Hej,

vi är ett par som planerar att bygga ett 1-planshus om cirka 200-220 kvm. Kraven är minst 3 sovrum samt 2 badrum, gärna öppet mellan kök och vardagsrum och öppet ända upp till nock. Bifogad planlösning är från ett hus vi besökt visningen för. Den kändes väldigt bra, men det är svårt att finna ev. brister på bara 30 minuter. Vi har ingen erfarenhet av hus sedan tidigare. Hoppas bilden är tydlig nog. Det är viktigt med stora fönsterpartier åt åtminstone en långsida då tomten har sjöutsikt.

Så jag vänder mig till all erfarenhet som finns här på forumet. Vad kan förbättras på denna planlösning? Eller finns det rentav andra "färdiga" planlösningar som uppfyller våra krav?

Stort tack!
 
Hmm, lyckas inte bifoga bilden. Provar från annan dator i morgon.
 
Här kommer så planlösningen. Hoppas den går att tyda.
 
  • mail.jpg
Redigerat:
ImageUploadedByByggahus.se1331325936.521287.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Alltså, det är ju väldigt svårt att svara på, eftersom jag inte har en aning om vilken typ av liv ni lever. Vad brukar ni göra tillsammans? Vad vill ni använda huset till? Har ni några speciella behov som ni behöver plats för?

Rent generellt är väl den där planlösningen ganska okej. Stora social utrymmen. Personligen tycker jag ju att dom två mindre sovrummen är väldigt små i förhållande till resten av huset. Det ser inte ut att få plats mer än en säng och kanske lite till. Själv gillar jag större sovrum, där man kan vara och inte bara sova. Om det är tänkt för barnen behöver dom kunna sitta avskilt och plugga. Kanske plats för leksaker eller kamrater. Det blir svårt när rummen är så små. Sen tror jag att båda rummen kommer att bli mörka med bara ett par små fönster i ett av hörnen. Jag tror det behövs mer ljusinsläpp, eller så kommer rummen att upplevas som mörka, trånga, och instängda.

Det så kallade allrummet utanför ger jag inte mycket för. Framförallt är det för smalt för att kunna hysa någon sorts funktion som sittgrupp eller tv. Men framförallt kommer det att användas för logistik. Det är egentligen bara en lite bredare korridor, med en plats framför fönstret. För det tredje är det öppet från vardagsrummet till allrummet, dvs, det finns inget behov av att sitta i den lilla tarmen och kolla på tv, när vardagsrummet är så mycket mer inbjudande. Problemet med öppna planlösningar är också att rummets funktioner så att säga flyter ut i ett intet, det finns liksom inget användningsområde för det där lilla utrymmet. Kanske om det var en dörr till vardagsrummet, då skulle sovrumsflygeln samtidigt bli lite mer privat.

Annars ser det väl ganska bra ut.
 
WC:t i tvättstugan skulle jag nog ta bort. Den kommer aldrig att användas av någon.
 
Klämma in tre sovrum och två badrum på dryga 200m², tja, det går inte att misslyckas med. Så är det bara det som är kravet så är det inte så svårt.

Men när jag tittar på ert förslag så tycker jag att detta stora utrymme har utnyttjats väldigt dåligt. Trots all denna yta att spela med så har man fått göra nödlösningar med de där sneda dörrarna in till sovrummen och ändå ett jättestort "allrum" som egentligen bara är en överdimensionerad korridor. Dessutom en lång smal gång för att komma in i stora sovrummet.

Vad gör ni i övrigt? Har ni några saker, några fritidsintressen, husdjur? Inte ett förråd, inte ett hobbyrum i detta stor hus.

Och, varför vill ni ha öppet upp i nock?
 
Spontant tycker jag att vardagsrummet tar en väldigt stor yta av huset och samtidigt känns det rätt svårmöblerat och/eller att stora ytor skulle bli outnyttjade. Jag skulle nog minska ner den mittersta delen(vardagsrummet) och lägga lite mer yta på sovrumsdelen och försöka hitta en bättre lösning för allrummet som på ritningen bara ser ut som en lite bredare korridor som förmodligen aldrig kommer att användas till något vettigt.
 
