Strax färdigt ser det ut som ;)
Jag körde med 12 mm golvvärmeslang (eller rör, styvt var det i alla fall). Då ska det vara 10 mm gjutning över rören, så egentligen 22 mm minst totalt. Men den kvadratmetern eller så som saknar 2 mm bjuder jag på.
Kan mycket väl tänka mig att flytspackel rinner ner i gliporna i leca/flytspackelblandningen, också en anledning att jag valde golvbruk istället. Du borde kanske ta EPS-betong? Prismässigt lite dyrare än leca/flytspackel men det kan man flytspackla på direkt.
 
SBH skrev:
det är ej gjort för att användas till det. tycker du det år bra att slipa på fixet?
kan bli för hårt
Hade inte tänkt slipa det, då hade jag valt något annat.
 
Ja, det där med fallbyggnad är väl lite ångestframkallande får jag nog säga..
Mitt golv måste ju ändå vara rätt enklelt att flyta då jag bara har en brunn och en enkel form på rummet!

Flytspacklar jag så kanske det är EPS som är det smidigaste alternativet, så slipper jag bekymra mig över att flytspacklet rinner ner.. Får helt enkelt börja med att lägga ut lite reglar på 22mm under golvbrunnen, mäta av dem exakt och sedan fylla med EPS? =) Så enkelt måste väl första steget vara, sen blir det att spärra av duschutrymmet och flytspackla. Det brukar ju rekommenderas att man spärrar 1*1m i duschutrymmet dock är planen att sätta en duschvägg 70cm ifrån väggen och 70cm lång. Räcker det med andra ord att spärra av endast 70*70? och lägga duschutrymmesfall endast där? Brunnen kommer att ligga på 35cm ifrån väggen ifrån bägge väggarna i hörnet.
 
Har inte riktigt hängt med i detaljerna här, men varför gör du inte en grovgjutning först om du sedan flyter några centimeter på? Det ser ut att vara rätt tjockt du ska gjuta. Den första gjutningen kan du ju då göra enkelt på frihand. Kanske ställler tidsaspekten till det för dig om du vill få detta klart på studs.
 
Det ska han, men frågan var nog mer om han skulle använda leca/flytspackeblandning eller EPS. Tror jag.
 
Vad tros om det här:
Jag bygger ett "regelverk" som jag skruvar fast i golvet och lodar in på en nivå 22mm under golvbrunnen, jag fyller upp till detta med EPS cement, river bort reglarna och fyller i där. Sedan lägger jag ut ett armeringsnät direkt på EPSen för att fästa golvvärmen i. Därefter flyter jag golvet med lämpligt flytspackel(ex. Finja 260)?

Ringde och kollade lite priser på EPS och Finja 260.
10 säckar EPS, 170:-/styck --> 1700:-
Räknar jag på att flytet blir 3cm över hela blir det:
7 säckar Finja 260, 225:-/styck --> 1575:-

Totalt blir det ca 3300:-, låter klart överkomligt för mig. Känns som en smidig lösning jämfört med lecan om jag nu skall flytspackla.
 
jag undrar om du inte ska lägga EPS (det ska vara minst 50mm eps+flyt har jag för mig), lägga golvvärmen, flyta upp till rörhjässan, lägga armering 2,5mm rostfritt och sen spackla min 20mm

Så är konstruktionen har jag för mig, fast det är på träbjälklag kanske...
 
Det låter mer som träbjälklagskonstruktion. Någon armering behövs inte om man har betongbjälklag. Jag tog armeringsnät för att dra fast golvvärmen i.
EPS ska läggas minst 50 mm inklusive flytspackel/golvbruk, varav minst 20 mm EPS.
 
nej det är nog för träbjälklag
ska du använda leca så ta den minsta storleken, blanda med cement använd ganska mycket cement just för att minska hålrummen
 
Jag blandade med flytspackel för torktidens skull. Vad den blir med cement vet jag inte.
 
Hur gick det för TS?
Jag funderar också på det här med golvbruk för flytspacklande är jag inte sugen på i och med att jag aldrig använt det. Om man visste hur det skulle kännas och se ut kanske man hade vågat sig på det. Men golvbruk verkar ju vara ett busenkelt alternativ till flytspackel för att få till fall. I alla fall om man kollar på den här videon jag hittat:
https://www.youtube.com/watch?v=cL5opJk1SHY

Sen undrar jag vilka skillnader som gäller, ovan stod detta i tråden
xl15 skrev:
Dock fyllde jag upp med lecakulor blandat med flytspackel först till en plan yta ca 2 cm under färdig gjutning (mycket billigare än golvbruk).
Om jag kollar på t.ex. Kiilto 70 golvbruk vilket väl är i princip det samma? Så har det en åtgång på 1,8 kg per kvadrat och mm höjd. Kostar under en tvåhundring för 20 kg. Det är väl snarare mer prisvärt än flytspackel. Eller syftar citatet ovan på att det är billigare att blanda ut med leca?
 
Jag är hjälper en vän lite som renoverar sitt toalett+badrum. Golvet är ca 2,5 x 2 meter och vi har byggt upp en sarg runt rummet som i filmen

https://www.youtube.com/watch?v=cL5opJk1SHY

Tycker metoden att skrapa ut verkar lysande för en amatör men bearbetningstiden på 15-30 minuter känns stressande.

Så min fråga är, finns det bruk lämpligt för fallbyggnad som kan gå ned till 5 mm tjocklek men också har en längre bearbetningstid? Gärna 60 minuter eller mer?

Om inte finns lämpligt bruk med längre bearbetningstid så gissar jag alternativet är att blanda bruket efter hand. När fortsätter med nyblandat bruk, behöver man då lägga bindmedel mellan? Eller fäster nya bruket bra mot det som stelnat i kanske 30 minuter?

Eller är det bättre i så fall att göra golvet i etapper där det får stelna helt mellan? Typ sätta fyra träpinnar från vägg mot brunn som delar av golvet i tårtbitar?
 
Snailman
jag delade golvet i tårtbitar, primade före, körde med Ardex A45 bearbetningsbar 15 minuter beläggningsbar efter 1 timme

från 1,5 mm till 50mm men om tjockt max 1 kvm i taget http://www.ardex.se/uploads/tx_ardex/A45_produktblad_01.pdf

jag körde med hushållsvåg och decilitermått för vattnet. se till att primern inte får torka längre än ett dygn ardex varnar inte för detta, blir dålig vidhäftning om för gammalt. jag blandade nog max två kilo i taget i en 10 litershink.

https://www.byggahus.se/forum/badrum/241886-handspackla-fall-i-badrum-metod.html

https://www.byggahus.se/forum/badrum/265437-flytspacklings-metoder-nyborjare.html

jag tog primer på den nya kanten och lät torka innan nästa ruta. primer tog jag mest på själva ramen, inte om jag gjöt snart igen, alltså inne i fyrkanten så gjöt jag en rad, sedan blandade jag direkt igen och gjöt nästa rad tills fyrkanten blev fylld, syns på bilderna på sista länken, då ser du mörkheten variera i raderna från mör till ljus.

har gjort så i två rum och kommer göra så i 4 rum till. typ badrum/tvättstuga

fick göra om lite i rum nr 2 där primern torkat flera dagar, så det inte fäste ordentligt.
 
Redigerat:
Fantastiskt svar, nu kommer det bli så mycket lättare än väntat, stort tack! :)
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.