Real7 Real7 skrev:
Som sagt så kan en riktigt häftig turbulent förbränning skapa ett väldigt oljud/vrål. Det krävs också oerhört många m3 luft varje sekund, mer än de flesta ens kan tänka sig.
Du ser ju vart rökgaserna går ut, av förklarliga själ. En fundering blir ju då om luftintagen kan vara i er riktning. Och om det är möjligt att det påverkar.
Mycket bra fråga du. Jäkla synd att man inte kommer så nära.... och att ingen vill svara på mina frågor.
 
C
Råkade nyligen ut för ett irriterande 50 Hz-ljud som till slut visade sig komma från ett värmeaggregat i andra änden av huset där ett lager hade skurit. Så det var förvisso ett stomljud till skillnad mot TS ljud. Likväl det är ju så gott som omöjligt att höra var dessa ljud kommer ifrån, annat än att man kanske kan dra slutsatser utifrån att ljudet är starkare på vissa platser än andra.
Min tanke är att noga dokumentera exakt tidpunkt när ljudet upphör respektive kommer tillbaka. Bästa chansen att hitta källan är nog att korrelera det med tidpunkter för driftstopp i ljudkällan.
 
Kan man bygga en riktmikrofon för 10-100Hz?
Då skulle man ju kunna pejla skorstenar på lite håll.
Kunde också vara intressant för att se om ljudvågorna studsar eller samlas pga terräng eller byggnader.
 
Redigerat:
  • Gilla
URL och 1 till
  • Laddar…
URL URL skrev:
Åh nej, där fick jag lite ångest. Mannen i klippet som spelar in och för anteckningar, det är jag om några år :worried: Skrämmande hur det påminner om mitt oljud och det är precis som de beskriver.
Som så många redan skrivit: Lider med dig :(

Allt det du har skrivit om superkänsliga öron mm känner jag igen helt och hållet - har haft liknande problem hela livet, även om det du beskriver angående hissen låter snäppet värre... Fast själva fenomenet behöver inte vara så svårt att förklara. En hisskorg är som en stor "kolv" som rör sig i hisschaktet som i en cylinder och den puttar framför sig luft när den rör sig. Beroende på hur mycket glapp finns det mellan hissen och schaktets väggar och hur snabbt den rör sig så blir det större eller mindre luftpumpeffekt med det hela. Så när du står på bottenvåningen och väntar på en hiss som åker ner från översta våningen så kan det bli så att en del luft evakueras från hisschaktet in i trapphuset där du är, och ökar lufttrycket runt dig. Och du reagerar. Detta gäller inte alla byggnader och alla hissar men hur som helst, det behöver inte finnas något mystiskt med din upplevelse.

I min familj är vi alla överkänsliga: elallergi (som kan ha varit stark överkänslighet för flimmrande lysrörsljus och magnetfält), spotlights (både det skarpa ljuset och deras värmestrålning), drag (svaga luftrörelser) och så känslighet för ljud så klart. Och vi känner igen det att människor inte fattar. T ex:

Man kommer på ett läkarbesök och frågar läkaren om hen kan släcka lysrören i taket för man är överkänslig - hur många gör det utan diskussion tror du? Väldigt få!

Och de stora analoga klockor i samtalsrum och besöksrum - vad gör de? TICKAR så högt att man tappar koncentration. 1 Hz :) Folk fattar inte när man ber om att ta ner klockan och lägga den i ett skåp så den inte hörs.

Min yngsta dotter har konstaterad Sensorisk överkänslighet. Och hon hör alla möjliga ljud i sin lägenhet, både utifrån och genom golvet, som de flesta skulle inte reagera på. Men så klart behövde vi överklaga ända till kammarrätten innan hon fick fönster utbytta mot ljudklassade (genom lagenlig bostadsanpassning som borde vara uppenbar).

