T Tmerema skrev:
Jag hann inte bygga klart innan vinter kom så jag fortsatte på våren och såg att några skallar stack upp lite
Försökte då skruva ner dom men de snurrade bara, och över vintern gick ca 50% av
Svar från Nils Ahlgrens

Tråkigt att höra att trallskruven gått av.



I vår rekommendation vi har i katalog, hemsida skriver vi att

”Skruvskallen ska alltid försänkas minst 2-3mm i materialet”

När du köper trall har den en fuktighet på ca: 20-35%

Beroende på var i trall högen du har plockat och hur länge trallen har

Legat på brädgården.

Om man mäter en trall 120x28 så har den ett mått mellan 123-125x30-32mm

med 25% fuktighet i trallen.

Efter ett tag börjar trallen att torka och har, beroende på väder, en fuktighet på max 10%.

När den har en fuktighet på 5% så är måttet ca: 118-120x26-28mm.

Det som händer med skruven som är iskruvad är att träfibrerna omsluter gängorna så hårt

att det är samma sak som att sätta en skruv i ett skruvstäd. Den knäcks av efter ett kvarts varv på

maskinen. Det spelar ingen roll vilken dimension som användes du får samma resultat med tex. 6mm skruv.



Måste ge dej en eloge att du tagit fram batch nummer så att vi kan kolla närmare på batchen och se om vi har haft några reklamationer.

Den tillverkades i 3 934 000 st. Den tillverkades i Januari 2021 och levererades direkt till Bolist Centrallager i September samma år.

Och vi har inte haft några reklamationer på denna batch.



Min rekommendation till dej är att skruva ner skruven i trallen. Efter 2-3 månader har träfibrerna gått ihop så man ser knappt skruvhålet.

Det enda att göra där skruven gått av är att skruva ner ny skruv på sidan eller skrå skruva så att du missar skruven som redan sitter i regeln.

Har du skruv som inte är nerdragna så vattna trallen ordentligt och försök att ”smyga” upp skruven.



Jag hoppas att mitt svar förklarar vad som hänt och att du får njuta på din altan i sommar.
När jag läste detta tyckte jag det var konstigt, har aldrig upplevt att det är några problem att efterjustera (skruva ner) skruvskallar som blivit höga efter att virket krympt och torkat. Gjort det förut.

Men bara av nyfikenhet, gjorde just nu igen för några minuter sedan på en altan som byggdes för ett par år sedan: inga som helst problem att dra ner ett tiotal skruvskallar några mm till så de hamnar i nivå med trallen, exakt som jag gjort tidigare men med mer nylagda altaner då. Ingen gick av, inte i närheten. Skruvades ner som ingenting.

Här med skruv i rostfritt (A2/A4 minns ej) från Biltema, 4,2 eller 4,8 dia minns ej det heller men kan iofs kolla om någon nu är intresserad. Relativt torr väderlek, litet regn på förmiddagen men trallvirket får ses som torrt. Absolut inte ett spår av detta påstående att skruvarna skulle sitta som i ett skruvstäd, så kan det kanske vara om man inte använder rostfria skruv och att de så att säga ärgar/rostar fast där de är satta en gång i tiden.
 
  • Gilla
Kujansuk
  • Laddar…
Roat mig med att titta på filmer när olika snickare bygger altaner, det finns gott om sådana på nätet.
Anledningen är för att se vad snickaren använder, det har ju skrivits här att man absolut inte får använda slagskruvdragare.
Jag har inte hittat nån film där de använder vanlig skruvdragare.
 
Ja och i så fall är det ju viktigt att låta snickaren köpa materialet. Så får han välja de (eventuellt dyra) skruvar som han vet funkar med slagskruvdragare.
 
Funkar hur bra som helst med slagskruvdragare och A2/A4 rostfri skruv. Kört mest med skruv från Byggmax och Biltema, enda tillfällena det går av skruvar är när man råkar köra in i en kvist men då bryter det oavsett slagskruvdragare eller vanlig skruvdragare. Så enkelt är det, prova själva så ser ni.
 
H Harald Blåtumme skrev:
Funkar hur bra som helst med slagskruvdragare och A2/A4 rostfri skruv. Kört mest med skruv från Byggmax och Biltema, enda tillfällena det går av skruvar är när man råkar köra in i en kvist men då bryter det oavsett slagskruvdragare eller vanlig skruvdragare. Så enkelt är det, prova själva så ser ni.
Skillnaden är att rostfritt är flexibelt och mjukt och agerar slagdämpare om det går trögt, men en härdad ytbehandlad skruv får skador och kan försvagas. (Normalt inte, men kan absolut hända) Själv använder jag alltid rostfritt till trall.
 
  • Gilla
adron
  • Laddar…
Här kommer en ny uppdatering av ärendet. Hade besök av säljaren i veckan. Tydligen skulle någon från VSB även följa med men det blev inte så. Vi drog upp ett antal skruvar och även om en del var hela så var ändå flertalet av. Säljaren och VSB är inte helt överens om VSBs argument. Jag kan till viss del köpa det eftersom det visade sig att många skruvar gått av på helt olika ställen vilket inte stämmer överens med VSBs argument.

Oavsett vad som blivit fel så höll säljaren med mig att det inte ska behöva vara såhär. Han tyckte dock att mitt ersättningskrav va lite i överkant så istället så skulle han komma ut med någon och ta ut alla gamla skruvar och skruva i nya A2 skruvar. Det gick ändå att skruva dom i samma hål pyttelite snett. Knappt märkbart att den inte sitter rakt ner. Eftersom detta alternativet inte gjorde altanen fulare och jag slipper göra arbetet själv så godtog jag det. Så nu är vi alla glada, nöjda och överens och jag kan fortsätta ha en god relation med företaget 👍☺️
 
  • Gilla
Robin_CG och 15 till
  • Laddar…
K kniv skrev:
Har jag fel, men ändå rätt? Du har målat in dig i hörnet här så släpp det bara
Tvärsnittsarean är ca 30% större vilket är vad som påverkar hållfastheten. (Detta givet att det handlar om minsta area)
I vilket fall så är skillnaden i hållfasthet INTE procentuella skillnaden i diameter.
Så var inte så j-a näbbig
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.