Vi har bänkskiva av kompaktlaminat, jag ställer allt möjligt varmt på och inte ett märke. Superpraktiskt (och snyggt i mina ögon).

Angående el så har vi sån här http://www.gotessons.se/visaprod_pp.asp?sId=3&kid=20 och hur snyggt är inte det i en köksö tex? Vi har ingen köksö utan den finns i bänkskivan, dock har vi vanliga också.

Det jag är mest nöjd med i vårt kök är den långa bänkytan, blev ca 8 meter och det är otroligt skönt. Har aldrig varit så roligt att baka då man inte behöver tränga ihop sakerna när man håller på.
 
Bra lista! Mina inspel baseras på att jag gillar praktiska lösningar som håller länge, är snygga och åldras med värdighet. I den ordningen. Några erfarenheter:
- Laminatskivor åldras inte så vackert. Märken som uppstår är svåra att bli av med, t ex tappade knivar som slår bort flisor. Nästa gång blir det massiv träskiva som man kan slipa eller blank sten som är tålig (ja, det kostar säkert några glas eller porslin)
- Blankt stengolv är fräscht i många år, linoleum och plastgolv känns sunkigt efter 5 år.
- Rostfria maskiner är för putsbögar...
- Bra högtalare d^_^b
- Surfmöjlighet för recept (plats för iPadhållare el dyl)
- Inbyggda ismaskiner tar värdefull plats i frysen och funkar säkert 2-3 år, men automatisk avfrostning av både kyl/frys är kanon!
 
Plats för barnens ritande och läsande och läxor - sätt en bänkskiva lite lägre, vilket också är perfekt när man skall sätta igång med större bak och har stora maskinen framme på trevlig arbetshöjd. Det är mycket enklare att knåda och kavla om man kan arbeta lite lägre. Under bänken har vi en pall eller en stol, och längst in i mörkret kan vi hålla tomglas och kartonger till återvinningen. Tyvärr inbjuder den till att man sitter på den höjden när man samlas i köket på senkvällen med vännerna, så se till att det finns stadigt stativ.

jo, en sak till. Spisen får gärna vara i mitten av ev längre bänkyta så att man kan stå två samtidigt och fixa med var sin maträtt eller del. Då är det faktiskt bra om ugnen inte är sambyggd med spishällen.

äsch ännu en sak: en tidskriftshylla för alla Alltommat, WineSpectator eller vad man nu vill läsa för inspirationens skull.

Vilken häll skall man välja? Induktion med temperaturstyrning, eller?
 
Håller med om att diskmaskinen ska vara upphöjd. Känns inte som en modegrej med tanke på att det är så få som har det (jämför med upphöjd ugn).

I övrigt så tycker jag att köksö är väldigt praktiskt, men den måste vara 120 cm djup så att man kan sitta mittemot varandra med varsin tidning eller göra en jättestor bulldeg.

Och om man helt ska frångå estetik och bara praktiskt så skulle jag säga att man ska ha stenskiva vid spis och vask och träskiva på köksön (eftersom att det är trevligast att äta vid).

Vad gäller väggbeklädnad så skulle jag tro att stora kakelskivor i något lite spräckligt mönster där smuts inte syns så bra vore det bästa.

Sedan så är det ju ganska subjektivt med vad man anser vara bra för ett vardagskök. Vi har öppen planlösning för att vi tycker det är bra för vardagen. Min sambo lagar all mat så då kan jag umgås med honom även fast jag är i vardagsrumsdelen och han i köksdelen. Och om jag någon gång hjälper till så kan vår dotter leka i vardagsummet utan att vara ensam.
 
Avfallskvarn? Vilka kommuner i Sverige tillåter det? Ingen kommun där jag bor i Mellanskåne tillåter det då de inte vill/kan hantera det i reningsverken. Håller med om det mesta men 2 hoar är ett måste. När jag bodde på Nya Zeeland för 10 år sedan så hade Fisher & Paykel "disklådor" så man kunde ha 2 diskmaskiner bredvid varandra i rätt arbetshöjd. Hål i huvudet att ingen (?) nappat på det här! En låda är perfekt för ett mindre hushåll med, med två har man skitig disk i den ena och ren i den andra plus att jag tyckte allt blev renare än i en vanlig golvmodell.
 
Mellanbarn skrev:
Det som saknas i uppräkningen är planeringen av köket.
Kökstriangeln är ju ibland ett skällsord men ack så viktig att tänka på.
Rejält med arbetsyta mellan ho och spis utan att det blir för långt :S
Det var också min första reaktion på vad som borde läggas till i listan.

