Det man har lärt sig av husköp/unterentr/försäkringsbolag/Komungubbar/grannar ....
Se till att du får allt skrivet och fotograferat. Man gömmer vad som sas underentr, går i kk försäkringsmän slutar....skriv skriv skriv och arkivara. Lycka till

En som driver ett mål mot säljarna...suck

Robert
 
Ytterligare ett alternativ är att lägga 50 mm cellplast och ovan på det gjuta 50 mm betong. Ger en mer "lagom" tröghet i platten. Systemet finns beskrivet ngn stans.
 
kibba skrev:
Efter stomresning skall den befintliga plattan torka (mha avfuktare) till acceptabel nivå för att applicera det nya betongskiktet.
Låter ju märkligt att man först ska resa huset ovanpå den gamla plattan och sen gjuta en ny inuti huset? Hur ska man kunna glätta ytan när huset är på plats? Borde man inte gjuta om plattan innan huset reses? Jag är bara amatör men om det blir fel igen vid den nya gjutningen så får man ju riva hela huset om man ska börja från grunden så att säga! Att allt blir försenat är väl ofrånkomligt nu.
 
Grejen är att man skall få en bra vidhäftning mellan de två betongplattorna, det gör man antingen med en sorts gipsmassa eller med ett slags epoxylim. Nu är det för kallt ute för att göra detta i det fria och dessutom måste man få ner fukthalten i den befintliga plattan innan man lägger på den nya...så har jag förstått det iallafall. Därav måste man bygga åtminstone till tätt hus innan man kommer vidare.

Vet inte om den nya betongytan behöver glättas (menar du slipas?)  eftersom det förmodligen kommer användas någon form av "specialbetong" som dels torkar snabbare, och kanske blir slätare redan från början?. Dyrare än vanlig betong, men som huvudentreprenören sade med glimten i ögat "det bryr vi oss inte om eftersom rörmokarn nu betalar räkningarna..." varpå rörmokarens öga inte glimrade riktigt lika mycket  ;) Skämt åsido, skall inte racka ner på rörisen, de beklagar djupt vad som hänt och verkar vara beredda att göra vad som krävs för att vi ska bli så nöjda som möjligt.
Men tack för påpekandet, det är ännu en sak att kolla om någon tänkt på.

Väntar nu på att en betongspecialist ska komma och lämna sina visdomsord om hur och vad som kan göras så får vi se vad som händer sen.

Mvh Kibba
 
Det finns ju stora tält. De används på de flesta stora byggen.
 
Förstår fortfarande inte riktigt varför de envisas med att gjuta, kräver ni det eller?

Denna metod låter ju inget vidare, stomresa huset och sedan gjuta invändigt. Måste bli bökigt med en sådan lösning. Har ni kollat på att lägga golvvärmen ovanpå istället? Borde vara säkrare, bättre, billigare och enklare. Dessutom en beprövad metod.

Men det är bara min ringa åsikt.
 
WeeBe,
menar du "flytande" i exempelvis frigolit? Det har diskuterats men allas opionion (diverse argument) gör att alternativet att gjuta in slingorna i ytskiktet är det som verkar mest sannolikt.
Priset: bryr vi oss inte om, det är röris som får betala, huvudsaken är att vi blir nöjda.
Säkrare: i och med att slingorna hamnar så pass högt i golvet bör det inte vara större problem att åtgärda ev läcka.
Enklare: svårt att säga, med snabbhärdande betong eller flytspackel bör det inte försena bygget nämnvärt.

Det finns fördelar och nackdelar med alla sätt, förr eller senare måste man välja riktning i vägskälet.

Hade byggmöte med specialist från SIKA+golvläggare idag och väntar nu på skriftliga förslag på hur lösningen skall utföras och väntar med spänning på deras + golvläggarens utlåtande.

SIKA+golvläggaren ser inga konstigheter med att lösa vidhäftning etc för tillkommande betongplattan. En klut att knäcka är hur man applicerar epoxy limmet när nya slingor + armering ligger på plats. Alternativet kan vara en lösning med primer (mer lättflytande? = lättare att applicera?) och sedan lägga flytspackel istället för betong...

Hur som helst, ingen idé att lägga pannan i djupa veck innan man har glasklara papper på bordet, vilket jag hoppas skall bli snart.

Tills dess, vad jag vet, finns bara ett bombsäkert alternativ: grävmaskin+hydraulhammare = börja om från början.

Den som lever får se.../ Kibba
 
> Tills dess, vad jag vet, finns bara ett bombsäkert alternativ: grävmaskin+hydraulhammare = börja om från början.

Den lilla miljövännen i mig tycker att det vore synd på en så platt, stadig och isolerad grund för en platta.
 
kibba,
bra då vet jag att ni iallafall diskuterat det alternativet. Hoppas den lösning ni kommer fram till blir den bästa. Ni verkar ju ha tillgång till expertis på området så det de kommer fram till borde bli bra. :)
 
En pågjutning med betong eller flytspackel låter väl som en skaplig lösning i mina öron. Förutsatt att man kan åstadkomma en fullgod vidhäftning.

Jag skulle varit noga med att pågjutningen skulle göras över hela ytan på en gång, alltså före huset kommer på plats. Om du gjuter i varje rum separat sedan så skapar du massa fickor i betongen som är i princip fyllda med organiskt material (trä) vilket med tiden ka nskapa problem ihop med betongens fuktighet. När det gäller värmeproblemet så finns det, som någon varit inne på tidigare, tält för ändamålet. Således en kostnadsfråga.
 
Magnus N,
Bra tanke, menar du fukten i betongen/flytspacklet innan det torkat ut? Eller långvarig fukt under husets livstid? Betongen skall väl inte behöva vara fuktig annat än innan den torkat, förutom normal omgivande luftfuktighet vilken ju också påverkar all övrig materia.

