Har samma system. Funderat på att installera llvp för att minska förbrukning och kunna ha möjlighet till kyla i ett hus som blir jävligt varmt på sommaren.
Dock är våra 13000 kWh överkomligt, jag är inte jättesugen på en ful utedel och jag är väldigt nöjd med den jämna värmen systemet ändå ger. Sen kostar det ju en slant också.
 
M MARTINOV skrev:
Intressant, tack. Då skulle ju dock huset behöva konverteras till vattenburet, det + en bergvärmepump och borrning lär kosta mer än det smakar (förutsatt att vi inte bor kvar där för alltid, vilket vi nog inte gör).
Är 15000kWh mycket för 122kvm trähus? Jag har inte mycket att jämföra med... Ska kolla upp solceller, absolut.
Vatten värms av en varmvattenberedare som jag antar bara värms elektrisk?
Jag bor i ett trähus från 1947, men yttre fasaden lades om med mexitegel runt 1975. Under våren tog vi bort hela övre våningen då taket skulle höjas och ny takkonstruktion skulle byggas. Vi fick under rivningen se att det fanns en hel del mögel under papp och läkt. Övervåningen hade då ca 15 kvm boyta, mätt från 1,90,i takhöjd nu har vi 70kvm och 2,40 i takhöjd där. Totalt ca 165kvm i hela huset som boyta, på det ca 93kvm biyta (källare, gillestuga, tvättstuga mm) vi gör av med ca 14000kwh/år totalt, då är en del förbrukning inräknad från garagedelen där kontor finns för att arbeta vid och som (tyvärr)- värms upp med oljeradiatorer. Ca 3000kwh/år. Alltså endast husets förbrukning ligger då på ca 11000kwh. 23 grader inne vintertid, 35 grader sommartid (då förbrukar vi bara varmvatten och hushållsel).
Tänker att bergvärme var en god investering på sikt, förre ägaren installerade detta samt vattenburen värme i radiatorer. Nu har vi i och med ombyggnaden lagt vattenburen golvvärme i den ombyggda övre delen av huset, tagit bort vattenradiatorerna där, resten av huset har vattenradiatorerna kvar. Tänker att jag kommer lägga upp hela projektet här i forumet inom tid för att visa förändringen och vad man kan göra med lite äldre hus om man behöver bygga ut/göra om eller lägga till yta.
 
  • Gilla
MARTINOV
  • Laddar…
M MARTINOV skrev:
Aha, men då menar du att konvertera till vattenburet i hela huset? Är väl extremt dyrt, jag vill bara ha någon backup/hjälp till ACJ:n.
Lite oklart som menas men tanken var att konvertera just Bacho luftvärmarna till vatten och koppla dem till en luft/vatten värmepump
 
M MARTINOV skrev:
Intressant, tack för input. Vad händer om du kör luftvärmaren lite grann men spettar på med LVP:n?

Vår luftvärmare är gammal, finns inga justeringar att göra vad jag vet... Vi har bara ventilation/fläktnivå 1 eller 2 samt ett vred för värme som inte ens är graderat utan bara "min. - max." Man får liksom gissa hur det ska ställas in, blir antingen svinvarmt eller kallt...
Beror nog på vart sensorns sitter på luftvärmaren, men i princip är det så jag kör. Iom jag reglar min luftvärmare på en sensor som sitter efter luftvärmaren och den är satt på nå någon grad på vad LVP är satt.

Så är det sällan den kör, så länge det inte är fär kallt men beror väll på vart i landet man bor. Men jag satte LVP i slutet av Februari så inte testat när de varit ordentligt kallt.

Enda nackdelen är ju att få upp värmen till alla rum på ovanåningen då tilluften till rumen inte är så hög som de är om man kör luftvärmaren. Men jag tänker att då kör jag hellre punkt värme i de 2 rumen med ett litet element.
 
