Det kan vara så att man bara har mätt totalflödet och då blir det ju bara ett flöde.

Nä. Man måste inte mäta alla delflöden vid en OVK.
 
Vad är då meningen med ovk?
Den känns rätt värdelös, mest en kassako för olika företag som sysslar med detta.
 
Speciellt om det är samma företag som gör service som gör OVK..
 
Det låter lite konstigt att 2 värden för respektive utventil men bara 1 för inluft, meningen är väl att mäta flöde vid alla oavsett inluft/utluft?
 
Fastighetsförvaltaren var här i vintras då det var problem med värmen, hittade förståss inget fel allt så bra ut i centralen.
Kom och bände lite på termostater och vred lite på ventilationen, det vara "bara" vrida på den om man ville ha mer eller mindre sug.

Det vi märker är att när man dushar och har dörren öppen 5 cm så blir det imma på alla andra rutor i bostaden, detta märkte vi även vintertid fast man inte duschade.
Dock är det inga problem med att få bort imma och fukt i badrummet efter dusch det försvinner på mindre än 5 minuter med öppen dörren så utsuget fungerar riktigt bra.

Frågan är hur man går vidare, det bästa måste ju vara att begära hit någon igen som mäter flöde på till och frånluft, kanske man även kan mäta temperatur på tilluften då den känns väldigt kall både vintertid och sommartid, från ett rum men inte det andra.
 
Redigerat:
Tilluft skall vara sval och är inget värmesystem. Hade du haft ett frånluftssystem hade "friskluft"kommit in via hål i väggen ovan fönster el likn och hade varit av samma temperatur som ute vid tillfället. Nu jämnar ftxen ut tempen men trots detta så känns rörliga luftströmmar under 25 grader som svala och ju hastigare de är ju svalare känns de. Ett bra ftx-system kan ge 16-17 grader i tilluft när utetempen är -15 vilket är betydligt behagligare än att få in -15 om du enbart haft frånluftsventilation. Golvdonen är placerade under radiatorerna just för att dessa vid behov ska höja temperaturen på den inblåsta luften. Skulle tex radiatortermostaten inte öppna pga att rumstemperaturen redan nått upp till det inställda värdet, kommer tilluften, med sina 17 grader vintertid, att kännas riktigt kall.
 
Det lustiga är att det största intaget sitter i det minsta rummet, dock ventilationsrör till nästa rum.
Ur detta galler känner man alltid flöde och det känns svalt även sommartid när det är 28 grader ute.
Det står i prospektet att bostäderna har "kyld tilluft" så någon form av kylning verkar fungera just där.
Det lustiga är att det sitter inget element över det stora utan bredvid under fönstret vilket gör att det drar kall på golvet och man fryser om fötterna när man sitter bredvid.

två övriga rum där det är små intag så är det inget flöde alls, men som sagt det är svårt att känna av, tydligen ska det inte alltid kännas även om det är korrekt flöde märkligt är då att man gör det från det stora.
Tycker att det borde känns som lite flöde i alla fall.

Hur mäter man flödet?
 
Nu har dom varit här och gjort ovk, hittade förståss inget fel på tillluften, tyckte dock det gick lite väl fort när han mätte tyckte det stod 2,5 på hans mätare i tillluften i köket.
Han hoppade även över ett rum med argumentet att det går på samma kanal om köket, vilket låter lite märkligt.
Men tvingade honom att kolla det när han ändå var här.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.