URL URL skrev:
Ja ljuden påminner om varandra. Fast ljudet på "the hum" låter som en bilväg utöver det blurriga bakrundsljudet och pulsarna. Första gången jag stötte på the hum blev jag lite rädd, fattas bara att det är det jag hör, då är jag verkligen körd och ännu färre skulle ta mig på allvar. Men jag tycker mitt ljud är maskinellt och regelbundet oregelbundet .
En teori: Jag tror det man hör skapas av hörselnerverna när örat har utsatts för infraljud en stund.
 
  • Gilla
URL
  • Laddar…
Nu har jag läst igenom hela tråden, och jag vill först säga att jag verkligen lider med dig TS. Det du upplever måste vara hemskt.

Jag har ett förflutet i ljudbranschen är också väldigt känslig för ljud. Grannens luftvärmepump, fläktsystem och dylikt stör och ger ett stresspåslag som visar sig tydligast när källan stängs av. Precis som skrivits flera gånger i tråden; plötsligt känner man ett lugn och förstår inte varför...tills man inser att fläkten (eller vad det nu var) har stannat. Då inser man också hur mycket man störs omedvetet när ljuden finns där hela tiden.

Några reflektioner på det du skrivit TS:

Som jag själv upplever det, så är det väldigt lätt att man förstorar upp ljudstörningar ju mer man lyssnar, tänker och stör sig på dem. Det är ganska lätt att "bli galen" av ljud som stör. Det kan vara så att ljuden (som ju ändå bevisligen finns i ditt liv) inte är så kraftiga som du upplever dem, vilket skulle förklara varför andra inte störs lika mycket. Det kan vara så att ditt fokus på ljuden har förstorat dem i ditt huvud. Med det absolut inte sagt att du inbillar dig/är nipprig/galen eller allmänt kocko. Ditt lidande är verkligt, och något som måste upphöra.

Med det jag skriver ovan i åtanke så måste man också se det från andra sidan, alltså de som är ansvariga för ljudens källa. Gällande industrin som enligt dig är huvudmisstänkt, så tycker jag att det känns som att de ändå tar dig på allvar genom att de ska få till en professionell mätning. Om vi ponerar att de inte gjort några förändringar alls i sin produktion som sammanfaller med när du först hörde ljuden, så får man ju ha förståelse för att de inte släpper allt för att någon granne hör av sig om oljud. Som andra redan skrivit så kanske mätningarna kommer visa att industrin ligger inom stipulerade gränsvärden, och då kommer de givetvis inte göra något. Enligt mig ska de inte det. Varför inte? Jo, för om man börjar göra avsteg från gränsvärden på grund av påtryckningar från privatpersoner så vet man aldrig var det slutar. Man hamnar på det sluttande planet helt enkelt. Det man i så fall ska ge sig på är gränsvärdena själva. Om de är för höga så måste påtryckningarna ligga på att få dem sänkta.

Som många rått dig till i tråden, så tror jag att du gör bäst i att inte investera för mycket i en strid. Det är nog tyvärr inte så stor chans att du kommer vinna, om inte mätningarna visar att industrin ligger utanför gränsvärdena. Då är det nog bättre för dig att lägga din energi på att framöver förlika dig med tanken på att flytta. Det kan ju bli något väldigt positivt i slutändan. Och se det inte som ett nederlag eller förlust. Du passar helt enkelt inte att bo nära en bullrig industri.

Jag förstår att du kan känna dig ensam och att ingen (läs samhället) bryr sig. Så är det tyvärr...och måste vara. Samhället kan inte ta specialansvar för varje enskild individ, utan måste hålla den stora massan om ryggen (läs gränsvärden). Resurserna räcker helt enkelt inte till annat. Vissa grupper i samhället får stora delar av den gemensamma kakan, och de som har ansvar för att det är så är vi väljare.