Även i ett hus utan vår "spejsiga" konstruktion, utan bara "vanlig" platta på mark ligger ju syllen dikt mot betongplattan.

Lägger man in nytt golv med flytspackel i exemplevis ett badrum så måste väl även där uppstå ytor med exponerat trä mot spacklet/betongen?

Helt klart svårt att byta undersyllen om den börjar ruttna :-/, då lär man få hyra in en skaplig kran...

En "inbyggd" fördel/tanke med individuella plattor i huset är att i fall av eventuella sättningar (marginella sådana förekommer väl i nybyggda hus) är att man då får rörelsemån mellan plattorna och motverkar sprickbildning.

Kanske man kan lägga undersyllen (som ju blir exponerad mot betongen) av impregnerat virke? Eller klä de exponerade ytorna på syllen med gips...nej nu känns det som urspårningen är nära :-X

/ Kibba
 
Kibba:
Jag menar fukten som vandrar i huset och grunden under dess livstid. Jag kan inte säga säkert att det KOMMER bli problem om man gör så, men helt klart bgger man in en stor potentiell RISK för famtida, smygande problem. Och som du skriver så lär det bli en smärre missär att fixa till det sedan. Det finns alltid fukt i betong, av den enkal aledningen att det är en av dess beståndsdelar. Därmed vandrar fukt också i betongen och drar sig till spunkter som attraherar vatten, läs organsiskt material exempelvis trä.

Min åsikt, och mina funderingar skulle sträcka sig såhär. Om det är helt nädvändigt att resa stommen innan pågjutningen görs iakta följande. Gjut i så fall på en sula precis där som de bärande väggdelarna kommer stå. Den sulan görs lika tjock som pågjutningen ska vara. Sätt INGA väggar direkt på den gamla plattan utan alla ytor där något måste placeras på plattan måste först pågjutas. Därefter kan ni låta gamla platan torka tills det är dags för pågjutningen över hela ytan (som nu blir betydligt mer sammanhängande).

På detta sätt undviker ni helt att behöva placera reglar/syllar/material ingjutet i betong och RISKERA att få framtida problem. Alltså i din sits så innebär varje sådan riskfaktor en försämring mot det du beställt, och ockås betalat för.

Bolla detta med dina experter och se vad de säger....

//Magnus
 
Magnus N,
Tack för input, dina tankar kommer att tas med i beräkningarna.

Funderade ganska mycket i går kväll, och börjar komma till något som kan kallas att cirkeln börjar slutas. Nämligen följande:

I uppstarten av vårt husprojekt kontaktades ett antal entreprenörer, till vilka jag sade:
-Det här med golvvärme vet jag inte om jag är så pigg på, vet inte om det är så klokt att bygga in vattenslingor i grunden osv, vad händer om/när en slinga brister? Jag vill nog installera luftvärme istället, flera bekanta har det och det funkar enligt dem väldigt bra!

Byggarna sade:
-Herregud, vilket århundrade lever du i? Det finns ingen som sätter in luftvärme i ett nybyggt hus idag, alla sätter in golvvärme. Spruckna slingor?...Har vi aldrig hört talas om, det kan aldrig hända. Vi bygger inte med annat än golvvärme.

Med facit i hand har man det med stora bokstäver på tungspetsen: VA VA DE JA SA!!

Kanske jag skulle gå tillbaka till mina tankar om luftvärmesystem och således slippa en massa (enligt mitt tycke) konstiga lösningar som jag inte känner mig bekväm med...

Luftvärmesystem (cirkulation) funkar dessutom väldigt bra ihop med min täljstenskamin
Tror jag skall damma av det alternativet igen, kostnaden är ju röris problem :cool:

Kibba

 
Hej Kibba,

Ledsen för alla dina problem som drabbat dig. Allt löser sig, men jag vet hur mycket energi det kostar innan man är där...

Jaja, vi har byggt nytt hus, med golvvärme på undervåningen och radiatorer på övervåningen.
Och något behagligare sätt att sprida värme på än golvvärme är förmodligen svårt att hitta. Hur effektivt och säkert det är är har jag ingen aning om, men väldigt behagligt.
Har iofs ingen aning om hur luftvärme fungerar. Har varit i hus med sådana där påhängda värmepumpar som blåser in varmluft, inget behagligt alls.
Luftvärme får mig att tänka på den ytterst märkliga tekniken med takvärme som fanns på 70-talet.
Så, ja, jag anser att golvvärme förmodligen är svårslaget ur komfortsynpunkt. Dessutom är den tyst, allt som blåser luft antar jag drar med sig något form av ljud dessutom.

Mvh
Svenne
 
Kan vara ett snedspår det här med luftvärme, men värt att kolla upp.
Våra bekanta som har luftvärme (hus fr början av 90-talet) har bara goda erfarenheter. Har inga erfarenheter av drag etc, beror väl till skillnad från senare tilläggsinstallerade vägghängda värmepumpar att det integrerade luft/luftvärmesystemet är anpassat och dimensionerat till huset ifråga vilket ger en långsam och balanserad luftström som cirkulerar värmen/luften i hela huset.

Problemet är dock att detta verkar vara ett system som inte används i större utsträckning längre och därför är det svårt att få raka snabba svar. Talade just med en plåtslagare som levererade dessa system tidigare men som han sa: oj det var länge sen vi höll på med det där, men jag ska kolla upp det så får vi höras av...

Fördelen med ett luft/luftsystem är att man får ett system som både använder sig av och som reagerar snabbare på värmen från t.ex täljstenskamin. Ett golvvärmesystem är ju mkt långsammare i reaktion på tillskottsvärme.

Oj vad det snurrar i huvet :-X

/Kibba
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.