P Paxman skrev:
Om det går att få isär den så pass att knappsatsen är separerad från elektroniken (jag vet inte hur dessa fjärrar ser ut inuti) så skulle jag köra med enbart vatten.
Separerar man "bort" elektronik och eventuella "elektromekaniska switchar" och bara har "plastskalet" med knappar löst så är diskmedel och ljummet vatten mitt förslag.
 
  • Gilla
Paxman
  • Laddar…
Fario Fario skrev:
Bra skrivet paxman.

Just detta med glädjen i att laga och känslan av att man försöker minska på onödiga inköp är en stor del i fixandet. Och för mig också lite att kunskapen om småfixande inte försvinner. Mina döttrar är med och lagar cykelpunkteringar och att limma på en lossad sula på en billig känga. Deras första tanke skall i framtiden vara ”detta måste jag laga” inte att köpa nytt.

Ett par saker jag själv pysslat med senare tiden är att laga läckande vadarbyxor och lossad filtsula (jag har ett par med fasta stövlar och ett par med strumpor där jag har lösa kängor).
Ett par av vadarna löper risken att kasseras för den läcker från flera små hål i neoprenstrumpan. Detta på grund av att jag haft kängorna för länge och låtit dem slitas sönder med hål, de har släppt in grus som ätit sig in i sömmarna på strumporna. Nu har jag köpt nya kängor och limmat sömmarna på neoprenet. Min fru tycker att det får räcka med lagande men ett par nya kostar ju över tvåtusen spänn. Känns fel att inte försöka.

Jag har lagat flera sulor med typ sikaflex. Och numera lagar jag även läckande neopren med marint lim. Liquosol och liknande tycker jag inte är lika bra

[bild] [bild] [bild]
Cascos marin o teknik är toppen till mycket. Dock stelnar det alltid i tub när jag använt. Så jag har tröttnat på att köpa tubvarianten. Hur är patronen? Får du den att överleva en tid i patronen? Isåfall hur?
 
  • Gilla
Fario
  • Laddar…
Jag önskar jag hade ett tryggt svar baserat på decenniers användande av marint lim.
Men jag gör så här, både med tub och patron.

Jag skär av spetsen lite snett. När jag är klar låter jag helt enkelt limmet torka med ”öppen” spets. Vid nästa användande skär jag bort en cm (ibland mer ibland mindre, går på känsla) och drar ut den mjuka torra biten med en smal spetstång. När jag känner att det är öppet i ”röret” limmar jag vidare.
Detta kan jag upprepa tre-fyra gånger under en tid. Jag vet inte var gränsen går men efter ett år är det definitivt kört och man får köpa nytt lim, det är för torkat på djupet helt enkelt.
Jag antar man kan köpa nya spetsar? I så fall tror jag det skulle underlätta. När man limmat färdigt sätter man på ny spets och trycker ut lim så luften försvinner.
 
  • Gilla
Tule54 och 2 till
  • Laddar…
Dessa lim härdar i kontakt med luften, så det gäller att minska exponeringen för densamma. Jag brukar skruva av pipen och lägga en bit plast (gärna lite grövre och seg typ byggplast) mellan tubens "hangänga" och pipens "hongänga". På så sätt stoppas mycket av exponeringen för luft och det är en väldigt liten yta som exponeras. Massan i pipen får vara kvar och kan oftast pillas ut ganska enkelt när den härdat.

Detta förlänger livslängden, men det hindrar inte härdningen till 100%...förr eller senare härdar tuben hur noga man än är med att täppa till.
 
  • Gilla
Mick13 och 3 till
  • Laddar…
"Allt går att laga, bara man vill"
Är mitt motto.
Bytte tex lager i en fläktmotor till en LVP, trots att det var "omöjligt"
Givetvis har jag gett upp på många prylar, men kastar aldrig nått innan jag försökt.
Senast idag har jag lagat 4 dragkedjor på arbetströjor från Svedol, kläderna är bra, men kedjorna värdelösa.
Känns dumt att slänga 4 varseltröjor, bara för att kedjorna gett upp.
Nu har jag bara lagat, öppnat kedjan så jag kan dra i vagnen igen, sen dragit ihop där jag öppnade.
Måste skaffa en symaskin så jag kan sy i nya kedjor.
 