Det du dock kan vara helt säker på är att det är inte någon som medvetet valt att utsätta dig för detta lidande, även om det säkert kan kännas så. Ingen har suttit på ett möte och tagit ett beslut att införa extra ljudliga maskiner speciellt riktade mot ditt hus. Att industriföretaget skulle skita i dig totalt om det visar sig att det är deras anläggning som är källan har jag svårt att tro. De kommer nog göra vad de kan för att minska problemen, inom vad som är ekonomiskt rimligt, även om de håller sig inom gränsvärdena. Alla vinstdrivande bolag är inte vargar.

Nu håller jag tummarna stenhårt för att ljudens källa hittas och att det går att åtgärda dem. Och om inte, att en flytt kan bli en nystart för er på fler sätt än bara att bli av med oljuden!
 
  • Gilla
  • Älska
Tordan_sth och 3 till
  • Laddar…
Humlo
Eftersom ljudet är så diskret och alla inte ens hör det så är jag tämligen säker på att du inte kommer få gehör för att du upplever det som ett problem. En stor industri kommer inte lägga sig för en persons upplevelse om inte hela samhället/byn/stan skulle uppleva samma problem som du och det fanns något konkret att ta på. Jag tror på dig och vad du upplever, men jag har inte ett stort hopp till att det är värt kampen. Jag ser en stor risk i att du bränner ut dig och din omgivning i denna kamp och att det till och med kan bli så att du får uppmärksamheten till dig så ditt hus blir oattraktivt vid en försäljning. Även för personer som inte ens hör ljudet och skulle kunna bo där utan större problem ett helt liv. Den reklamen vill du inte ha för ditt hus. Eller att du blir stämplad som en galning som man lätt kan avfärda. För att inte tala om lidandet du får stå ut med under onödigt lång tid.

Kan du inte göra två saker samtidigt? Flyttröjja och ta kontakt med mäklare och ta fina bilder nu i vår samtidigt som du försöker kämpa på lite till med dina bevis och egen felsökning? Då slipper du ge upp som du kallar det, men är ändå beredd på en flytt och det snabbt. Då kan du bara ringa ett samtal till mäklaren och vips har du huset ute till försäljning den dan då har nått din gräns och inte kommer vidare. Om det blir nu i vår, i höst eller nästa sommar spelar ju igen roll. Det viktiga är att du gjort det tråkiga förarbetet som mäklarkontakt, bilder och flyttröj innebär. Då är huset säljklart på sekunden du ringer och ber dem lägga ut det på hemnet och du behöver bara veckostäda innan visning. OM detta ljud skulle upphöra eller du finner en lösning och allt blir frid och fröjd igen, ja då kan du ju glädjas åt att du fått röjt hemma och så struntar ni i att sälja. :) Ingen skada skedd liksom. Win-Win.

Jag är själv väldigt känslig för många saker och blir lätt sjö/åksjuk och yr, eller blir skitarg när någon visslar pga. hur illa det låter i mina öron. Det är något med dessa toner som jag inte klarar av alls. Jag får ont i huvudet vid väderomslag och kan pejla in min omgivning så till den milda grad att jag måste få egentid ofta för att tanka ny energi som inte innehåller andra personers stämningar. Befinner jag mig i miljöer eller med personer som dränerar mig på energi så mår jag hur dåligt som helst och måste göra något åt det ganska så snart. Ibland får jag stå ut en kortare period men då är jag även medveten om att jag får äta upp det i form av utmattning och deppighet efteråt när jag laddar upp mig igen. Jag reagerar även starkt på alkohol, koffein och nikotin men har lärt mig vad jag behöver/inte behöver för att få en balans och må så bra som möjligt.

Hur som helst så är denna tråd otroligt intressant och jag följer varje inlägg med stor nyfikenhet och lär mig en massa nya saker om sånt jag inte hade någon som helst aning om. =) Jag hoppas så att du finner en lösning och det snabbt! Var rädd om dig!
 
