Många bra punkter uppräknade!
Diskbänken har jag själv hellre i massiv trä, istället för laminat. Och klinker på golvet, med golvvärme :)
 
Tycker inte att laminatskivor är praktiska, slå en bit ur dem och de ser fula ut! (lyckats med det en vecka efter installation, nu har jag träskivor)

Jag skulle aldrig vilja ha en avfallskvarn, det sätter ju igen avloppsrören! Jag skickar mitt komposterbara avfall till biogasframställning

Håller med om att diskbänk vore bra, har tyvärr inte det själv.

!
 
Ni som skriver att laminatskivor inte är bra, har ni någonsin testat en kompaktlaminatskiva?
Nä, trodde inte det. :cool:

Skulle aldrig byta ut min kompaktlaminatskiva mot varken sten, rostfritt, trä ellrer något annat känt material på marknaden. Helt outstanding enligt my opinion.
 
det går nog inte att få ihop en lista som alla tycker är bra. Förmodligen för att det finns olika åsikter om vad man tycker är praktiskt.
 
Mycket skrivet, men avfallshanteringen är ännu utelämnad. har ej realiserat något själv än, men funderingar finns.
Ska det var under diskbänken eller bredvid? tycker idag att det inte oofta blir till att be den som står vid diskbänken att flytta sig när något ska läggas i. Har iofs inte diskmaskin än.

Såg för några år sedan ett utställningskök med två skåp om vardera två utdragbara lådor ett skåp på varje sida av diskbänken för tror det var fyra plasthinkar (fyrkantiga) per sida. någon kunde bytas mot tidningskorg. Tyckte att principen var bra, någon som har erfarenhet?

En tidning visade ett kök med ett lockförsett hål som var tänkt för kompostavfall. med egen urlyftbar hink.Borde även kunna funka i ovanstående skåp.

En annan pryl som inte nämnts är assistentlyften, är det användbart eller bara ytterligare en pryl. Sparar men tid/ork mm? Underförstått är det väl till dom kök där det bakas en hel del eller finns andra användningsområden.

/K
 
Assistenslyften tror jag på, skulle gärna ha en för vår råsaftcentrifug som vi använder så lite för att den är så jobbig att ta fram.
 
För min del som bakar mycket känner jag inte något behov av en assistentlyft, däremot ett ställe som gör det lätt att lyfta fram assistenten från. När vi gjorde om vårt kök så gjorde vi ett bakbord. Med en stenskiva - som är suverän att baka på - och en stor öppen hylla under där alla maskiner som används relativt ofta står. De är lätta att ta fram och man funderar aldrig på det jobbiga i att ta fram dem. Annat var de förut när de var undanstoppade i ett skåp.
Något jag däremot sett är att man kan bygga in en assistentmotor i bänken så att man bara lyfter på ett lock och trycker dit den mojäng man vill använda. Det tycker jag verkar ganska praktiskt. Å andra sidan måste man ändå ha bunken och delarna till maskinen någonstans.
 
AstaS skrev:
det går nog inte att få ihop en lista som alla tycker är bra. Förmodligen för att det finns olika åsikter om vad man tycker är praktiskt.
Så är det såklart. Och sen har man ju frågan om vad som går att göra i ens eget kök, vad man tycker är snyggt och vad det får kosta. Jag ser den här tråden mer som en bruttolista med smarta uppslag att utgå ifrån när man planerar ett kök. Och jag har fått flera nya tankar att ta i beaktande. Som t.ex. det där med att ha glashyllor överst i höga skåp och att leta efter en induktionshäll med individuella slide-reglage och metallkant som ligger i höjd med skivans kant (så att man slipper stå med potatisstickan).
 
De lite dyrare hushållsmaskinerna är ju ofta så snygga att de kan stå framme permanent. Artisan Kitchen Aid är väl den snyggaste men min Krups KA950 gör sig också bra bredvid kaffebryggaren, vattenkokaren och andra maskiner. Nackdelen är att de käkar upp över en meter arbetsbänk av normaldjup.

Jag tror att snygga maskiner som man använder ofta gör sig bäst på en maskinbänk med annat djup än 60 cm. Har man en 80 cm djup bänkskiva så finns det fortfarande gott om arbetsyta framför maskinerna. Man borde också kunna montera vanliga väggskåp med 37 cm djup lågt nere och lägga en anpassad bänkskiva ovanpå och därigenom få en arbetsbänk med ca 40 cm djup som enbart används för maskiner. Skulle jag göra en sådan bänk så skulle jag också se till att det fanns sladdhål i bänken och kontakter inne i skåpen. Då kan man ha maskinerna permanent inkopplade och dessutom slipper man undan sladdar som ligger.
 
Knåpen skrev:
Mycket skrivet, men avfallshanteringen är ännu utelämnad. har ej realiserat något själv än, men funderingar finns.
Ska det var under diskbänken eller bredvid? tycker idag att det inte oofta blir till att be den som står vid diskbänken att flytta sig när något ska läggas i. Har iofs inte diskmaskin än.

Såg för några år sedan ett utställningskök med två skåp om vardera två utdragbara lådor ett skåp på varje sida av diskbänken för tror det var fyra plasthinkar (fyrkantiga) per sida. någon kunde bytas mot tidningskorg. Tyckte att principen var bra, någon som har erfarenhet?

En tidning visade ett kök med ett lockförsett hål som var tänkt för kompostavfall. med egen urlyftbar hink.Borde även kunna funka i ovanstående skåp.

