B babbsan66 skrev:
Om du inte har timpris nu, så spelar det väl ingen roll om du förlägger uppvärmning etc nattetid.
Nja, det är inte riktigt sant.
Dels som jag tolkar arneri68 så testar de och ser hur det faller ut om de hade kört med timpris istället.
Sedan är det ju när det är höglast (när spotpriserna är dyrast) som risken för ev. bortkopplingar är störst, så alla som lyckas flytta sin förbrukning från dessa timmar hjälper ju till ur ett större perspektiv.
För den enskilda som inte har timdebitering blir den faktiska skillnaden omärkbar ur enbart ekonomisk synvinkel.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
September 2020: 443 kWh
September 2021: 445 kWh
September 2022: 250 kWh

Bor i 90 m² hyresrätt, äldre trähus med direktverkande el + LVpump. Elområde 4, rörligt då jag har för små möjligheter att styra värmen till natten, kör inte elbil heller.
Har skaffat en begagnad avfuktare då det ofta har legat på 80-85% inomhus på morgonen, så förhoppningsvis skall den ge lite värme med.
Stödvärmer med gasolkamin inomhus på morgonen vilket hjälpt till fullt tillräckligt, inomhustempen har innan det pendlat från 14 till 16 på morgonen till ca 18 på eftermiddagen efter jobbet.
Skall försöka minimera användningen av värme till enbart LVPump och undvika resten av oljeelementen så länge det går i vinter.
 
B babbsan66 skrev:
Om du inte har timpris nu, så spelar det väl ingen roll om du förlägger uppvärmning etc nattetid.
Torrkör (dry run) innebär att rutiner och verktyg provkörs i felsäkert läge. Tex kör vvb bara nattetid etc. Kartlägger hur länge den vanligtvis behöver gå för att värma vattnet och verifierar att det värmda vattnet räcker under dagen samt energiåtgång per uppvärmning.
 
  • Gilla
bermuda och 1 till
  • Laddar…
Sänkt med ca 50%.
Ej slagit på elgolvvärme i 3 rum
Installerade solceller augusti 2021
623 kw 2021
300kw 2022

Eldar med ved,kökspanna med 500 l tank
2 braskaminer

4 småbarn och 2 vuxna i hushållet

Kåken är från 1800 talet ca 140 kvm och halvdant isolerad
 
Hushållsel
2021 449 kWh (samma som 2022)
2022 508 kWh (0,79 kr ink skatt o överföringsavgift+157 fast avg)

Fjärrvärme
2021 1643 kWh (samma som 2022)
2022 1045 kWh (0,59 kr + årsavg per månad 228 kr)

Ökning hushållsel är pga llvp installerad juni. Minskning Fjärrvärme är dels fixad garageport o användning av llvp isf de vattenburna elementen. Använder dock vattenburen golvvärme i kök o badrum.
 
Ja, vi har sänkt från drygt 1000 kWh till ca 870. Mest för att vår växelventil började tjorva i slutet av september förra året utan att vi insåg det, med resultatet att huset värmdes lite extra när varmvattnet skulle värmas. Det syns i förra årets förbrukning att växelventilen antaligen började krångla kring den 24/9 samt att den blev lagad i början av december (efter att den pajade helt och började knacka ljudligt) :rolleyes:

Annars syns det ett tydligt samband mellan utomhustemperatur och förbrukning, precis som förväntat. Jag har dragit ner huskurvan lite extra så det är precis uthärdligt om jag har ylletofflor och kofta, men det verkar inte göra någon gigantisk skillnad ens jämfört med perioden innan växelventilen pajade förra året. Tyvärr har vi ingen statistik för september 2020 att jämföra med eftersom vi fick tillträde då i slutet av månaden.

Stänga av istället för standby eller släcka fönsterlamporna gör absolut ingen skillnad. Datorn drar omätbart med el i standby (jag har kollat) och fönsterlamporna någon enstaka W. Det som kanske kommer att märkas senare i år är om vi kan ha huskurvan på höst/vårläge lite längre nu när vi har upptäckt att det finns ett sådant. Allra mest hoppas jag på en mild vinter.
 
