Jag jobbar på Radio Uppland och håller på med ett reportage om bristande konkurrens inom byggvaruhandeln. Jag skulle vilja komma i kontakt med folk från Uppland som varit iväg till något av våra grannländer för att handla byggmaterial, någon som kan berätta om sina erfarenheter av det. Ring mig isåfall på 018 560533 (9-17.30).

Mvh Marcus Hansson
 
Husbyggarn skrev:
Tror vad fooney menar är att import av varor i sig inte bidrar till arbetstillfällen här, förutom iform av lagerarbetare förstås...
Det är dock export av varor & tjänster som vi förmodas få ihop till pensionspengar.
Det är bara ett scenario som inte kommer hända...men tänk om Ikea haft möjlighet att haft sin tillverkning här i landet, DET hade blitt arbetstillfällen det!!

Ungefär så menar jag.....
Den snåle ingvar har världens affärsinne! inge snack om den saken.
Men om vi lämnar ikea lite så hjälper inte det att handla utomlands eller hur !
Sänk Sverige handla utomlands !
 
fooney skrev:
Ungefär så menar jag.....
Den snåle ingvar har världens affärsinne! inge snack om den saken.
Men om vi lämnar ikea lite så hjälper inte det att handla utomlands eller hur !
Sänk Sverige handla utomlands !
Så enkelt men ändå så fel tänkt. Jag skulle vilja säga: Sänk Sverige, handla svenskt, om jag nu får hårdra åt andra hållet. ;)
Ju mer konkurrens vi får desto bättre konkurrenskraft kommer vi att ha i slutändan. Ingen vinner på att hålla industrier som inte kan konkurrera under armarna. det blir i slutänden bara dyrt för konsumenterna.

mvh
David
 
Är även virke så som reglar och panel billigare i Polen?
 
Jag skulle inte köpa virke i Polen. Dels är kvaliteten lägre medan priset är ungefär samma. Enligt de polacker jag pratat med.

Hörde en skräckhistoria häromdagen. Ett stall öster om Stockholm som byggts med virke från något öststatsland var besmittat med någon form av svamp. Från början var det snack om att allt skulle rivas och att till och med tvättmaskiner etc var tvunget att slängas pga smittorisken. :surprised: Nu verkar det som om stallet ändå kan räddas.

Jag köper nog mitt virke i Sverige. Speciellt efter stormen så borde priserna sjunka en hel del.

mvh
David
 
David skrev:
Jag skulle inte köpa virke i Polen. Dels är kvaliteten lägre medan priset är ungefär samma. Enligt de polacker jag pratat med.

Hörde en skräckhistoria häromdagen. Ett stall öster om Stockholm som byggts med virke från något öststatsland var besmittat med någon form av svamp. Från början var det snack om att allt skulle rivas och att till och med tvättmaskiner etc var tvunget att slängas pga smittorisken.  :surprised: Nu verkar det som om stallet ändå kan räddas.

Jag köper nog mitt virke i Sverige. Speciellt efter stormen så borde priserna sjunka en hel del.

mvh
David

Timmer priserna ja! men knappast priserna på förädlat virke(brädgårdar)!
 
synvinkeln skrev:
Timmer priserna ja! men knappast priserna på förädlat virke(brädgårdar)!
Det vet du antagligen bättre än jag men borde det inte vara relaterat i någon form?

mvh
David
 
David skrev:
Det vet du antagligen bättre än jag men borde det inte vara relaterat i någon form?

mvh
David
Jo men det handlar ju om tillgång och efterfrågan samt att det är många som ska dela på pengarna från den lilla timmerstocken

Tycker själv att virkes priserna är för höga men vet också att många små sågar i Sverige kommer få stänga då det är för dålig lönsamhet,storsågarna samt typ Byggmax,Bauhaus konkurrerar ut dom med tiden :(

 
Hej På Er !!!