  • Gilla
  • Älska
janusz_w och 1 till
  • Laddar…
Så här blev min spektralanalys av din ljud-fil...

11 Hz och 35 Hz. Och helt klart generellt en massa lågfrekvens.

//
 
  • Spektralanalys av ljudfil som visar toppar vid 11 Hz och 35 Hz och dominans av lågfrekvenser.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
URL
  • Laddar…
J jonte0 skrev:
Så här blev min spektralanalys av din ljud-fil...

11 Hz och 35 Hz. Och helt klart generellt en massa lågfrekvens.

//
Skulle vara intressant och jämföra med en inspelning med samma mikrofon (och övrig utrustning) i ett tyst rum utan bullret.
 
  • Gilla
URL
  • Laddar…
J jonte0 skrev:
Så här blev min spektralanalys av din ljud-fil...

11 Hz och 35 Hz. Och helt klart generellt en massa lågfrekvens.

//
Usch, den där 35-hertzaren lär vara mycket otrevlig.
 
  • Gilla
URL
  • Laddar…
Istället för en mikrofon ska man nog använda en lufttrycksmätare. De mäter ner till 0 Hz. Såg det i en video.
 
  • Gilla
Maria T och 1 till
  • Laddar…
Detta ljud påminner om ett flygplan på långt håll. Med det som utgångspunkt och mina erfarenheter från fabriker och annat, samt det du sagt om typen av fabrik som du misstänker så tror jag att ljudet kommer från en ugn av något slag. Antingen en elugn som matas med luft för att oxidera delar av smältan, eller en gasugn.

Jag har (för många år sedan) arbetat på en industri med gasuppvärmda roterande ugnar och ljudet är väldigt likt om man filtrerar bort de högre frekvenserna som fanns i det.

Rörande fabriken, kan du komma i kontakt med anställda där som kan ge dig lite tips om vilka förändringar man gjort? Brukar vara lättare än att kontakta själva företaget...

Be dem också redovisa vilka typer av ugnar man använder sig av och om de syresätts eller värms med gas...
 
  • Gilla
URL
  • Laddar…
K Klicka skrev:
Istället för en mikrofon ska man nog använda en lufttrycksmätare. De mäter ner till 0 Hz. Såg det i en video.
Ja, egentligen borde man skruva fast en accelerometer i hus-stommen med en bandbredd på ca 100Hz, samt att samtidigt mäta lufttryck som du säger också med en bandbredd av 100 Hz.

Enkla sensorer som man kan köpa billigt och koppla till en raspberry Pi klarar detta med galans. Frågan är bara hur de skall komma till TS.
 
  • Gilla
URL
  • Laddar…
S spiii skrev:
Det har startats en tråd på faktiskt.io som en följd på denna tråd:
[länk]
Oj, oj, jag läste där nu. Ser att det är dags att jag talar ur skägget och lämnar ut lite mer information. Läskigt men jag får göra det. Kommer återkomma mer ikväll om det och jag kan även göra nya inspelningar både ute och inne (endast med snowball-mic dock) om det skulle hjälpa.
 
  • Gilla
Maria T
  • Laddar…
Jag tror inte att det hjälper dig framåt just nu att berätta mer om företaget. Mao, känns det inte bra just nu så vänta till ev reaktioner efter mätningarna.
Tror själv inte att vi kan spekulera fram någon närmare förklaring än kraftig förbränning, upphettning eller roterande maskiner utan att gå in på fabriken.
Jag kan garantera att företaget har en ganska bra hum om vilken process det handlar om, även om de inte berättar det för dig.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 2 till
  • Laddar…
Real7 Real7 skrev:
Jag kan garantera att företaget har en ganska bra hum om vilken process det handlar om, även om de inte berättar det för dig.
Hur kan du garantera det?
 
P Paxman skrev:
Nu har jag läst igenom hela tråden, och jag vill först säga att jag verkligen lider med dig TS. Det du upplever måste vara hemskt.

