349 905 läst · 5 155 svar
350k läst
5,2k svar
Odlingshörnan..
Skördat lite mer chilis, vissa sorter har inte blivit klara än ens.. men vi anser att chilin gått överlägset bäst i odlingarna i år (det enda närapå)
Maken undrar om han enbart ska få äta chili till middag lunch och frukost - hela året
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Maken undrar om han enbart ska få äta chili till middag lunch och frukost - hela året
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 727 inlägg
Hoppar in i tråden med en ev. dum fråga. Kan man ställa ner t.ex busktomater i källaren när det blivit för kallt ute och få dem att mogna klart med hjälp av växtlampor eller är det kört? Krävs riktig sol?
Vore kul att kunna ha lite vinterodling i källaren
Vore kul att kunna ha lite vinterodling i källaren
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 727 inlägg
Prova!
Det fungerar nog bra, bara det är tillräcklig belysning och värme!BiFuel skrev:
När tomaterna väl mognat.. kan du ju välja om du vill spara den inför nästa år eller inte. Du kan då klippa ner den om du vill (brukar börja växa på vårkanten om du ställer den i ett soligt fönster). Den kan också vara fullt nöjd vid lamporna (men då styr du själv växligheten..). Tänk också på värme vs vatten och ev ohyra Dvs om du fortsätter ha varmt vid plantan.. kommer den behöva mer vatten under året, sänker du tempen.. = mindre vatten
Ohyran KAN komma om plantan inte mår så bra (för torrt, för fuktigt osv) men tomater är ganska tåliga.. (sätt en spindel där om du får löss.. hehe.. spindlar mycket bra trädgårdsarbetare..)
Jag har haft en tomatplanta vid matsalsdörren i tre år (kastade den i våras, då jag ville ge plats för annat där). Den stod visserligen vid ett söderfönster.. men inga lampor alls i rummet! Den gav skörd lite då och då oavsett tid på året.. men det blir ju inte på samma sätt som "ute vid riktig sol".. (så sommartid växte den och blommade mycket mer, även fast den bodde inne.. för det var ju ljusare dagar och mer sol).
Om du sedan vill, på vårkanten.. kan du ta sticklingar från stora plantan och anv.. så ligger de före ev frösådda... (om sorten är en sådan ni gillar)
Det här kanske är den sista tomatskörden för i år men nästa år provar jag igen!
Måste haft nån slags tomat-nybörjartur, trodde aldrig att jag skulle få så mycket tomater av de små tomatskivorna jag satte i jord tidigt i våras
Det var definitivt den sista potatisen iaf.
Några små gurkor är på g men är tveksam om det hinner bli nåt innan hösten slår till.
Måste haft nån slags tomat-nybörjartur, trodde aldrig att jag skulle få så mycket tomater av de små tomatskivorna jag satte i jord tidigt i våras
Det var definitivt den sista potatisen iaf.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Några små gurkor är på g men är tveksam om det hinner bli nåt innan hösten slår till.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 727 inlägg
Skördade lite till igår ( kommer nog hinna skörda ett par ggr till) maken sa lite i förbifarten igår.. ”vi kanske har odlat lite väl många chiliplantor i år”
Undrar vad han pratar om...
Undrar vad han pratar om...
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
MOSSIG SAMBAL OELEK
100 gram röd chili (serrano och razzamatazz)
1/2 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
1 knapp tsk limesaft
1 tsk salt
Gör såhär:
Mixa alla ingredienser och häll över ”såsen/pastan” i en väl rengjord burk. Förvara den i kylskåpet (lite osäkra på hållbarheten utanför kylen),
Övrig info:
Vår ”sås” blev väldigt stark från början, så vi hällde den i en kastrull och lät den sjuda i 10 min på spisen.. blev lite mildare! Hällde sedan över den i burken och lät den svalna lite, innan vi stoppade in den i kylen.
Frågan är, hur kallt blir det inatt.. det vankades frost på många håll - dock inte riktigt här (enligt kollen idag), men det är eg littttee för kallt för chilisarna hm.. chansa? ta in (ge täcke) till de som inte är klara än? plocka bort några och sätta in en värmare redan nu..? hmm
Får fundera på saken och se vad vädernissarna säger mot eftermiddagen / kvällen
Får fundera på saken och se vad vädernissarna säger mot eftermiddagen / kvällen
Ett par mer specifika inläggningar Vanligen gör vi dem blandade hej vilt (olika sorter och styrkor). Nu tyckte dock maken att det skulle vara kul med "en speciell" smak i burken - och så blev det
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder