C
Angående styrmöjligheter så är jag inte ute efter någon komplicerat, utan styrsignal för underhållsvärmeläge på/av direkt in på radiatorn. Har kollat på central styrning typ Orion, etc. Trevligt, och ingång för underhållsvärmestyrning på centralenheten verkar finnas på de flesta. Tyvärr ligger de på helt fel prisnivå för mig.

Var inne på PAX 3000 som har denna funktion, men de har slutat svara på mina mejl och jag hittar ingen återförsäljare som kan svara på frågor, så det lutar åt att det alternativet går bort tyvärr.
 
Redigerat:
Vi arbetar i princip endast med Nobös produkter. De har en variant av termostat med dubbla reglar där du kan ställa komfort och spartemperatur. Det krävs en styrtråd till varje element där elementet skiftar från komfort till spar när en ingång på elementet spänningsätts. Jag har för mig att deras standard termostater går ner till förinställda 7 gr. om denna ingång aktiveras.

På mina föräldrars lantställe byttes de gamla uttjänta vattenradiatorerna ut och femledare drogs till alla element (400v). Faserna växlades parvis och nollkabeln användes som styrtråd. Vid entrén finns det en strömbrytare som ställer alla element på inställd spartemperatur.

Detta fungerar mycket bra, om de inte haft en vän som tittar till huset och slår till brytaren dagen innan de åker dit på vintern skulle en GSM modul varit ett alternativ.

Edit.
Glömde själva svaret... tanken med att informera om styrsystemet är i jämförelse med oljefyllda. Köper man en uppsättning LVI till en villa kan man för nästan samma pengar få ett komplett Nobö med styr. Utnyttjar man sparsänkning under natt och dag i valda zoner på smart sätt kan uppvärmningskostnaden sänkas ganska rejält.
 
Redigerat:
C
PAF skrev:
Köper man en uppsättning LVI till en villa kan man för nästan samma pengar få ett komplett Nobö med styr.
Sant, nu har jag bara 2 st. radiatorer att styra så prisskillnaden blir väldigt stor för mig.

Verkar som att Nobö termostater R80-ZDC (reglerbar) och R80-ZSC/F (fast) gör precis det jag är ute efter.
Tyvärr har de ingen radiator med passande mått, vilket dock ADAX har. Det står lite här och var att ADAX elektroniska termostater har en styringång, men ingenstans har jag hittat om den går att konfigurera för underhållsvärme, inte heller om sparpluggen kan styras externt...:(
Om det är någon som vet vore det toppen!
 
Kan tyvärr inget om Adax men ring direkt till dem och be om teknisk support. Fråga hur man kopplar in styrkabeln för spar/natt/frost funktion. Då svarar de hur, att det inte går eller vilken modell som krävs för denna funktion.
 
cpalm skrev:
Underhållsvärmeläge ett måste för mig och så låg yttertemperatur som möjligt pga att de står möbler framför radiatorerna.
Jag skulle nog se till att möblera så att det är säkert även om elementen får tuppjuck och brassar på maxeffekt 24/7 i några veckor...
 
  • Gilla
Marux och 1 till
  • Laddar…
C
Alfredo skrev:
Jag skulle nog se till att möblera så att det är säkert även om elementen får tuppjuck och brassar på maxeffekt 24/7 i några veckor...
Givetvis - det är inte brandrisk som är problemet, utan bordsskivan på antikt slagbord som inte gillar att bli för varmt då det spricker och har sig.
 
Mikael_L
C
Väcker upp denna tråd från trådkyrkogården för att meddela att valet till slut hamnade på Tego Roundline Reco.

De parametrar som avgjorde var:
- Max yttertemperatur 70 grader för standardmodellen
- Sjukt billigt trådlöst centralstyrningssystem
- Styringångar för underhållsvärme och nattsänkning på centralenheten
- Genomströmning med "utblåset" rakt uppåt

Återkommer med recension när jag kopplat in dem och kört dem ett tag.
 
  • Gilla
Enk Projektet och 1 till
  • Laddar…
Rätt att välja elpanel istället för oljefyllt. Att sedan kunna centralatyra med nattsänkning blir kanon. :)

Kul med uppföljning!
 
C
Nu sitter radiatorerna på plats och det är dags att rapportera första intrycket.

Beställning gjordes från Fyndmax(/Badshop.se/Golvshop.se) som hade bästa pris. Beställning och leverans funkade perfekt.

Grejerna skickades uppenbarligen direkt från fabriken, märkligt nog ganska dåligt emballerat. Radiatorerna är förpackade med frigolitdistanser runt kanterna och krympplast runt om och man har helt enkelt dragit ihop dessa förpackningar med några packsnören och garderat sig med ett gäng "Aktas"-lappar. Tillbehören har lindats in i omslagspapper och tejpats fast som en "vårta" utanpå paketet och hade av skicket att döma inte helt oväntat fått sig några rejäla kyssar på vägen. Som tur är var innanmätet helt oskadat (y)

"Nyskicket" på radiatorerna var väl sisådär. Svart kladd och handavtryck samt lite repor här och där. Kladdet var lätt att torka bort och reporna är inget som stör mig direkt då radiatorerna inte sitter där de syns, men helt klart en onödig potentiell besvikelse redan vid första mötet. (Ursäkta den usla bildkvaliteten)
Repor1.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Repor2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Annars inga konstigheter och de verkar definivt hålla vad de lovar angående yttertemperaturen på höljet. Skulle gissa på max 50 grader när de brassat på för fullt under en längre tid och större delen av ytan är bara ljummen.

"Mastern", den "centrala styrenheten" bjöd på några intressanta överraskningar...