Och när dottern klagade hos tidigare hyresvärd att cigarettrök läckte in i hennes lägenhet (från lägenheten en trappa ner, via otäta genomföringar av VVS-rör i köket) då fick hon flytta till slut. För det gick inte att bevisa att de rökmängder som kom in i hennes lägenhet och gjorde henne "galen" var skadliga för hälsan!

Visst är vi känsligare än andra! När jag väntar på något och börjar bli otålig brukar jag börja gnida lätt toppen av tummen mot pekfingret. Om min dotter är i samma rum då tar det bara några sekunder innan hon ber mig att sluta, för hon hör "gnidljudet" tydligt och det stressar henne enormt...

Och när jag kör min fru någonstans och måste göra en tvär sväng eller inbromsning då
1) hon mår illa
2) hon frågar varifrån någonstans det blåser (trots att alla rutor i bilen är stängda). Det hon känner är nog att luften i bilen flyttar sig p g a dess masströghet när bilen svänger, men hon upplever det som drag...

Så du är inte ensam om din känslighet! Tyvärr vet man inte så mycket om varför vissa är så känsliga. Som redan delvis nämnt här är stress/utbränning/sömnbrist möjliga orsaker. Men det kan även vara en liten defekt i hjärnans funktion så att den adaptiva filtreringen av det vi hör/känner som alla bör ha inte fungerar, d v s att alla signaler som når hjärnan upplevs av den som lika viktiga, även de som är klart störande. Folk som är autister eller har autistiska drag lider ofta av bl a detta. Vill du läsa mer om Sensorisk överkänslighet och mekanismer bakom den så är en läkare Olga Bogdashina en erkänd expert på området och har skrivit en bok som har lärt oss i familjen en del om vår problematik, den heter:
Sensory perceptual issues in autism and Asperger Syndrome
Fast du verkar ha mycket att läsa redan ;-)

Hoppas att du/ni löser situationen på något sätt rimligt snabbt och att ni väljer era strider väl.

Frekvensanalys i lila toner med graf som visar ljudnivåer över frekvensintervaller, känslighet-emoji pålagt i mitten.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

PS
Frekvensanalys av "Oljudetimitthus". Är du intresserad så kan du göra sådant själv med public domain programvaran Audacity
DS
 
  • Gilla
  • Älska
Maria T och 1 till
  • Laddar…
Lite referat från Sosialstyrelsens författningssamling drygt 100 sidor...
SOSFS 2005:6 Buller, Höga ljudnivåer och buller inomhus.
https://www.folkhalsomyndigheten.se...c71247bd75/buller-hoga-ljudnivaer-inomhus.pdf

dBA skalan
Illustrativ ljudnivåskala med decibelvärden från hörtröskel till jetplan, inklusive aktiviteter som sovrum och konserter.
Örats förmåga att höra ljud
Diagram som visar det mänskliga örats hörselområde, med frekvenser mellan infraljud och ultraljud markerade, samt ”Tal”-området.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

(Inte dBA här, men pga örats förmåga, gröna ytan, används dBA för ljudmätningar.
Utanför grönt område hör alltså inte norm/genomsnittsmänniskan något.

Några urklipp...

Påverkan av vind och temperatur
Utbredningen av ljud utomhus påverkas bland annat av vind och tempe- ratur. Ljudabsorptionen i luften varierar med frekvens, fuktighet och tem- peratur på ett komplext sätt. På grund av luftabsorptionen förändras också ljudets frekvensspektrum när det färdas över långa avstånd.
I medvind böjs ljudvågorna nedåt vilket gör att ljudnivån blir högre. Samma effekt uppstår om luften vid marken är kallare än på högre höjd (inversion). Denna nedåtböjning innebär att skärmeffekten av vallar, plank, hus och annat minskar. Vid motsatta förhållanden, alltså motvind eller vid en lägre temperatur på högre höjd, böjs ljudet uppåt och det blir tystare vid marken.
Vibrationer
Vibrationer är inte ljud, men vibrationer kan ge upphov till luftburna ljud och därför nämns vibrationer här.