Ja, planlösningen uppfyller ju framställda krav. Men jag måste tyvärr hålla med tidigare talare, det där känns som allt annat än väl utnyttjade 200 kvm.

Varför, frågar jag mig själv.

Dels att man kliver rakt in i vardagsrummet från entren, vardagsrummet blir inte bara vardagsrum, det blir också en motorväg för all trafik i huset, och när man lägger in den gång som måste finnas, så blir det ett väldigt långsmalt vardagsrum. Det har heller nästan ingen väggyta alls. Dvs lite plats för tavlor, bilder, bokylla etc.

Allrummet är inget allrum, det är en bred korridor. De sneda dörrarna till de mindre sovrummen tar massa utrymme från rummen utan att ge något tillbaka, man måste dessutom runda ett hörn med nästan en u-sväng för att komma in i det första. Ingen dusch i stora badrummet, istället vad som ser ut som en inklämd dusch i en trång toalett, finns där plats för allt man vill ha i duschrummet?

Stora sovrummet ser ut att vara tänkt med en gå-in-garderob bakom en "skärm"-vägg, men har också en klädkammare. Mycket garderobsutrymme är aldrig fel, men det blir lite dubbelt, här. En sådan klädkammare hade kanske varit mer naturligt att komma åt från hallen, än från master bedroom.

Entren in till tvättstugan mitt i köksbänken känns heltokigt. Toan där inne kommer nog inte bli den mest frekvent använda, men kan mycket väl fylla en funktion, om man är ute och behöver gå, eller om man har fest, men lite avigt då med placeringen av dörren.

Det finns visst en dusch i stora badrummet ser jag nu, så det är ju bra. Då hade jag mycket hellre haft den andra duschen i tvättstugan än i det lilla badrummet i vardagsrummet. SÅ att man i duschen i tvättstugan kan skölja av vovven, dykutrustningen, barnen m.m.

Ja, nu har jag klankat en massa. Men huset är säkert väldigt fint till utseendet. misstänker jag.
 
@thomasx; rent allmänt känns planlösningen ganska USA-inspirerad. Jag har sett en hel del amerikainspirerade lösningar komma dom senaste åren. Som det där att man kommer direkt in i vardagsrummet från ytterdörren. Walk-in-closets, osv. Jag skulle tro att dom två garderobslösningarna i föräldrasovrummet är tänkt som "hans" och "hennes" avdelningar. Och garderoberna i korridoren utanför för barnen och/eller vinterkläder o dylikt.

Angående vardagsrummet, det känns mer som en lounge än ett vardagsrum. Jag kan tänka mig två olika sittgrupper på var sin sida om kaminen. Och med gång mellan sovrummen och köket "bakom" längs entréväggen. Det är ett vardagsrum mer gjort för glassiga cocktailpartyn, och om man föredrar det framför plats för bokhyllor så är det helt okej. Det beror ju på vilken typ av liv man lever. Har man inte behov av böcker, men gärna bjuder hem folk på drinkar och poolpartyn så funkar det utmärkt med den planlösningen.

Det man I USA ser som vardagslyx ser man däremot väldigt sällan i Sverige, inte ens i villor i tiomiljonerklassen. Jag pratar om ett badrum per sovrum. Här har föräldrarna ett eget badrum, medan barnen får springa tvärsöver allrummet till föräldrarnas badrum, eller ut via vardagsrummet till gästtoaletten. Personligen tycker jag att det är alldeles för oprivat, men som sagt, det skulle kunna lösas med en avskiljande del mellan vardagsrummet och sovrumsflygeln.

Och du har rätt om tvättstugan. Jag skulle flytta dörren mellan tvättstugan och köket till närmast tvättstugeingången, mittemot toalettdörren. Det skulle skapa en lång arbetsyta i köket, och en mer användbar tvättstuga. Och sen där angående prioriteringar, tvättstugan är nästan lika stor som barnens båda sovrum tillsammans.
 
Redigerat:
Ja visst, det finns säkert många som är nöjda med planlösningen och tycker att den fungerar fint, jag bara påtalar det jag ser så att TS inser eventuella krux nu, och inte när soffan ska placeras.