  • Gilla
Fredrik_Niklasson och 1 till
  • Laddar…
Attitudeswe
M MARTINOV skrev:
Tack. Precis, då har jag förstått det rätt. Frågan är dock om LLVP är så pass mycket effektivare att det är värt att "panik-köpa" en sån... Kostar väl ändå 25-30k för en vettig + installation.

Antar att det är värmardelen i luftvärmaren/ACJ:n som drar mycket el, måste ha på fläkthastighet 2 för godkända luftflödesvärden.

Blir nog att installera en LLVP.
En vettig kostar 22-24k inkl installation
 
  • Gilla
Fredrik_Niklasson och 1 till
  • Laddar…
A
Ska du köpa llvp så köp Daikin. De är bäst
 
  • Gilla
lenartzz och 1 till
  • Laddar…
Attitudeswe
Johan1975z skrev:
Ska du köpa llvp så köp Daikin. De är bäst
Nu tror jag nog det finns 3-4 tillverkare som ligger väldigt nära varann i pris/prestanda.

Det gäller som vanligt att hitta en installatör som inte kör en 4x4 monstertruck och skinnar en på tre arbetsdagars inkomst efter rot för en halvdags arbete
 
  • Gilla
  • Haha
MultiMan och 4 till
  • Laddar…
J
M MARTINOV skrev:
Hej!

Som många andra oroar jag mig inför vintern, med extrema elpriser och snack om planerade strömavbrott etc.
Redan förra vintern fick vi i vårt rätt lilla 122kvm hus elräkning på 6500kr när det var som värst, och många spår ytterligare rejäla uppgångar i elpriset.

Har därför börjat fundera på om det finns något att göra åt saken... Förutsättningar:

122kvm 1,5 plan, ingen skorsten i dagsläget.
Förbrukade 15000kWh 2021.

FTX med återvinning, aggregat SystemAir VTR 250.
Elektrisk Bahco minimaster luftvärmare på ena kattvinden på övervåningen. Bahcon har ett vred för värme och ett vred för ventilation med 2 lägen. På sommaren har vi bara på ventilationsdelen.

Vi har alltså inga radiatorer, utan varje rum har tilluftsventilation i innertaket eller i golvet.

Se skiss:


[bild]


Har haft ventilationsfirma här och bytt ut FTX-aggregatet (tidigare en Bahco minimaster) i tvättstugan, enligt dem ska husets uppvärmningssystem vara rätt effektivt och bra/ekonomiskt.

Har någon förslag på vad som skulle vara mest ekonomiskt? Installation av LLVP, hur mycket skulle det hjälpa?

Kollat en del på installation av kamin, främst begagnade pelletskaminer. Har en del hantverkare i min närhet som skulle kunna hjälpa till med installation, dock lär ju bygganmälan/besiktning ta tid att få till i dessa tider?

Var skulle en eventuell kamin kunna placeras? Helst skulle vi såklart vilja ha den i vardagsrummet, men det känns som värmespridningen skulle bli rätt dålig?
Måste en ev. kamin stå i hallen? Där har vi något som jag på ritningen benämnt som ventilations-insug. Det är en 40x20cm trumma där det suger in luft, jag är osäker på syftet med denna...
Som jag fått det beskrivet för mig tar SystemAir:en in friskluft och puttar upp till Bahcon på vinden, som sedan fördelar den till husets tilluftsventiler, vad är då syftet med "intaget" i hallen? Det är enda stället i huset där det suger in luft, resten är tilluft.

Skulle en ev. kamin behöva stå i hallen i närheten av detta "insug" för att vara en effektiv lösning?

Lite rörigt inlägg men skulle vara tacksam för input om LLVP vs kamin och eventuell placering av dessa för jämn värmespridning.

Hade även varit kanon att förstå vårt hus ventilations/värmelösning bättre, om det är någon som förstår sig på detta. Sköter inte SystemAir:en någon luftfördelning alls? Med tanke på att Bahcon på vinden har dels en värmare, och dels ett vred där det står "vent." med 2 lägen.