Har man möjlighet till att ha lite djupare bänkskiva på iallafall något ställe är det också guld värt. 80 cm djup är kanonbra på arbetsytan.

Vita vitvaror är grovt underskattade. De ska vara rent vita och möjliga att byta utan att behöva byta allt annat. Hur många rostfria ytbehandlingar har man inte sett. Trist när en grej pajjar och man bara hittar en i nästan samma rostfria nyans.

En vanlig (gärna vit) spis med gjutjärnsplattor är en bra grej. Enkelt och billigt att byta plattor när de går sönder. Glaskeramik är meningslöst om man inte satsar på induktion.

Jag sålde kök i några år på IKEA och HTH och kanske har jag fått någon slags modernitets- allergi efter det.

Jag går igång på extremt funktionella och välplanerade kök med anspråkslös utformning.

Den överfalsade luckan är inte bara överlägset elegant. Den är också praktisk med sin tunna lätt rundade kant där inte vätska blir stående. Och falsen gör också att det inte rinner vätska längs insidan om man spiller. Eller när barnen blir stående vid vasken och slabbar.

Rostfria enorma diskbänkar på 2,5 - 3 meter är fantastiska. De ska givetvis ha en rejäl traditionell kant och inte det där tramset med raka kanter där allt bara rinner ner på framsidan. Stora bra hoar är ett måste.

Kvalitetslaminat på luckorna är en fantastisk ytbehandling. Med en enkel träkant blir det så snyggt och samtidigt superpraktiskt. Om det är lite dyrt så är de äldre målade blå luckorna jättefina.

Som redan sagts, laminat är guld och plastmattan fantastisk.
 
cecilia_jo skrev:
Vi har bänkskiva av kompaktlaminat, jag ställer allt möjligt varmt på och inte ett märke. Superpraktiskt (och snyggt i mina ögon).

Angående el så har vi sån här [länk] och hur snyggt är inte det i en köksö tex? Vi har ingen köksö utan den finns i bänkskivan, dock har vi vanliga också.

Det jag är mest nöjd med i vårt kök är den långa bänkytan, blev ca 8 meter och det är otroligt skönt. Har aldrig varit så roligt att baka då man inte behöver tränga ihop sakerna när man håller på.
Precis en sådan skulle vi vilja ha i vår köksö....har vi kommit på i efterhand.....
 
Trevligt initiativ ”pelpet”! Kök är tydligen en hjärtesak för alla. Familjens storlek, åldersfördelning och intresse styr ofta vad som är bra eller inte bra (praktiskt). Någon har köket enbart för matberedning och någon vill sitta bland kastrullerna och äta med diskmaskinen tryggt brummande bakom ryggen. Någon har köket som
· bar med ismaskin och gigantisk vinkylare med flera zoner
· ett litet hembageri med flera ugnar
· för att rensa fisk eller stycka småvilt
· restaurang och lagar alla måltider till sex personer året runt
· café med möjlighet till läxläsning
· multimedia studio och myshörna
· bibliotek
- utfodringsplats för familjens djur
· utställningsrum för att visa upp sitt välstånd
Det är tydligt att det enda man inte gör i köket är att sova. Men, många villor och lägenheter har ju flera rum. Vad har man dessa rum till?:rolleyes:
 
Redigerat:
Kärrhök skrev:
Det är tydligt att det enda man inte gör i köket är att sova. Men, många villor och lägenheter har ju flera rum. Vad har man dessa rum till?
d^_^b Trådens bästa kommentar hittills IMHO!
 
sven_snickare skrev:
Vita vitvaror är grovt underskattade. De ska vara rent vita och möjliga att byta utan att behöva byta allt annat. Hur många rostfria ytbehandlingar har man inte sett. Trist när en grej pajjar och man bara hittar en i nästan samma rostfria nyans.

En vanlig (gärna vit) spis med gjutjärnsplattor är en bra grej. Enkelt och billigt att byta plattor när de går sönder. Glaskeramik är meningslöst om man inte satsar på induktion.
Fördelen med glaskeramik motför gjutjärnsplattor är väl att den glaskeramikhällen blir snabbare varm och att den är enklare att hålla ren.

Jag tror också att vita vitvaror är smidigast. Då har man också störst urval. Alternativt kan man köra med integrerade, då spelar det ju ingen roll hur de ser ut. Men att de rostfria nyanserna är olika hade jag inte tänkt på.
 
