rivning i cyberspace, cheeesus........ När vi var med på bygge på ungarnas friskola i tjockhult så fick man skriva upp alla "byggdeltagare" och deras arbetstider på en lista just för försäkringen. Mer vet jag inte om detaljerna och detta var 5-6 år sedan. Men det är nog bästa att kolla med objektets försäkringsbolag förrutom de egna försäkringarna.
 
Hur är det tänkt på kvällen? Visst åker folk hem? Jag kommer att komma, men ska jobba söndag. Apropå arbetsledare så borde någon vara det, Lämpligtvis Cheesus själv eftersom du vet vart saker är och vad som ska göras. Ser fram emot Lördag! Jag kommer med mattiasp, fast han vet inte om det än.
 
Vi kommer att riva så länge vi har lusten kvar...det är ju inget arbetsläger utan det här ska vi göra för att det är "kul".

För allas möjlighet att planera kvällen/hemfärd är det väl på sin plats att vi berättar att vi tänkt avsluta dagen med att vi gemensamt går ut på restaurang och äter riktigt gott!

Vi har bokat in oss på stans bästa ( haha, finns väl ingen konkurrens..) hak på kvällen.

Det hoppas vi de som kan vill vara med på! Givetvis får ni pröjsa själva....alla mina svarta pengar brann ju inne...

Nädå. Självklart tar vi notan!

Alla distansarbetare får gärna följa med ni med och smörja kråset via internet. Ska man nu använda den moderna distansarbetstekniken dagtid får man minsann äta på distans med!

Förresten...visst installerade de en kille i Vita huset häromdagen?

Varför ockuperar han då min tomt nu?
 
Nu vet jag om det!

Några frågor till arbetsledaren Cheesus:

1. Vilken tid skall vi infinna oss?
2. Hur ser det ut med tillgång på ström?
 
Vi tänkte köra igång kl 09.00. Ström finns!

Ännu ett surt skämt om Barack Obama ..Simon kom dragandes med ett som passar oss..

Vita huset brann ner i natt, kvar finns bara en svart barack....:)
 
Mikael_L
Var det nån som skulle komma från Uppsala?

Isåfall kan jag ju skicka med din 25m 3-fas skarvkabel? Och även kanske låna ut min byggplatscentral, om jag åker och hämtar den.
 
Mikael_L skrev:
Var det nån som skulle komma från Uppsala?

Isåfall kan jag ju skicka med din 25m 3-fas skarvkabel? Och även kanske låna ut min byggplatscentral, om jag åker och hämtar den.
Hej Mikael...
Ingen från Uppsala än sålänge...Men du behöver röra lite på dig! Ta kobenet och ett glatt humör med dig och kom hit!
 
Idag har det utförts en brandorsaksutredning...

Hjälp vilken livsfarlig installation det rörde sig om...

Vad sägs om följande:

Ventilation saknades av schaktet. Istället har någon smartskalle monterat en evakueringskanal av värmen över krypvinden bort till ett annat rum. Synd att ventilera bort värmen eller????

Inuti schaktet har man använt alldeles för tunn isoleringsmatta mot röret. Röret godkänt för 350 grader. Men beräknad värmeavgivning mellan 7-800 grader från bergslagskaminen...

Inte nog med att man snålat med att ventilera bort värmen så är schaktet dessutom byggt i trä....Med närmsta regel 5 cm från detta dåligt isolerade rör.
En träregel som sitter så torkar ur ganska 100%-igt och kan alltså enligt expertisen antända vid så låga temperaturer som 70-75 c. Här har det varit varmare än så...

Inte nog med detta. Elinstallationerna har man dragit inuti schaktet.

Brandskyddsväggen bakom kaminen skulle med denna typ av kamin varit gjord i tegelsten med helsten. Här finns halvsten. Inte tillräckligt.

Hur korkad kan man bli? Bygga en skorsten i trä. Det är i princip så det är gjort. Föregående ägare vill jag poängtera har inte byggt detta själva. Men de har underlåtit att åtgärda de felaktigheter som framkommit vid brandskyddskontrollen.

