Nu är det dags. En check på min sk ”bucket list”. Jag ska bygga ett hus. Närmare bestämt ett fritidshus och tänkte bidra till forumet med en projekttråd om detta.

Men först lite bakgrund. Jag bor i hus sen snart 14 år sedan tillsammans med fru och två barn som numera borde kunna klassas som mellanstora. På huset har vi genom åren gjort allt från utbilning av källare till höjning av taket, och det mesta däremellan. Det mesta har jag gjort själv, men vissa delar har vi lejt ut.

Så renovering av gammalt hus tycker jag mig kunna hyfsat. Men jag har alltid haft en dröm om att bygga helt nytt hus, själv. Inklusive ritning/design/arkitektur och projektering.

För knappt ett år sen började tankarna på att genomföra denna dröm och då i form av ett fritidshus. En viktig parameter i detta var att jag skulle kunna vara ledig en längre period för att genomföra det. Att bygga med vardagen hängande över sig har jag allt för mycket utsatt mig och familjen för i renoveringen av huset. Så att kunna göra detta på heltid var en viktig förutsättning. När vi dessutom bestämt oss för att bygget ska ske på Gotland, och vi bor i Stockholm, så är det inte bara en viktig förutsättning utan ett absolut måste…

Eftersom jag kör eget så har jag nu den fina förmånen att ha möjlighet att checka ut från vanliga livet i ca 6 månader.

Sagt och gjort, i maj 2018 köpte vi en tomt på sydvästra Gotland. Arbetade sen intensivt för att sätta den slutgiltiga designen på huset och få till bygglovsritningar för ansökan innan sommaren. Jag har lagt en ansenlig mängd timmar i olika verktyg såsom Sketchup med målsättningen att framställa bygglovshandlingarna på egen hand. Och det gick bra! Inte en anmärkning förutom att saknad färdig-golv-nivå saknades. Något som även saknades i kommunens anvisningar och mallar, och vilket jag ivrigt påtalade...

Jag pratade med ett antal personer som byggt på Gotland tidigare och alla vittnade om låånga handläggningstider, 6-12 månader, minst, verkar ha varit standard… Läste dock nåt om att kommunen gjort satsningar för att minska handläggningstiden och det verkar ha gett effekt, för i början på oktober 2018 fick vi bygglovet, efter endast ca 3 månaders väntan (semesterperiod borträknad).

Sugen på att komma igång så på höstlovet drog vi igång med schaktning. Samma dag som bygglovet ”vunnit laga kraft” dundrade en grävfirma, jag tidigare scoutat upp, in och utförde schaktningsarbetet.
Blev ganska mycket gräv och uppfyllnad då tomten är lätt sluttande. En dryg meters höjdskillnad där huset ska stå. Men allt inkl ingrävning av vatten, avlopp och el, uppfyllnad (närmare 200 kubik), utsläntning och dränering hanns med på 4 dagar. Inklusive en del trädfällning.

Härifrån är tanken att jag ska göra det mesta själv och nästa steg är att förlägga avlopp innan sista makadamlagret fylls på och jämnas av. Men för att slippa bygga vintertid och så har jag planerat att vara ledig från nu i mars. Så det har rått stiltje i byggandet sen november. Men den här perioden har varit perfekt för att kunna planera, ta in offerter, inköp av material etc.

Och så lite fakta om huset och projektet. De viktigaste parametrarna jag hade med mig in i designarbetet var;
Unikt – eftersom jag ska bygga själv så vill jag inte rita något som man kan köpa direkt ur katalog
Pris – vi har en tajt budget (max 1 miljon, helst neråt 900..) så kan inte välja och vraka. Samtidigt som man inte vill bli ”dumsnål”.
Enkelhet – trots viljan att bygga något unikt så har det även varit viktigt att undvika onödigt krångliga lösningar. För att spara pengar och tid.

Slutresultat blev 80 kvm i ett plan. Vinkelhus med förskjutna huskroppar med låglutande pulpettak. Tre små sovrum i ena delen. Kök+allrum, badrum och liten toa i andra delen.
Trästomme, byggt med lösvirke. Träfasad med svart slamfärg, förutom i vinkeln där vi tänker oss obehandlat/järnvitrol/lasyr (grånat trä typ) för att lätta upp något.
Fönster blir från Velfac, färg ”granit 30”, en mellangrå färg med lite brun-stick.