2019: 744 kWh
2020: 616 kWh
2021: 409 kWh
2022: 256 kWh

Bytte bergvärmepump december 2020
Installerade solpaneler mars 2021
 
H HM2020 skrev:
Nu verkar det ju bli billigt med el igen, eller är det bara tillfälligt? :)
Nja, just nu beror det på att det blåser ordentligt. Men överlag så har priserna gått ner 20-30% sedan vi slapp nordstream och den dyra ryssgasen som drivit upp priserna i nordeuropa. Notera att NS1 slutade leverera redan i början av september och att priserna efter det legat klart under augustinivå. Tack Sverige, för att ni sprängde skiten;)
 
September 2021: 1980 kWh
September 2022: 936 kWh

Familj med 2 småbarn i Sthlms-regionen med direktverkande el hemma och LLVP. Vi har bara kört med LLVP hittills under hösten. Förra året körde vi mest med elementen vilket är ej så bra LOL
 
Sänkt med 52%
2021: 1037 kWh
2022: 485 kWh

Hade 2021 golvvärme i delar av huset som senare visat sig vara i princip oisolerade.
2022, ingen golvvärme på än och ny isolering (vind, golv och väggar.) Har även bytt ut de festa vitvaror under sommaren. Väntar på installation av ny värmepump så förhoppningsvis kan jag få ner förbrukningen ännu mer inom kort!
 
R Renoverahellre skrev:
hej! Har du stängt av spat helt eller dragit ner på tempen ? Nästa fråga: hur får du ut allt vatten i de små rören, så att de inte frostspränger på vintern ? Och en fråga till: har du haft spat avstängt helt de andra vintrarna ? Jag har dragit ner mitt spa till 17, men tvekar om jag ska riskera stänga av det helt … Jag bor i södra Sverige, var bor du ?
Bor utanför Stockholm, jag har använt tryckluft och grovdamsugare för att helt tömma badet. För ca 3 år sedan gjorde jag en liknande manöver och det funkade bra den vintern. Värmaren och vid cirkpumparna har jag skruvat isär kopplingar så att vatten inte kan bli stående där.
 
  • Gilla
Renoverahellre
  • Laddar…
Snigla Snigla skrev:
Irriterande nog kan jag inte se det nu.. ska dock prata med elbolaget vi hade om att de får skicka lite papper / pdf till mig. Vi fasta löpte ut vid månadskitftet och deras kundsidor funkade skit.. (fanns ingen info att plocka). Loggade in sista dagen för att plocka allt.. och kom inte åt ett skvatt..

:(

Men generellt gör vi inget annorlunda (har inte slösat innan heller) men nu anpassar jag mig gärna efter tibbervisaren haha. är det 50 öre billigare "om en timme" så duschar jag ju hellre då.. (så att säga).
Kolla elnätsbolagets kundsida. De har ju koll oavsett vilken elleverantör du har.
 
  • Gilla
Kustvägen och 1 till
  • Laddar…
Villa från 2017 i Stockholm på 130 kvm. Minskat med 19,55 % i september då vi 2021 hade förbrukning på 808 kWh och i september i år var den på 650 kWh.

Vi har hittills inte gjort någonting alls, utan vi kan enbart tacka för en mild september och att vi båda vuxna i hushållet förra året jobbade hemma på heltid och i år gör vi inte det.
 
A Anaii skrev:
Kolla elnätsbolagets kundsida. De har ju koll oavsett vilken elleverantör du har.
Aha..tänkte inte på det :surprised: men det har du. helt rätt i - de har samma förbrukningsloggar.. (y) (är ju som sagt inte "pengarna" jag är ute efter). Hoppas de också har delat upp kWh på "hög o låg-period" :)
 
Sept 21 dryga 700 kWh. Sept 22, 2% högre förbrukning.

Den enda förändringen är att jag stängde av ölkylen för två veckor sedan. Har 210 m2 kåk och 30 m2 garage som värms upp via bergvärme.
Kåken från 48, totalrenoverad och tillbyggd.för 9 år sen.
Treglasfönster, endast led-belysning sånär som på en lampa.

Den största förändringen skedde förra året då jag kopplade in golvvärmen i garaget till bergvärmepumpen förra året. Årsförbrukningen sjönk med 4 000 kWh när jag slapp ha en värmefläkt som stod på. September sjönk 165 kwh.
Ren lathet att jag inte gjort det tidigare. Kulverten var ju framdragen, endast inkopplingen kvar.

P PurreP skrev:
Ämne på allas läppar är ju energi och förbrukning.

Men, hur ligger det till för användare här, har ni

1. Använt mindre el?
2. Gjort några aktiva åtgärder?

Mina svar:
1. 2021: 930 kWh, 2022: 667 kWh. - nästan 30%
2. Inte slagit på golvvärme i badrummen än, väldigt sparsamt användande av torktumlare
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.