Hmmm... Här skall man uppenbarligen sätta in batterier. Men vänta nu, fattas det inte nåt?
Batterier.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Aha, glöm batterierna, man måste använda den medföljande strömadaptern.
Strömadapter1.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


"ENDAST FÖR KONTORSMASKINER". OK...
Strömadapter2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Här var det trångt! Och hur leder man ut sladden ur höjet?
Strömsladd.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Enligt Tego är detta en liten "miss" så man får själv ta hål i höljet för sladden på lämpligt sätt.

Noteras bör också att master-enheten inte har någon termostatfunktion utan endast skickar inställt börvärde till radiatorernas termostater. För "centralstyrning" i traditionell bemärkelse krävs en eller flera rumstermostater. Detta framgår inte helt tydligt av informationen från Tego. Master-enhetens funktion är alltså i första hand möjligheten att från en central punkt kunna växla mellan komfort-, nattsäkning- och frostskyddsläge, manuellt eller via de två styringångarna.

Radiomottagarna för den trådlösa styrningen var enkla att montera och para ihop med master-enheten.

Summa summarum är att trots den yxiga lösningen med strömförsörjningen till master-enheten så får man väldigt mycket för pengarna (700:- för mastern, 400:- för rumstermostaten och 200:- för mottagaren) jämfört med konkurrenternas system.

Nämnas bör väl även att utfästelserna på Tego:s hemsida angående deras uppmärksammade termostatteknik skall tas med en nypa salt. Bland annat påstås att temperaturstabiliteten i hela rummet skall bli 0,1 grader oberoende av yttertemperatur. Vem som helst med lite grundläggande kunskaper i termodynamikens lagar inser väl att detta är omöjligt. När jag mäter centralt i huset efter att ha låtit radiatorerna stabilisera sig avviker temperaturen med ca. 1-3 grader från inställt börvärde beroende på yttertemperaturen, vilket är helt i linje med vad jag förväntar mig när termostaterna sitter i anslutning till radiatorerna. Jag kommer nog därför förmodligen att satsa på att komplettera med en rumstermostat.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Kul med rapport cpalm om dina erfarenheter av Tego roundline. Vi valde själv detta för ett tag sedan. Viktigt var precis som för dig möjligheten till trådlös centralstyrning till en vettig peng.


Hittills har vi bara tego i ett rum som vi styr med en rumstermostat. Funkar fint! Med rumstermostaten kan man ju se till att det är temperaturen på rätt plats som räknas. Tanken är dock att skaffa en "master" också när det blir ett par ytterligare radiatorer (renoveringen ska bli klar av de rummen bara...). Har ett par funderingar:

- När mastern överstyr rumstermostaternas inställning, för tex nattsänkning, är det då rumstermostaternas eller radiatorernas egna som styr temperaturen (mot den som mastern anger)? Vore ju bäst med rumstermostaterna men misstänker att dessa kommer ur spel när mastern överstyr... Detta är oklart i bruksanvisningarna.

- Vad har du för timer/enhet som styr till/frånslag för mastern?
 
C
Macarus skrev:
- När mastern överstyr rumstermostaternas inställning, för tex nattsänkning, är det då rumstermostaternas eller radiatorernas egna som styr temperaturen (mot den som mastern anger)? Vore ju bäst med rumstermostaterna men misstänker att dessa kommer ur spel när mastern överstyr... Detta är oklart i bruksanvisningarna.
Har som sagt ingen rumstermostat ännu, men när jag kollar i bruxen till mastern verkar det inte bättre än att rumstermostaten endast arbetar när mastern är i läge OFF. :( Bummer, det gör ju rumstermostaterna betydligt mindre intressanta för min del...
Men kolla med Tego, de har svarat på mina mejl iallafall.

- Vad har du för timer/enhet som styr till/frånslag för mastern?
Jag har ett sådant här GSM-larm: http://www.ehem.se/ctc-948/54-0
Tyvärr har jag inte haft tillfälle att testa styrning genom larmet ännu. Men planen är att styra ON/OFF-ingången via larmet för att på så sätt växla mellan komfortvärme och frostskydd. Har funderat på att sätta en timer på nattsänkningen också, men det får bli ett framtida projekt.
 
C
En liten återkoppling nu när jag haft Tego-radiatorerna ett tag;

En väldigt irriterande egenskap för mig som har de i ett fritidshus som ofta värms upp från underhållsvärme är att de snabbt tar upp rumstemperaturen till 17-18 grader men sedan tar det 1-2 dygn innan rumstemperaturen kommit upp i inställt börvärde 20 grader. De börjar helt enkelt reglera ner innan hela rumsvolymen är uppvärmd. Vilket gör att man får springa och ändra börvärdet på mastern titt som tätt.

Så en rumstermostat skulle verkligen behövas känns det som. Problemet är då att de inte samverkar på ett särskilt smart sätt med mastern.

Någon som har liknande erfarenheter med Tego eller andra radiatorer?
 
Borde det inte funka för dig med en rumstermostat för normaltemperaturen och så får master ON vara frostskyddstemperarur? Frostskyddstemperaruren kommer ju då gälla utifrån radiatorernas termostat men då är det väl inte lika känsligt med ett par grader fel.
 
C
Jo, det är väl enda framkomliga lösningen. Det som är dumt är då också att fjärrstyrningen blir bakvänd (värme på = frostskydd, av = komfort) samt att man kan inte kan få timerstyrd nattsäkning, iallafall inte på något enkelt sätt.
Fördelen å andra sidan är att det går att ändra frostskyddstemperaturen på mastern istället för fast 5 grader.

P.s. ytterligare en nackdel är förstås även att om man aktiverar frostskyddsläge på rumsenheten så går det inte att slå på värmen via fjärrstyrningen...
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.