Akustiska termer
Med vibrationer menas en mekanisk svängningsrörelse i fasta krop- par eller föremål och vibrationerna kan variera beroende på svängningens varaktighet, frekvens, riktning och styrka. Vibrationer kan förekomma i exempelvis bussar och flygplan, på tåg eller fartyg och i samband med arbeten med vibrerande maskiner och verktyg.
Tåg kan under vissa förhållanden ge upphov till vibrationer i byggnader. Stomljud från tåg karakteriseras av låga frekvenser. Det är frekvenser upp till cirka 20 Hz som kan upplevas som vibrationer.


Ljudöverkänslighet
Ljudöverkänslighet, hyperacusis, innebär att starka ljud upplevs som out- härdligt starka och plågsamma. Fenomenet förekommer ofta i samband med andra hörselskador. Det saknas studier som säkert visar hur stor andel av befolkningen som har denna hörselskada.



Mätfilter Z, bBlin, rak oförändrad (svårt hitta så bra mikrofoner)..
A kurvan anses återspegla örats känslighet.
Diagram som visar frekvensviktning för filter A och C över olika frekvenser, samt tabell över exponering för buller.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tidsexponering räknas bara upp till 8h här, inte 24h...

Sen finns det två tabeller för nivåer
Tabell 1 är inte så intressant , A-vägda nivåer
Utdrag från bullerreglerande dokument som visar riktvärden för högsta ljudnivåer i bostäder.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tabell 2 lågfrekvent buller är intressant eftersom detta finns på ljudupptagningarna.
Tabell över lågfrekvent buller med frekvensband i Hertz och motsvarande ljudtrycksnivåer i decibel.

Det finns faktiskt värden på buller som skall beaktas...:thinking:

Så kan vi få fram några dB värden ur frekvensspektrumanalyserna av försa oljudimitthus-filen och jämföra med tabell 2?
 
  • Wow
  • Gilla
janusz_w och 1 till
  • Laddar…
J janusz_w skrev:
....Tyvärr vet man inte så mycket om varför vissa är så känsliga...Sensorisk överkänslighet...
Nu hamnar vi lite OT här...men det du skriver om är väldigt intressant. Jag har de senaste åren börjat misstänka ifall jag inte tillhör den gruppen. Jag började fundera på det när jag hamnade i diskussioner här på FB ang. mångas övertygelse om LED-lampornas förträfflighet. Personligen har jag jättesvårt för dem pga ljuset de avger. Jag kan känna mig lite illamående av färgtemperaturerna och har ganska lätt att se ifall det är glödljus eller LED i en armatur.

Det fick mig att börja tänka på att jag (som jag nämnde tidigare i den här tråden) även är väldigt känslig för speciellt fläktljud, vilket ledde mig till att tänka på att jag även är känslig för flimmer som är konstaterat kan ge mig migrän, samma gäller vissa dofter. Jag är mycket kräsen när det gäller material mot min hud, så som kläder och lakan, vilket leder till att jag alltid har svårt att hitta kalsonger, strumpor och sängkläder. Min fru tycker att jag är jättejobbig eftersom de lakan jag hittar som funkar alltid har så fula mönster! :p Det enda sinnet som jag inte tycker jag har några direkta problem med är smaken.

Det är faktiskt så att jag mailade till redaktionen för "Fråga Lund" med frågan ifall det finns människor som har "supersinnen", men de tog tyvärr inte med frågan.

När man tänker efter så är det ju inte så konstigt att vissa är känsligare än andra. Varför skulle alla ha exakt samma "nivå" på sina sinnen när vi skiljer oss så mycket från varandra i alla andra avseenden?
 
  • Gilla
linneac och 3 till
  • Laddar…
Har du några grannar som också upplever problem med ljudet?
 
blackarrow blackarrow skrev:
Lite referat från Sosialstyrelsens författningssamling drygt 100 sidor...
SOSFS 2005:6 Buller, Höga ljudnivåer och buller inomhus.
[länk]

dBA skalan
[bild]
Örats förmåga att höra ljud
[bild]
(Inte dBA här, men pga örats förmåga, gröna ytan, används dBA för ljudmätningar.
Utanför grönt område hör alltså inte norm/genomsnittsmänniskan något.

