Själv kan jag tycka det är märkligt att det krävs bygglov för att byta färg på huset, men inte för att lysa upp det så det verkar självlysande. Jag vet vad som stör mig mest.

Och ja, jag är en surgubbe som minns hur det var att se en stjärnhimmel och månljus på orten där jag bor. Jag är inte säker på att mina barn ännu fått uppleva det. Sorgligt.
 
  • Gilla
  • Älska
Maria T och 5 till
  • Laddar…
Pastalampan borde föreslagas till årets nyord i SAOL!
 
  • Gilla
Tallguy196 och 8 till
  • Laddar…
A
C Cider skrev:
Steg 1 är väl ändå att säga till ljusterroristerna.
Steg 2: om det är lägenhet, begär nedsättning av hyran/avgiften.
1 Portkoder gör att jag inte får k9ntakt med grannarna för det är olika brf.
2 Avgifter i brf sätts bara ned om det är min brf som har ansvar och det är det inte i mitt fall.
 
B bakterie skrev:
Själv kan jag tycka det är märkligt att det krävs bygglov för att byta färg på huset, men inte för att lysa upp det så det verkar självlysande. Jag vet vad som stör mig mest.

Och ja, jag är en surgubbe som minns hur det var att se en stjärnhimmel och månljus på orten där jag bor. Jag är inte säker på att mina barn ännu fått uppleva det. Sorgligt.
Ja, det är jättemärkligt att det är så reglerat med alla andra typer av föroreningar men inte just ljus.

Det är inte okej att störa sina grannar med hög musik man får inte stinka och ryka hur som helst, läckande vätskor är absolut inte okej. Damm likaså. Men ljus är tydligen fritt fram. Är det verkligen tillåtet att snälla upp en LED-fjärrljusramp på infarten för "trygghets skull" som sedan lyser upp alla grannens rum åt det hållet hela den mörka tiden? Ja, det verkar ju så..
 
  • Ledsen
  • Gilla
yonna och 3 till
  • Laddar…
PNO PNO skrev:
Och utanför ljuset så känns mörkret ännu mörkare. Trygg i sin lilla bubbla.
Släck och våga se världen utanför!
Det är ju det vi inte gör!
Mycket stor tomt, gatlykta i ena änden, övrigt ligger i mörker..ser inte ens att backa ut bilen..
 
Oj....... det är verkligen synd om er som är mörkerblinda. Mamma har det synfelet så jag vet vad det innebär.

Det är praktiskt att ha litet gårdsbelysning som man kan tända vid behov. Till exempen då man skottar snö eller bär in varor från bilen.
Sådana lampor behöver man ha....... det jag reagerar på är lampor som lyser till ingen nytta.
 
  • Gilla
tompaah7503 och 2 till
  • Laddar…
optimum
Gott om storebror ska bestämma här.
Jag låter min fasadbelysning lysa precis som jag själv önskar. Styrd av Telldus att tända och släcka på mina tider.

De som kallar moderna utebelysningar för "pastalampor" gör det troligen av samma skäl som de för övrigt kör med någon jäkla härskarteknik och kallar säkert en del för "lilla du" osv i avsikt att förminska och förlöjliga någon.
 
  • Gilla
  • Haha
Oldfart och 2 till
  • Laddar…
Utebelysning och framför allt fasadbelysning som är tänd på natten, stör eller påverkar oftast inte inomhusklimatet eller inomhusljuset för dem som bor där själva, då de oftast ser till att det inte lyser in till dem, men däremot är det vad det gör hos deras granne eller grannar. Så varför inte tänka som flera föregående, att skita i att det kanske stör andra och uttrycker att man får väl göra som man vill?
Vi har en granne som förutom en fruktansvärd fasadbelysning med över 20 lampor på väggarna runt om samt takskäggsbelysning m.m. runt hela huset och dessutom trädgårdsbelysning som lyser dygnet runt och som tar sig in i sju grannars sovrum, kök, vardagsrum, arbetsrum, tv-rum mm när det blir mörkt.

Vi fick nog när dem dessutom belyste upp en stor del av skogen på allmänningen som angränsar till sju andra villatomter, med en snett uppåtriktad 1000 W metallhalogenlampa med en dagsljuslampa på nätterna (ungefär som 20 gatlampor med vitt ljus) 5-50 meter ifrån oss. Vårt engagemang i frågan började när grannen vägrade släcka den och sade just som många andra här, "det skiter jag i för jag gör som jag vill och tycker det är snyggt.

Efter en gemensam diskussion mellan oss och alla de andra sex grannarna som stördes på samma sätt, "försvann" lampan spårlöst och ingen vet hur eller vart den tog vägen. Frågan är om inte flera av fasadlamporna också kommer att "försvinna" permanent.

