Hejsan!
Får se om någon har haft samma problem?
Har bergvärme från 2006 som fungerat perfekt. Nu slår jordfelsbrytaren ut, det kan vara en och upp till tre dagar mellan avbrotten. Har testat med att slå av alla säkringar på samma plint, men det är pannan som löser ut jordfelsbrytaren.
Hoppas på idéer och tacksam för svar.
Mvh Stephan
 
Elpatronen kan vara en felkälla här. Har det varit extra kallt, eller har ni använt mycket varmvatten när jfb löst ut?
 
Det spelar ingen roll om det är varm eller kallt, den slår ut jordfelsbrytaren i allafall. Lustigt nog har det gått tre ggr nu på morgonen. Men det är bara att starta om!
 
Vad menar du med "alla säkringar på samma plint"?

Har du en eller flera JFBer?

Även om du slår ifrån alla säkringar (förutom dom för värmepumpen) och JFBn löser ut så är det inte säkert att det är jordfel i värmepumpen.

För att felsöka utan isolationsprovare/megger så måste man både slå ifrån säkring och koppla bort nollan på den gruppen i centralen eftersom strömmen som går i nollan sprids ut i alla inkopplade nolltrådar. Felet kan tex ligga i tvättmaskinen, men jordfelsbrytaren löser inte ut förrän det blir tillräckligt stor snedbelastning mellan faserna som täcks av JFBn.

Så det "enda" sättet att leta fram ett jordfel är med isolationsprovare.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
stephanjonasson skrev:
Det spelar ingen roll om det är varm eller kallt, den slår ut jordfelsbrytaren i allafall. Lustigt nog har det gått tre ggr nu på morgonen. Men det är bara att starta om!
Vad mer var igång samtidigt? Kaffebryggare, spis, brödrost, bilvärmare?

Iom att nollorna är ihopkopplade så kan ett jordfel finnas på ledningar/kopplingar precis var som helst i anläggningen (som drivs av samma jfb). Men det är när något med stor förbrukning drar igång som strömmarna i nollan blir så stora att det kan läcka över lite ström från nollan till jord vid felstället.

Men ett jordfel i själva bergvärmepumpen är iofs fullt möjligt.
 
Ok, tack. Får nog skicka efter en installatör, även om han får sitta å vänta på felet ska hända igen.
 
Nä det var bara pannan igång!
 
Ja Demmpa, jag har två jfr: er.
 
stephanjonasson skrev:
Ok, tack. Får nog skicka efter en installatör, även om han får sitta å vänta på felet ska hända igen.
Fullt så illa behöver det oftast inte vara. Det man gör för att felsöka är att mäta. Proceduren är att bryta jodfelsbrytaren, och därefter bygla mellan faserna och nollplinten (alltså en total kortslutning). Och så kopplar man in en isolationsprovare mellan jord och den här kortslutningen.

Isolationsprovaren lägger ut en mätspänning på 250 - 1000V. Då skall det i princip inte bli någon mätbar ström (lite krypströmmar på några mikroA är OK). INdikeras fel så får man koppla bor grupp för grupp från mätningen (både nolla och fas) till man hittar den "skyldige". Och sedan får man inspektera och kontrollmäta bit för bit av den gruppen.

Detta att kortsluta faserna mot nolla innan mätningen är för att säkerställa att man inte matar 1000V som matningsspänning till något i huset. Om man nöjer sig med 250V mätspänning, som kan räcka i många fall så behöver man inte "skydda" genom att kortsluta.

Finessen med de här höga mätspäninngarna är att då kan man få strömmen att hoppa över vid ett felställe, även om ledarna där inte ligger ihop, utan där kanske är någon mikrometers luftgap.

Den här typen av felsökning bör man lämna till ett proffs, även om det går att köpa en isolationstestare för någon dryg tusenlapp. För om man gör fel så kan väldigt farliga fel uppstå (då tänker jag framförallt på att bryta nolla/jordförbindelsen i en central utan JFB, men det finns fler fallgropar).

Om man är någorlunda bekväm med elpulande, så kan man göra en första enkel kontroll med en vanlig multimeter.

Då slår man av jordfelsbrytaren, och huvudströmbrytaren som extra säkerhet, och kontrollerar med mätning att det verkligen blivit spänningslöst. Och mät med vanlig ohm mätning mellan jord och nollskenan. OM det finns en ren galvanisk kontakt mellan noll och jord någonstans i huset så räcker det med en vanlig ohm mätning, man behöver inte de höga mätspänningarna från isolationstestaren. Det skall vara oändlig resistans.

Ibland kan man med en sådan mätning se att det under en kort stund inte är oändligt. Det beror på att det finns kondensatorer i avstörningsfilter i apparater i huset som "suger i sig" lite ström.

Om det är en anläggning som saknar jordfelsbrytare så tycker jag inte man skall ge sig på den här typen av kontroll själv, såvida man inte är elektriker eller har liknande utbildning. Risken för farligt fel vid mätningen är då alltför stor.
 
Är bara snickare. Så jag ringer nog en behörig.
Tack för visat intresse!
 
Kan vara så att kompressorn är påväg att ge upp. Väldigt vanligt att den löser ut jfb då. Enligt min installatör. Min är påväg att ge upp, ska byta om nån vecka. Jfb löser ibland. Kompressorn drar mer ström än vanligt. Och för varm uttemp, ca 120g.
 
På något sätt vore det bra. För då vet man vad problemet är. Ringer en installatör imon så får han kolla. Tack för inputen...
 
Annars är ett annat vanligt fel cirkulationspumpen att den börjar läcka internt o löser ut jfb
 
Hej. Har precis liknande fenomen hemma nu, hur löste detta sig?
 
  • Gilla
matsirom
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.