Vad ni än gör, gnäll inte på att sotaren är en svartmuskig grinpelle som slår ner på skitsaker. Stå i givakt och gör precis så som han säger att det ska vara. Det är absolut inget de gör för att vara griniga.

Han konstaterade att hade det tagits upp en inspektionslucka som det står som krav i brandskyddsprotokollet hade det varit förbjudet att ens tänt en glödlampa i den kaminen.

Men han konstaterade även att folk blir lite griniga när sotaren kräver att väggen i finrummet ska sågas upp för att kunna kontrollera skorstenen.

Jag kan lugnt konstatera att det varit betydligt bättre att sågat upp väggen, tagit kostn aden för att fixa en godkänd anläggning.

Nu blev både vägg, tak och golv uppsågade istället och hela huset kvadd. Vet inte om det kan anses vara något bättre?

En lite faschinerande sak upptäckte jag idag. I sovrummet lade vi ett nytt trägolv under hösten. Inlagt enligt konstens alla regler med rejäla distanser mot väggen. Men 45 kubik vatten har mättat träet så till den milda grad att det svällt och trotsar skruvningen i golvet och bildar numera en rejäl vägbula 50 cm hög mitt i rummet. Vilka otroliga krafter. Förvånad att inte mellanväggen tryckts sönder.
 
Nog hade ni tur i oturen allt! Och här tycker man att de var slarviga i vårt hus när de var lite väl nära skorstensstocken med minst helsten till rökkanalen ( som är 30x30cm invändigt! och alltså kyls rätt bra) när det var råspånt i tak fram till putsen! En så farlig konstruktion som den där hade man inte ens kunnat fantisera fram!

Tyvärr finns det sotare och sotare. Vår sotare som gjorde inspektion av de tre eldningspiporna provtryckte kökspipan och den till öppna spisen och kom fram till att de behövde putsas på vinden, vilket vi såklart gjorde. Den viktigaste pipan, till pannan gjorde han en okulärbesiktning på. Det var något fel på okuläret... Där rökröret från pannan går in, bakom röret hade en hel och en halv sten ramlat in i stocken. Upptäckte det när jag putsade murstocken i pannrummet. Ett hål som längst över 20cm och som högst också närmast 20cm. I pannrummet har jag hittat två tjuvdragssprickor till och putsat.

När vi nyligen fixade egen, skarp provtryckning (kycklingnätet på skorstenen var igensotat) läckte det ut rök på bottenvåningen på sex ställen!

Sotaren som utförde "besiktningen" tackade för sig genom att torka av sotet på en av de nyss tre gånger linoljemålade verandastolparna.

Såna sotare vill man inte ha in i huset över huvud taget!
 
Redigerat:
Idag har vi mött en trevlig arkitekt! När mitt estetiska sinne sansat sig lite och jag gick runt huset och tittade insåg jag att det är bara att glömma mansardtaket.

Kåken är för smal för ett sådant. Det kommer se ut som en vindögd flugsvamp eller liknande med en alldeles för stor hatt på.

Dessutom störs gårdsbilden. Det blir istället ett förhöjt väggliv så vi får ett hus som stämmer i proportionerna med dels övriga huskroppen men likväl med gammelhuset som är högt och smalt.
Även härbret ser ju så ut.

Så nu är det beslutet taget. Sen tillkommer en massa annat..det ska handikappanpassas minsann enligt konstens alla regler. Känns sisådär att behöva krångla med sånt nu men även evigt unge och vackre Cheesus kommer kanske på ålderdomens dag behöva ha lite bekvämt.

Ställningskillarna bygger vidare. Tydligen kommer en tältmodell från Storbrittanien som de inte provat förut. Flipp eller flopp får tiden utvisa.

Femhundra lök...för ett tält. Sjukt ju.

Är det någon som är utbildad virkessimmare? Jag ligger under ytan minst sagt vad gäller virkesstackarna som växer mig över huvudet. Hur många löpmil som finns har jag ingen aning om...

