har du nån aning om hur tjock betongen är?

Antar att du borde kunna köra 1 dag, slå av 1 dag eller 2 för att låta betongen jämna ut resterande fukt och köra 1 dag?

Ev skulle du kunna höra med någon firma som sysslar med avfuktning vad dom tror.
 
Minns inte nu, hur många månader min svåger hade torken på när de torkade ut ett fuktskadat rum i huset, och då var det "bara" två ytterväggar över mark. Betong - frigolit - betong, tror jag i den konstruktionen, och inte så många cm betong på var sida. Sådana där block med sjösten på utsidan.

Men jag kan fråga imorgon, bara jag kommer ihåg.
 
En kompis som fick vattenläckage från diskmaskinen mitt i natten så att den rann över hela den nyrenoverade bottenvåningen i 6 timmar fick ha fläktar i tre månader. Detta var på försommaren, så de fick bo i husvagnen hela sommaren. alla golv byttes, samt väggarna upp till 50 cm. Bara badrummet och bastun som de inte haft råd att renovera ännu klarade sig helt utan skador.

En granne som fick läckage på lilla toaletten fick ut vatten över hela bottenvåningen men hade stängt av vattnet på en gång och torkat upp för hand så gott det gick inom en timme. Byggfläktar i en månad och byte av alla golv och lister.

Bara som riktmärke på hur lång tid det kan ta. Båda husen betongplatta på mark.
 
Hade snickare över härom dagen för att diskutera läget. Med tanke på de 3 inkommande rören som går från pannrummet till poolen och att huset har två plattor (enligt fuktexperten som bilade upp bastugolvet vid förra läckan för ca 3 år sedan) så kommer vi att göra följande:
Byta bjälklaget som idag är hälften mer eller mindre balsaträ (for real, skiten går att bryta med fingrarna).
Se till att fuktsäkra underifrån och plasta in + isolera. Får se om vi gör någon behandling av betongen också, ska undersöka detta vidare.
Bjälklaget kommer att läggas i nivå med betongplattan som resten av golvet utgörs av. Sedan ska det dras in golvvärme genom de inkommande rören och läggas på glespanel/värmeplåtar över hela gillestugegolvet.
Efter det lägger jag själv mitt massiva furugolv.

Självklart skapas också en typ 50cmx50cm lucka för möjlig inspektion längre fram. Så ingen igenfyllnad (heja heja framtida tankar och idéer!) men en bra stabil lösning som också innebär varmt och skönt för fötterna!

Gillestugan har ett skjutdörrsparti i glas på 2.30x3.0m, ett flertal luftventiler och underdimensionerade element som har gjort stället till aningen ruggigt vid kallare väder, det kommer vi säkerligen få bukt med nu!

Tyvärr inget bollhav, vinkällare eller mancave extraordinaire - men en bra funktionell lösning som gör att vi kan komma vidare med renoveringen runt om och en lösning som känns som en som kan hålla i många år!
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
andersjg skrev:
Se till att fuktsäkra underifrån och plasta in + isolera. Får se om vi gör någon behandling av betongen också, ska undersöka detta vidare.
Här får du nog se upp var du lägger plasten för din grop kommer nog att bli svalare än ovansidan så plast underifrån kan nog göra mer skada än nytta.
 
Snickaren skulle kolla upp det med en specialist, så vi får se vad han föreslår för lösning. Menar du att det blir kondens på ovansidan av plasten, dvs mot bjälklaget som blir problemet då?
 
Ja där ser man. Hur gör jag för att skydda bjälklaget i så fall? Jag är ju orolig för att fukt åter kommer tränga in i poolutrymmet och påverkar bjälklaget negativt. Om ingen inplastning sker så kommer träet att vara oskyddat mot den inkommande fukten, eller?
 
Gör luckan i glas åtminstånde, så att du kan ha någon mysig installation där nere. Kanske lite grön belysning som tänds på nätterna och några trädgårdstomtar i ett vinterlandskap.
 
  • Gilla
Harald Boye och 2 till
  • Laddar…
andersjg skrev:
Ja där ser man. Hur gör jag för att skydda bjälklaget i så fall? Jag är ju orolig för att fukt åter kommer tränga in i poolutrymmet och påverkar bjälklaget negativt. Om ingen inplastning sker så kommer träet att vara oskyddat mot den inkommande fukten, eller?
Jag skulle nog personligen betraktat det hela som gamla tidens torpargrund. Dvs en oventilerad grund med ett dåligt isolerat golv som spred viss värme ner tillsammans med värmen från spisfundamenten som fanns då. Dessa grunder klarade sig just på sin konstruktion till skillnad från moderna krypgrunder som man ventilerar med kalluft och skapar olika dåliga förutsättningar för fukt och mögel.

Dvs så skulle jag helt enkelt satt ett litet värmeelement i utrymmet när man ända drar värmeslangar till golvvärmen. Med hjälp av detta skulle jag kunna reglera värmen i utrymmet och på så vis se till att relativa fuktigheten alltid ligger på ett bra värde. Det kan du lätt följa med en enkel mätare och också så kan du kolla lite då och då via din lucka.

Jag skulle också dragit fram el till ett uttag så att jag i nödfall kan sätta en liten avfuktare därnere utan att kladda med förlängningssladdar.

Jag skulle nogsamt satt vanlig syllpapp/grundpapp bakom alla bärlinor som du förmodligen skall skruva fast i betongen för att säkerställa att inget trä ligger direkt mot betongen.

Jag skulle också skippat plasten och om den skall läggas så får det bli på ovansidan av bjälklaget men jag tvekar lite till detta om jag samtidigt ser till att ha kontroll på miljön genom lite värme och ev avfuktning. Avfuktning tror jag faktiskt inte kommer att behövas men det vet man naturligtvis inte eftersom det är svårt att veta om det kommer in grundvatten i konstruktionen eller det bara var gammalt vatten från din tidigare skada som fanns i utrymmet.

Så skulle jag gjort men det finns nog massor av andra ideer om detta.
 
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
Intressant tråd. Hur har det gått med poolutrymmet?
Vi flyttade i vintras in i ett hus med en nästan helt färdig pool 3x5m 1,5m djup i källaren, där man lagt golv över strax innan den blev helt färdig. Så har den stått i ca 40 år. Inga förhöjda fukthalter.
Klart man blir sugen på att slutföra poolprojektet, samtidigt som man undrar varför det en gång avbröts...
 
harry73
Jag skulle betrakta en inomhuspool som en riskkonstruktion. Varm fuktig luft kan göra mycket skada, men jag är också nyfiken hur det blev för TS
 
Det låter ovettigt.

En vattenkran är då också en rikskonstruktion om den används fel. Det är ju inga problem att hantera klimatet mha avfuktare och lämplig ventilation, knas blir det bara om man låter bli.
 
  • Gilla
Immobil och 1 till
  • Laddar…
Vilken möjlighet det finns med ett sånt utrymme hade jag velat ha att göra lekstuga i :)

Hur högt till tak är det vid det gamla golvet? Kanske kan höja golvet och göra tvrum där nere och något annat kul på?

Följer med spänning
 
2 år sedan förra kommentaren så du får nog vänta lite till ;)
 
  • Gilla
magda136 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.