Ville bara säga att nu har man varit i Polen och handlat,
Vi åkte i Torsdags kväll (21:00) ifrån Karlskrona, kom fram Fredag morgon kl 09:00 i Gdynia. Vi hade hyrt en
Merca Sprinter med Kompositskåp på Statoil , man kunde lasta 1060 kg.Hursom helst så när vi kom fram var det bara att köra raka spåret till hotellet för att checka in
(Bodde på Hotel Faltom) lustig nog så låg det vägg i vägg med Castorama i stadsdelen Rumia i Gdynia.
Det tog en kvart att köra dit ifrån färjan. KL 10:00
Rusade vi över till Castorama, man var som ett barn i godis affär. Utbudet där var helt enormt, men vi bestämde oss för att kolla in priserna innan vi skulle köpa något, sagt och gjort så drog vi vidare till alla de "kända byggvaruhusen" man läst om här på forumet
Slut kontentan var att Castorama samt Leroy Merlin var de varuhus som man fick mest "kvalitets" känsla av.
Jag vill påstå att det LÖNAR sig att åka ner för att göra alla inköp, det skillde alltifrån halva priset till en femtedel mot svenska priser,samt att det var märkes varor som inhandlades, så uppenbarligen är det någon eller några som tjänar en rejäl slant på att man skall vara "solidarisk" eller patriotisk eller rent av idiotisk (haha) välj själva. Denna resa fick mig att undra... vart är Sverige på väg??? Det var en gubbe på jobbet som inte kunde förstå hur jag kunde åka ner till Polen och gynna dem, Han tyckte att jag sviker den svenska handeln....(det är inte SKanska som finansierar mitt bygge) utan eget surt förvärvade slantar, så man måste se om sitt , så är det
Jag måste bara få tillägga en sak till ,sen så skall ni inte få höra på mitt dravel. På fredagskvällen när vi varit ute och spanat in alla varuhus kl var ca 20:45,då tänkte jag att jag kilar in till Castorama som låg intill vårat hotell,nu så visste jag ju vad jag ville ha, så jag ryckte tag i en polack där inne och sade: Jag skulle vilja handla en del prylar men ni stänger om typ 15 minuter så vi kunde kanske boka en tid imorgon bitti så att du kan hjälpa mig att plocka ihop allt, Då svarade han : vänta ett ögonblick, jag skall bara hämta chefen.. Där kom han och chefen, då sade chefen, Hej!!skall vi kika på vad du skulle ha, vi stänger inte förrens du är nöjd, sen packar vi ihop allting så att du kan komma hit imorgon bitti och hämta upp dina varor, det tog 1 timma och 10 min sen så var jag klar.Mitt kvitto ifrån kassan står det 22:18 på
.Jag vill påpeka att detta är ett varuhus lika stort som Hornbach om än inte större. Jäg köpte prylar för 20000 kr den kvällen, vilket är en skitsumma i ett sådan stort varuhus. Vilket byggvaruhus eller någon annan affär i Sverige skulle göra så.......INGEN !!!! Så mitt råd är ta med kompisarna eller familjen åk ner ha det gött , handla utav bara helvete. JAg har redan planerat in en resa till om 2 månader. ;) Jag kommer förmodligen lägga ut priserna på allt jag köpt här på forumet

//Skopis
 
Hej Skopis,

kul att det blev en lyckad resa för dig. Det är alltid suveränt att kunna läsa om er som verkligen varit där istället för att lyssna på rena spekulationer. Det skulle vara mycket värt om du ville uppge några priser på saker du handlade på din resa.

Tack

/Blofeldt
 
Tack skopis!!

Håller med föregående talare lite prisjämförelse vore snällt av dig..

mvh Svartjobbarn
 
Jag kan också bidra med lite 'praktisk' erfarenhet. Kom hem ifrån Polen (Gdansk, via Swinoujscie - Ystad) i söndags (32 mils körning i snöoväder, 49km i medelhastighet...).

De affärer som har ett utbud som bäst passar svenskar (tror jag!) är just Castorama och Leroy Merlin. Praktiker och OBI har inte alls samma utbud och ligger generellt sett högre i prisläge. Undantaget är de produkter som de använder som lockvaror i sina reklamblad. Nomi (polsk bygghandel) har iofs bra priser men ett begränsat utbud i jämförelse med Castorama. Leroy Merlin var den i vårt tycke den affär som hade bäst utbud - allt ifrån billigt till dyrt (t.ex. polska blandare och importerade blandare såsom Hans Grohe). Castorama vinner dock på helhetsintrycket!

I Gdansk finns det tre Castorma-affärer och vill ni spara tid så skall ni inte besöka den som ligger i Gdansk city (begränst utbud pga. storleken på affär) utan välj istället Rumia eller den affären som ligger nära IKEA.

Tips är att m ni vet vad ni letar efter skicka e-post till affären innan ni reser ner - e-postadresser finns på http://www.castorama.pl om ni klickar er fram till adressuppgifterna.

Själv så har jag köpt garagedörrar (med öppnare, LPU40 Hörmann) och då sparat ca. 33% mot hårt förhandlade priser i Sverige. Vad vi troligen kommer att köpa i övrigt är kök ifrån IKEA (här spar vi mer än 10-tusen, nästan 40%), golv (25-75%), vitvaror (20-75% - Electrolux, Wirlpool, Bosch, Siemens eller Miele), trädgårdsutrustning samt smått och gott i övrigt. Vi räknar med att snitta på 40-50% besparing på våra inköp. Vi avstår ifrån sanitetsporslin och andra VVS-artiklar eftersom att vi har bakat in detta i VVS-entreprenaden. Annars hade sanitetsporslin varit ännu en produkttyp som man kan spara mycket pengar på (50-90%).