3D-rendering av ett modernt enplans fritidshus i vinkel med svart och träfärgad fasad och pulpettak, bredvid en illustrerad tall.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
3D-rendering av ett modernt fritidshus i vinkel design med svart träfasad och pulpettak mot en enkel bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Arkitektritning över enplans fritidshus med vinklad design, visar kök, vardagsrum, bad, WC och tre sovrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Wow
manbat och 24 till
  • Laddar…
Kul att du skriver så pass mycket och ger bakgrunden också! Kommer följa din tråd.
Lycka till! // Åke
 
  • Gilla
TCG och 2 till
  • Laddar…
Byggarbetsplats med nyligen utförd finutstakning, grus och uppställd mätutrustning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Fel av Åke Fel av Åke skrev:
Kul att du skriver så pass mycket och ger bakgrunden också! Kommer följa din tråd.
Lycka till! // Åke
Tack så mycket!
Har som målsättning att uppdatera åtminstone en gång i veckan.
Senaste nytt är att finutstakning nu är gjord. Klar för 10 minuter sen
Nu måste jag få avlopp och inkommande på plats innan imorgon då det ska fyllas upp och jämnas av.
 
  • Gilla
Appendix och 8 till
  • Laddar…
Person i skyddsutrustning fäller träd framför röd stuga med motorsåg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Enkelt kök i gammal sommarstuga med mikrovågsugn, kokplatta, ugn och tvättfat samt diverse köksredskap.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Enkelt inredd hörna av gammal stuga med mönstrad tapet, en madrass på golvet och svart plaststol vid ett litet bord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
I väntan på att något intressant händer i bygget (nu är det "uppsingling" på g och sen kan jag sätta fart!) så kan jag passa på att visa lite interiör bilder från en gammal muggig sommarstuga som tidigare ägaren släpat dit från en närliggande äng. Den är uppställd på dåligt avvägda pallkragar som dessutom säckar betänkligt.. Så det är lite som att gå i lustiga huset därinne och dörrar och fönster kärvar en aning..
Men, den har ett tak och fyra väggar och funkar alldeles utmärkt som tillhåll för en frusen och hungrig egenbyggare!
Lite kuriosa är också att det står en annan väldigt liten byggnad på tomten och det fick jag höra var vinkeln till detta hus som lossnat i transporten. Så då ställdes den på annat ställe..voila så var där två hus..
Hur som, jag har nu kittat det "stora" huset med ett i det närmaste komplett kök och en säng ifall man måste ta sig en lutar (är trots allt van vid kontorstolen och trapporna som enda fysiska utmaning). För tusen spänn på Ikea får man allt man behöver för att kunna kalla något ett kök.. Sjukt..
El finns men inte vatten så köpte två dunkar för att kunna ta med mig äkta 08-vatten. Fint ska de va!
Fick även med mig in action med motorsågen i höstas då Några tallar tyvärr fick stryka på foten. Aldrig fällt stora träd men efter lite youtube kvällen innan så kändes det ändå rätt lugnt...
 
  • Gilla
  • Haha
FrkGrön och 4 till
  • Laddar…
Vad blri det för lösning på VA? Kommunalt? Egen brunn?
 
Kul! Vilket drömprojekt! Bjud gärna på mycket bilder.
 
Ett par leriga gummistövlar på trädäck indikerar utomhusarbeten i blött väder.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Grävmaskin vid arbetsområde med grus och pågående installation av rörledningar och kallvattenrör i marken.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Igår snö idag regn. Var tog vädret vi hade i Februari vägen?
Idag påbörjades uppsingling och avjämning och jag passade på att färdigställa avloppsdelen. Fick även ett ryck och beslöt mig för att lägga kallvattenrören i marken. Blev en snabbgoogling om vad folk tycker om det.. Det som oroade mig och även flera är att höljet på RiR är ganska mjukt..står det pall är ju det man undrar. Men, jag hittade rörisolering på tomten som mina rir passade bra i, och då kändes det tryggare att stoppa ner dem i gruset.
Har haft nytta av att gamla ägaren av tomten var en riktig samlare! Allt från rörisolering, en herrans massa olika virke till sunkig sommarstuga och schaktmassor från när de byggde tillfartsvägen...
Jo, det är kommunalt VA
 