PeterRyet skrev:
Bra lista! Mina inspel baseras på att jag gillar praktiska lösningar som håller länge, är snygga och åldras med värdighet. I den ordningen. Några erfarenheter:
- Laminatskivor åldras inte så vackert. Märken som uppstår är svåra att bli av med, t ex tappade knivar som slår bort flisor. Nästa gång blir det massiv träskiva som man kan slipa eller blank sten som är tålig (ja, det kostar säkert några glas eller porslin)
- Blankt stengolv är fräscht i många år, linoleum och plastgolv känns sunkigt efter 5 år.
- Rostfria maskiner är för putsbögar...
- Bra högtalare d^_^b
- Surfmöjlighet för recept (plats för iPadhållare el dyl)
- Inbyggda ismaskiner tar värdefull plats i frysen och funkar säkert 2-3 år, men automatisk avfrostning av både kyl/frys är kanon!
...stengolv skulle jag aldrig våga sätta in.. tappar man något går saken man tappar garanterat sönder.. och ett barn spräcker skallen om de ramlar som liten 1-2-3 åring. Dessutom känner jag en person som föll när han var bakfull och spräckte skallen, så idag har han inget luktsinne. Stengolv det också.
 
Jag har också hört att stengolv sliter väldigt hårt på strumporna, så man får köpa nya hela tiden. Dessutom kräver väl stengolv att man har golvvärme för att det ska vara behagligt att gå på?
 
Ett par till:

* Varmluftsugn. Ärligt talat, jag har inte använt vanlig ugn en enda gång sedan jag skaffade en ordentlig varmluftsugn. De är bättre på alla sätt. Den har till och med fått mig att använda mikron mindre. Om ni hade känt mig så vet ni att jag för två år sedan skulle vrålat "Hädare! Bränn honom på bål!" om någon föreslagit att man skulle använda mikron mindre. Så bra är varmluftsugn.

* Diskho. Jag har en gång i tiden när dinosaurierna regerade arbetat i storkök. Där hade man inte de där löjliga gummiplopparna i diskhon, utan man hade en urlyftbar koppformad sil och sedan en kran som man kunde öppna avloppet med. Bara ta ur silen, töm den i soporna, släng den i diskmaskinen om det behövs, och öppna kranen för att tömma ut vattnet. Det vill jag ha på diskbänken!

* Man kan aldrig ha ett eluttag för mycket.

Handdiskar man mycket är det väl nästan ett krav att ha två hoar så man kan ha diskvatten i en och sköljvatten i en...
Nja, jag tycker det känns orent att skölja i ho. Det är bara det första som blir sköljt i rent vatten, sedan blir det gradvis smutsigare och smutsigare. Rinnande vatten ftw!

Jag är en fanatisk diskmaskinsvän så allt som kan maskindiskas åker i maskinen.
Instämmer. Sådant som inte kan maskindiskas har ingen plats i mitt kök.

Hur får du plats med plåtar? Ryms sådana i en vanlig 60 cm-maskin?
Japp, fast bara två per disk.

TVÅ diskmaskiner. SÅ värt pengarna. Smutsigt i en och rent i en. Rendiskat vardagsporslin åker rakt direkt ut på bordet från maskinen. No more flytta runt porslin i ett fånigt femtonspel.
Det har jag velat göra länge, kanske till och med fler ändå. Heck, skåp är så dyra och diskmaskiner så billiga att det är svårt att motivera att inte göra det.

Ett annat alternativ från storköksvärlden som jag skulle vilja se diskmaskinstillverkarna nappa på är utbytbara standardbackar. Bara lyft ut hela backen och ställ in den i ett skåp. Ha flera uppsättningar backar så att de både är förvaring och diskställ. Så mycket smidigare.

Jag vill varna för att diska flottiga och geggiga grytor under rinnande vatten! Jag gjorde så ända till det sa stopp i avloppsröret och min stackars sambo fick lov att rensa bort allt det fastkletade fettet som stelnat och samlats med tiden längs avloppet.Propplösare gör inte mycket nytta utan man får ta till rensband för att få bort den stelnade avlagringen i röret. Numera torkar jag av det värsta fettet och geggan med hushållspapper innan jag diskar.
Lösningsmedel är kanonbra, men tala inte om det för någon. Inte så viktigt vilket, lacknafta, bensin, aceton, etanol, ta vad du råkar ha hemma.
 
pelpet skrev:
Vem vill inte ha ett lyxigt kök där globalknivarna hänger på rad ovanför bänkskivan av exklusiv sten medans det fräser inbjudande från teppanyakihällen medan gästerna minglar runt köksön? Men viktigast är ändå vardagen. Minst 90% av tiden i köket handlar ju om att fixa oinspirerande vardagsmat och att städa upp efter vardagsmaten. Därför har jag försökt samla ihop de bästa idéerna om hur man skapar ett effektivt och praktiskt vardagskök (kostnad och estetik kommer i andra hand).