Det handlar kanske om att kunna ta och ge gemensam hänsyn grannar emellan. Alla är inte roade av att få inomhusmiljön förstörd av en granne och kanske känna sig nödgad att ha ständigt fördragna persienner eller neddragna rullgardiner för att inte bli bländade i deras eget hem.

Tror att det här kanske är ett extremfall, men är oroad över den egoism man ser när man läser vissa inlägg här.
Det skulle vara klädsamt om ni som har fasadbelysning, trädgårdsbelysning m.m. kontaktar era grannar och frågar om det stör. Vår närmsta granne har gjorde det, när han satte upp en garagelampa med rörelsevakt, som givetvis inte stör oss även om den lyser ibland.
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Älska
ichigo och 7 till
  • Laddar…
T Thule50 skrev:
Det handlar kanske om att kunna ta och ge gemensam hänsyn grannar emellan.
Fast om ni stjäl eller förstör grannens egendom handlar det uppenbarligen inte om att ta och ge gemensam hänsyn. Då handlar det om den starkes rätt. Tydligen är du på de starkas sida. Grattis.
 
  • Gilla
[SKPG]Zamora och 3 till
  • Laddar…
Ljus från grannhuset stör
HALMSTAD Får man belysa sin villafasad med så starkt ljus att grannarna måste ha mörkläggningsgardiner för sina fönster? Denna knäckfråga vill miljönämnden få ett svar på genom att driva ett ärende mot en fastighetsägare i Halmstad.
Hallandsposten 9 nov 2018
UEm7CljYn3xve2HqQukegDz-Ep8-jpg.jpg
Grannar besväras av stark fasadbelysning. Villans fasadbelysning lyser in till grannarna, som säger att de måste ha mörkläggningsgardiner för fönstren.
 
  • Gilla
ichigo och 3 till
  • Laddar…
thomas33 thomas33 skrev:
Denna knäckfråga vill miljönämnden få ett svar på genom att driva ett ärende mot en fastighetsägare i Halmstad.
Äntligen, inte en dagsljussatt natt för tidigt.
Hoppas på en prejudicerande dom här som kan klämma åt lampterroristerna på skarpen.
 
  • Gilla
ichigo och 1 till
  • Laddar…
M Myckling skrev:
Om moderatorerna nu håller någon form av röd tråd så raderas föregående inlägg. "Lagbrott"
Jo jag kanske ska förklara mitt inlägg? I en annan tråd postade jag ett inlägg där jag skrev lite på skämt att TS i den tråden skulle hälla ut lite matolja under en bil och mitt inlägg blev snabbt raderat med hänvisning till att det var ett lagbrott. I den här tråden skrev jag ett inlägg där jag skrev "Tacka vet jag den mörka medeltiden, det var tider det" vilket också snabbt raderades med motivationen att det var OT. Samtidigt tycker man tydligen det är OK med ett inlägg där man beskriver/uppmanar till stöld/skadegörelse/egenmäktigt förfarande. Ja, jag är bitter på moderator!:giggle:
 
Redigerat:
Det är ingen som uppmanat till lagbrott. Även om msn antyder att man genomfört ett. I tråden om lägenhetskapning är det däremot många rena uppmaningar till lagbrott.
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
harry73
Om det är en uppmaning till lagbrott eller ej är en skrivteknisk fråga.
Alla här förstod vad som gjordes och vad förslaget var.
 
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Fast om ni stjäl eller förstör grannens egendom handlar det uppenbarligen inte om att ta och ge gemensam hänsyn. Då handlar det om den starkes rätt. Tydligen är du på de starkas sida. Grattis.
Vem är den starke i en sådan situation?
Är det ändå inte den som i ren och skär egoism skiter i sina grannar och demonstrerar detta genom sitt handlande och uttalande, liknande dem här i tråden?
Den svage är kanske grannen som lider i tysthet?
Kan t.o.m. varit så att grannen kom fram till att det lämpligaste var att ta bort lampan. Hade det varit så att jag avlägsnat den (stulit den, vilket insinuerats) hade jag i vart fall inte skrivit om det här.
Konsekvensen av avlägsnandet var att vår och sex andra grannars inomhusmiljön förbättrades avsevärt.
Hur det sen skedde, bryr jag mig mindre om.
Vem är den svage egentligen Nötegårdsgubben?
Du anser alltså att det är den som i sin egocentrerade värld anser sig ha rätt att inkräkta på andras inomhusmiljö?

Tack thomas33 för ditt inlägg. Ser fram emot ett prejudikat i frågan.
 
  • Gilla
nissenhj och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.