Redigerat:
  • Gilla
Tom_N och 3 till
  • Laddar…
Påbörjad grund med utlagda kantelement för byggprojekt på en byggarbetsplats omgiven av träd och byggmaterial.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Nybyggnadsgrund med utlagda isoleringsblock och kantelement på ett grusunderlag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Då har jag påbörjat själva grunden. Igår satte jag ut kantelementen. Var en himla tur jag fick låna planlasern av grävisarna, vet inte hur bra det blivit utan den.. Och idag lade jag första varvet friggo. Tog en hel dag! Var rätt noggrann att de skulle ligga plant på flisen..stått på alla fyra med vatrenpass hela dagen.. Känns i ryggen :/
Kanske var överdrivet nitisk..?
Trodde jag skulle hinna alla tre lager på en dag.. Iofs måste jag även i med plast för radon och det lär ju ta ett par timmar det med för att tejpa alla skarvar och genomföringar..
Sen antar jag den måste den täckas vid risk för regn... Stora presenningar blir det isf..
Fast man kanske måste skydda mot regn även utan plasten..?
 
  • Gilla
anjalo och 9 till
  • Laddar…
Det här ska bli jätteroligt att följa! Jag tror nästan det är så att vi ”ickehantverkare” blir övernitiska av oron att det ska bli fel. Vi håller också på med ett bygge vid vår stuga och har kollat på webbsidor och youtubevideor. När vår vän snickaren kom en gång sa han: Jo, så SKA man ju göra.... men så gör vi aldrig.
Lycka till med bygget!!
 
  • Gilla
Lundell
  • Laddar…
Superfint! Ska bli kul att följa.

Jag efterlyser liknande byggtrådar med ungefär samma storlek och budget.
Vet ni några?
 
  • Gilla
TCG
  • Laddar…
Varför väljer du att göra två huskroppar på detta sätt?
 
L lizaliza skrev:
Det här ska bli jätteroligt att följa! Jag tror nästan det är så att vi ”ickehantverkare” blir övernitiska av oron att det ska bli fel. Vi håller också på med ett bygge vid vår stuga och har kollat på webbsidor och youtubevideor. När vår vän snickaren kom en gång sa han: Jo, så SKA man ju göra.... men så gör vi aldrig.
Lycka till med bygget!!
Tack!. Haha, ja det ju så. När man saknar erfarenhet så gör man nog en del onödigt nogrannt/besvärligt. Men bättre safe than sorry... :D
 
  • Gilla
lizaliza
  • Laddar…
Darling McFluff SKJB021 skrev:
Varför väljer du att göra två huskroppar på detta sätt?
Bra fråga. Jag labbade en hel del med olika planlösningar och tyckte att jag fick ut mycket nytta av kvadratmetrarna på detta sätt. Vi ville gärna få till en "sovflygel", avskilt från övriga huset. Och sen gillar jag vinkelhus, och med denna konstruktion får man ju två innervinklar sas (y)
 
  • Gilla
Appendix och 1 till
  • Laddar…
A anonafsir skrev:
Superfint! Ska bli kul att följa.

Jag efterlyser liknande byggtrådar med ungefär samma storlek och budget.
Vet ni några?
Tack! Jag hoppar också det blir fint till slut :) De byggtrådar jag följt har nog mestadels varit här på byggahus. Men kan inte på rak arm peka ut någon likande. Ofta är det nog ganska olika förutsättningar. Köpa färdigt, leja in, bygga själv, markförutsättningar, materialval etc.
 
  • Gilla
TCG och 1 till
  • Laddar…
Så kul följa ditt bygge. Vi har samma plan men ligger ett par år framåt. Vi köpte en stuga och till den hörde en extratomt, nu är stugan renoverad. Nästa steg när vi samlat lite pengar bygger vi huset.
 
  • Gilla
Roosen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.