Tack!
Långsiktigt är väl luft-vatten, bergvärme eller motsvarande en bra väg att gå. Minskad energianvändning samt även bra komfort och fördelning av värmen. Kostar en rejäl slant med även installation av radiatorer, dock kommer du inte bli missnöjd.

Pelletskamin med luftvärmekanal som kan förflytta värmen över 2 våningsplan kanske kan vara intressant. Finns även pelletskaminer som inte kräver skorsten.
 
  • Gilla
Qwerty987654 och 1 till
  • Laddar…
Attitudeswe
J Jerald Stuartson skrev:
Långsiktigt är väl luft-vatten, bergvärme eller motsvarande en bra väg att gå. Minskad energianvändning samt även bra komfort och fördelning av värmen. Kostar en rejäl slant med även installation av radiatorer, dock kommer du inte bli missnöjd.

Pelletskamin med luftvärmekanal som kan förflytta värmen över 2 våningsplan kanske kan vara intressant. Finns även pelletskaminer som inte kräver skorsten.
TS hade väl bara 15000 i förbrukning. Omöjligt räkna hem bergvärme då om man inte tror att dessa höga priser varar i tiotals år
 
  • Gilla
Mattias_Jo1 och 2 till
  • Laddar…
Huset vi har, som är ca 200 kvm sutteräng värmdes från början med direkt el när vi flyttade in!
Köpte därför en kamin + LLVP direkt.
Det är billigare och smidigare och allt med en LLVP än kamin, även om ved är rätt billig värmekälla.
Nu har ju jag även solpaneler som ger 15.000Kwh så jag är ganska safe.
Även om jag garanterat får en elräkning på 6000:- även i vinter….:rolleyes:

Är det verkligt akut, köp en LLVP på blocket för skit pengar ”sålänge” inför vintern.
Be någon fylla den med gas. Går ju hitta svinbillig som lätt fungerar bra.
Då har du iallafall löst ditt akuta behov.
Lägg sedan en plan för framtiden.
 
  • Gilla
MARTINOV
  • Laddar…
Jag skulle akta mig för att göra stora investeringar i effektivisering genom att räkna på det värsta scenariot och extrapolera det på lång sikt. Skulle räkna väldigt noga på hur snabbt du vill ha avkastning på den investeringen.

Ingen kan veta säkert, men jag tror på att vi kommer röra oss mot billigare el igen i framtiden. Så skulle personligen bita i det sura äpplet nu och betala lite mer istället för att pynta ut för någonting som kanske inte ger positiv avkastning på 20år eller längre. Men alla har olika förutsättningar. Så klart stor skillnad om man har ett gammalt hus med direktverkande el och dålig isolering vs ett relativt nytt hus med frånluft eller bergvärme tex.
 
  • Gilla
Mr007 och 1 till
  • Laddar…
M MARTINOV skrev:
Har någon förslag på vad som skulle vara mest ekonomiskt? Installation av LLVP, hur mycket skulle det hjälpa?

Skulle nog fasen sätta upp en effektiv Luft/luft värmepump, som både kunde värma upp större delen av markplan & även tillföra varmluft till aggregat SystemAir VTR 250 som sedan puttar ut den luften där tilluften sker.

Ta ett känt märke & "testvinnare på SP" som ger minst 6 kw, insats ca 22.000 kr

/Jawen
 
  • Ritning av hus med markerade förslag på placering för luftvärmepump och ventilationssystem.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Attitudeswe och 1 till
  • Laddar…
M MARTINOV skrev:
Hej!

Som många andra oroar jag mig inför vintern, med extrema elpriser och snack om planerade strömavbrott etc.
Redan förra vintern fick vi i vårt rätt lilla 122kvm hus elräkning på 6500kr när det var som värst, och många spår ytterligare rejäla uppgångar i elpriset.