En annan pryl som inte nämnts är assistentlyften, är det användbart eller bara ytterligare en pryl. Sparar men tid/ork mm? Underförstått är det väl till dom kök där det bakas en hel del eller finns andra användningsområden.

/K
Mitt bästa knep hittils är att köpa ordentliga avfallspåsar istället för de plastpåsar man får på affärn. Jag kör med icas extrastarka avfallspåsar och låter rullen ligga på botten av sophinken så att nästa påse rullas fram då man lyfter ur den gamla. Fördelen med detta är att avfallspåsarna aldrig går sönder även om man pular ner vassa mjölkpaket och annat i dem och så är de lätta att knyta ihop. Visserligen kostar det lite extra men å andra sidan slipper jag påsar som droppar sopjuice när man bär ut dem.

Lillans blöjor åker in i hundbajspåsar och sedan i de vanliga soporna. Jämfört med att använda en särskild blöjhink så är det här smidigare, billigare och luktar mindre.

I nästa kök blir det avfallskvarn (utan att fråga kommunen först). En Maxmatic 5000 från avfallskvarn.se verkar vara ett bra val. Vill man betala 75% mer kan man köpa exakt samma modell som en Franke Avfallskvarn AK 5000.

Jag tycker att man ska ha avfallshanteringen så nära den plats som möjligt där avfallet genereras. Det gäller särskilt blöta sopor.
 
Många bra tips!
De punkter jag själv inte tänker kompromissa på i vårt nästa kök:
* Avfallskvarn (tillåtet i Stockholms kommun)
* Djupare bänkskiva där det finns plats.
* Så mycket lådor som möjligt i underskåpen, snarare än skåp med luckor, lättare att komma åt saker och hålla ordning bland sakerna, gärna 60 cm bredd eller mer
* Plats för kattmaten, och kökspallen att stå på golvet (så att den inte behöver stå framför något skåp och flyttas hela tiden)

Vi har ett granska pyttigt kök, så det gäller att tänka till, så jag kommer definitivt att återkomma till den här tråden många gångar!
 
Raceman skrev:
Ni som skriver att laminatskivor inte är bra, har ni någonsin testat en kompaktlaminatskiva?
Nä, trodde inte det. :cool:

Skulle aldrig byta ut min kompaktlaminatskiva mot varken sten, rostfritt, trä ellrer något annat känt material på marknaden. Helt outstanding enligt my opinion.
Håller med till 100%vd^_^b

Har en svart kompaktlaminat som jag är helnöjd med. Har tidigare kört både trä och sten och kan väl säga att trä torde vara det sämsta. Oljar man inte in det för jämnan får man fläckar (testa t.ex. att spilla lite vin på en skiva du inte oljat in på ett tag...)

Sten har ju sina fördelar, men är svårt att få lika tunt som kompaktlaminat om man skall ha urtag för häll, osv.

Jag blev faktiskt så nöjd med min bänkskiva att jag beställde ett matbord med en likadan skiva och det matchar skitbra!
 
Mycket klokt i den här tråden, men att hitta en blandning mellan estetik och funktion har varit mitt primära val. Jag vill känna mig inspirerad när jag är i köket, träbänkskiva och klinkers var fullständigt självklart för mig (jag hade inte råd med granitskiva). Jag gråter när jag får känna plastmatta under fötterna, och laminat eller superturbomegalaminat, nej tack... Hade jag haft som uppgift i livet att massproducera mat, så möjligen, men nu är köket både ett ställe att trivas i och att laga mat på, då får det bli som livet i övrigt, en enda stor kompromiss...
 
eviljava skrev:
Håller med till 100%vd^_^b

Har en svart kompaktlaminat som jag är helnöjd med. Har tidigare kört både trä och sten och kan väl säga att trä torde vara det sämsta. Oljar man inte in det för jämnan får man fläckar (testa t.ex. att spilla lite vin på en skiva du inte oljat in på ett tag...)

Sten har ju sina fördelar, men är svårt att få lika tunt som kompaktlaminat om man skall ha urtag för häll, osv.

Jag blev faktiskt så nöjd med min bänkskiva att jag beställde ett matbord med en likadan skiva och det matchar skitbra!
Ok, nu är det så många som lovordar kompaktlaminat, så jag måste få fråga (ja, jag har försökt googla, men hittar inte så mycket vettigt): vad är skillnaden mot vanligt laminat?
Det som jag tycker är så fult med vanligt laminat är skarvarna och kanterna, kommer man undan det med kompaktlaminat? Måste nog ta mig till någon butik där jag kan kika på detta.
 
Den kompaktlaminat jag har valt är en genomfärgad skiva (massiv) som är väldigt hård.
Vanlig laminat brukar ju ha ett tunt lager laminat och spån under. Det har inte kompaktlaminat. Den lämpar sig därför mycket väl att ha i t.ex. utekök, eftersom den inte innehåller några fuktkänsliga material.

Eftersom den är så pass hård och styv går den att göra mycket tunnare än vad som är möjligt med t.ex. granit eller trä och tunna skivor är i mitt tycke mycket snyggare. ;)

Bifogat är en bild på kompaktlaminaten (från Kvik tror jag?).

Huruvida man sedan känner sig inspirerad att laga mat på en sådan skiva eller ej, är ju enbart en smaksak. Men jag tycker att det känns mycket trevligare än ekskivan jag hade tidigare iaf. d^_^b
 
  • kompaktlaminat.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.