Anonymiserad 535817 skrev:
Vi har lagt ut vårt hus till försäljning och precis innan besiktningsmannen kommer och tittar på huset väljer katten att kissa på flera ställen i burspråket. Vi har fått en anmärkning på fläckarna i besiktningsprotokollet och alla som har tittat på huset verkar vara väldigt skeptiska till fläckarna och tycker att det är en stor grej. Vi har bestämt oss för att göra något åt saken innan nästa visning men när börjar slipa golvet så visar det sig att parketten som vi trott att vi hade i hela huset bara är fanér och bara är några millimeter tjock… vad fan gör man? Känner mig blåst då vi köpte huset i tron att det var kvalitativ parkett.
Är golvet ek eller Ask är det svårt att få bort urinfläckar
Det beror på att dessa reagerar på ammoniak som finns i urin
Färgar slitytorna rakt igenom, går inte att slipa bort
Det man kan göra är att slipa golvet och färga in det med en mörkare nyans för att dölja fläckarna
Man kan oxå byta ut dom missfärgade slitytorna mot nya slipa o lacka golvet
 
  • Gilla
AiliB och 1 till
  • Laddar…
FredrikR FredrikR skrev:
20mm är ett massivt golv. Parkett är uppbyggt av flera lager med billigare trä i botten.

Golv med 3,5mm ytskikt kan slipas mer än en gång.
Hur mycket hade du tänkt slipa?
Fabrikstillverkad parkett ja, inte äldre stavparket - där är det massivt trä.
 
H hapazard skrev:
Spackla i med någorlunda liknande färg eller byt om du hade bitar att ta av. Lägg inte några jätteansträngningar eller byt ut hela golvet bara. Det ska bara se ok ut, vill köparna ha annat golv är det bättre de väljer det själva.
Ja. Det skulle jag också säga. Men vet inte inte hur olika köpare ser på saken.

Någon kanske skall göra om mycket och då åker golvet ut iaf.

Någon annan är kanske ok med "reparation" i hörnet.

Låter som en dålig ide att byta golvet.
 
Hur tjock är golvbrädan totalt sett med kärna+slitskikt?
Ser ut som en populär bräda från Tarkett som hette (heter? - vet ej om den saluförs fortfarande) Viva som lades i tusentals kvadrat i svenska hem för 10-15 år sedan. Den var om jag inte missminner mig 8-9mm i bruttotjocklek och var inte slipbar. Såldes jättebilligt för rent estetiskt ser den ut som parkett och uppbyggnaden är i samma material, dvs furubotten plus slitskikt i fanér.

I vilket fall som helst, har skummat igenom tråden men ser inte att det finns någon bild på hur rummet ser ut i översikt. Någon var inne på att göra ett avslut med en list och sedan lägga ett nytt golv innanför där ditt skadade ligger idag. Det är ju fullt möjligt att få snyggt så länge rummets form inte är jätteudda. Finns lämpliga T-lister bland annat för ändamålet. Även om det betyder att man får byta ut fler kvadratmeter än vad som är skadat blir det fortfarande billigare än att byta samtliga 80kvm.

/Fredrik, golvläggare
 
  • Gilla
Sir Duke och 5 till
  • Laddar…
Nissens Nissens skrev:
Håller med, känns inte realistiskt att en katt orsakat detta med en kissning nyligen.

Ser snarare ut som något som fuktat i många år. Parketten har ju svartnat. En läcka i burspråket alternativt dålig dränering om det är nära mark.
Urin, även från katter innehåller ammoniak. Det får garvsyran i ek att svartna, så det kan mycket väl vara nytt. Speciellt om golvet slipats och lackats för tunt tidigare.
Enkla lösningen till TS, ta in en golvläggare som byter en bräda eller stav. Vet denne vad den gör så är det en snabb åtgärd som inte rusar i pris.
 
  • Gilla
CCPusher
  • Laddar…
U
en tanke bara, går det inte hyvla av och limma på ett nytt lager faner? Går ju laga faner på möbler så varför inte på golvet?
 
U
Anonymiserad 535817 skrev:
Nja, sällan det läcker från grunden på övervåningen va?
Fast stämmer verkligen detta?
Blev lite nyfiken så hittade huset i fråga, väldigt charmigt! Men besiktningsanmärkningen anger kök/matplats, som är i markplan.
 
  • Wow
Nissens
  • Laddar…
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Golvlisterna ser ju bedrövliga ut också. Är det verkligen värt att göra en så stor sak av att golvet är undermåligt om ni ändå ska sälja?