Har därför börjat fundera på om det finns något att göra åt saken... Förutsättningar:

122kvm 1,5 plan, ingen skorsten i dagsläget.
Förbrukade 15000kWh 2021.

FTX med återvinning, aggregat SystemAir VTR 250.
Elektrisk Bahco minimaster luftvärmare på ena kattvinden på övervåningen. Bahcon har ett vred för värme och ett vred för ventilation med 2 lägen. På sommaren har vi bara på ventilationsdelen.

Vi har alltså inga radiatorer, utan varje rum har tilluftsventilation i innertaket eller i golvet.

Se skiss:


[bild]


Har haft ventilationsfirma här och bytt ut FTX-aggregatet (tidigare en Bahco minimaster) i tvättstugan, enligt dem ska husets uppvärmningssystem vara rätt effektivt och bra/ekonomiskt.

Har någon förslag på vad som skulle vara mest ekonomiskt? Installation av LLVP, hur mycket skulle det hjälpa?

Kollat en del på installation av kamin, främst begagnade pelletskaminer. Har en del hantverkare i min närhet som skulle kunna hjälpa till med installation, dock lär ju bygganmälan/besiktning ta tid att få till i dessa tider?

Var skulle en eventuell kamin kunna placeras? Helst skulle vi såklart vilja ha den i vardagsrummet, men det känns som värmespridningen skulle bli rätt dålig?
Måste en ev. kamin stå i hallen? Där har vi något som jag på ritningen benämnt som ventilations-insug. Det är en 40x20cm trumma där det suger in luft, jag är osäker på syftet med denna...
Som jag fått det beskrivet för mig tar SystemAir:en in friskluft och puttar upp till Bahcon på vinden, som sedan fördelar den till husets tilluftsventiler, vad är då syftet med "intaget" i hallen? Det är enda stället i huset där det suger in luft, resten är tilluft.

Skulle en ev. kamin behöva stå i hallen i närheten av detta "insug" för att vara en effektiv lösning?

Lite rörigt inlägg men skulle vara tacksam för input om LLVP vs kamin och eventuell placering av dessa för jämn värmespridning.

Hade även varit kanon att förstå vårt hus ventilations/värmelösning bättre, om det är någon som förstår sig på detta. Sköter inte SystemAir:en någon luftfördelning alls? Med tanke på att Bahcon på vinden har dels en värmare, och dels ett vred där det står "vent." med 2 lägen.

Tack!
M MARTINOV skrev:
Hej!

Som många andra oroar jag mig inför vintern, med extrema elpriser och snack om planerade strömavbrott etc.
Redan förra vintern fick vi i vårt rätt lilla 122kvm hus elräkning på 6500kr när det var som värst, och många spår ytterligare rejäla uppgångar i elpriset.

Har därför börjat fundera på om det finns något att göra åt saken... Förutsättningar:

122kvm 1,5 plan, ingen skorsten i dagsläget.
Förbrukade 15000kWh 2021.

FTX med återvinning, aggregat SystemAir VTR 250.
Elektrisk Bahco minimaster luftvärmare på ena kattvinden på övervåningen. Bahcon har ett vred för värme och ett vred för ventilation med 2 lägen. På sommaren har vi bara på ventilationsdelen.

Vi har alltså inga radiatorer, utan varje rum har tilluftsventilation i innertaket eller i golvet.

Se skiss:


[bild]


Har haft ventilationsfirma här och bytt ut FTX-aggregatet (tidigare en Bahco minimaster) i tvättstugan, enligt dem ska husets uppvärmningssystem vara rätt effektivt och bra/ekonomiskt.

Har någon förslag på vad som skulle vara mest ekonomiskt? Installation av LLVP, hur mycket skulle det hjälpa?

Kollat en del på installation av kamin, främst begagnade pelletskaminer. Har en del hantverkare i min närhet som skulle kunna hjälpa till med installation, dock lär ju bygganmälan/besiktning ta tid att få till i dessa tider?

