Gazprom ägs till 50.001% av ryska staten.
(Fram till aktien suspenderades)
Norska staten äger som jmf 67% av Statoil

Fram till invasionen feb 2022 fanns inget som tydde på att Gazprom skulle tagit andra hänsyn än tidigare dvs rent kommersiella.
(Resterande 49.99% av ägarna, kreditgivare och Obligationsinnehavarna hade tidigt skrikit i högan sky om så INTE varit fallet)
Tvärtom nådde aktien ATH sent 2021

Innan feb 2022 visste vi absolut inte säkert att det skulle bli storskaligt krig med alla följder det fick trots att förståsigpåare här på BH claimar sig ha vetat hela tiden.
 
P
Mikael_L Mikael_L skrev:
Betalat mer, antar jag.
Dvs högre köpbud.
Vem skulle vilja betala mer? Har elhandelsbolagen ansvar för att svenska elkonsumenter ska prioriteras framför utländska?
 
P
D daVinci skrev:
Så vad du säger här är att det spelar ingen roll vem som blir president.
Presidenten kan göra en hel del, men för lagstiftning är det viktigare vilka som sitter i kongressen. Ofta handlar det om vilket parti som har majoritet i respektive kammare, men ibland sys majoriteter ihop över partigränserna.
D daVinci skrev:
Dock så är det väldigt många som inte alls håller med dig.
De kanske inte har så bra koll på den amerikanska författningen.
 
P
D daVinci skrev:
Men marknaden kommer lösa anpassningen till förbrukningen. Det uppstår prisvariationer och då finns det pengar att tjäna på att jämna ut det.
När är det klart? Det tog att par decennier att bygga upp det välfungerande elsystem som vi hade innan miljötalibanerna lyckades ha sönder det. Hur många decennier ska vi räkna med att uppbyggnaden av ett nytt välfungerande elsystem kommer att ta?

Hur ska elförsörjningen till avlägsna byar och enligt belägna hus fungera f.ö.?

Svenska kraftnät är ett statligt verk. Borde det privatiseras och konkurrensutsättas?
 
  • Gilla
Dayangel
  • Laddar…
P
D daVinci skrev:
Det importeras andra färskvaror till Sverige. Ska de förbjudas då enligt dig.
Det är lite missvisande att tala om elektricitet som en vara bland andra. Det finns få andra varor som måste konsumeras i princip samtidigt som de produceras.

Man får nog lite bättre förståelse för elektricitet om man betraktar den som en vara och en tjänst.
 
  • Gilla
fiskbuggaren och 1 till
  • Laddar…
P
J JockeHX skrev:
Inte bara det, man kan köpa ursprungsgarantier 6 månader tillbaka i tiden. Så jag skulle teoretiskt sett kunna driva mitt hus på solel från Italien mitt i vintern.
Så länge produktionen matchar konsumtionen är det inte så magiskt.
 
P
D daVinci skrev:
Det handlade om vilken produktion man köpte.
Och där är det så att om jag köper kärnkraftsel så tappar jag av effekt som kärnkraftverket trycket in i nätet.
Och den som köper fossilfritt tappar av den effekt som något vindkraftverk eller vattenkraftverk trycker in.
Åtminstone Vattenfall räknar även kärnkraft som fossilfri. Vilket den ju också är.
 
P
D daVinci skrev:
Finns det något som säger att detta inte är sant?
Generellt sett så ljuger alltid ryska officiella källor, men det är förstås möjligt att det slinker med lite sanning ibland.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
P
K krfsm skrev:
Nästan så att jag får skapa en firandetråd här på byggahus någon gång i framtiden när det finns ett foto på någon stackars byggjobbare på den plätten.
I byggprocessen brukar ingå en hel del projektering och en hel del tillståndsansökan vad man än bygger förutom attefallshus och muskler.

Det är inte orimligt att säga "bygga" om hela byggprocessen, men om man vill vara noga, och specifik, bör man förstås också berätta var i processen man befinner sig.
 
Redigerat:
P
D daVinci skrev:
Detta som jag skrivit är verifierbart.
Hur?
 
