347 707 läst · 5 150 svar
348k läst
5,2k svar
Odlingshörnan..
Känns lite så ja... men det är 7 år sedan jag frostade av ena boxen och den andra har jag aldrig frostat av.. och med tanke på att vi har ganska många strömavbrott här.. (och man använder ju frysarna också hehe) så blir det lite isbildning med åren..Mathildatiger skrev:
.. och frysarna var proppfulla till sommaren!! Så då fick jag börja "projekt frysrensning"..
Deadline är november då vi får köttet vi beställt.. 20-30 kg som ska in i frysarna.. (och innan dess har vi ju som sagt alla bär/frukt osv) .. tur i oturen att vi inte odlat så mycket annat!
Nu lagar jag mat o bakar o tinar.. frukter o kött från tidigare år för fullt
Om jag nu inte klarar av båda frysarna.. så är minimimålet att ena boxen ska vara avfrostad iaf!
Vågar man ens tala om att vi har en frys inne också/halvskåp.. och jag har faktiskt fyllt "pappas" (dvs lgh två-hyllor-frys) frys med alla blåbär o matlådor jag "fixat" i veckan hehe
(Nu ångrar jag nästan alla bra "dealer" jag gjort på mat under året.. de tar plats!)
Det brukar resultera i att jag köper en tredje påse Fordhook Giant, men glömmer att köpa mer Black Seeded Simpson så att jag får göra en beställning till, och då råkar jag köpa frö till ännu en sorts chili eller tomat och kanske några perenna örter för att portot inte ska kosta mer än sallatsfröerna 😉Snigla skrev:
Odlingskrage ett.. blev barahalv haha (eller vad man ska säga).. vi förstorade upp den bredvid istället och gjorde ett jordgubbsland! 😍
Efter mycket om och men (hade lite beställningsproblem) kunde jag också åka och hämta mina beställda jordgubbsplantor 👍
Köpte en hel hög på en gång.. ( "poweplantor" plugg med finfina rötter..)
Det blev till för maken att skotta lite jord hehe.. vi insåg att i 25 graders värme.. och öppna rötter på plantorna.. så skulle de inte hålla alltför länge "ovan mark".. då det var bara till o försöka få ner dem i landet fort..
(den blåa plasten som skymtar ska vi byta så småningom.. det är den gamla kragen..och jag ska sätta likadan plast på den sidan.. som på "nya delen".. den plasten känns, inbillat, bättre.. är eva-plast till växthus.. den blå plasten är sån där åldersbeständig..)
Nu några dagar senare.. blommar några av plantorna..
Hoppas att sorkjäklarna inte käkar upp mina plantor nu bara i vinter.. (de är totalt opålitliga, ska sätta ner en sån där ljud/vibb skrämma i kanten o hoppas den hjälper till nått - brukar funka på hälften av dem iaf..)
Efter mycket om och men (hade lite beställningsproblem) kunde jag också åka och hämta mina beställda jordgubbsplantor 👍
Köpte en hel hög på en gång.. ( "poweplantor" plugg med finfina rötter..)
- 10 st Korona
- 10 st Rumba
- 10 st Ostara
- 10 st Favori
- 10 st Maxim
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Det blev till för maken att skotta lite jord hehe.. vi insåg att i 25 graders värme.. och öppna rötter på plantorna.. så skulle de inte hålla alltför länge "ovan mark".. då det var bara till o försöka få ner dem i landet fort..
(den blåa plasten som skymtar ska vi byta så småningom.. det är den gamla kragen..och jag ska sätta likadan plast på den sidan.. som på "nya delen".. den plasten känns, inbillat, bättre.. är eva-plast till växthus.. den blå plasten är sån där åldersbeständig..)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Nu några dagar senare.. blommar några av plantorna..
Hoppas att sorkjäklarna inte käkar upp mina plantor nu bara i vinter.. (de är totalt opålitliga, ska sätta ner en sån där ljud/vibb skrämma i kanten o hoppas den hjälper till nått - brukar funka på hälften av dem iaf..)
Det är lätt, i den nyinköpta extrafrysen!Mathildatiger skrev:
När jag växte upp hade mina föräldrar totalt sett 17 kylar och frysar. Dock stod 3 i rum som man hyrde ut och 2 användes för lite ”hobbyverksamhet”. Men ändå…
Det är första gången jag odlar det i år, tror jag 🤔 (åt så mycket tabbouleh förra året så jag tänkte det var en bra sak o odla i år hehe). Jag odlade i "kruka".. inte i backen ..AndersPS skrev:
Jag är eg inte så förtjust i persilja.. men vi har den krusbladiga varianten överallt.. det är som ogräs här! Växer längs muren, i stenläggningen..ja.. överallt där den behagar "bara dyka upp" (brukar täcka för en dörr till förrådet hehe)..
Jag kan säga att det är fler som brukar säga att det är omöjligt att odla den.. (persilja allmänt).. men ja, det problemet har inte funnits här hehe
Däremot har vi "dill-problem" ibland.. vissa år är det helt omöjligt att få den att växa.. men samma sak där, de gånger det lyckats bra så är de odlat direkt i jordsäck el kärl!
