13 506 läst · 99 svar
14k läst
99 svar
Vad gör vi med våra skördar från trädgård och skog.
Min tanke är att de som vill, kan lägga upp recept och vad ni gjort med era produkter.
Börjar med ett recept för västeråsgurkor, vi använder druvgurkor istället.
Mvh P-A
Börjar med ett recept för västeråsgurkor, vi använder druvgurkor istället.
Mvh P-A
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Nils-Emils ättiksgurka.
10 inläggningsgurkor
2 liter vatten
1 dl salt
Skiva gurkorna, häll på vatten/salt låt stå över natten.
Sila bort lagen.
Varva gurkorna med dillkronor och 1 tsk senapsfrö.
Koka 3 dl ättika (12%), 600 g strösocker, 4 dl vatten i 10 minuter.
Häll över gurkorna, låt svalna, på med lock.
Förvaras svalt och mörkt......
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Löksalt!
Samtliga sorters lök:
Kinesisk gräslök, vitlök, gräslök, purjo, blåsten till vanliga lökar.....
6 delar lök
1 del flingsalt
mixa allt, kleta ut på plåtar, bakplåtspapper på, låt torka ett dygn minst 12 timmar, helt torrt, mixa igen.
Löksaltet fungerar utmärkt som enda smaksättare på pizzasallad, i potatissoppa, på de flesta sallader (har inte smakat alla sallader), i gratänger eller med smör på en smörgås, det är gott till det mesta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
QUOTE="Pagno, post: 2742425, member: 78883"]Visa bilaga 225073 Visa bilaga 225072
Nils-Emils ättiksgurka.
10 inläggningsgurkor
2 liter vatten
1 dl salt
Skiva gurkorna, häll på vatten/salt låt stå över natten.
Sila bort lagen.
Varva gurkorna med dillkronor och 1 tsk senapsfrö.
Koka 3 dl ättika (12%), 600 g strösocker, 4 dl vatten i 10 minuter.
Häll över gurkorna, låt svalna, på med lock.
Förvaras svalt och mörkt......[/QUOTE]
2 burkar blev det.
Murklorna ligger nedfrysta i plastpåsar efter att ha förvällts två gånger. Sedan får var och en bedöma om man vill äta dem eller inte pga ev. gifthalt som kan återstå, vi äter ju inga mängder utan endast några få gånger där de blir till sås.
Löksalt var ju en häftig grej, det måste jag pröva!
Annars håller jag med om att det ännu är ganska få saker att skörda i trädgården. Brukar göra gurkinläggningar de år jag får mycket gurkor, hemgjorda smörgåsgurkor är oslagbara!
Något som däremot görs varje år och som är mycket populärt är äppelmust. Har fram tills nu kört råsaftcentrifug, men det är ett jäkla jobb, så jag överväger starkt en fruktpress av mer traditionell typ. Musten tappas på plastflaskor och fryses in för lång hållbarhet. Genom att INTE pastörisera musten bibehåller den alla vitaminer och att dricka ett glas must är som att hälla i sig en hel skål med äpplen.
Även rabarber och svarta vinbär har vi mycket av, så det blir en del sylt och pajer. Frysen är full med bär!
Annars blir det alltid en hel del tomater, både på balkongen i stan (bilden) plus ungefär lika mycket till i växthuset på landet. Fast dessa äts alltid färska, morsan har testat att göra chutney på de gröna tomaterna, men det är inget som kommer till användning.
Här är en bild på ett urval av förra årets tomatskörd, sorterna Tigerella, Moneymaker, Ildi, Stupice, Tiny Tim, Cheerio, Alaskan fancy och Naranja. (i bild ses även de små gurkorna "djungelgurka", men jag tycker og att vanlig gurka är mer odlingsvärd, dessa små gröna frukter är väldigt svåra att se i bladverket)
Annars håller jag med om att det ännu är ganska få saker att skörda i trädgården. Brukar göra gurkinläggningar de år jag får mycket gurkor, hemgjorda smörgåsgurkor är oslagbara!
Något som däremot görs varje år och som är mycket populärt är äppelmust. Har fram tills nu kört råsaftcentrifug, men det är ett jäkla jobb, så jag överväger starkt en fruktpress av mer traditionell typ. Musten tappas på plastflaskor och fryses in för lång hållbarhet. Genom att INTE pastörisera musten bibehåller den alla vitaminer och att dricka ett glas must är som att hälla i sig en hel skål med äpplen.
Även rabarber och svarta vinbär har vi mycket av, så det blir en del sylt och pajer. Frysen är full med bär!
Annars blir det alltid en hel del tomater, både på balkongen i stan (bilden) plus ungefär lika mycket till i växthuset på landet. Fast dessa äts alltid färska, morsan har testat att göra chutney på de gröna tomaterna, men det är inget som kommer till användning.
Här är en bild på ett urval av förra årets tomatskörd, sorterna Tigerella, Moneymaker, Ildi, Stupice, Tiny Tim, Cheerio, Alaskan fancy och Naranja. (i bild ses även de små gurkorna "djungelgurka", men jag tycker og att vanlig gurka är mer odlingsvärd, dessa små gröna frukter är väldigt svåra att se i bladverket)
Förra året ledsnade jag på att köra skottkärror med äpplen ut i skogen och byggde mig en mustpress. Det tog ca en kväll (efter att barnen somnat) att skruva ihop ställningen till pressen, sen behövdes ett par försök innan jag fick ihop en pressbehållare. Testade lite olika hålband innan jag hittade ett bra plastat band som höll. Köpte en domkraft på biltema, resten är byggt från spillvirke. Äpplena mals i köttkvarn, får en skvätt askorbinsyra för att inte mörkna och pressas sen. Jag pastöriserar min must, gör det verkligen så mycket på vitaminerna?
Det som tar mest tid är att mala äpplena, så skulle vilja ha något för att mala snabbare. Får se om jag hittar något i år.
Tidigare år har jag haft obegränsad tillgång på must då svärfar var äpplebonde, men nu har de bara 200 träd kvar mot tidigare 25000. Så nu finns behovet av egen must. (obs att behållaren på bilden är bytt, banden höll inte)
Det som tar mest tid är att mala äpplena, så skulle vilja ha något för att mala snabbare. Får se om jag hittar något i år.
Tidigare år har jag haft obegränsad tillgång på must då svärfar var äpplebonde, men nu har de bara 200 träd kvar mot tidigare 25000. Så nu finns behovet av egen must. (obs att behållaren på bilden är bytt, banden höll inte)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Produkter som diskuteras: "hålband"
Montageband
Metallband med hål är mångsidiga infästningskomponenter, som erbjuder en praktisk lösning för en mängd olika bygg- och monteringsprojekt. Dessa band kan stärka förbindelser, bidra till en jämn belastningsfördelning, och fungera som en
Läs mer
M
Marcussjogren
Medlem
· Västra Götaland
· 3 079 inlägg
Marcussjogren
Medlem
- Västra Götaland
- 3 079 inlägg
Kul tråd!
Kan rekommendera att kontinuerligt skörda örter och frysa in. Dels får man betydligt större skörd och dels har man färska örter året runt.
Basilika t ex kan man lägga i iskuber, fylla med olivolja och ställa i frysen. När dem fryst så kan man pilla ut dem och lägga i påsar för att kunna göra en ny sats.
Kan rekommendera att kontinuerligt skörda örter och frysa in. Dels får man betydligt större skörd och dels har man färska örter året runt.
Basilika t ex kan man lägga i iskuber, fylla med olivolja och ställa i frysen. När dem fryst så kan man pilla ut dem och lägga i påsar för att kunna göra en ny sats.