13th Marine 13th Marine skrev:
Frun plockade strax över 2kg brytbönor.
[bild]
Och sedan skördade vi småhuvudena av vitkål. Borde motsvara 1-2 huvuden till totalt.
[bild]
De var jättesöta de där små huvudena.. lagom storlek eg haha.
Som en korsning mellan brysselkål och vitkål :)(y)
 
Skördat lite mer chilis, vissa sorter har inte blivit klara än ens.. men vi anser att chilin gått överlägset bäst i odlingarna i år (det enda närapå)

Varierade färgglada chilifrukter skördade och utspridda på en mörk yta, vissa gröna och andra röda.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Olika sorter av nyskördade chilifrukter på ett bord, i rött, grönt och gult.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Olika sorter av färgglada chilifrukter på en mörk yta, indikerar en rik skörd.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Olika sorter av nyskördade chilifrukter i varierande färger och storlekar på ett mörkt underlag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Maken undrar om han enbart ska få äta chili till middag lunch och frukost - hela året :p:cool:
 
  • Gilla
Naturliv och 1 till
  • Laddar…
Snigla Snigla skrev:
De var jättesöta de där små huvudena.. lagom storlek eg haha.
Som en korsning mellan brysselkål och vitkål :)(y)
Ja, de var roliga, och tanken att man fått dessa som "bonus" är också rätt bra =)
 
  • Gilla
Snigla
  • Laddar…
Hoppar in i tråden med en ev. dum fråga. Kan man ställa ner t.ex busktomater i källaren när det blivit för kallt ute och få dem att mogna klart med hjälp av växtlampor eller är det kört? Krävs riktig sol?
Vore kul att kunna ha lite vinterodling i källaren :cool:
 
Prova!
 
  • Gilla
BiFuel
  • Laddar…
BiFuel BiFuel skrev:
Hoppar in i tråden med en ev. dum fråga. Kan man ställa ner t.ex busktomater i källaren när det blivit för kallt ute och få dem att mogna klart med hjälp av växtlampor eller är det kört? Krävs riktig sol?
Vore kul att kunna ha lite vinterodling i källaren :cool:
Det fungerar nog bra, bara det är tillräcklig belysning och värme!

När tomaterna väl mognat.. kan du ju välja om du vill spara den inför nästa år eller inte. Du kan då klippa ner den om du vill (brukar börja växa på vårkanten om du ställer den i ett soligt fönster). Den kan också vara fullt nöjd vid lamporna (men då styr du själv växligheten..). Tänk också på värme vs vatten och ev ohyra :) Dvs om du fortsätter ha varmt vid plantan.. kommer den behöva mer vatten under året, sänker du tempen.. = mindre vatten :)

Ohyran KAN komma om plantan inte mår så bra (för torrt, för fuktigt osv) men tomater är ganska tåliga.. (sätt en spindel där om du får löss.. hehe.. spindlar mycket bra trädgårdsarbetare..)

Jag har haft en tomatplanta vid matsalsdörren i tre år :) (kastade den i våras, då jag ville ge plats för annat där). Den stod visserligen vid ett söderfönster.. men inga lampor alls i rummet! Den gav skörd lite då och då oavsett tid på året.. men det blir ju inte på samma sätt som "ute vid riktig sol".. (så sommartid växte den och blommade mycket mer, även fast den bodde inne.. för det var ju ljusare dagar och mer sol).

Om du sedan vill, på vårkanten.. kan du ta sticklingar från stora plantan och anv.. så ligger de före ev frösådda... (om sorten är en sådan ni gillar) :)
 
Det här kanske är den sista tomatskörden för i år men nästa år provar jag igen!
Måste haft nån slags tomat-nybörjartur, trodde aldrig att jag skulle få så mycket tomater av de små tomatskivorna jag satte i jord tidigt i våras :D
Det var definitivt den sista potatisen iaf.
Skörd av färska grönsaker med röda och gula tomater i korgar och nygrävda potatisar och morötter i blå låda på träbord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Några små gurkor är på g men är tveksam om det hinner bli nåt innan hösten slår till.
Odlade grönsaker med fokus på en gurkplanta med blomning och gröna blad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Naturliv och 3 till
  • Laddar…
Häromdagen åt vi mat bestående av nästan bara hemmaodlat:
Måltid med hemmaodlade grönsaker såsom tomat och majs på matbord, med gryta och tallrikar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tomat, lök, potatis, majs och brytbönor. Tillkom gjorde ost och lite andra bönor.
 
  • Gilla
Naturliv och 3 till
  • Laddar…
Skördade lite till igår ( kommer nog hinna skörda ett par ggr till) :) maken sa lite i förbifarten igår.. ”vi kanske har odlat lite väl många chiliplantor i år”

Undrar vad han pratar om...:thinking:

Färgglada skördade chilifrukter i olika former och storlekar på ett fat.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Färgglada skördade chilifrukter i olika storlekar och färger på ett bord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Färgglada skördade chiliplantor i olika former och storlekar på silverbricka.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


:p:cool:;)
 
  • Gilla
Naturliv och 4 till
  • Laddar…
Hemmakatten
Vilken färgexplosion!
 
  • Gilla
sinuslinus och 1 till
  • Laddar…
En burk med hemgjord sambal oelek märkt med en kritetikett.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


MOSSIG SAMBAL OELEK


100 gram röd chili (serrano och razzamatazz)
1/2 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
1 knapp tsk limesaft
1 tsk salt

Gör såhär:
Mixa alla ingredienser och häll över ”såsen/pastan” i en väl rengjord burk. Förvara den i kylskåpet (lite osäkra på hållbarheten utanför kylen),

Övrig info:
Vår ”sås” blev väldigt stark från början, så vi hällde den i en kastrull och lät den sjuda i 10 min på spisen.. blev lite mildare! Hällde sedan över den i burken och lät den svalna lite, innan vi stoppade in den i kylen.
 
  • Gilla
Naturliv och 3 till
  • Laddar…
Fadai
Om du ställer burken uppochner håller den sig längre. Blir inget syre mellan lock o innehåll.
 
  • Gilla
Snigla
  • Laddar…
Fadai Fadai skrev:
Om du ställer burken uppochner håller den sig längre. Blir inget syre mellan lock o innehåll.
Gör vi på alla burkar medan de svalnar och locket suger fast (y)
Bra tips!
 
  • Gilla
Fadai
  • Laddar…
Frågan är, hur kallt blir det inatt.. det vankades frost på många håll - dock inte riktigt här (enligt kollen idag), men det är eg littttee för kallt för chilisarna hm.. chansa? ta in (ge täcke) till de som inte är klara än? plocka bort några och sätta in en värmare redan nu..? hmm :thinking:

Får fundera på saken och se vad vädernissarna säger mot eftermiddagen / kvällen :)
 
Ett par mer specifika inläggningar :) Vanligen gör vi dem blandade hej vilt (olika sorter och styrkor). Nu tyckte dock maken att det skulle vara kul med "en speciell" smak i burken - och så blev det (y)

Två burkar med hemmagjorda inläggningar av jalapeño och rocoto röd chilipeppar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Inlagda gula jalapeños i en glasburk med svart etikett "2019 Jalapeño Gruuuge
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Burk med heminlagda röda Rocoto-chilis, märkt "Rocoto Red 2019".
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Naturliv
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.