Jag har ett förflutet i ljudbranschen är också väldigt känslig för ljud. Grannens luftvärmepump, fläktsystem och dylikt stör och ger ett stresspåslag som visar sig tydligast när källan stängs av. Precis som skrivits flera gånger i tråden; plötsligt känner man ett lugn och förstår inte varför...tills man inser att fläkten (eller vad det nu var) har stannat. Då inser man också hur mycket man störs omedvetet när ljuden finns där hela tiden.

Några reflektioner på det du skrivit TS:

Som jag själv upplever det, så är det väldigt lätt att man förstorar upp ljudstörningar ju mer man lyssnar, tänker och stör sig på dem. Det är ganska lätt att "bli galen" av ljud som stör. Det kan vara så att ljuden (som ju ändå bevisligen finns i ditt liv) inte är så kraftiga som du upplever dem, vilket skulle förklara varför andra inte störs lika mycket. Det kan vara så att ditt fokus på ljuden har förstorat dem i ditt huvud. Med det absolut inte sagt att du inbillar dig/är nipprig/galen eller allmänt kocko. Ditt lidande är verkligt, och något som måste upphöra.

Med det jag skriver ovan i åtanke så måste man också se det från andra sidan, alltså de som är ansvariga för ljudens källa. Gällande industrin som enligt dig är huvudmisstänkt, så tycker jag att det känns som att de ändå tar dig på allvar genom att de ska få till en professionell mätning. Om vi ponerar att de inte gjort några förändringar alls i sin produktion som sammanfaller med när du först hörde ljuden, så får man ju ha förståelse för att de inte släpper allt för att någon granne hör av sig om oljud. Som andra redan skrivit så kanske mätningarna kommer visa att industrin ligger inom stipulerade gränsvärden, och då kommer de givetvis inte göra något. Enligt mig ska de inte det. Varför inte? Jo, för om man börjar göra avsteg från gränsvärden på grund av påtryckningar från privatpersoner så vet man aldrig var det slutar. Man hamnar på det sluttande planet helt enkelt. Det man i så fall ska ge sig på är gränsvärdena själva. Om de är för höga så måste påtryckningarna ligga på att få dem sänkta.

Som många rått dig till i tråden, så tror jag att du gör bäst i att inte investera för mycket i en strid. Det är nog tyvärr inte så stor chans att du kommer vinna, om inte mätningarna visar att industrin ligger utanför gränsvärdena. Då är det nog bättre för dig att lägga din energi på att framöver förlika dig med tanken på att flytta. Det kan ju bli något väldigt positivt i slutändan. Och se det inte som ett nederlag eller förlust. Du passar helt enkelt inte att bo nära en bullrig industri.

Jag förstår att du kan känna dig ensam och att ingen (läs samhället) bryr sig. Så är det tyvärr...och måste vara. Samhället kan inte ta specialansvar för varje enskild individ, utan måste hålla den stora massan om ryggen (läs gränsvärden). Resurserna räcker helt enkelt inte till annat. Vissa grupper i samhället får stora delar av den gemensamma kakan, och de som har ansvar för att det är så är vi väljare.

Det du dock kan vara helt säker på är att det är inte någon som medvetet valt att utsätta dig för detta lidande, även om det säkert kan kännas så. Ingen har suttit på ett möte och tagit ett beslut att införa extra ljudliga maskiner speciellt riktade mot ditt hus. Att industriföretaget skulle skita i dig totalt om det visar sig att det är deras anläggning som är källan har jag svårt att tro. De kommer nog göra vad de kan för att minska problemen, inom vad som är ekonomiskt rimligt, även om de håller sig inom gränsvärdena. Alla vinstdrivande bolag är inte vargar.

Nu håller jag tummarna stenhårt för att ljudens källa hittas och att det går att åtgärda dem. Och om inte, att en flytt kan bli en nystart för er på fler sätt än bara att bli av med oljuden!
Tack för dina väl formulerade ord. Jag vet allt det där innerst inne, men kaoset och känslorna tar inte så mycket hänsyn till rationella tankar.