Styla till lite, lägg på en matta, sälj och gå vidare.
Utifrån fotona så har TS tagit bort golvsocklarna innan fotografering!
 
Nissens
H Holken147 skrev:
Urin, även från katter innehåller ammoniak. Det får garvsyran i ek att svartna, så det kan mycket väl vara nytt. Speciellt om golvet slipats och lackats för tunt tidigare.
Enkla lösningen till TS, ta in en golvläggare som byter en bräda eller stav. Vet denne vad den gör så är det en snabb åtgärd som inte rusar i pris.
Absolut, men enligt TS är det svart ”rätt igenom”, och sådant tar tid.

Det lär inte ha skett av en kissning alldeles nyligen. Tydligen hittade någon i tråden huset online och ett protokoll som säger att skadan är i markplan medan TS säger att det inte är i markplan…

Så det känns som att det är flera parametrar som inte stämmer riktigt.
 
  • Gilla
Festlund
  • Laddar…
Mrs Flyte Mrs Flyte skrev:
Utifrån fotona så har TS tagit bort golvsocklarna innan fotografering!
Ah! Jag trodde de var inmålade i samma gråa färg, men ser nu att du har rätt.

Oavsett vilket kvarstår mitt råd att inte överrenovera inför försäljning utan låta köparen göra det till det skick denne önskar.

Att ta bort snarare än sätta dit lister det sista man gör inför försäljning var för övrigt första gången jag sett. 😉
 
  • Gilla
Festlund och 3 till
  • Laddar…
Anonymiserad 535817 skrev:
Är samma golv på hela bottenvåningen och öppen planlösning, så det blir säkert 80 kvm att byta 😱 funderar på att ta likadana brädor från en garderob och byta ut de skadade
Förmodligen så är det ett klickgolv med längder på 1200 mm eller mer, ett parkettgolv är inte klickgolv. Parkett är mellan 14 - 16 mm och spontat runt om bitarna är ca. 7 - 8 cm breda och 35 - 45 cm långa så man kan lätt se om det är parkett, Idag så är det mycket ovanligt att man använder trä rakt igenom de flesta som t.ex Bjelin 14 mm och de är klick men undersidan är av t.ex mdf och slit delen 4 mm tjock. Men alla kallar sina golv för parkett fast det endast är 3 - 4 mm som är hårdträ/ädelträ. Skulle man vilja ha ett ett Ask eller Ek golv som är parkett som de gjorde tidigare så kostar det inte 400 - 800 kr/kvm då blir priset förmodligen 2000 kr/kvm.
 
yonna yonna skrev:
Det torde vara lätt att se vilken typ av "parkettgolv" det är då tydligen restbitar har lagts in i en garderob.
Jag tolkar inte detta som att det handlar om restbitar utan att parkettgolvet även lagts i garderoben och går att "offra" för att laga den synliga skadan.
 
Anonymiserad 535817 skrev:
Sen får inte golv med slitskikt tunnare än 2,5 mm kallas för parkett utan ska benämnas fanér.
Får och får. Min rekommendation är att du släpper alla tankar på att hävda dolt fel mot tidigare ägare. Att det går att hitta länkar som någorlunda tydligt definierar vad ett parkettgolv är betyder inte att en domstol skulle hålla med. Parkett enligt allmänt språkbruk är betydligt "flummigare" än så. SAOL definierar det exempelvis parkett som "en golvbeläggning med små trästavar ofta i sicksack".
 
  • Gilla
Nissens och 3 till
  • Laddar…
T TWX skrev:
Förmodligen så är det ett klickgolv med längder på 1200 mm eller mer, ett parkettgolv är inte klickgolv.
Okey!

T TWX skrev:
t.ex Bjelin 14 mm och de är klick men undersidan är av t.ex mdf och slit delen 4 mm tjock. Men alla kallar sina golv för parkett fast det endast är 3 - 4 mm som är hårdträ/ädelträ.
Du exemplifierar väl på hur otydligt detta är även i branschen. Du skriver "ett parkettgolv är inte klickgolv" för att några meningar senare visa att exempelvis Bjelin tillverkar klickgolv som de kallar för parkett.
 
Ja helt riktigt men det är inget parkettgolv det är 4 mm ädel trä som är limmat på en mdf skiva, man kan nämligen inte göra klickfalsen på en riktigt parkettstav då det inte är möjligt att hyvla fram den i en stav men i ett klick golv så gör man det i 2 steg, hyvlar just nu 16 mm Ask som skall bli golv i köket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.