P
D daVinci skrev:
Du skulle bara ha insett det innan du levererade första personangreppet.
Det har förekommit ganska många personangrepp i den här tråden långt innan RoAds kommentar …
 
P
Z Zodde skrev:
Gazprom ägs till 50.001% av ryska staten.
Vem/vilka äger resten?
Z Zodde skrev:
Fram till invasionen feb 2022 fanns inget som tydde på att Gazprom skulle tagit andra hänsyn än tidigare dvs rent kommersiella.
(Resterande 49.99% av ägarna, kreditgivare och Obligationsinnehavarna hade tidigt skrikit i högan sky om så INTE varit fallet)
Vilka/vem är det (som sagt/frågat)?

Notera att Ryssland inte är som ett vanligt västerländskt land. I Ryssland är den politiska makten ganska hårt kopplad till den ekonomiska. De som styr politiskt kallas siloviker och de som styr ekonomiskt kallas oligarker. Det är ofta samma personer.
 
D daVinci skrev:
Ja, just det. Och för att falsifiera felaktigheter kan det räcka alldeles utmärkt med en data punkt. Jfr påståendet "Rosa bilar finns inte". Då räcker det med att jag halar fram EN rosa bil för att påståendet är falsifierat.

Här räcker det med en timme för att visa att pipan till Tyskland OCH de andra länderna, är så smala att prispåverkan är försumbar.
Det beror förstås på vilket påstående du vill falsifiera. Men jag håller med dig om att Sveriges prispåverkan på både Tyskland och Polen är högst begränsad med de kablar vi har nu. Det innebär dock inte att prispåverkan i Sverige är begränsad i samma omfattning, eftersom kablarnas kapacitet är betydligt större i förhållande till vår produktion/konsumtion jämfört med hur det är i Tyskland/Polen. (Plus detaljen att Polen har ett undantag hos ACER, som gör att påverkan är ännu mindre.)

I det korta perspektivet så har överföringskapaciteter en påtaglig betydelse, eftersom det ofta väger några hundra MW hit eller dit för att fylla kablar eller inte. Så här såg det t.ex. ut idag, där de stora hoppen på kurvan för SE4 beror på överföringskapacitet.
Graf som visar prisvariation över tid, flera linjer, markeringar, energimarknad, användargränssnitt, val av datumenheter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Så andra aspekter sätter ramarna, men överföringskapacitet påverkar ofta på marginalen.
D daVinci skrev:
Det är gott om skribenter som gaggat om att vi får tyska elpriser och att vi får höga elpriser pga Tysklands politik. (gissar att skribenten paralun skriver under med blod på det). Hur aktiva dom varit i just den här tråden är en annan fråga. Lär var fler som läser än skriver, och det är väl alldeles utmärkt att korrekt fakta kommer fram.
Det håller jag med om att det vanligtvis inte spelar så stor roll (om man utgår från att de inte skulle ha haft kvar alla kärnkraftverk och ändå byggt vind+sol i samma omfattning), utan också blir mer på marginalen (dvs när det råkar blåsa/skina nästan tillräckligt för att inte behövas gas/kol).
D daVinci skrev:
Det jag skrivit tidigare är att priserna i NordPools elområden är ganska lika normalt. Man kan gå tillbaka till pre-corona och se det.


Att stora prisskillnader uppstod tillfälligt berodde på:
* trasiga franska kärnkraftverk i massor, som skapade ett underskott (i kombination med att franska staten inte låter kunderna känna av priserna fullt ut. Vilket gör att dom inte drar ned förbrukningen som dom borde ha gjort).
* en explosion i LNG-anläggningen i Freeport vilket gjorde att ca 20% av USA's naturgasproduktion försvann i minst 9 månader. Vilket påverkar elpriserna i flera länder i Europa då dom använde naturgas för elproduktion.
* en spekulation om att Kina skulle få ett betydande högkonjunktur när restriktionerna släppte, vilket ledde till kraftig stigande priser på naturgas och olja och kol. (Sedan kom aldrig högkonjunkturen för Kina släppte inte på restriktionerna).

Men detta inträffar inte varje år. Eller ens varje decennium. Elproduktion och förbrukning i Europa är inte så i obalans som många gaggar om.
Det har onekligen varit lika innan, då kol och gas varit billigt och kostnaderna för utsläppsrätter har varit marginella. Det kan tänkas att vi kommer dit igen.