Jag vet att företaget gör vad dom ska/måste göra, och att människorna jag stött på inte har några andra befogenheter till att lösa problemet snabbare. Men det finns även saker som kan/kunde ha gjorts för att underlätta under tiden, som att kommunicera, informera osv Menar då inte bara industrin utan hela den här resan har varit förjävlig från start. Energin har gått till fel saker. Många bäckar små och tillslut brister det.
 
  • Gilla
janusz_w och 1 till
  • Laddar…
Humlo Humlo skrev:
Eftersom ljudet är så diskret och alla inte ens hör det så är jag tämligen säker på att du inte kommer få gehör för att du upplever det som ett problem. En stor industri kommer inte lägga sig för en persons upplevelse om inte hela samhället/byn/stan skulle uppleva samma problem som du och det fanns något konkret att ta på. Jag tror på dig och vad du upplever, men jag har inte ett stort hopp till att det är värt kampen. Jag ser en stor risk i att du bränner ut dig och din omgivning i denna kamp och att det till och med kan bli så att du får uppmärksamheten till dig så ditt hus blir oattraktivt vid en försäljning. Även för personer som inte ens hör ljudet och skulle kunna bo där utan större problem ett helt liv. Den reklamen vill du inte ha för ditt hus. Eller att du blir stämplad som en galning som man lätt kan avfärda. För att inte tala om lidandet du får stå ut med under onödigt lång tid.

Kan du inte göra två saker samtidigt? Flyttröjja och ta kontakt med mäklare och ta fina bilder nu i vår samtidigt som du försöker kämpa på lite till med dina bevis och egen felsökning? Då slipper du ge upp som du kallar det, men är ändå beredd på en flytt och det snabbt. Då kan du bara ringa ett samtal till mäklaren och vips har du huset ute till försäljning den dan då har nått din gräns och inte kommer vidare. Om det blir nu i vår, i höst eller nästa sommar spelar ju igen roll. Det viktiga är att du gjort det tråkiga förarbetet som mäklarkontakt, bilder och flyttröj innebär. Då är huset säljklart på sekunden du ringer och ber dem lägga ut det på hemnet och du behöver bara veckostäda innan visning. OM detta ljud skulle upphöra eller du finner en lösning och allt blir frid och fröjd igen, ja då kan du ju glädjas åt att du fått röjt hemma och så struntar ni i att sälja. :) Ingen skada skedd liksom. Win-Win.

Jag är själv väldigt känslig för många saker och blir lätt sjö/åksjuk och yr, eller blir skitarg när någon visslar pga. hur illa det låter i mina öron. Det är något med dessa toner som jag inte klarar av alls. Jag får ont i huvudet vid väderomslag och kan pejla in min omgivning så till den milda grad att jag måste få egentid ofta för att tanka ny energi som inte innehåller andra personers stämningar. Befinner jag mig i miljöer eller med personer som dränerar mig på energi så mår jag hur dåligt som helst och måste göra något åt det ganska så snart. Ibland får jag stå ut en kortare period men då är jag även medveten om att jag får äta upp det i form av utmattning och deppighet efteråt när jag laddar upp mig igen. Jag reagerar även starkt på alkohol, koffein och nikotin men har lärt mig vad jag behöver/inte behöver för att få en balans och må så bra som möjligt.

Hur som helst så är denna tråd otroligt intressant och jag följer varje inlägg med stor nyfikenhet och lär mig en massa nya saker om sånt jag inte hade någon som helst aning om. =) Jag hoppas så att du finner en lösning och det snabbt! Var rädd om dig!
Jag önskar så att alla energi inte läckte åt alla håll så jag kunde fokusera på att ta mig framåt. Kontakta mäklare kommer att ske inom kort.
 
  • Gilla
Humlo
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.