga och en ny 45cm diskmaskin får man för under 3000. En begagnad får du nog betala minst 2000 för...

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=288816
 
Jag har nu tänkt över liggande väggskåp och har bestämt mig för att skippa det, jag tycker helt enkelt det är snyggare med stående väggskåp.

Jag kommer också hoppa över att sänka taket som det känns just nu, inte värt besväret och priset, "Det är bara målare och idioter som tittar i taket", var det någon som sa, jag kör på den linjen :)
 
Nu har jag beställt bänkskivan till köket, det blev en mörk träimitation-laminatskiva, tänk valnöt åt det mörkare hållet.

Så nu kan jag börja tänka mer på kakel, vad tycks om detta.

Jag gillar färgen (jadegrön), men kan man tröttna på det kanske?

72276-k%C3%B6k.jpg
79303-kakel.jpg
 
Har nu tagit en bild på den bänkskiva jag kommer att ha i köket.

bankskiva.jpg
 
vad heter det dära svarta golvet...som är i stora plattor...är det klinker,eller plast?

skulle vilja ha nått sån till mitt kök sen....kan nån länka till nått stääe som har i stockholm
 
roru skrev:
vad heter det dära svarta golvet...som är i stora plattor...är det klinker,eller plast?

skulle vilja ha nått sån till mitt kök sen....kan nån länka till nått stääe som har i stockholm
Det är inte mitt kök eller bilder, så jag vet tyvärr inte.

Men kolla denna länk och fråga där så kanske du kommer i kontakt med ägaren av köket.

http://www.styleroom.se/album/6183
 
Min renovering går framåt och det är dags att välja kakel. Jag har hittat följande bild på en glasmosaik som jag verkligen gillar. Har sedan hittat en sida på nätet (www.netkakel.se) som säljer billig glasmosaik, frågan är bara vilken nyans jag ska beställa. Vilken tror ni kommer att stämma bäst med den översta bilden? Vita fogar kommer väl göra intrycket ljusare också.

glasmosaik.jpg
 
Jag har inte läst tråden så noga, men har du tänkt på den där micron som man har ovanför spisen som har köksfläkt inbyggd i sig? Micro och fläkt i 1

Den sparar den del plats.
Där du har micron i dagsläget skulle du kunna ha ett högskåp som du skulle kunna ha som skafferi för torrvaror.

Ett exempel: www.tretti.se/vitvaror/mikrovagsugnar/inbyggnad/whirlpool-avm971wh

Mvh
 
Den som har det köket som du visar en bild på finns i den här tråden. Messa honom och fråg vad det är för mosaik.
 
AstaS skrev:
Den som har det köket som du visar en bild på finns i den här tråden. Messa honom och fråg vad det är för mosaik.
Tack för ditt svar, jag har redan kommit i kontakt med den personen och det kaklet var inhandlat hos kakelspecialisten. Det är dock inte det kaklet jag är intresserad av längre, nu är det glasmosaik som gäller :)
 
Aha - jag trodde det var glasmosaik de hade där också.
 
Lite bilder på hur renoveringen fortskrider.

117069-k%C3%B6k.jpg

117070-k%C3%B6k.jpg

117071-k%C3%B6k.jpg

117067-k%C3%B6k.jpg

117073-k%C3%B6k.jpg

119070-k%C3%B6k.jpg

119071-k%C3%B6k.jpg

119072-k%C3%B6k.jpg

122149-k%C3%B6k.jpg

122151-k%C3%B6k.jpg
 
Jag vill bara tacka alla som hjälpte mig med min köksrenovering som nu är avslutad. Det var ett roligt projekt. Ni här på forumet bidrog med många kloka råd som helt klart gjorde köket bättre. Tack.

131055-k%C3%B6k.jpg

Här kan ni se fler bilder på slutresultatet (några passbitar fattades bara när senaste korten togs, nu är även de på plats :)

http://www.styleroom.se/album/9725
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.