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 637 inlägg
Taboulleh äter vi inte hemma, en av bättre hälftens "mår illa av sedan graviditeten", tillsammans med Koriander. Däremot går det åt en del persilja till falafeln.
Jag tror (tm) att Persilja som så mycket annat gillar småfuktigt och en del näring, i år har vi lyckats hyfsat.
Dill håller jag med om är knepigt, farsan menar på att den bästa är den självsådda, då får man i lagom tid till färskpotatisen.
Jag tror (tm) att Persilja som så mycket annat gillar småfuktigt och en del näring, i år har vi lyckats hyfsat.
Dill håller jag med om är knepigt, farsan menar på att den bästa är den självsådda, då får man i lagom tid till färskpotatisen.
Husägare
· Uppsala
· 510 inlägg
Får köpa ett hus till då, för att få plats med alla frysar eftersom den senast köpta extrafrysen redan är full 😆AndersPS skrev:
Det är väl som med hårddiskar, det finns 2 sorter. Nya och fulla!
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 637 inlägg
Jag funderade ärligt talat på att bygga ett kylrum i källaren för att kunna lagra saker.
Har samma tanke när vi kikar på att bygga nytt.
Hur svårt kan det vara? 😅
Har samma tanke när vi kikar på att bygga nytt.
Hur svårt kan det vara? 😅
Har ju pratat om att göra ett "kylrum" i logen..13th Marine skrev:
Det är lite av en kostnadsfråga.. fukten är ett stort problem.. det handlar om (för oss iaf) att bygga ett rum i rum.. så att säga.. och mellanrummet mellan befintliga väggar/tak osv måste finnas.. så fukten kan ventileras bort (ev kondens).. problemet jag fann i mina efterforskningar var inte svårigheten i kylan/fukten i själva "kylrummet".. utan hur det påverkade material osv utanför rummet (lite mögelproblematik.. med fukt som stannade osv)
Själva kylrummet i sig är ju bara att göra tätt .. isolerat.. skaffa lämpligt kylaggregat/värme och ventilation för att kunna bestämma fuktighet.. (och eftersom olika varor/sorter inte har samma krav.. kan man behöva göra nån avdelning därinne också.. för det som behöver annan fuktighet/temp).
Jag spånade in mig på ett utrymme i "norrläge" och tänkte att jag behöver nog inte så mycket kyla eg.. då det jag sparar/förvarar inte är där under sommaren typ.. den läggs ju till när man skördat på hösten (och burkar osv spelar ju ingen roll..).. så det viktiga blev snarare att kunna tillsätta värme på vintern.. och reglera fuktigheten i utrymmet..
Jag började fundera på en l/l vp .. men forskade inte vidare sen.. (projektstatus = paus hehe)
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 637 inlägg
Ja tanken här var ett rum i rummet med ventilation runt utanför.Snigla skrev:Har ju pratat om att göra ett "kylrum" i logen..
Det är lite av en kostnadsfråga.. fukten är ett stort problem.. det handlar om (för oss iaf) att bygga ett rum i rum.. så att säga.. och mellanrummet mellan befintliga väggar/tak osv måste finnas.. så fukten kan ventileras bort (ev kondens).. problemet jag fann i mina efterforskningar var inte svårigheten i kylan/fukten i själva "kylrummet".. utan hur det påverkade material osv utanför rummet (lite mögelproblematik.. med fukt som stannade osv)
Själva kylrummet i sig är ju bara att göra tätt .. isolerat.. skaffa lämpligt kylaggregat/värme och ventilation för att kunna bestämma fuktighet.. (och eftersom olika varor/sorter inte har samma krav.. kan man behöva göra nån avdelning därinne också.. för det som behöver annan fuktighet/temp).
Jag spånade in mig på ett utrymme i "norrläge" och tänkte att jag behöver nog inte så mycket kyla eg.. då det jag sparar/förvarar inte är där under sommaren typ.. den läggs ju till när man skördat på hösten (och burkar osv spelar ju ingen roll..).. så det viktiga blev snarare att kunna tillsätta värme på vintern.. och reglera fuktigheten i utrymmet..
Jag började fundera på en l/l vp .. men forskade inte vidare sen.. (projektstatus = paus hehe)
Vi har idag svalförråd i källaren, men de är tyvärr för varma under vintern så potatisen groddar alldeles för tidigt, har slutat med att jag har sättpotatisen i kylen istället.
Husägare
· Uppsala
· 510 inlägg
Lite svårare med frysrum kanske, borde kräva en hel del isolering och/eller energi att hålla det tillräckligt kallt. Fast lite lyxigt vore det med ett frysrum som är som ett skafferi, då kanske man skulle kunna ha lite bättre överblick.AndersPS skrev:
Husägare
· Uppsala
· 510 inlägg
Vi har samma problem, matförrådet i källaren är lite för varmt för förvaring av potatis, rotfrukter och äpplen. Så vi har inget bra sätt att lagra sådana saker, tyvärr.13th Marine skrev: