22 419 läst · 136 svar
22k läst
136 svar
Tvättmaskinen luktar mögel
Då borde den ha betydligt sämre miljöklassning?MultiMan skrev:Eller så köper man maskiner med hygienprogram som Siemens. De programmen kör angiven temperatur under mycket längre tid än standardprogrammet samt sköljer fler gånger. Väldigt stor skillnad på resultatet. Aldrig haft så rent luktande tvätt sedan jag skaffade senaste maskinen med detta.
Skulle aldrig få för mig att skicka pengarna till Korea när vi har högklassiga tillverkare inom Europa.
Det var den fånigaste kommentaren på länge.A Arne_Planka skrev:
Varför tror du att varmvatten i varmvattenberedaren hettas upp med jämna mellanrum till uppåt 60 grader?
Jo, för att det dödar legionella bakterier om de skulle ha kommit dit.
Kläder blir renare och bakterier dör när man tvättar i 60 grader, 40 grader klarar inte det. Du kan ju tro vad du vill, men det påverkar inte hur det förhåller sig i verkligheten.
Pulvertvättmedel löser sig sämre i kallt vatten och sköljer sig även rent sämre. Det påverkar. Bland annat vilka ämnen du inte lyckas tvätta bort, som blir mat åt bakterier. Dessutom är det skillnad på tvättmedel. Vissa är sämre än andra.Nissens skrev:
Nu pratar vi ju inte om kallt vatten…X Xanthopteryx skrev:
Och om ditt tvättmedel inte löser sig så har du hittat ett dåligt tvättmedel, eller så har du en kass tvättmaskin. Eller både och.
60 grader är lägsta temp för att få tvätten fräsch, 40 grader är endast befogat om materialet inte tål högre temp…
Antingen förstod du inte min kommentar eller också passade den inte din agenda.Nissens skrev:Det var den fånigaste kommentaren på länge.
Varför tror du att varmvatten i varmvattenberedaren hettas upp med jämna mellanrum till uppåt 60 grader?
Jo, för att det dödar legionella bakterier om de skulle ha kommit dit.
Kläder blir renare och bakterier dör när man tvättar i 60 grader, 40 grader klarar inte det. Du kan ju tro vad du vill, men det påverkar inte hur det förhåller sig i verkligheten.
Men duschar du inte i 60 gradigt vatten så kommer du ju gå omkring ofräsch med tanke på att du har en sjuhelvetes massa bakterier på kroppen. I alla fall om man får tro ditt resonemang.
Vad får dig att tro att bakterier inte kan dö vid lägre temperaturer?
Och många gånger är det inte bakterierna själva som "smaksätter" omgivningen, utan restprodukter.
Häng ut dina kläder i solljuset så blir de "sterila".
40 grader (i verkligheten kallare) är att betrakta som kallt/kallare vatten än 60 grader, som även det är teoretisk max.Nissens skrev:
Förklara för övrigt hur tvätten skulle få färre bakterier i sig på ett 60-program som ändå aldrig når upp till 60 grader? Räkna snarare med toppar på 50-55 under kort stund.
Och ja, tvttmedel har skitstor betydelse. Alla har sina egna brister men vissa är generellt bättre än andra. Via color flytande parfymfri är till exempel påtagligt sämre än Änglamark flytande kulör.
Även tvättmaskinerna är som natt och dag.
Samsung WW90T304MWW är till exempel skitdålig rent krasst.
Samtidigt är Bosch WAU28UA8SN riktigt bra. Båda dessa kostar ungefär lika (Bosch faktiskt billigare).
Så blir din tvätt inte ren på 40-programmet?
Då har du antagligen en dålig tvättmaskin och/eller ett dåligt tvättmedel.
Gemensamt för samtliga moderna maskiner är dock att de flesta sköljer uruselt så värt att sätta på extrasköljning om den har den funktionen.
Så, glöm att det blir 60 grader vid 60-program. Det är ytterst få maskiner som når upp dit och bakterier behöver temperaturer över 60 grader under en längre tid för att dö.
Men, däremot som jag sagt tidigare, så har fettfläckar en förmåga att lättare försvinna i varmare grader.
Just detta med att temperaturerna inte stämmer har gjort att det är på väg att införas att det inte kommer stå temperaturer utan mera "Kallt, ljummet, varmt, hett" eller någon liknande märkning, just för att du inte kan lita på temperatursiffrorna.
Väljer du dessutom ekoprogrammet begränsas temperaturen ytterligare.
Hur blev det såhär då?
Jo, om du sätter en termometer vid värmeelementet och mäter vattnets temperatur där och det når upp till 60 grader, då är det godkänt enligt tillverkaren. Sedan skall vattnet även ta sig in i tvätten och kallnar därmed, så mäter du temperaturen i tvätten och klagar hos tillverkaren så säger de bara att du har mätt temperaturen på fel ställe...
Ja, det bildas klorgas om du har klorin i maskinen under uppvärmning och värmer till över 70 grader. Vid elementen blir det varmare, så om du av någon anledning finner det nödvändigt att använda klor, tillsätt det efter uppvärmningen eller kör ett kallt program.tensiden skrev:
60 grader betyder som du skriver inte ”vattnet är 60 grader under hela tvättecykeln” utan ”vattnet som når tvättrumman blir garanterat aldrig över 60 grader”. Precis som 60 grader på tvättrådet betyder att tillverkaren inte garanterar att plagget tål över 60 grader. Jag har testat olika fabrikat av tvättmadkiner (inte konsumentmaskiner, utan för tvättstugor) och 60-gradersprogrammen låg mellan 52 och 55 grader.X Xanthopteryx skrev:40 grader (i verkligheten kallare) är att betrakta som kallt/kallare vatten än 60 grader, som även det är teoretisk max.
Förklara för övrigt hur tvätten skulle få färre bakterier i sig på ett 60-program som ändå aldrig når upp till 60 grader? Räkna snarare med toppar på 50-55 under kort stund.
Och ja, tvttmedel har skitstor betydelse. Alla har sina egna brister men vissa är generellt bättre än andra. Via color flytande parfymfri är till exempel påtagligt sämre än Änglamark flytande kulör.
Även tvättmaskinerna är som natt och dag.
Samsung WW90T304MWW är till exempel skitdålig rent krasst.
Samtidigt är Bosch WAU28UA8SN riktigt bra. Båda dessa kostar ungefär lika (Bosch faktiskt billigare).
Så blir din tvätt inte ren på 40-programmet?
Då har du antagligen en dålig tvättmaskin och/eller ett dåligt tvättmedel.
Gemensamt för samtliga moderna maskiner är dock att de flesta sköljer uruselt så värt att sätta på extrasköljning om den har den funktionen.
Så, glöm att det blir 60 grader vid 60-program. Det är ytterst få maskiner som når upp dit och bakterier behöver temperaturer över 60 grader under en längre tid för att dö.
Men, däremot som jag sagt tidigare, så har fettfläckar en förmåga att lättare försvinna i varmare grader.
Just detta med att temperaturerna inte stämmer har gjort att det är på väg att införas att det inte kommer stå temperaturer utan mera "Kallt, ljummet, varmt, hett" eller någon liknande märkning, just för att du inte kan lita på temperatursiffrorna.
Väljer du dessutom ekoprogrammet begränsas temperaturen ytterligare.
Hur blev det såhär då?
Jo, om du sätter en termometer vid värmeelementet och mäter vattnets temperatur där och det når upp till 60 grader, då är det godkänt enligt tillverkaren. Sedan skall vattnet även ta sig in i tvätten och kallnar därmed, så mäter du temperaturen i tvätten och klagar hos tillverkaren så säger de bara att du har mätt temperaturen på fel ställe...
Eftersom låg energikonsumtion är ett stort säljargument idag sänker tillverkarna tvättemperaturen. För att få tvätten ren behövs då mer mekanisk bearbetning, därför kan tvättprogramnet ta över 3h.
Natriumperkarbonat bildar inga giftiga restprodukter. Klorin innehåller däremot, som namnet antyder, klor- natriumhypoklorit. Klor är giftigt- att andas i gasform och bildar saltsyra, HCl, vid uppvärmning över 70 grader, vilket inte heller är bra för maskinen.Claes Sörmland skrev:
Att natriumhypoklorit bildar klorgas om man tillsätter en syra som exempelvis saltsyra, det vet jag. Men hur menar du att formeln ser ut för att bilda klorgas i större mängder eller bilda saltsyra genom att enbart upphetta natriumhypoklorit?Z zetamamman skrev:
Hypochlorous acid (HClO, HOCl, or ClHO[2][3]) is a weak acid that forms when chlorinedissolves in water, and itself partially dissociates, forming hypochlorite, ClO−. HClO and ClO− are oxidizers, and the primary disinfection agents of chlorine solutions.[4] HClO cannot be isolated from these solutions due to rapid equilibration with its precursor, chlorine.tensiden skrev:
Och då
Chlorine reacts reversibly with water to give a mixture of hypochlorous acid and hydrochloric acid.
Cl2+H2O⇔HOCl+
Var är saltsyran?Z zetamamman skrev:Hypochlorous acid (HClO, HOCl, or ClHO[2][3]) is a weak acid that forms when chlorinedissolves in water, and itself partially dissociates, forming hypochlorite, ClO−. HClO and ClO− are oxidizers, and the primary disinfection agents of chlorine solutions.[4] HClO cannot be isolated from these solutions due to rapid equilibration with its precursor, chlorine.
Och då
Chlorine reacts reversibly with water to give a mixture of hypochlorous acid and hydrochloric acid.
Cl2+H2O⇔HOCl+
Har (schäfern) en sådan maskin men fasligt vilken tid den tar på sig.MultiMan skrev:Eller så köper man maskiner med hygienprogram som Siemens. De programmen kör angiven temperatur under mycket längre tid än standardprogrammet samt sköljer fler gånger. Väldigt stor skillnad på resultatet. Aldrig haft så rent luktande tvätt sedan jag skaffade senaste maskinen med detta.
Skulle aldrig få för mig att skicka pengarna till Korea när vi har högklassiga tillverkare inom Europa.