Några urklipp...

Påverkan av vind och temperatur
Utbredningen av ljud utomhus påverkas bland annat av vind och tempe- ratur. Ljudabsorptionen i luften varierar med frekvens, fuktighet och tem- peratur på ett komplext sätt. På grund av luftabsorptionen förändras också ljudets frekvensspektrum när det färdas över långa avstånd.
I medvind böjs ljudvågorna nedåt vilket gör att ljudnivån blir högre. Samma effekt uppstår om luften vid marken är kallare än på högre höjd (inversion). Denna nedåtböjning innebär att skärmeffekten av vallar, plank, hus och annat minskar. Vid motsatta förhållanden, alltså motvind eller vid en lägre temperatur på högre höjd, böjs ljudet uppåt och det blir tystare vid marken.
Vibrationer
Vibrationer är inte ljud, men vibrationer kan ge upphov till luftburna ljud och därför nämns vibrationer här.


Akustiska termer
Med vibrationer menas en mekanisk svängningsrörelse i fasta krop- par eller föremål och vibrationerna kan variera beroende på svängningens varaktighet, frekvens, riktning och styrka. Vibrationer kan förekomma i exempelvis bussar och flygplan, på tåg eller fartyg och i samband med arbeten med vibrerande maskiner och verktyg.
Tåg kan under vissa förhållanden ge upphov till vibrationer i byggnader. Stomljud från tåg karakteriseras av låga frekvenser. Det är frekvenser upp till cirka 20 Hz som kan upplevas som vibrationer.


Ljudöverkänslighet
Ljudöverkänslighet, hyperacusis, innebär att starka ljud upplevs som out- härdligt starka och plågsamma. Fenomenet förekommer ofta i samband med andra hörselskador. Det saknas studier som säkert visar hur stor andel av befolkningen som har denna hörselskada.



Mätfilter Z, bBlin, rak oförändrad (svårt hitta så bra mikrofoner)..
A kurvan anses återspegla örats känslighet.
[bild]
Tidsexponering räknas bara upp till 8h här, inte 24h...

Sen finns det två tabeller för nivåer
Tabell 1 är inte så intressant , A-vägda nivåer
[bild]

Tabell 2 lågfrekvent buller är intressant eftersom detta finns på ljudupptagningarna.
[bild]

Det finns faktiskt värden på buller som skall beaktas...:thinking:

Så kan vi få fram några dB värden ur frekvensspektrumanalyserna av försa oljudimitthus-filen och jämföra med tabell 2?
Tack för arbetet du lagt ner!
Här är det först delade ljudfilen i helt orörd version. Kan man kolla nivån på ljudet på ett ungefär så behöver man ha den filen som inte volymen är ändrad på (varning för pop-up-reklam)
https://minfil.com/n2k3o3X7m1/Originali ... 2kcrd0JF2E
 
P patfred skrev:
Har du några grannar som också upplever problem med ljudet?
Alltså, ja och nej. I ena huset hör de själva ljudet i ett rum. Men de sover inte där och de störs inte. Deras hus är tystare än vårat men jag hörde det på fler ställen än de själva gjorde. I ett annat hus hör jag ljudet men inte de boende. I det tredje så hade alla tre upplevelser av ljudet men mest en som både hade känt vibrationer och tryck över öronen. Men deras störningsupplevelse är inte i närheten av min. Och eftersom jag har ett ärende på gång så kommer nog heller ingen annan att klaga. Både industrin och länsstyrelsen har fått adresserna men mig veterligen har de inte haft någon kontakt.
 
