346 951 läst · 5 150 svar
347k läst
5,2k svar
Odlingshörnan..
På tal om rödbladiga växter, vill sätta en rödbladig prydnadsapel i en rabatt men inga plantskolor i närheten har någon hemma. Däremot har de rönnbärsapel, malus toringo. (Freja tror jag de flesta hade)
Ser ju fin ut på bilder men funderar på hur ett rönnträd funkar ihop med äpple map rönnbärsmal... Jag har redan gott om rönnbärsmal som det är i mina äppelträd, kommer de föredrar rönnbärsapeln eller kommer jag bara köpa ett uppskattat hotell att bo i med middagarestaurang i mina vanliga äppelträd? 🤔
Ser ju fin ut på bilder men funderar på hur ett rönnträd funkar ihop med äpple map rönnbärsmal... Jag har redan gott om rönnbärsmal som det är i mina äppelträd, kommer de föredrar rönnbärsapeln eller kommer jag bara köpa ett uppskattat hotell att bo i med middagarestaurang i mina vanliga äppelträd? 🤔
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 593 inlägg
S
sinuslinus
Träskalle
· Östergötlands län
· 5 012 inlägg
sinuslinus
Träskalle
- Östergötlands län
- 5 012 inlägg
Grönsaksfly?
Jag blev av med halva skörden av mina San Marzano-tomater förra året till larver. I år har jag varit uppmärksam på angepp och bekämpat mekaniskt. Rensa upp i jorden och sen ruska plantorna kraftigt så larverna ramlar ner och kläm sen dem. Upprepa.
Mina långbönor trivs i växthuset även fast det inte är supervarmt.
Skördade ett helt knippe idag.
Jag blev av med halva skörden av mina San Marzano-tomater förra året till larver. I år har jag varit uppmärksam på angepp och bekämpat mekaniskt. Rensa upp i jorden och sen ruska plantorna kraftigt så larverna ramlar ner och kläm sen dem. Upprepa.
Mina långbönor trivs i växthuset även fast det inte är supervarmt.
Skördade ett helt knippe idag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 593 inlägg
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 593 inlägg
Detta är första gången på 8år vi haft nått som nallat så här mycket.
Iof skönt det!13th Marine skrev:
Här har vi ju fått anpassa odlingarna till "naturen" (sork/mullvad).. finmaskigt stålnät under och runt allt som planteras i backen.. och under växthuset och alla odlingsbäddar..
I år är första året då vi haft snigelproblem.. men å andra sidan odlar vi inget "ute" (rev ju odlingsbäddarna) så de bara kryper omkring på gräset/gruset.. men i ohyggliga mängder (innan har vi kanske sett 3 om året..)
I år har vi varit lite lata.. (allt har gått mindre bra odlingsmässigt ändå, så det spelade oss ingen roll).. dörren till växthuset har stått öppen sedan i maj!S sinuslinus skrev:
Dag som natt.. 🤓
I år fick vi lite mer blåbär att skörda (förra året var riktigt klent.. om ens nått bär?! 🤔)
IGÅR SKÖRDADE VI ETT PAR LITER IAF 😍
Mums mums.. har fryst in två förpackningar med finfina (hybrid) blåbär !
..och så har vi gjort en "mosad" variant med jordgubbar o liten gnutta socker.. i två små påsar .. som vi kan ta fram till våffla/pannkaka
Sen blev det lite till frukostskålen o milkshake också... (idag)
.. och vi kommer kunna skörda minst lika mycket till troligen om ett par dagar! 👍
IGÅR SKÖRDADE VI ETT PAR LITER IAF 😍
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Mums mums.. har fryst in två förpackningar med finfina (hybrid) blåbär !
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
..och så har vi gjort en "mosad" variant med jordgubbar o liten gnutta socker.. i två små påsar .. som vi kan ta fram till våffla/pannkaka
Sen blev det lite till frukostskålen o milkshake också... (idag)
.. och vi kommer kunna skörda minst lika mycket till troligen om ett par dagar! 👍
Den här skörden gillar jag 🙂 Både vildplockat och från trädgården. En del ska direktsås i ”ängen”, en del sår jag ute i tråg på hösten och en del får jag gulla med inomhus under våren. Ju mindre av det sistnämnda desto bättre.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Idag har jag skördat egen bladpersilja till min Tabbouleh
Finns mer kvar.. men det får nog finhackas och läggas i frysen typ Kanske hinner göra nått med fisk och persilja.. det tror jag är nått "klassiskt" 🤔
Plommonen (vårt äldsta träd) har börjat ge skörd.. vi gav bort några kg till två olika grannar i helgen .. men det märks inte om man står och tittar på trädet (eller kollar backen).. mycket plommon är det!
Mycket goda och saftiga.. svårbedömda när de är färdiga (färgen gör det...) dock. Får väl se om vi hittar på nått mer.. jag älskar att äta plommon, men inte alltid att göra saker med dem (alltså jag har svårt att komma på vad man kan göra..).. marmelad/sylt, kräm, mjuka kakor.. men sen då?
Detta träd har bara gett skörd en gång tidigare.. (man fick vänta 7 år på första skörden.. vilket vi missade när vi köpte sorten.. ).. men det var säkert 15 kg minst då.. nu är trädet större..