Jag tror att garderobslösningarna är tänkta att delas på vardaglig användning resp. mer sällan snarare än man/kvinna, men det gör man ju som man vill.

Badrummet förstår jag inte riktigt vad du menar, entren är inte från stora sovrummet, utan från korridoren utanför så det kan mycket väl användas av alla, och det är skilt från vardagsrummet med en garderobsvägg.

Nja, tvättstugan är väl möjligen något större än ett av barnrummen, men då ingår där också en toalett.

Jag skulle personligen vilja ha minst ett sovrum till, att användas som en kombination av hemmakontor och gästrum. Det inre barnrummet hade jag nog dragit ut väggen hela vägen till badrummet så det rummet blev större och tog en del av "allrummet". Sedan skulle jag nog vilja ha ett riktigt allrum ockå. Jag har svårt att se att detta huset skulle kunna vara 200-220 kvm. Både vi i vårat hus och mina föräldrar har något större hus men rymmer mycket mer än denna planlösning, då är båda våra i två våningar vilket gör att det går bort ett antal kvadrat på båda våningarna i trappan. Skulle vara intressant att få lite mått på planritningen, känns mer som 160-170kvm.

Vem är husleverantör?
 
Mikael_L
Ingvar H skrev:
WC:t i tvättstugan skulle jag nog ta bort. Den kommer aldrig att användas av någon.
Leriga kissnödiga barn med mycket akuta behov ... :)

Jag håller annars med alla synpunkter, om att det blev lite hus och lite funktion för så många kvm.

Om det slags vardagsrum är er önskedröm är väl huset o övrigt relativt OK, en massa små halvdåliga nödlösningar här och där, som man kanske kan leva med.
Men jag själv, som inte skulle önska mig ett lounge-v-rum så blir totalen helt fel.

Men börja med att tänka över och berätta för oss hur ni tänkt möblera och använda ert vardagsrum.
Inses det att det inte fungerar så är det kanske dags att börja om med ett vitt papper.
Annars kan man fila på detaljerna istället.
 
Stort tack för alla kloka synpunkter.

De två mindre sovrummen är större än vad skissen ger sken av. Rymmer ledigt en säng, skrivbord och lekhörna. Men jag inser att ljusinsläppet nog är lite snålt tilltaget. Vi gillar också stora sovrum där det även finns plats för kläder, sminkhörna etc.

Lösningen med ett allrum är inte bra. I huset vi tittade på hade man placerat en lite soffgrupp och en tv där. Men håller med ovanstående om att den sannolikt inte används särskilt frekvent. Förmodligen bättre att göra barnrummen ännu större, alternativt rita om så att man får plats med ett hobbyrum (Annars är tanken att ha ett stort hobbyrum i anslutning till garaget).

Vi har mycket fester/tillställningar och gillar att socialisera, Därav fastnar vi oftast för väldigt stora och luftiga planlösningar. Inser dock nu att det i denna planlösning knappast finns plats för någon större bokhylla och vitrinskåp och det har vi definitivt behov av. Öppet upp till nock är inte ett krav, men jag tycker husen blir så mycket trevligare när det blir stor volym. Finns det några mer nackdelar än att det kostar mer att värma upp?

WC i tvättstugan tyckte vi verkade smidigt, men vi skulle nog försökt göra den större så att där även fick plats för en liten dusch. Vi har ingen hund i dagsläget, men kommer förmodligen skaffa det vad det lider och då måste det vara perfekt att kunna duscha av hunden i direkt anslutning till groventren och även att duscha av sig själv när man varit ute i skogen etc.

Bra synpunkt med entrén till grovköket. Inte alls bra att den är mitt i arbetsbänken. Bättre att dra ut i hörnet.

Planlösningen är helt klar USA-inspirerade. Familjen som byggt huset har själva bott i USA i nästan 10 år.

Badrummet med badkar innehåller även en duschhörna.

