Hej, jag skall efter många om och men bygga garage och behöver hjälp med lite dimensionering och tankar kring hur det här ska kopplas ihop med huset.

Bakgrundsfakta:
Bostadshuset är nyproducerat fiskarhedenvillan spoven (1 3/4 hus på cirka 200kvm totalt).
Uppvärmningen sköts av en bosch/ivt 11kw bergvärmepump (200m borrhål, cirka 180 aktivt).
Lite eller inget tillskott har behövts under köldknäpparna som varit (under -30).

Jag får bygga 100kvm garage men tänkte söka bygglov för lite mer (110-120).
2,60 takhöjd inne cirka.
Det blir 30cm isolering under plattan,240-285 i väggarna, taket osäkert men rätt bra isolerat.
15kvm blir dåligt isolerat (40mm taksjutportar + nån dörr).
Jag siktar på ~15 grader inne, kanske en avfuktare som går att sparka igång vid behov.

Nu till problemen jag har identifierat.
Dels så finns inga flödesmätare / injusteringsmöjligheter på själva fördelarna i huset (jag har strypt slingorna var för sig).
Dels så har jag nog varit för snål på kulverten 2x25 (2x20 di) kommer nog bli lite tight, Maxiterm säger att det nog kan fungera (de räknade på 50w/kvm och 100kvm, men det är på jäsken att dt kan ligga på 7 grader. Om jag står ut med 10 grader dt så tycker de att kulverten skall räcka.
Nu är kulverten nedgrävd underhuset och fastgjuten i plattan så den är inget jag tänker byta i första taget :).

Mina funderingar går ungefär så här
- Är det viktigt vilken dimension jag väljer på golvvärmerören till garageplattan, funkar 20mm?. Vad ska jag tänka på mer än att försöka göra slingorna lika långa i garaget? Hur lägger man dem bäst innanför portarna? Hur minimerar man frysrisken vid portarna t ex?
- Cirkulationspump för slingorna i garaget behövs så klart, men behöver jag en i huset också som 'trycker' ned till garaget?
- Hur styr man värmen i garaget bäst/enklast, är det en shunt i garaget som styrs av en utegivare. På det viset så cirkulerar jag alltid vätska i kulverten (ingen frysrisk). Jag är medveten om att jag förlorar lite värme i form av nedkylning dock... Eller ska man 'bara' strypa slingor/fördelarna så garaget 'följer' husets värmekurva?
- Hur f*n ska jag strypa/justera in flödena mellan de tre fördelarna?

Är det nån som har facit typ?
 
Jag har 37 m kulvert enkel resa, 2x25 mm, dryga 100 m2 garage, 4 m i takhöjd, sämre isolerat. Kör en 4meters pump på läge 1 och en CBJ med innegivare i garaget. Maxtemp begränsat till knappa 30 grader. Av nån anledning ska kulvert alltid överdimensioneras, men du kan vara lugn.

I ditt fall hade jag satt en shunt i huset som tog returen från huset som tillopp. Och en CBJ som styr shunten. En pump i hus eller garage som drar vattnet genom slingor och shunt. Enkelt och effektivt.
 
Jag hoppades du skulle svara för jag upplever dig som erfaren! Vad bra att du har en mer eller mindre identisk lösning och att kulverten räcker till.. Är det en sån här du menar med CBJ (http://www.termoventiler.se/index.php?sida=produkter&undersida=thermomatic&produkt=thermomatic_cbj).
Undra om man kan ha längre sladd än 25m till givaren, jag har rör mellan huset och garaget, funderar på att dra i en 'flerparing' för lite special. Mitt garage är cirka 2-3m under VP'en, undra om jag bör ha CP på matande röret i kulverten istället för dragande?
Jag har lite svårt att förstå hur shunten/pumpen ska kopplas dock. Jag tänker så här:
Idag kör ju cirk pumpen i VP ett visst flöde genom mina två fördelare, nu är tanken att avleda returen från befintliga stockar via kulverten ned till garaget och sedan tillbaka upp och in i pumpen. Jag har svårt att förstå hur själva kopplingen ser ut :-/.
En schematisk bild skulle uppskattas
 
CBJ, ja

Du kan ha hundratals meter. Nätverkskabel är trevligt om du ska ha flera signalledare.

Man sätter normalt tryckande pump, men sätt den där du har plats på trycksidan av GV.

Shuntkopplingen blir lite special och förutsätter att garaget hela tiden klarar sig med kallare vatten än huset. Fördelen är att du inte påverkar befintligt system och får kallare retur till VP = bättre verkningsgrad

Man sätter helt enkelt två T-stycken på returen strax innan VP. Det första i flödesriktningen förser shunten med tillopp, via det andra kommer returen tillbaka från kulverten. Shunt och pump ansluts som vanligt innan kulvert/GV. Rita upp det så kan jag kommentera.
 
Ursäkta, jag är inte så snabb... Men jag fick en idé nu om hur det ska kopplas, ritar en bild i morgon och lägger upp... Men jag funderade på det här med att få en 'lägre' retur och få bättre verkningsgrad.... Jag tror min värmepump jobbar med 'nivån på returen'. Alltså det är tempen på returen + värmekurvan som avgör om pumpen behöver jobba eller ej. Hur funkar det om jag sänker returen 'ännu mer' genom att kyla den i garaget? Innebär det att pumpen kommer skicka ut varmare VB för att nå 'rätt' nivå på returen innan den stannar? Så det blir varmare huset? Justerar jag det med värmekurvan då eller? Tänker jag fel? Pumpen är en Bosch/IVT
 
Kan man koppla det så?
 
  • shunt1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag bumpar tråden... Vad tror ni om kopplingen?
funkar en esbe vrg133 (dn =25) och en Grundfos Alpha2 25-60.
Känns som pumpen är lite stor, men får den för 1495 vilket jag tycker verkar vara ok pris.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.