  • Gilla
patfred
  • Laddar…
C cpalm skrev:
Råkade nyligen ut för ett irriterande 50 Hz-ljud som till slut visade sig komma från ett värmeaggregat i andra änden av huset där ett lager hade skurit. Så det var förvisso ett stomljud till skillnad mot TS ljud. Likväl det är ju så gott som omöjligt att höra var dessa ljud kommer ifrån, annat än att man kanske kan dra slutsatser utifrån att ljudet är starkare på vissa platser än andra.
Min tanke är att noga dokumentera exakt tidpunkt när ljudet upphör respektive kommer tillbaka. Bästa chansen att hitta källan är nog att korrelera det med tidpunkter för driftstopp i ljudkällan.
Problemet är att det aldrig upphör, finns inget att dokumentera mer än möjligtvis väderdata och upplevd intensitet på ljudet. Men jag fixar inte det, då måste jag vara hemma och lyssna aktivt. Jag klarar inte det längre.
 
Förstår att du lider. Det är hemskt att vara med om något sånt här och inte få hjälp. Jag var med om något liknande för några år sedan i vårt förra hus. Trodde jag skulle bli tokig efter ett tag. Ljudet försvann ju inte och jag kunde inte härleda det. Stängde av alla maskiner i huset och gick tom in hos grannen (parhus), som jag hade nyckel till och kollade där. Grät av utmattning eftersom jag inte kunde sova alls pga ljudet som också var av lågfrekvent typ. Hörde av mig till kommunen och de var väldigt förstående. Fick till slut flytta hem till min mamma för att inte ta livet av mig. Fast i mitt fall visade det sig vara tinnitus. Jag upplevde nämligen ljudet även hos henne. Jag har redan högfrekvent tinnitus så det blev till att acceptera även den lågfrekventa och leva med det. Fick mycket hjälp av en överläkare som var mycket förstående. Inte så mycket hjälp för dig. Men jag tänker att ljudet kanske kan komma längre ifrån er pga det du beskriver när temperaturen faller. Vet att jag hör ljud från lååångt iväg när det är kallt ute. Ljudet från motorvägen flera kilometer bort är nästan öronbedövande för mig när det är kallt ute.


https://www.svt.se/vader/temperatur-far-ljudet-att-studsa
 
  • Gilla
URL
  • Laddar…
URL,

Ett bra ställe att ladda upp ljudfiler på är Soundcloud (vet inte om det är OK att länka, men lägg till .com i slutet så hittar du det). Det är gratis registrering och inga popupfönster. Du kan själv välja vem som får tillgång till filerna, genom att ge dem olika status typ officiell, via hemlig länk och helt privat.

Jag har själv använt det för ett liknande ärende, men i mitt fall är det en tvist med ett företag som först sa sig höra missljuden från kompressorn de satte i vår bergvärmepump men sedan ändrade sig. Nu är tvisten hos tillverkarens reklamationsnämnd, och de har fått länkarna till mina ljudfiler så de själva kan höra.
 
  • Gilla
URL
  • Laddar…
Mycket intressant i denna tråd! Vill belysa en ytterligare vinkel av problemet med ljudkänslighet...

Min "värld" förändrades 2008, då vi hade 3 inbrottsförsök på vårt hus under ett dygn. Från att ha varit full av tillförsikt och lugn, glädje och framåtanda, blev jag överkänslig för ljud, hoppade en meter rakt upp om något lät där ute och konstaterade - frustrerad och konfunderad - att jag hörde plötsligt muller och infraljud, speciellt då jag skulle sova och allt vara tyst.

Folk tittade konstigt på mig då jag frågade om de inte också hörde "mullret". Som jag ansträngde mig för att begripa varifrån mullret kom, men utan större framgång. Frågade grannar, frågade miljökontoret, surfade, läste...

Nu, 10 år senare, har jag förstått att jag tillhör kategorin "högsensitiva" personer - d.v.s. att man uppfattar och tar till sig många fler intryck än andra gör. Man uppfattar saker som andra varken märker eller bryr sig om. Man tar till sig dem, bär på dem, analyserar dem... Boken "Drunkna inte i dina känslor", av Doris Dahlin och Maggan Hägglund, blev en aha-upplevelse för mig.