Ritningen är från ett hus vi varit på visning för, men som vi inte tänkt köpa då vi har en egen tomt att bygga på. På visningen kändes den mycket bra, men efter alla era kloka synpunkter så ser jag att den har väldigt många brister. Allt var så fint att vi nog blev lite förblindade :) Tanken är att rita något själva och sedan bygga lösvirke. Vi tycker att det verkar lättare att utgå från något och sedan ändra på det än att börja med ett helt vitt papper. Men kan ha fel.

Finns det förslag på andra planlösningar som kan passa? Det ska som sagt vara 1-planshus, minst 3 sovrum (kommer att bygga garage med separat hobbyrumsdel) men gärna 4 så att ett kan tjäna som arbetsrum/gästrum. Behöver ej vara uppdelade på föräldradel och barndel utan helt ok att de ligger bredvid varandra. Öppen planlösning, stora sociala ytor men ändå plats för bokhylla/porslinsskåp och väggar att hänga tavlor på (Vilket jag inser att denna planlösning inte erbjuder), separat ingång till köket. Stora öppna fönsterytor åt minst ett håll pga sjöutsikt.
 
thomasx skrev:
Badrummet förstår jag inte riktigt vad du menar, entren är inte från stora sovrummet, utan från korridoren utanför så det kan mycket väl användas av alla, och det är skilt från vardagsrummet med en garderobsvägg.

Ja, det beror ju på hur man uppfattar saker. Badrummet är visserligen "till för alla" men den ligger helt klart i föräldrarnas avdelning av huset. Det handlar lite om revir, och hur man approprierar utrymmen. Framförallt måste barnen gå tvärs över allrummet för att komma till badrummet, med utsikt ända bort till köket allra längst bort i huset. Eller ta sig ut i vardagsrummet till gästtoaletten. Kanske inte så himla kul om man duschar och har glömt handduken i sovrummet när det är gäster hemma.
 
Ett alternativ kan vara att ha separata utrymmen för kök, matsal och vardagsrum, naturligtvis planerat så att det är lätt att umgås ändå, vi har vardagsrum och matsal med dubbeldörr emellan, och bägge rummen har dubbeldörr till en stor hall, sen ska vi flytta gamla köket som ligger i ett hörn med köksgång emellan till ett rum med dubbeldörr som också ligger i direkt anslutning till de övriga två, idag finns även en dubbeldörr mellan det rummet och vardagsrummet (jo, vardagsrummet har tre dubbeldörrar). Men just den sista dubbeldörren ska vi sätta igen. Därtill har vi 5 sovrum, varav ett stort med gå-in garderob, ett väl tilltaget allrum, 3 toaletter, en liten, en med dusch och tvätt och en med dubbelbad, dusch toa och dubbelhandfat, två stora hallar, köksentre och gå-in skafferi, allt detta på ca 230 kvm.

Jag tycker att grundiden i planlösningen är helt ok, men kan bli bättre t.ex. genom att man drar ut huset så man får ett djupare vardagsrum, kanske med en vägg mellan vardagsrum och entre, då får man också utrymme för vitrinskåp där eller på kortväggen mot sovrummen som ju då blir längre. Då får man också mer utrymme för allrummet.
Blir det för många kvadratmeter totalt kanske man kan dra ner storleken på vardagsrummet på andra hållet en aning.

Jag skulle också kunna tänka mig att man placerar ett garage på köks-sidan av huset, och bygger ihop det med huset med en groventre där i anslutning till tvättstugan och köket. Tvättstugan har dörr till entre-hallen och groventren mellan hus/garage, även köket har dörr ut dit. Då kan man tänka sig ett hobbyrum/allrum/lekrum i garagedelen med inomhus-anslutning till huset.

Om garaget skall vara på andra sidan huset kan man bara spegelvända hela planlösningen.

Uterummet vid köket skulle kunna bli ett extra sovrum, åsså kan man göra ett uterum utanför vardagsrummet, så då kan bli bra mycket större vid sociala evenemang, oavsett årstid och väder.

Ja, det var lite tankar så där bara rakt upp och ner som dom ploppade upp i huvudet.

Tittar på mello-festivalen samtidigt, och det enda jag har att säga är att om jag var en vattenmelon hade jag haft mindervärdeskomplex.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.