Just nu är ju utsläppsrätterna relativt dyra om man jämför med innan pandemin. Någon annan kanske har bättre förutsägelser om vart de kan tänkas ta vägen, men i dagsläget gör de speciellt kol dyrare att elda. Så frågan är om det är en temporär förändring, eller om det kommer bli en permanent detalj så länge satsningarna på att bli av med fossilkraft pågår?
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
P pmd skrev:
Vem/vilka äger resten?

Vilka/vem är det (som sagt/frågat)?

Notera att Ryssland inte är som ett vanligt västerländskt land. I Ryssland är den politiska makten ganska hårt kopplad till den ekonomiska. De som styr politiskt kallas siloviker och de som styr ekonomiskt kallas oligarker. Det är ofta samma personer.
Gazprom var börsnoterat (20% via ADRs på NewYork börsen)
Hur det ser ut idag, med suspenderad handel, vet nog ingen riktigt men övervägande risk att utländskt ägande blivit konfiskerat. Fram till 2021 framstod Gazprom som vilket som helst annat börsnoterat oljebolag.
 
  • Gilla
pmd
  • Laddar…
D daVinci skrev:
"påverka marknaden" ???
Det gör dom genom att leverera. Du menar väl något annat. Men skriv det du menar. Försök vara konkret. Flum biter inte.
Ja, eller att välja att inte leverera - skjuta på leveranser. En annan grej de gjorde rätt genomgående ett tag var att sätta låga MSRP men ta rejält betalt för ingående chips och därmed tvinga sina "board partners" (ASUS, Gigabyte etc) till att antingen ha usla marginaler eller se ut att ha väldigt dyra kort. Det gick så långt att EVGA la ner sin grafikkortstillverkning helt.

Fast sånt här är ju inte konstigare än att OPEC justerar sina produktionskvoter för att hålla uppe priset, men det är ju också exempel på marknadspåverkan.
D daVinci skrev:
Men har det klagats på att Nvidia och de andra inte levererat ordentligt under corona restriktionerna? Har jag inte alls sett.
Det har klagats som fan på att Nvidia levererat för lite och att de ansetts göra "paper launches" (dvs annonsera nya produkter som i praktiken nästan inte går att köpa). Det har gnällts och hävdats att de skulle skicka stora leveranser direkt till kryptobolag snarare än till distributörer etc.

Samtidigt är förstås en del av den här kritiken osaklig och i vissa fall rent felaktig. T.ex. så levererades det rätt många kort i deras 30-serie - det var bara att efterfrågan var så mycket större med coronalockdowns och kryptoboom samtidigt. Men jäklar vad det har gnällts från framför allt gamers som inte kunnat köpa grafikkort.
D daVinci skrev:
Men visst är det lite intressant att det samtidigt förutsätts att Gazprom hade lågt utnyttjande av sin produktionskapacitet. Finns några tänkbara förklaringar på det:
Hade det inte varit för att deras VD specifikt sagt det, så hade det helt klart låtit tveksamt. Jag letade upp vad han faktiskt sa, och han sa så här:
No matter if one believes in global warming or global cooling, we can see that over the past few years – we are talking about not some decades but the last three years specifically – seasonal fluctuations are growing in the regions to which we supply our gas. Today, the level of seasonality for Gazprom is above two.

What does that mean? It means that we have the so-called “seesaw of Gazprom.” This is without a doubt a competitive advantage for us. In addition to simply working under preset parameters that limit our annual market volumes based on some monthly average amount of gas supplies, we can also boost out supplies. This is despite the fact that the production capacities for achieving such daily peaks usually remain unused during the year. And yet they may be in high demand for 3, 5, 10 or 12 days per year.

It should be said that our excess production capacities, which is to say, the production capacities that we secure for achieving peak production, amount to nearly 150 billion cubic meters of gas.

This is the competitive advantage: no matter how cold the winter can be and how severe the conditions can get, we always remain an extremely reliable supplier, and we always perform our contractual obligations in full.
Därefter går han in på en del detaljer om Europamarknadens brist och att de trots allt ser att mer gashandel kommer ske mot Asien.

Så jag tycker det verkar tydligt att de har överkapacitet av någon anledning, men att det lika gärna kan ha varit att de byggt för mycket snarare än en väl uttänkt strategi. Samtidigt så framhåller han onekligen en del argument till att fokusera på Asien, och om de tänkt försöka teckna långa kontrakt med ffa Kina och Indien så har de förstås indirekt nytta av ett högt spotpris.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.