Låter väldigt dyrt, vi betalar 1100kr för varje extra nätverksuttag (dubbelt med tv-antenn utgång) och 400kr per extra eluttag.
(Dock i samband med bygget av huset)
 
Ja det verkar ju dessvärre så... Nån som vet vad dom gäller när vi inte har skriftligt avtal?
 
Då ligger ni rent teoretiskt ganska bra till. I princip så behöver ni då bara betala vad ni tycker det är värt.
 
Anna-Hanna skrev:
Ja det verkar ju dessvärre så... Nån som vet vad dom gäller när vi inte har skriftligt avtal?
Om ni inte har ett skriftligt avtal så behöver ni inte betala en krona.

Om elfirman väljer att sätta upp extra uttag osv åt er gratis (då det ej står skrivet nånstanns) så är det bara att tacka och ta emot.

Det är därför det är viktigt att fylla i ÄTA blanketter osv.

Men räkna inte med att elfirman blir bästa kompisar med er om ni inte betalar.
 
Förövrigt är priserna hela kostnaden för uttag/spot osv.

Det räcker inte med att bara sätta ett uttag på väggen, DET MÅSTE KABLAR DIT MED!
Något som många aldrig inser.

"Oj. Kostar LED spottar verkligen 1200 kr st?"
Ja, men det inkluderar kablar, potta, driver och arbete!

Anledningen till att man kör fasta priser är enkelt:
Kunden vill veta direkt vad det kostar med olika saker och elfirman vill ej stå och mäta varje cm kabel och klammer till varje uttag, utan har då tagit fram ett fast pris. Samt att man vill safea lite. Kan krångla en del.

Då har man en lista att gå efter.

Du kan ju även välja att ta det på löpande. Det kan bli billigare.
 
Redigerat:
Tack för svar. Problemet är att det mesta är gjort, kabeldragningen, och elektrikern har nu lämnat uppgifter om vad han gjort extra till byggherren samt priser på detta. Är ju prissatt enligt någon sorts schablon verkar det som men vi har ju sett att elektrikern inte kan ha varit här så många timmar...
 
Han hade ju alltså utfört jobbet redan, så några överraskningar kunde det ju inte bli.
 
Har själv gjort en ROT-renovering på vårat hus, dvs ett gammalt hus jag har piffat upp med ett modernt datornätverk etc. Hade kan behövt gå den vägen jag tog så kan jag förstå priserna, om det hade varit mycket jobb med att få dit kablar (fräsa spår i lister, sätta dit rot-dosor osv osv kan det vara väldigt mycket jobb med, men att sätta dit själva uttagen borde gå på ett kick. Ett dubbeluttag för ethernet med keystonefattning borde kosta runt 300 kr med centrumplatta, uttag, keystoneplintar. Sen handlar det ju bara om att med ett kroneverktyg sätta fast 6 små kablar i plinten, det gör en erfaren elektriker på nolltid.

Så det låter väldigt dyrt om det är rena standardinstallationer där kabeln redan är fördragen. Är kabeln inte fördragen kan det ta hur lång tid som helst, men där brukar elekterikern säga till om det inte relativt enkelt går att dra fram FK till kopplingsdosa, då kanske man får dra utanpåliggande, eller i erat fall med nybyggt hus som är gipsfärdigt skruva ner nån gipsskiva, om flexslangen har korvat sig eller nåt... sånt tar tid.

Be elektrikern förklara sig... materialpriser kan ni inte göra något åt, det är fri prissättning. Det man kan diskutera är tidsåtgången.

/S
 
Jag fattar inte om ni fått någon specad faktura för extraarbetena eller inte men om ni inte har fått det så ring elfirmans chef och säg att ni vill ha det för att ni fått indikationer på att kostnaderna dragit iväg långt över vad ni förväntat er.

Kolla sedan igenom fakturan och kolla rimlighetsgraden. Jämför alla materialpriser med elbutik.se och räkna antalet timmar. Om timmarna inte stämmer eller om materialet är mer än dubbelt så dyrt som på elbutik.se, och skillnaden är stor mot för vad ni räknar fram som rimligt, så begär ett möte med chefen där ni går igenom fakturan och förklarar att ni känner er lurade och att firman inte alls klargjort vad kostnaden skulle bli. De flesta firmor är måna om att ha nöjda kunder och det är mycket möjligt att firman går er iallafall delvis till mötes.
 
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
Tack för era svar. Nej inte fått ngn specad faktura, bara en korrigerad offert EFTER att elarbetena påbörjats och nästan är färdigställda.
 
EyEr0n skrev:
Om ni inte har ett skriftligt avtal så behöver ni inte betala en krona.

Om elfirman väljer att sätta upp extra uttag osv åt er gratis (då det ej står skrivet nånstanns) så är det bara att tacka och ta emot.

Det är därför det är viktigt att fylla i ÄTA blanketter osv.

Men räkna inte med att elfirman blir bästa kompisar med er om ni inte betalar.


Ett muntligt avtal om sådant finnes gäller väl exakt lika mycket som ett skriftligt. Endast bevisbördan i rätten som blir svårare.
 
  • Gilla
Eisen13
  • Laddar…
Skulle jag råka på en kund som inte betalar "extra som h*n inte beställt" så är det väl bara att åka dit och plocka ner "apparaterna" göra en knut på trådarna och rycka hårt så dom bränner fast i slang/rör och rör/slang går isär och som sista åtgärd peta ur rör/slang ur dosorna.
 
  • Gilla
Eisen13
  • Laddar…
Problemet är ju att vi inte visste om priserna innan och heller inte förstod vad mycket extra uttag det blev... Ett av uttagen kom till för att elektrikern sa "vi brukar alltid sätta ett under en lampknapp eftersom där möblerar man inte..."Lite oklart för oss vad vi ska ha det till. Vi utgick ifrån, eftersom vi hade fått dyr offert på ett helt jobb, att detta bara blev några hundra extra per uttag. Han har varit här så kort tid! Betala måste man ju men vi vill inte betala oskäligt dyrt. Tycker också han lurade på oss en del i onödan. :(
 
Fliken skrev:
Ett muntligt avtal om sådant finnes gäller väl exakt lika mycket som ett skriftligt. Endast bevisbördan i rätten som blir svårare.
Ja det är sant.
Men som du själv säger det är det vad man kan bevisa som spelar roll.

Har man svart på vitt vad som är avtalat är det inte ens lönt att dra det till rätten.

Ingen vill heller göra sig ovän med sin kund eller sin elfirma.
Så det är bäst att ha allt på papper från början.
 
Så ni beställde ett jobb på något ni inte hade en aning om vad det skulle kosta och blev förvånade när ni senare fick se priset? Min erfarenhet. Starta aldrig aldrig ett arbete med någon innan ni fått en uppskattning alternativt fast pris på det som ska göras. Annars kan det bli precis vad som helst. Att "anta" att det kommer kosta x antal kronor och köra igång kommer alltid göra en besviken. Alltid.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.