Var skulle en eventuell kamin kunna placeras? Helst skulle vi såklart vilja ha den i vardagsrummet, men det känns som värmespridningen skulle bli rätt dålig?
Måste en ev. kamin stå i hallen? Där har vi något som jag på ritningen benämnt som ventilations-insug. Det är en 40x20cm trumma där det suger in luft, jag är osäker på syftet med denna...
Som jag fått det beskrivet för mig tar SystemAir:en in friskluft och puttar upp till Bahcon på vinden, som sedan fördelar den till husets tilluftsventiler, vad är då syftet med "intaget" i hallen? Det är enda stället i huset där det suger in luft, resten är tilluft.

Skulle en ev. kamin behöva stå i hallen i närheten av detta "insug" för att vara en effektiv lösning?

Lite rörigt inlägg men skulle vara tacksam för input om LLVP vs kamin och eventuell placering av dessa för jämn värmespridning.

Hade även varit kanon att förstå vårt hus ventilations/värmelösning bättre, om det är någon som förstår sig på detta. Sköter inte SystemAir:en någon luftfördelning alls? Med tanke på att Bahcon på vinden har dels en värmare, och dels ett vred där det står "vent." med 2 lägen.

Tack!
Har haft Bacho acj och acf
M MARTINOV skrev:
Hej!

Som många andra oroar jag mig inför vintern, med extrema elpriser och snack om planerade strömavbrott etc.
Redan förra vintern fick vi i vårt rätt lilla 122kvm hus elräkning på 6500kr när det var som värst, och många spår ytterligare rejäla uppgångar i elpriset.

Har därför börjat fundera på om det finns något att göra åt saken... Förutsättningar:

122kvm 1,5 plan, ingen skorsten i dagsläget.
Förbrukade 15000kWh 2021.

FTX med återvinning, aggregat SystemAir VTR 250.
Elektrisk Bahco minimaster luftvärmare på ena kattvinden på övervåningen. Bahcon har ett vred för värme och ett vred för ventilation med 2 lägen. På sommaren har vi bara på ventilationsdelen.

Vi har alltså inga radiatorer, utan varje rum har tilluftsventilation i innertaket eller i golvet.

Se skiss:


[bild]


Har haft ventilationsfirma här och bytt ut FTX-aggregatet (tidigare en Bahco minimaster) i tvättstugan, enligt dem ska husets uppvärmningssystem vara rätt effektivt och bra/ekonomiskt.

Har någon förslag på vad som skulle vara mest ekonomiskt? Installation av LLVP, hur mycket skulle det hjälpa?

Kollat en del på installation av kamin, främst begagnade pelletskaminer. Har en del hantverkare i min närhet som skulle kunna hjälpa till med installation, dock lär ju bygganmälan/besiktning ta tid att få till i dessa tider?

Var skulle en eventuell kamin kunna placeras? Helst skulle vi såklart vilja ha den i vardagsrummet, men det känns som värmespridningen skulle bli rätt dålig?
Måste en ev. kamin stå i hallen? Där har vi något som jag på ritningen benämnt som ventilations-insug. Det är en 40x20cm trumma där det suger in luft, jag är osäker på syftet med denna...
Som jag fått det beskrivet för mig tar SystemAir:en in friskluft och puttar upp till Bahcon på vinden, som sedan fördelar den till husets tilluftsventiler, vad är då syftet med "intaget" i hallen? Det är enda stället i huset där det suger in luft, resten är tilluft.

Skulle en ev. kamin behöva stå i hallen i närheten av detta "insug" för att vara en effektiv lösning?

Lite rörigt inlägg men skulle vara tacksam för input om LLVP vs kamin och eventuell placering av dessa för jämn värmespridning.

Hade även varit kanon att förstå vårt hus ventilations/värmelösning bättre, om det är någon som förstår sig på detta. Sköter inte SystemAir:en någon luftfördelning alls? Med tanke på att Bahcon på vinden har dels en värmare, och dels ett vred där det står "vent." med 2 lägen.