Det betraktas som normalt att vara cool och obrydd, hålla sig innanför "ramarna" vad gäller hur man uppfattar omgivningen och hur man reagerar på det, inte för att det är mera rätt att vara sådan utan helt enkelt därför att det finns fler människor som är sådana än de som är högsensitiva. Den stora massan bestämmer att "normal" är man när man är som dem... Reagerar man annorlunda - och dessutom låter andra förstå att man gör det - betraktas man som suspekt, mer eller mindre konstig... Inte sällan möter man spydiga kommentarer eller nedlåtande bedömningar av en själv eller av det man gör.

Som sagt - folk tittade konstigt på mig när jag frågade om inte även de kunde höra "mullret" jag hörde. Men jag konstaterade att när jag befann mig ute i skogen långt utanför stan var det absolut TYST, vilket kändes bra - det var inte inbillning, det satt inte i hjärnan...

Tänker nu att det kanhända är lättare för en högsensitiv person att hamna i läget att man reagerar på infraljud också - just därför att man redan är mycket känsligare som människa än dem omkring en. Att sedan bli illa bemött och nedvärderad, när man berättar om det, förstärker bara upplevelsen av det som kan kallas "akustiskt tryck" hellre än "infraljud" (om jag förstod föreläsningen i tråden rätt).

Mycket intressant föreläsning föresten (den engelska, en timme lång) som "Kicka" lagt ut i tråden! Tack för den! Man ser kristallklart att den där ljudkänsligheten har rent fysiska orsaker i hur flimmerhår i både lungor, luftrör och inneröra kleggar ihop sig till icke fungerande piggar eller utplånas helt av tryckvågorna från infraljud - ljud, eller ljudtryck, som enbart känsliga personer märker. Visste inte att vindkraftverk ställer till med sådana förödande skador på biologiskt liv. Ser inte vindkraft som miljövänligt längre...

Vill därför, i sammanhanget, också rekommender boken jag nämnde. Hoppas det ordnar sig för Dig!
(Länk till Bokus)
https://www.bokus.com/cgi-bin/produ...n+%F6verlevnadsbok+f%F6r+sensitivt+beg%E5vade
 
  • Gilla
  • Älska
linneac och 3 till
  • Laddar…
G Guddrann skrev:
Mycket intressant i denna tråd! Vill belysa en ytterligare vinkel av problemet med ljudkänslighet...

Min "värld" förändrades 2008, då vi hade 3 inbrottsförsök på vårt hus under ett dygn. Från att ha varit full av tillförsikt och lugn, glädje och framåtanda, blev jag överkänslig för ljud, hoppade en meter rakt upp om något lät där ute och konstaterade - frustrerad och konfunderad - att jag hörde plötsligt muller och infraljud, speciellt då jag skulle sova och allt vara tyst.

Folk tittade konstigt på mig då jag frågade om de inte också hörde "mullret". Som jag ansträngde mig för att begripa varifrån mullret kom, men utan större framgång. Frågade grannar, frågade miljökontoret, surfade, läste...

Nu, 10 år senare, har jag förstått att jag tillhör kategorin "högsensitiva" personer - d.v.s. att man uppfattar och tar till sig många fler intryck än andra gör. Man uppfattar saker som andra varken märker eller bryr sig om. Man tar till sig dem, bär på dem, analyserar dem... Boken "Drunkna inte i dina känslor", av Doris Dahlin och Maggan Hägglund, blev en aha-upplevelse för mig.

Det betraktas som normalt att vara cool och obrydd, hålla sig innanför "ramarna" vad gäller hur man uppfattar omgivningen och hur man reagerar på det, inte för att det är mera rätt att vara sådan utan helt enkelt därför att det finns fler människor som är sådana än de som är högsensitiva. Den stora massan bestämmer att "normal" är man när man är som dem... Reagerar man annorlunda - och dessutom låter andra förstå att man gör det - betraktas man som suspekt, mer eller mindre konstig... Inte sällan möter man spydiga kommentarer eller nedlåtande bedömningar av en själv eller av det man gör.