Komplettera gärna med fler idéer, eller säg till om det finns några fel med idéerna eller du helt enkelt inte håller med.

* Diskbänken bör ha en stor ho där man kan handdiska plåtar, grillgaller och andra stora grejor. Det bör också finnas en liten slask-ho med en avfallskvarn så att man kan mala ner allt biologiskt avfall och slipper ha en stinkande sophink under diskbänken.

* Blandaren bör ha något som liknar de duschar som finns i storkök. T.ex. FM Mattsson 9000 med handdusch eller IKEA Hjuvik, så att det blir enklare att diska stora saker.

* Den vitvara som är viktigast att ha i arbetshöjd är diskmaskinen eftersom det blir mest plock med den. Står valet mellan diskmaskin och ugn i bekväm höjd bör man välja diskmaskinen.

* Den praktiskaste bänkskivan är av laminat eftersom den tål skador och fukt bäst, kräver minst skötsel och är billigast att byta ut.

* Släta väggskivor är lättare att hålla rena än kakel, och enklare att byta ut om man lessnar på dem.

* Spisen/spishällen bör inte läggas på en köksö, eftersom det kan stänka år fler håll. Dessutom är det svårare att barnsäkra.

* Ju större diskbänk, desto bättre. Diskbänken är enklare att göra ren från spill eftersom man kan dra ner det i slasken med en svamp/trasa. Kanten som finns gör dessutom att vätska inte rinner ned på luckor och golv. En diskbänk är lika bra arbetsyta som en bänkskiva.

* Diskställ, diskmedel och annat bör hänga ovanför diskbänken - inte stå på den. Då blir det lättare att hålla diskbänken ren.

* Skåpluckor utan fasningar är låttare att hålla rena. Om skåpluckorna bildar en slät vägg (så att man inte ser skåpen bakom) blir det enklare att torka rent. Smutsfläckar syns mindre på en matt yta jämfört med en högblank.

* Spisvred är fettsamlare och jobbiga att hålla fräsha.

* Golvet bör tåla fukt, fett, smuts och saker som tappas. Linoleum eller plastmatta är enklast att sköta.

* En spishäll bör ha en metallkant. Hällar utan kant går sönder lättare.

* Det bör finnas gott om eluttag och bra arbetsbelysning. Eluttag under köksskåpen kan döljas med en list.

* O-öppen planlösning har fördelen att man kan stänga dörren till buller från köksmaskiner och stekos.

* Om överskåpen går ända upp i taket så kan det inte ansamlas damm ovanpå. Ikea har höga överskåp på 92 cm. Blir det mycket rymd mellan överskåp och arbetsbänk kan man sätta upp en vägghylla där.
Oj, så mycket sunt förnuft på en och samma gång! Visst kan man lägga till ett och annat men grundinställningen är så härligt befriande.... har bott i många olika slags hus under årens lopp och har för länge sedan upptäckt att man ska välja kök och inredning med hjärnan och inte bara med ögonen. Ibland fungerar de förstås i kombination. Min princip är att inte slita ut nåt förrän jag har levt med det ett tag. Bl.a. slänger jag aldrig en fin och rejäl gammal diskpänk av traditionell modell. Kvaliteten är oslagbar. Synd att så många byter ut dom mot pyttesmå, infällda i trä och ställer den gamla (i bästa fall) i sommarstugan. Det man tvingas handdiska är ju oftast stora kärl eller plåtar. Numera finns t.o.m plåtar av slit-och-släng modell vilket är lite vansinningt.
 
Troberg skrev:
Lösningsmedel är kanonbra, men tala inte om det för någon. Inte så viktigt vilket, lacknafta, bensin, aceton, etanol, ta vad du råkar ha hemma.
Är det inga risker med aceton och plastdelar i avloppet? Etanol är för dyrt och har bättre användningsområden ;) De övriga funkar nog... :cool:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.