Vi hörs!
 
En liten hemkär Pellesvanslös på forumet stod för dagens överraskning. Ni vet hur det är..man går till brevlådan och inväntar dagens skörd av räkningar och reklam. Hur ofta är det egentligen något i lådan som gör det mödan värt att gå till lådan för att hämta något?

Än den ena sura räkningen och än den andra. Igår fick jag en riktigt sur räkning som jag inte förstod ett skvatt av. Jag stod som fakturamottagare prydligt och klart. Tydligen en röris som jag anlitade någon gång anno nittonhundrakallt. Vips får jag en räkning på accumulatortankar och en massa kopplingar plus arbete. Totalt en nätt summa på 12.000 spänn.

Nog för att jag kan vara lite disträ men inte sjutton hade jag köpt några tankar och än mindre haft någon röris här. Kollade följesedeln och det var någon namne till mig i någon by som jag inte hört talas om som investerat på min tänkta bekostnad. Nåja..röris förstod min protest och bad mig elda upp räkningen.....:) Ja, det är sant. Han blev lite tyst när jag sa att det var färdigeldat här.

För övrigt ringde även kaminexperten jag var i kontakt med i december igår angående en spjällmontering i kaminen...han blev lite fundersam han med när jag förklarade att han var 4 veckor för sent ute.

Nåväl..detta med postlådan då. Idag låg det ett paket i lådan. En mycket trevlig forummedlem har alltså tagit fram stora kakboken och bakat kakor till fikat på lördag...som en liten hjälp åt oss att orka riva.

Är inte det gulligt gjort? Bönar ni och ber så kanske jag avslöjar vem som bakade. Nej, det var inte Ernst även om han säker kommer komma in i tråden och försöka ta åt sig äran. Ni vet ju hur han är?

Ett stort tack till kakbagarn! Jättetack. Mina grannar undrar vad det är för tokar som skickar kakor, t-shirts och kommer och river.

Det undrar jag med men det kommer bli otroligt skoj på lördag!
 
Jag hoppas bara att ni får lite mildare väder än det vi väntas få här uppe :)
 
Nu har jag in i det längsta skjutit upp beslutet om huruvida jag skulle kunna komma och hjälpta till med rivningen i morgon. Tyvärr är det bara att konstatera att jag inte kan komma. Min kära far dog för några dagar sedan och jag behövs nog bättre ”hemma på gården”.

Men vem vet, ni kanske får bättre arbetsro utan att det irrar runt en snudd på höggravid hjärnskrynklare med koben i högsta hugg...

I och för sig kan jag tänka mig att jobbet hade gått dubbelt så fort om jag hade varit där. För vem sjutton skulle inte skynda sig på om det stod ett tjatigt fruntimmer brevid som istället för att jobba ställde psykfrågor i stil med:

- Hur känns det när du gör så där?
- Vilka tankar väcker det hos dig?
- Hur menar du då?
- Vad tror du det beror på?
....osv. osv... Ni fattar säkert poängen!

Nä, jag bara skojade lite, SÅ arbetsskadad är jag inte....längre.

Jag hoppas att ni alla som är plats i morgon får en toppenbra dag med nya bekantskaper, och att det blir ett minne för livet. För detta måste ju vara unikt, att folk från halva Svedala ställer upp och hjälper till självmant!

Ser fram emot att följa er på nätet under morgondagen, om det nu går.

Kör hårt!

/Frufridell
(....som fortfarande smörjer hjulen på rullskridskorna...)
 
Jag har tyvärr int elyckats att hitta något vettigt sätt at ta mig till Dalarna på, så tyvärr kan jag inte komma. Hoppas att ni får en jättebra dag, och lycka till!
 
Jo, det var svinkallt i Fagersta idag. ca -10 C och soligt. Så länge vi slipper regn skall det nog inte bli för otrevligt. Vi får jobba oss varma.

Jag föreslår att var och en upprättar en lista på medförd utrustning. Då blir det lättare att få med allt hem igen. Vi ses i morgon!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.