  • Gilla
Workingclasshero och 1 till
  • Laddar…
Symaskin är bra grejer!

Person använder en grön Husqvarna symaskin utomhus med sax på bordet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Älska
Workingclasshero och 5 till
  • Laddar…
När det gäller dragkedjor har jag två bra knep. Det ena är när dragkedjan börjat att öppnas på mitten, då tar man en tång och nyper ihop vagnen lite grann (heter det vagn?)
Det andra är när vagnen gett sig, då är zlideon en bra produkt. En ny vagn man bara knäpper dit (och smidigt kan flytta till andra plagg om man vill)
 
  • Gilla
Mick13 och 4 till
  • Laddar…
Lagar det mesta. Jag har inte gett upp på denna än, behöver bara komma på hur den satt ihop och med vilka skruvar var ...

Nermonterad kamera med lösa komponenter och skruvar utspridda på bord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Denna gav jag upp på ...

Nermonterad fjärrkontroll med delar och kretskort utspridda på ett bord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Haha
  • Gilla
  • Wow
Workingclasshero och 5 till
  • Laddar…
TeroM TeroM skrev:
...Jag har inte gett upp på denna än, behöver bara komma på hur den satt ihop och med vilka skruvar var ...
Där kommer mobilen till hjälp. Jag tar mängder med bilder när jag demonterar till och med de enklaste saker.
 
Fario Fario skrev:
Där kommer mobilen till hjälp. Jag tar mängder med bilder när jag demonterar till och med de enklaste saker.
Jo, fast jag har fler skruvar lösa än bilder ...
 
  • Haha
  • Gilla
Workingclasshero och 5 till
  • Laddar…
TeroM TeroM skrev:
Denna gav jag upp på ...
Är det en hundleksak som ser ut som en fjärrkontroll?
 
  • Haha
Workingclasshero och 3 till
  • Laddar…
Svärmor tog med en gammal el-vespa som min sambo hade när hon var liten. Den funkade inte trots att jag satte in sex nya stor-batterier. ”Jag får väl skruva isär den” tänkte jag, den hade även spår av att ha blivit demonterad tidigare.

Men när jag hade alla delarna framför mig kunde jag inte hitta något uppenbart fel men däremot ett tändningslås som jag tjuvkopplade med en tuss aluminiumfolie som nu fungerar som nyckel.

Så nu har sonen ytterligare en högljudd leksak.

 
  • Gilla
  • Haha
Mick13 och 6 till
  • Laddar…
Den såg nästan liten ut för den grabben...och då är han ju ändå inte stor! :D

Cool retrogrej! Kan säkert vara värd lite när sonen får en egen son...såvida han inte "pimpar" den som jag gjorde med alla mina prylar när jag var liten. Ångrar fortfarande att jag skulle "snygga till" min 1st gen Walkman som farsan tog hem från Singapore långt före den gick att köpa här i Sverige. *face palm*
 
Jag köpte på ren chans "Hard Head" UV-lim på Jula för 80kr innan julen, har nu testat att laga ett antal saker med detta och måste säga att för den som behöver laga/limma plast är denna fantastisk. Lite som en limpistol, men så mycket mer finkänslig (och dyr per volymenhet lim). Har bla lagat en plastknopp i frugans bil (som håller fast hatthyllan). Har även testat att limma ihop flera korta kabelkanaler till en enda lång och limmet håller bättre än plasten i kabelkanalen (gjorde ett par testbitar först).

Just detta att man härdar limmet med UV-ljus gör det extremt praktiskt!

Något att rekommendera för den som behöver göra HLR på plast, eller som behöver fästa saker i plast.

Jag använder det nu för att fästa led-slingor i ovan nämnda kabelkanaler för att få ett indirekt ljus i min trappa mellan våningsplanen. Men det får bli en egen tråd om det senare, det projektet hör inte hemma i denna tråden...
 
  • Gilla
Mick13 och 1 till
  • Laddar…
UV-lim har jag aldrig testat själv, men sett några filmer på Youtube där andra testar det...och det har inte varit överväldigande positivt direkt. Av den anledningen har jag inte känt att det är värt att testa...men nu blev jag ju lite sugen ändå...:p Just det du skriver, att man har 100% kontroll på härdningen känns väldigt praktiskt.
 
  • Gilla
Mick13 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.