(har ju redan haft en plommonskörd för nån månad sedan.. på andra trädet hehe.. jag köpte ju ett till.. när det andra aldrig gav skörd.. )
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Finns mer kvar.. men det får nog finhackas och läggas i frysen typ Kanske hinner göra nått med fisk och persilja.. det tror jag är nått "klassiskt" 🤔
Plommonen (vårt äldsta träd) har börjat ge skörd.. vi gav bort några kg till två olika grannar i helgen .. men det märks inte om man står och tittar på trädet (eller kollar backen).. mycket plommon är det!
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Mycket goda och saftiga.. svårbedömda när de är färdiga (färgen gör det...) dock. Får väl se om vi hittar på nått mer.. jag älskar att äta plommon, men inte alltid att göra saker med dem (alltså jag har svårt att komma på vad man kan göra..).. marmelad/sylt, kräm, mjuka kakor.. men sen då?
Detta träd har bara gett skörd en gång tidigare.. (man fick vänta 7 år på första skörden.. vilket vi missade när vi köpte sorten.. ).. men det var säkert 15 kg minst då.. nu är trädet större..
(har ju redan haft en plommonskörd för nån månad sedan.. på andra trädet hehe.. jag köpte ju ett till.. när det andra aldrig gav skörd.. )
Husägare
· Uppsala
· 504 inlägg
Plommonpaj är gott, tex https://www.ica.se/recept/plommonpaj-med-citron-374644/Snigla skrev:Idag har jag skördat egen bladpersilja till min Tabbouleh
[bild]
[bild]
Finns mer kvar.. men det får nog finhackas och läggas i frysen typ Kanske hinner göra nått med fisk och persilja.. det tror jag är nått "klassiskt" 🤔
Plommonen (vårt äldsta träd) har börjat ge skörd.. vi gav bort några kg till två olika grannar i helgen .. men det märks inte om man står och tittar på trädet (eller kollar backen).. mycket plommon är det!
[bild]
Mycket goda och saftiga.. svårbedömda när de är färdiga (färgen gör det...) dock. Får väl se om vi hittar på nått mer.. jag älskar att äta plommon, men inte alltid att göra saker med dem (alltså jag har svårt att komma på vad man kan göra..).. marmelad/sylt, kräm, mjuka kakor.. men sen då?
Detta träd har bara gett skörd en gång tidigare.. (man fick vänta 7 år på första skörden.. vilket vi missade när vi köpte sorten.. ).. men det var säkert 15 kg minst då.. nu är trädet större..
(har ju redan haft en plommonskörd för nån månad sedan.. på andra trädet hehe.. jag köpte ju ett till.. när det andra aldrig gav skörd.. )
Man kan lägga in plommon i sockerlag också.
Jo det funkar ju, men jag insåg att vi liksom inte åt upp alla inlagda frukter vi gjorde.. har börjat fundera på konservera ist.. jag har mer "nytta" av frukterna i sig.. än typ sötade saker (även om det är jättegott ibland också!)Mathildatiger skrev:
Brukade lägga in våra augustipäron också.. men hälften av burkarna var kvar efter 5 år hehe.. man glömmer liksom av att man har dom och (iaf inte vi) äter inte efterrätter varje dag.. och vi är dessutom bara två.. så det går sällan åt några större mängder av nått..
Kanske prova att göra vin hehe
Den där kakan/pajen såg god ut den kanske man får lov o testa..👍
Husägare
· Uppsala
· 504 inlägg
Jo vi har lite samma problem, även med äpplen. Det finns en gräns för hur mycket man kan äta oavsett vad man gör med dem. 🙂Snigla skrev:Jo det funkar ju, men jag insåg att vi liksom inte åt upp alla inlagda frukter vi gjorde.. har börjat fundera på konservera ist.. jag har mer "nytta" av frukterna i sig.. än typ sötade saker (även om det är jättegott ibland också!)
Brukade lägga in våra augustipäron också.. men hälften av burkarna var kvar efter 5 år hehe.. man glömmer liksom av att man har dom och (iaf inte vi) äter inte efterrätter varje dag.. och vi är dessutom bara två.. så det går sällan åt några större mängder av nått..
Kanske prova att göra vin hehe
Den där kakan/pajen såg god ut den kanske man får lov o testa..👍
Precis! oavsett hur gott det är.. eller hur kul det är att göra grejerna!Mathildatiger skrev:
När det kommer till äpplen gör vi av med ganska mycket iaf.. för vi gör must och då går det åt en hel del! Men i år kommer vi inte behöva lika mycket must - vår chiliskörd är obefintlig... och vi använder normalt en hel del must till chilisåser.
Dessutom så håller jag på med frysrensning (två frysboxar i stort behov av avfrostning) och kan inte frysa in så mycket must som vi brukar (jag har prioriterat att frysa in blåbär och jordgubbar i år.. har redan krusbär, hallon, björnbär osv från tidigare år kvar...) *pust*
Brukar dock bli några äppelpajer och sedan några äppelkakor man kan frysa (!!!!) in.. (vi får se om den saken i år...)
Äter gott nu av allt iaf hehe.. tom rabarbern har kommit tillbaka