Missa inte heller att besöka någon av de stora livsmedelsaffärerna (Geant, Auchan eller Real) där man verkligen kan shoppa loss och spara pengar (om man vet vad varan kostar hemma vill säga).

Vad som inte lönar sig särskilt mycket är att köpa produkter som importerats till Polen. Vissa undantag finns naturligtvis.

Vad som troligen inte heller lönar sig är att köpa de produkter som redan importeras av svenska byggvaruföretag såsom Byggmax, http://www.city-country.se/, m.fl. Fraktkostnaden äter nog upp större delen av prisskillnaden på säck-varor, gips, sten, m.m.

För de av er som bor i Skåne så är det för många en omväg att åka via Karlskrona med Stenaline, även om priset för shoppingkryss är fenomenalt prissatt. Ystad-linjen till Swinoujscie har vi provat på men kommer välja att åka med TT-line till Tyskland nästa gång vi åker till Szczecin (Stettin på tyska). Priset blir bättre om man väljer en dagavgång då släpet inte kostar mer än någon hundralapp att ta med sig - och då kan man välja sin hemresa när det passar! I Stettin så finns det två Castorama-affärer och ett flertal andra byggvaruaffärer (bl.a. Nomi). Shopping i övrigt är också välutvecklat sedan tiden då gränshandeln med Tyskland var den stora tillväxtfaktorn för området.

Jo, ett sista tips - se upp med den polska bilföraren. Hastigheten är oftast hög, omkörningar sker med minimala marginaler och respekt för heldragen linje och trafikbeteenden som vi i Sverige uppfattar som 'självklarheter' är mycket låg.

Lycka till med er shopping!
 
Om jag förstår dig rätt är Stettin ett hyfsat bra alternativ till Gdansk? Jag vet när vi kollade i höstas att många mindre/specialiserade affärer bara fanns i Gdansk-området. Men om dom större affärerna tillgodoser ens behov så kan man åtminstone börja där.

Själv funderade vi på att åka via Sassnitz om vi nu någon gång kommer iväg.

Janne
 
Hej Gott Folk !!!

Skopis här . Jag lovade att lägga ut lite priser här på forumet och här kommer föjande:

Hans Grohe handfatsblandare :

mod: Talis Sportive, pris 395 zl

Hans Grohe termostatblandare till duch
mod: Centostat 1000, pris 654 zl

Hans Grohe duchset
mod: Unica Torrent , pris 798 zl

Hans Grohe Vägghängd toalett med vattenbehållare inbyggd i vägg

mod:Rapid S , pris komplett med allt även toalock 1037 zl

frostade glasbetonblock ( obs samma fabrikat som även säljs på Hornbach och de andra byggvaruhusen i Sverige)

pris:12:70 zl ( likadana i Sverige kostar ca 70 kr st)

Massiva eksteg till den nytänkta trappan, behöver bara oljas ( måtten på stegen 1200x300x35) pris 138 zl

100 liters varmvattenberedare ( rostfri )av märke Gorenje med digital display samt A klassad för el

pris: 1029zl

Turbovent fläkt 200mm för självdrag till öppenspis
jag tror de kallas för spiravent eller något i den stilen här hemma, finns alltid med bland annonssidorna i Vi i villa

pris:332 zl

Inne dörr av fabrikat Kilgard kplt. med karm
(slät vit dörr med ett litet runt fönster i mitten)
mod: G64 pris 787 zl

Jag har köpt en massa pryttlar men detta bör ge er ett
hum om vad saker och ting kostar i Polen , kom ihåg att
gångra alla priser med 2,25 för att få den svenska summan.

Min snickare var med på resan, han skulle bara spana in den polska marknaden, det slutade med att han fick med
sig ett bubbelbadkar ( 2300zl) Elekrolux tvättmaskin samt kondensor tummlare ( 3100 zl för båda) duchvägg
(250zl) samt 6 stolar och ett ekbord samt 2 stycken iläggsskivor (1800zl) på Jysk i Polen. + en helvetes massa skor till sin sambo och barnen. som tur var så hade vi ju rejält emd plats i Merca Sprintern.

Hoppas att detta ger er ett hum om priserna i ,

VI skall ner igen om ca 2 månader

MVH
Skopis
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.