79 403 läst · 339 svar
79k läst
339 svar
Elpris för att köpeved ska bli lönsamt?
Aldrig myselda i en kakelugn , då spricker den.Jonatan79 skrev:
Två fulla hårt eldade brasor sen stäng spjäll mm så ger en gammal kakelugn många 100w i timmar.
Nu hittar du på. Att elda hårt ger stora hastiga temperaturförändringar. Det sliter mycket mer än lugnare temperaturförändringar.
Ja, så mäter jag när jag vill kolla hur fuktig veden är. Enkelt och noggrant. Väger-torkar-väger, räknar ut skillnaden i vikt. Då vet jag vattnets vikt före torkning.B BSOD skrev:Insidertips: när värmeverken köper bränsle så väger de ett bränsleprov, ställer det i ugnen på 125C ungefär (om jag inte minns fel), och sedan väger det igen, för att avgöra hur mycket fukt det var i bränslet. Det är lätt att väga exakt.
Det blir betydligt mer exakt sätt att bestämma hur mycket energi man fått, jämfört med att trassla med volym och massa antaganden.
Naturligtvis tar det lång tid i ugnen med tjocka klabbar. Man får klyva testpinnarna till mindre stickor.
M
Markarbetaren
Medlem
· Halland
· 4 372 inlägg
Markarbetaren
Medlem
- Halland
- 4 372 inlägg
Får nog hålla med Daniel 109 här!
citat:
"4. Elda lugnt! Kakelugnen får aldrig bli så varm att du inte kan lägga handen på kaklet. Då har du eldat för hårt och riskerar skador på kakelugnen."
Elda i kakelugn – så gör du! - Kamin & Energi i Nyköping (kamin-energi.se)
citat:
"4. Elda lugnt! Kakelugnen får aldrig bli så varm att du inte kan lägga handen på kaklet. Då har du eldat för hårt och riskerar skador på kakelugnen."
Elda i kakelugn – så gör du! - Kamin & Energi i Nyköping (kamin-energi.se)
Man kan ju ta orden fel. Men kakelungsmakaren som sköter om mina ugnar visade och förklarade.D Daniel 109 skrev:
Tänd en rejäl brasa och kör alltid med fulla spjäll. Fyll sen på en gång när första brunnih ut. Funkar toppen på våra spisa från förrförra seklet
Så varm blir inte någon av våra ugnar som eldas varje vinter.M Markarbetaren skrev:
Men bäst är nog att lära sig sin ugn. Hur mycket sand mm som ska värmas upp.
Poängen var att inte myselda i den som en öppen spis och aldrig med öppna luckor, vilket jag iof inte skrev. Men dom påtalar detta i din länk och trycker samtidigt på att elda rejält och sen låta den vara.
Stryper du så sotar elden, men du spräcker absolut inte en kakelugn genom att elda lugnt.
Antingen definierar du myseldning annorlunda än jag eller också låter det som ett missförstånd.
Var det kondens ni pratade om? Att elda med så låg effekt att man får kondens i skorstenen eller slutet av kakelugnen är ju inte bra. Gäller alla eldstäder.C cap skrev:
Jag har i alla fall fått lära mig att kakelugnen ska eldas på full effekt en kort stund, och sedan på "halv fart" ungefär tills den är varm (men inte brännhet).
M
Markarbetaren
Medlem
· Halland
· 4 372 inlägg
Markarbetaren
Medlem
- Halland
- 4 372 inlägg
Vill minnas att när jag monterade min kamin med stålskorsten så var det minst 65gr 0,5m innan rökrörets ände som gällde för att slippa kondens.B BSOD skrev:Var det kondens ni pratade om? Att elda med så låg effekt att man får kondens i skorstenen eller slutet av kakelugnen är ju inte bra. Gäller alla eldstäder.
Jag har i alla fall fått lära mig att kakelugnen ska eldas på full effekt en kort stund, och sedan på "halv fart" ungefär tills den är varm (men inte brännhet).
Sotarn sade till mig att folk eldar aldelens för lugnt nu för tiden då sotar det mer och kan bildas tjära i skorstenen börja lugnt och och sedan ha bra drag sa han både vad häller kamin och vespiselnD Daniel 109 skrev:
En liten sparlåga från en gasolbrännare som tänder veken när värmeljuset passerar förbi. Bandet måste var 4 timmar långt så att ljuset brunnit ut vid. Vägs ände. Skrotvärdet på aluminiumet är inte oväsentligt.M MrDizzy skrev:Tänker mig att man kan göra en automatisering mha en raspberry pi.
Man behöver ha ett matningsband'
Nått som kan tända ljuset
samt något som känner av om ljuset brinner eller inte. (för styring av matningsbandet) typ en ljussensor.
Svåra tricket är väl att komma på något som kan tända ljuset och styras från pie:n
Bengt a