Tack!
Har luftvärmesystem i mitt hus, 200kvm typ Bacho. Installerade två st Daikin luftluftvärmepumpar istället.enligt Tibber som vi har, sänkte jag förbrukningen jämfört med andra hus i min storlek med 30% mot vad jag hade tidigare månad.
 
M MARTINOV skrev:
Hej!

Som många andra oroar jag mig inför vintern, med extrema elpriser och snack om planerade strömavbrott etc.
Redan förra vintern fick vi i vårt rätt lilla 122kvm hus elräkning på 6500kr när det var som värst, och många spår ytterligare rejäla uppgångar i elpriset.

Har därför börjat fundera på om det finns något att göra åt saken... Förutsättningar:

122kvm 1,5 plan, ingen skorsten i dagsläget.
Förbrukade 15000kWh 2021.

FTX med återvinning, aggregat SystemAir VTR 250.
Elektrisk Bahco minimaster luftvärmare på ena kattvinden på övervåningen. Bahcon har ett vred för värme och ett vred för ventilation med 2 lägen. På sommaren har vi bara på ventilationsdelen.

Vi har alltså inga radiatorer, utan varje rum har tilluftsventilation i innertaket eller i golvet.

Se skiss:


[bild]


Har haft ventilationsfirma här och bytt ut FTX-aggregatet (tidigare en Bahco minimaster) i tvättstugan, enligt dem ska husets uppvärmningssystem vara rätt effektivt och bra/ekonomiskt.

Har någon förslag på vad som skulle vara mest ekonomiskt? Installation av LLVP, hur mycket skulle det hjälpa?

Kollat en del på installation av kamin, främst begagnade pelletskaminer. Har en del hantverkare i min närhet som skulle kunna hjälpa till med installation, dock lär ju bygganmälan/besiktning ta tid att få till i dessa tider?

Var skulle en eventuell kamin kunna placeras? Helst skulle vi såklart vilja ha den i vardagsrummet, men det känns som värmespridningen skulle bli rätt dålig?
Måste en ev. kamin stå i hallen? Där har vi något som jag på ritningen benämnt som ventilations-insug. Det är en 40x20cm trumma där det suger in luft, jag är osäker på syftet med denna...
Som jag fått det beskrivet för mig tar SystemAir:en in friskluft och puttar upp till Bahcon på vinden, som sedan fördelar den till husets tilluftsventiler, vad är då syftet med "intaget" i hallen? Det är enda stället i huset där det suger in luft, resten är tilluft.

Skulle en ev. kamin behöva stå i hallen i närheten av detta "insug" för att vara en effektiv lösning?

Lite rörigt inlägg men skulle vara tacksam för input om LLVP vs kamin och eventuell placering av dessa för jämn värmespridning.

Hade även varit kanon att förstå vårt hus ventilations/värmelösning bättre, om det är någon som förstår sig på detta. Sköter inte SystemAir:en någon luftfördelning alls? Med tanke på att Bahcon på vinden har dels en värmare, och dels ett vred där det står "vent." med 2 lägen.

Tack!
Hej.
Du behöver ingen vanlig skorsten (uppåt) för en pelletskamin. Det finns en som du sätter på utsidan väggen. Hål genom väggen. Sök på skorsten "Drag" vi har sån själva. Den suger ut röken och tillför syre också.
 
  • Gilla
MARTINOV
  • Laddar…
Jansav Jansav skrev:
Har haft Bacho acj och acf

Har luftvärmesystem i mitt hus, 200kvm typ Bacho. Installerade två st Daikin luftluftvärmepumpar istället.enligt Tibber som vi har, sänkte jag förbrukningen jämfört med andra hus i min storlek med 30% mot vad jag hade tidigare månad.
tack, men du har alltså ett ftx-aggregat och en luftvärmare fortfarande, likt min lösning?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.