Som sagt - folk tittade konstigt på mig när jag frågade om inte även de kunde höra "mullret" jag hörde. Men jag konstaterade att när jag befann mig ute i skogen långt utanför stan var det absolut TYST, vilket kändes bra - det var inte inbillning, det satt inte i hjärnan...

Tänker nu att det kanhända är lättare för en högsensitiv person att hamna i läget att man reagerar på infraljud också - just därför att man redan är mycket känsligare som människa än dem omkring en. Att sedan bli illa bemött och nedvärderad, när man berättar om det, förstärker bara upplevelsen av det som kan kallas "akustiskt tryck" hellre än "infraljud" (om jag förstod föreläsningen i tråden rätt).

Mycket intressant föreläsning föresten (den engelska, en timme lång) som "Kicka" lagt ut i tråden! Tack för den! Man ser kristallklart att den där ljudkänsligheten har rent fysiska orsaker i hur flimmerhår i både lungor, luftrör och inneröra kleggar ihop sig till icke fungerande piggar eller utplånas helt av tryckvågorna från infraljud - ljud, eller ljudtryck, som enbart känsliga personer märker. Visste inte att vindkraftverk ställer till med sådana förödande skador på biologiskt liv. Ser inte vindkraft som miljövänligt längre...

Vill därför, i sammanhanget, också rekommender boken jag nämnde. Hoppas det ordnar sig för Dig!
(Länk till Bokus)
[länk]
Tack för lästipset och tack Klicka för länken (har sett lite av den för någon vecka sedan men inte hunnit titta klart).

Jag är nog av den känsligare sorten helt klart men känner inte riktigt igen mig i den allra känsligaste gruppen. Jag har ett extremt skarpt luktsinne, vilket bara skapar problem då jag jagar källan till dofter jag inte gillar konstant. Sedan är jag väldigt uppmärksam på min kropps signaler. Jag lever med kroniska smärtor och en massa konstigheter som hör till min diagnos så jag måste hela tiden vara på min vakt och lyssna på kroppen. Allt detta bidrar säkert till en ökad känslighet samt att jag blivit så ifrågasatt och att bevisbördan hamnade på mig när det kommer till ljudet. Att bli rådd att kontakta sin läkare flera gånger när ljudet dånar i mina öron och det faktiskt försvinner när jag byter adress, såklart det har stressat oerhört och jag förknippar alla känslor med ljudet, upplevelsen blir än värre. Efter +40 dagar, ja då är psyket inget vidare och toleransen noll.

Jag har också börjat se på vindkraftverk med andra ögon kan jag säga.
 
  • Gilla
janusz_w och 1 till
  • Laddar…
BirgitS
G Guddrann skrev:
Min "värld" förändrades 2008, då vi hade 3 inbrottsförsök på vårt hus under ett dygn. Från att ha varit full av tillförsikt och lugn, glädje och framåtanda, blev jag överkänslig för ljud, hoppade en meter rakt upp om något lät där ute och konstaterade - frustrerad och konfunderad - att jag hörde plötsligt muller och infraljud, speciellt då jag skulle sova och allt vara tyst.
Det där påminner om en jag känner som fick posttraumatiskt stressymptom efter att i några månader ha vistats i ett område där terrorattacker förekommer ofta. Han var konstant uppjagad, på sin vakt och ryckte till för minsta oväntade ljud vilket ledde till att han höll på att köra av vägen en gång. Den händelsen ledde till att han sökte hjälp hos en psykolog inriktad på behandling av just PTSD. Det tog många månader men till slut hade hans hjärna blivit "omprogrammerad" tillbaks till normala reaktioner på plötsliga ljud och han kunde koppla av etc.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.